Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Javni poziv za akcije 25. januara
Beograd -- Agencija za privatizaciju uputiće 25. januara javni poziv za dodelu besplatnih akcija javnih preduzeća građanima Srbije
 
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je rekao da će od 28. januara početi proces evidentiranja zainteresovanih za te akcije i dodao da će evidentiranje trajati do 31. jula na svim šalterima pošte.

Za sticanje besplatnih akcija NIS-a, JAT-a, Telekoma, EPS-a, Galenike i Aerodroma Nikola Tesla, za oko četiri miliona građana, zainteresovani bi trebalo da dođu sa ličnom kartom na šalter pošte u mestu stanovanja, a službenik je dužan da ih evidentira i izda potvrdu o tome, objasnio je Dinkić.

Kako je naveo, građani će potpisivati numerisani obrazac u dva primerka, od kojih jedan ide Agenciji za privatizaciju, kako bi država proverila podatke, dok drugi ostaje podnosiocu zahteva. Uz to, oni će morati da dostave i dinarski broj računa na koji će im biti uplaćivan novac od besplatnih akcija, a za one koji nemaju račun pošta će ih otvarati odmah i bez naknade.

Dinkić je kazao da građani moraju lično da se prijave, da posredovanja nema, jer su za to predviđene zatvorske kazne do tri godine. Građani koji se nalaze u inostranstvu se mogu prijaviti u konzularno-diplomatskim predstavništvima, dok će za osobe sa invaliditetom koje su nepokretne upis u evidenciju vršiti posebna komisija koju će činiti predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, pošte i Nacionalne službe zapošljavanja.

Bivši i sadašnji radnici ovih javnih preduzeća prijavljivaće se u Nacionalnoj službi zapošljavanja i za njih će biti potrebno, pored lične karte, potvrda o državljanstvu, potvrda o prebivalištu i kopija radne knjižice.

Uskoro uredba o isplati sredstava

Ministar Mlađan Dinkić je najavio i da će Vlada Srbije doneti uskoro posebnu uredbu kojom će biti regulisana isplata sredstava od prodatih akcija do sada privatizovanih preduzeća.

On je precizirao da se radi o preduzećima čija je vlasnička struktura već promenjena u procesu privatizacije, a deo akcija koji treba da se besplatno podeli sačuvan je u privatizacionom registru.

Te akcije će biti ponuđene na berzi ili vlasnicima već privatizovanih preduzeća ali po ceni ne nižoj po kojoj su novi vlasnici preduzeća akcije platili, objasnio je ministar.

Prema njegovoj proceni od tako prodatih akcija biće prikupljeno oko 250 miliona evra i podjednako podeljeno svim punoletnim građanima Srbije koji u privatizaciji nisu uzeli nikakve akcije. On je objasnio i da će to biti poseban proces u odnosu na najavljenu besplatnu podelu akcija javnih preduzeća građanima.


Dva fonda u plusu, četiri u minusu
Beograd -- Neznatan rast vrednosti investicionih jedinica ubeležila su dva fonda, dok su jedinice četiri fonda oslabile.
 
Vrednost jedinice jedinog balansiranog fonda Delta plus neznatno je smanjena na dnevnom nivou u četvrtak, 10. januara, na 1.359,47 dinara, a imovina fonda vredela je 1,504 milijarde dinara.

Fond Rajfajzen akcije zabeležio je pad investicione jedinice za 0,19 odsto, na 978,50 dinara, a njegova imovina vredi 1,135 milijardi dinara.

Vrednost jedinice fonda Fima proaktiv porasla je za 0,03 odsto, na 1.036,09 dinara, a vrednost imovine fonda je 1,04 milijarde dinara.

Pad od 0,53 odsto, na 1.055,22 dinara, zabeležio je fond Fokus premijum, a imovina fonda vredi 323,06 miliona dinara.

Investiciona jedinica Ilirike JIE neznatno je ojačala i vredi 1.004,02 dinara, a vrednost imovine fonda je 44,32 miliona.

Jedinica fonda KD Ekskluziv smanjena je za 0,05 odsto, na 1.000,76 dinara, a imovina fonda vredi 25,23 miliona dinara.


Faso na aukciji 22. februara
Beograd -- Objavljen javni poziv za prodaju proizvođača šinskih vozila "Faso" na aukciji 22. februara po početnoj ceni od 16,36 miliona dinara.
 
Novi vlasnik imaće obavezu da uloži najmanje 10,04 miliona dinara u to preduzeće čija procenjena vrednost kapitala je 102,26 miliona dinara, saopštila je Agencija za privatizaciju. Rok za podnošenje prijava je 13. februar.

Faso je u 2006. godini imao 6,35 miliona dinara poslovnih rashoda i nije imao prihode. Ima dva zaposlena.

Preduzeće je korisnik proizvodne i upravne zgrade od 3.308 metara kvadratnih, kotlarnice, portirnice i trafostanice u Vladimircima.

Faso je vanknjižni korisnik 25.396 metara kvadratnih građevinskog zemljišta u državnj svojini.

Na aukciji 22. februara biće prodato još 20 preduzeća. Faso je bio ponuđen na prodaju 21. decembra 2007. godine, ali kupaca nije bilo.


Akcionari traže 66 miliona evra
Ministarstvo ekonomije ponudilo bivšim radnicima Robnih kuća Beograd 138 evra po godini staža 
Beograd - Prema predlogu Ministarstva ekonomije, bivšim radnicima Robnih kuća Beograd, od novca ostvarenog prodajom tog trgovinskog lanca, trebalo bi da bude isplaćeno 138 evra po godini staža. Za to će se od već najavljenog iznosa od 29,5 miliona evra, izdvojiti ukupno 27,3 miliona, čime će se isplatiti obaveze prema 11. 700 bivših radnika koji ukupno imaju 197.300 godina radnog staža. Preostali iznos od 2,2 miliona evra rasporediće se za isplatu 1.205 radnika koji su tokom stečaja bili angažovani. To je juče, u Ministarstvu ekonomije, saopšteno predstavnicima Udruženja akcionara i poverilaca RK Beograd. Danas bi trebalo da se razmotri način obračuna po izvršnim presudama, odnosno da li će se u konačan iznos uključiti i kamata do dana isplate, kako stoji u sudskim presudama, ili će se kamata računati samo do 2005. godine, kada je Agencija za privatizaciju postala stečajni upravnik.
- Predlog Ministarstva o isplati 138 evra po godini staža za nas nije prihvatljiv, ali mnogo veći problem predstavlja to što takav način raspodele nije u skladu sa Zakonom o stečaju. Zakon, naime nalaže da se najpre isplate poverioci, a da preostala sredstva idu osnivačima. Ako se od 360 miliona evra, koliko je kupac platio RK Beograd, izdvoji 140 miliona koliko iznose obaveze prema poveriocima, ostaje 220 miliona, od kojih državi pripada 70 odsto (jer je toliki udeo društvenog kapitala) a presoatlih 30 odsto ili 66 miliona evra trebalo bi da se na ime otpremnine isplati sadašnjim i bivšim radnicima. Zbog toga očekujemo da predlog Ministarstva ekonomije, kada ga u četvrtak naredne nedelje odobri vlada, dobijemo u pismenoj formi, kako bismo mogli da pokrenemo sudski spor za raspodelu sredstava prema zakonskim odredbama - rekao je za Danas Radoje Arsenić, predsednik Udruženja akcionara i poverilaca RK Beograd.


Akcije Metals banke dominiraju prometom na Berzi
Beograd - Jučerašnje trgovanje na Beogradskoj berzi proteklo je u daljem oporavku vrednosti sva tri indeksna pokazatelja. Najuspešniji je bio indeks osam najlikvidnijih srpskih hartija listiran na Bečkoj berzi - indeks SRX koji je svoju vrednost popravio za 0,98 odsto, dok su BELEXLINE i BELEX15 podigli nivo za 0,12, odnosno 0,3 odsto. Ukupan promet smanjen je na 194,4 miliona dinara, uz učešće stranih investitora od 44,6 odsto. Pad investicionih aktivnosti zabeležen je i u prometu obveznicama Republike Srbije, na koje je juče potrošen višestruko manji iznos u odnosu na sredu (101.584 evra). Najveći promet ili 50.802 evra imala je serija A2013K, koja će svojim vlasnicima doneti godišnji prinos od 5,74 odsto.
Kada govorimo o tržištu vlasničkih papira ili akcija, na prvom mestu po obimu trgovanja našle su se akcije novosadske Metals banke (27,8 miliona dinara), koje su poskupele za 2,31 odsto. Uz promet od 21,1 milion dinara, cenu su, takođe, uvećali i vlasnički papiri Agrobanke. Slede ih akcije uljare Vital iz Vrbasa kojima je trgovano za 12,1 milion dinara, dok je na nišku AIK banku potrošeno 11,9 miliona dinara. Na začelju liste najtrgovanijih akcija na Beogradskoj berzi našle su se hartije od vrednosti Sojaproteina sa ostvarenim prometom od 9,9 miliona dinara. Veći promet beleže i akcije Vode Vrnjci (9,5 miliona dinara), što je bio dovoljan razlog da njihova cena skoči za 7,31 odsto. Za razliku od njih akcije Alfa Plama, koje su zabeležile promet od 3,7 miliona dinara, završile su trgovački dan u minusu od 9,39 odsto.
Juče je održana i jedna blok transakcija, gde su vlasnike promenile 5.163 akcije bečejskog preduzeća Bečej prevoz po ceni od 1.200 dinara. Ukupna vrednost ove transakcije iznosila je 6,1 milion dinara. Berza je donela rešenje o isključenju hartija sa organizovanog tržišta za preduzeće Elektronabava iz Beograda.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta