Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijentiLinkovi
Info centar
Firma neće da preda Prospekt Berzi radi zakazivanja trgovanja. Šta ja mogu da radim kao akcionar?
Odgovor:

Prema novom Zakonu o tržištu hartija od vrednosti postoji obaveza svakog akcionarskog društva da dostavlja potrebne izveštaje, između ostalog i Berzi, ali je Pravilima Berze propisano da Firma mora da donese Odluku o iznošenju svojih akcija na slobodno berzansko tržište kao i da podnese Zahtev za sprovođenje te procedure, tako da je, i dalje, sve u rukama menadžmenta Firme.

Vi kao akcionar možete svoje pravo ostvariti na Skupštini akcionara, tako što ćete obavezati rukovodstvo da donese potrebnu Odluku i formira i dostavi Berzi Zahtev i Prospekt u određenom vremenskom periodu. Pošto ste, verovatno, akcionar sa malim procentom učešća u glasanju, potrebno je da se udružite sa ostalim akcionarima, kako biste dostigli visinu glasova koja može imati uticaja na Skupštini.

Najefikasnije rešenje ovog problema bi bilo kada bi Berza izmenila svoj Pravilnik i omogući akcionarima da iznesu svoje akcije na Berzu bez saglasnosti menadžmenta firme.
Do tada, nažalost, nemate velikih mogućnosti da utičete na iznošenje akcija na Berzu.

Sva pitanja      
"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta