Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Berza: Manji promet, rast indeksa
Poslovanje na Beogradskoj berzi obeležio je manji promet, kao i rast indeksa za nešto više od pola procenta.
Ukupan promet od 325,5 miliona dinara, odnosno oko 4,1 milion evra, bio je za tridesetak odsto manji nego dan ranije. Promet u trgovini obveznicama činio je četvrtinu ukupnog prometa i bio za pet puta veći nego prethodnog dana.

U trgovini akcijama aktivno je bilo 165 akcija od kojih je 46 ubeležilo rast a 41 pad cene. U kontinuiranoj trgovini najviše je poskupela akcija užičkog građevinskog preduzeća Putevi, za 12,38 odsto, na 8.990 dinara odnosno do dosadašnjeg maksimuma.

Akcija šabačke hemijske industrije Zorka Pharma skočila je za nešto više od šest odsto, Vode Vrnjci iz Vrnjačke Banje za ravno četiri, a Telefonije i Privredne banke Beograd za neznatno manje od četiri procenta.

Istovremeno su cene zemunskog Ikarbusa i zrenjaninskog Radijatora oslabile za po nešto više od tri odsto dok su akcije beogradskog Kopaonika, trgovca na veliko i malo, holdinga Univerzal i Imleka izgubile na vrednosti između jedan i dva odsto.

Na listi akcija sa najvećim prometom su niška AIK banka sa 23,5 miliona dinara, bečejski Soja protein sa 17,8 miliona, novosadska Metals banka sa 15,2 i beogradska Agrobanka sa deset miliona.

U vanberzanskom poslovanju promet veći od deset miliona dinara imale su samo prioritetna akcija bez prava glasa AIK banke Niš i obična akcija sa pravom glasa beogradske Energomontaže.

Učešće stranih investitora u ukupnoj trgovini bilo je 29 odsto, a u trgovini akcijama za deset procenata veće i to u kupovini akcija gotovo 50, a u prodaji 26 odsto.


Dva fonda imala rast, dva pad
Dva od četiri investiciona fonda su u utorak, 25. septembra, zabeležila rast, a dva pad vrednosti investicionih jedinica.
Investicioni fond Fima proaktiv zabeležio je pad vrednosti investicione jedinice od 0,6 odsto, sledila ga je Delta plus sa padom od 0,1 odsto, dok su preostala dva fonda zabeležila porast vrednosti.

Investiciona jedinica fonda Fima proaktiv pala je 6,25 dinara, na 1.091,61 dinara, a ukupna imovina fonda smanjena je za oko 12 miliona dinara na 1,376 milijardi.

Investicione jedinice fonda Delta plus pale su za 1,63 dinara, na 1.385,84 dinara, ali je ukupna imovina fonda povećana za 49 miliona na 1,859 milijardi dinara.

Vrednost investicione jedinice fonda Rajfajzen akcije porasla je za četiri dinara, na 1.026,9 dinara, a ukupna vrednost imovine fonda porasla je za šest miliona na 1,206 milijardi dinara.

Investiciona jedinica fonda Fokus premijum zabeležila je rast od 1,67 dinara, na 1.020,73 dinara, a ukupna imovina fonda povećana je za oko dva miliona dinara na 153 milion.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta