Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prokopijević: Od akcija manje od 1.000 evra
Građani neće moći da od planirane raspodele besplatnih akcija zarade nagoveštenu sumu od 1000 evra, smatra Miroslav Prokopijević, a prenosi B92.

Gostujući u emisiji Poligraf, televizije B92, direktor Centra za slobodno tržište je objasnio da bi vrednost kompanija, koje su predviđene za prodaju, trebalo bi da bude 27 ili 28 milijardi evra, što je, prema njegovoj oceni, nerealno.

Prokopijević je rekao i da će prodaja NIS-a ruskom Gaspromu smanjiti fond iz kog bi se raspodeljivale akcije, a nameru da se NIS proda ruskom gigantu nazvao je "ekonomskom besmislicom“, jer je, kako je rekao, prava vrednost sprske naftne kompanije od milijardu i po do 4 milijarde evra.

"Prelazak tog kraka Južnog potoka može da donese, zavisi koliko je veliki, u cirkulaciji, negde 15 do 20 miliona evra godušnje. A, ako prodate NIS za 400 do 500 miliona, znači upropastite dve i po do tri milijarde evra, trebaju vam stotine godina da to nadoknadite. Prema tome, takvo objašnjenje potpuno je ekonomski besmisleno“, smatra Prokopijević.


Najatraktivnije akcije turističkog preduzeća Palić
Posle tri dana pauze nastavljeno trgovanje na Beogradskoj berzi
 
 
uz promet od 115,2 miliona dinara, ostvaren kroz 318 transakcija. Najviše interesovanja investitori su pokazali za hotelsko-turističko preduzeće Palić iz Subotice, čijim je akcijama trgovano za 22,8 miliona dinara. Vlasnike je promenilo 2.500 komada, po uvećanoj ceni za 20 odsto, a kao kupac pojavljuje se jedno lice. Sa prometom od 22,7 miliona dinara, u stopu ih prate akcije niške AIK banke. Traženi su bili i vlasnički papiri Agrobanke (14,2 miliona dinara), kao i akcije fabrike ulja Banat iz Nove Crnje koje su zabeležile promet od oko 8,1 milion dinara. Listu najtraženijih hartija od vrednosti zatvaraju hartije najvećeg srpskog prerađivača mleka - Imleka, čiji iznos prometa premašuje 6,2 miliona dinara.
Ukupan obim trgovanja obveznicama Republike Srbije dostigao je iznos od 26.848 evra. Trgovalo se svim serijama, a najviše serijama A2008K (6.552 evra) i A2010K (5.176 evra). Većih cenovnih oscilacija juče na Beogradskoj berzi nije bilo, a gledano u odnosu na promet, osetniji rast jedino imaju akcije zemunskog Ikarbusa (rast od 2,31 odsto uz promet od 3,9 miliona dinara). Uz obim trgovanja od samo jedne akcije, neko i dalje podiže vrednost Telefonijinih akcija (rast od 6,9 odsto), dok sa druge strane, identična situacija, ali sa znakom minus, karakteriše kretanje akcija Kredi banke iz Kragujevca (pad od 6,9 odsto). Kada govorimo o indeksima, na kraju trgovačkog dana SRX je ostao nepromenjen, dok indeksi BELEXLINE i BELEX15 beleže gubitak od 0,37, odnosno 0,4 odsto.
Zabeležena su još i tri isključenja sa organizovanog tržišta, pa se više neće trgovati akcijama Autoremonta iz Beograda, Građevinara iz Novog Kneževca i Union filma iz Beograda.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta