Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nema pomaka u dogovoru oko NIS-a
Ruski pregovarački tim još veruje da je do 24-25. novembra, kada je u Moskvi zakazan sastanak rusko-srpskog međuvladinog komiteta za saradnju, moguće rešiti preostala otvorena pitanja oko sva tri dela gasnog sporazuma i potpisati gasni sporazum u celini.

„Ako srpska strana bude imala konstruktivan pristup, moguće je do tog datuma završiti pregovarački posao ne samo o prodaji NIS, nego i o izgradnji gasovoda ‚Južni tok‘ i o podzemnom skladištu Banatski Dvor“, kažu za „Blic“ u krugovima bliskim ruskom pregovaračkom timu. To se odnosi i na moguće povećanje investicija „Gaspromnjefta“, povećanje protočnog kapaciteta „Južnog toka“ i druga nerešena pitanja. Do juče, međutim, kako kažu ruski pregovarači, nije postignuta saglasnost ni oko svih pitanja vezanih za prodaju NIS.
 
„Pregovori još traju i, ako bude volje, do kraja ove nedelje možemo ih uspešno završiti“, ističu u ruskoj delegaciji.
Delegacija Vlade Srbije sledeće sedmice će otputovati u Moskvu, na sastanak s ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejom Šojguom, povodom realizacije energetskog sporazuma dveju zemalja, potvrdio je ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević. Milosavljević je, na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, rekao da će delegaciju predvoditi zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, a u njoj će biti i ministri rudarstva i energetike Petar Škundrić, infrastrukture Milutin Mrkonjić i nekoliko državnih sekretara.
 
Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin juče je izrazio očekivanje da bi sporazum o energetskoj saradnji s Ruskom Federacijom mogao biti potpisan 24. ili 25. novembra u Moskvi. Razgovori u Beogradu „protiču u pozitivnoj atmosferi i obe strane su usmerena na postizanje pozitivnih rezultata“, rekao je Konuzin.
„Nadam se da će se 24. novembra gospodin Dačić imati sastanak sa gospodinom Šojguom, na kojem će razmotriti kako pitanja sporazuma o saradnji u oblasti gasa, tako i čitav niz drugih projekata koji su takođe značajni za naše dve zemlje“, rekao je juče Konuzin.
Za sada je jedino izvesno da su se podudarili zahtevi oko činjenice da ugovor sa „Gaspromom“ mora biti potpisan u celini. Sva ostala pitanja još nisu rešena. Prema sporazumu o saradnji u oblasti nafte i gasa sa Rusijom, koji je ratifikovala Skupština Srbije, to podrazumeva prodaju kapitala NIS, izgradnju kraka „Južnog toka“ kroz Srbiju i povećanje kapaciteta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.
Srpski tim je insistirao na povećanju investicija na 700 umesto na ponuđenih 500 miliona evra, a odbio je predlog Rusa da se dogovorene investicije izvedu tako što bi se NIS kreditno zadužio, dok bi „Gasprom“ bio samo garant za kreditni aranžman.


31 milion evra za gradnju modernih pogona
Srpska preduzeća ove godine su dobila 31 milion evra iz programa za sufinansiranje gradnje pogona s novim tehnologijama u Vojvodini i zahvaljujući tome će biti zaposleno 850 radnika u proizvodnji, saopšteno je juče.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić juče je sa 20 preduzeća koja su učestvovala u programu potpisao ugovor o tome kojim ustanovama će donirati robu u protivvrednosti pomoći koju su dobili, što je obaveza korisnika programa.

Pajtić je na potpisivanju ugovora ocenio da je Program za sufinansiranje otvaranja pogona s novim tehnologijama jedan od najuspešnijih programa koji sprovodi pokrajinska vlada. Prema proceni Izvršnog veća Vojvodine, sufinansiranjem 20 pogona ove godine zaposliće se 850 radnika u proizvodnji i 3.948 radnika kroz razne vidove kooperacije. Prema Pajtićevim rečima, zahvaljujući programu za gradnju pogona u kojima se primenjuju nove tehnologije, do sada je zaposleno 22.000 ljudi.

"U otvorene pogone i fabrike, preko tog programa, od 2006. je investirano 90 miliona evra. Do sada je ugovorena gradnja 68 pogona, a cilj nam je da uspešan program nastavimo, pa da do 2012. izgradimo čak 135 pogona", rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, od 45 vojvođanskih opština i gradova, pogoni su ugovoreni u 41 opštini, koji su počeli proizvodnju ili će je početi u narednih nekoliko meseci.


Dinar na novom najnižem nivou ove godine
Zvanični srednji kurs je 88,2883 dinara za evro, što je najniža vrednost domaće valute od početka godine.
 
Evro prema srednjem kursu Narodne banke Srbije vredi 69 para više nego juče, kada je kurs bio 87,6006 dinara za evro. Dinar je nastavio da slabi iako je NBS juče prodala 30 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu da bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Od početka novembra zaključno NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno 162 miliona evra, a tokom oktobra je intervenisala sa 269 miliona evra da bi povećala promet na tržištu i sprečila prevelike dnevne oscilacije.


Nemačka preduzeća iz oblasti metalske i auto-industrije traže kooperante u Srbiji
U Srbiji je u dvodnevnoj poseti boravila delegacija 10 nemačkih preduzeća iz oblasti metalske i auto-industrije, koji su posebno interesovanje pokazali za zajedničke kooperacije u proizvodnji sa domaćim preduzećima, saopštila je 20. novembra Privredna komora Srbije.

Tokom posete nemačkih privrednika, bila je organizovana kontakt berza sa unapred ugovorenim sastancima predstavnika nemačkih preduzeća i dvadesetak srpskih preduzeća, na kojima su razmatrani mogući oblici saradnje.

Nemačka delegacija posetila je "Ikarbus", "Grah Automotive", "Krušik - Precizni LIV" iz Mionice i "Fabriku automobilskih delova" u Gornjem Milanovcu.

U okviru dvodnevne posete nemačke delegacije Srbiji, organizovan je seminar za nemačke privrednike, na kome su učestvovali predsednik Udruženja metalske i elektro-industrije PKS Miomir Todorović, Mirko Milovanović iz Udruženja metalske i elektro-industrije PKS, Nikola Janković i Vladimir Tomić iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), Žarko Petkov iz Udruženja proizvođača drumskih vozila, Dejan Vratonjić iz Auto klastera Srbija.

Nemačku delegaciju predvodio je predstavnik nemačkog Saveznog ministarstva za privredu i tehnologiju Saša Jarecke, navedeno je u saopštenju.


Fondovi ostali bez 42 odsto kapitala
Za poslednja tri meseca investicioni fondovi u Srbiji ostali bez 1,3 milijarde dinara. U odnosu na oktobar 2007, kapital umanjen 2,6 puta.

Investicioni fondovi u Srbiji imaju 2,6 puta manje kapitala nego u oktobru 2007. godine, kada ih je bilo svega četiri. Trenutno se u četrnaest fondova nalazi 1,8 milijardi dinara, od tadašnjih 4,9 milijardi. Samo u poslednja tri meseca kapital investicionih fondova u Srbiji je pao za 1,3 milijarde dinara ili za 41,78 odsto. Iz fondova je odavno pobegao svako ko je tamo „zalutao" s namerom da brzo dođe do velikog novca, a ostali su samo ozbiljni investitori na dugi rok.
Najveći pad imovine u poslednja tri meseca imao je IF „Citadel Trijumf", i to čak 54,5 odsto, a najveći pad u vrednosti investicione jedinice zabeležen je kod IF „KD ekskluziv" za 39,6 odsto. Najbolje rezultate imali su, prirodno, najmlađi fondovi, jer njih još nije smrvio žrvanj padajućeg tržišta. Tako je vrednost imovine „Ac Kapital" u posmatranom periodu pala samo za 4,8 odsto, dok je najmanji pad investicione jedinice imao IF „Hipo balans" od 0,2 odsto. Ovde u analizu nije uzet fond „Fokus Novčani", koji se pojavio tek pre nedelju dana.

U društvima koja upravljaju investicionim fondovima kažu da prinosi fondova jesu negativni, međutim značajno su amortizovali gubitak koji beleže indeksi Beogradske berze. Ovu činjenicu klijenti prepoznaju i povremeno vrše dodatne uplate kako bi smanjili svoju prosečnu nabavnu cenu i tako obezbedili sebi dugoročno veći prinos na uložena sredstva.

Na tržištu koje prethodnih meseci beleži gotovo konstantan pad, deo klijenata ovaj momenat prepoznaje kao priliku i zato postepeno gradi svoje pozicije, tvrdi Jelena Trivanović, rukovodilac Sektora za savetovanje pri ulaganju u DUIF „Fima invest".

Poslednjih nedelja, odliv sredstava iz našeg „Fima proaktiv" fonda značajno je smanjen, tj. skoro da ga i nema. Razlog je u činjenici da korekcija na tržištu kapitala već veoma dugo traje, te da su investitori koji su bili pod strahom i panikom odavno već unovčili svoje uloge. Rezultat je sadašnji porfolio klijenata koji čine ljudi sa dugoročnim investicionim horizontom - kaže Trivanovićeva.

Trivanovićeva kaže da su prilivi u fond svakodnevni, naravno, u manjim iznosima. Tim više, važnija je komunikacija sa klijentima, čime u „Fima investu" i tumače to što njihov fond ima najveće tržišno učešće. Što se tiče planova za dalji razvoj ovog fonda, u fokusu je restrukturiranje portfolija, kako bi se izbalansirala učešća pojedinih sektora nakon velikih cenovnih pomeranja.


Wall Street: Nastavak jakog pada cena akcija

Jučerašnji pad cena akcija na azijskim i evropskim berzama uneo je dodatnu nervozu ulagačima na Wall Street-u. Suočavanje sve većeg broja zemalja sa problemima recesije povećalo je zabrinutost svih učesnika na tržištima kapitala širom sveta.


Trgovanje na Wall Streetu započelo je padom cena akcija, da bi se tokom dana cene kretalo približno oko nivoa od prethodnog trgovačkog dana. Međutim, u poslednjih sat vremena berzanski index-i prosto su se utrkivali koji će više da padne. Vesti (povećanje nazaposlenosti, nepostizanje dogovora oko pomoći automobilskoj industriji, očekivanje loših poslovnih rezultata City Group u IV kvartalu..) koje su u to vreme objavljivane donele su strah ulagačima, koji su se dali u rasprodaju akcija. Zahvaljujujći tome, berzanski indexi ostvarili su jak gubitak svojih vrednosti.

Najveći gubitnici su finansijski sektor i sektor proizvođača nafte.

Najveći dobitnik je sektor automobilske industrije, jer ulagači veruju da će u decembru biti doneta odluka o pomoći posrnuloj automobilskoj industriji.Zapažanja:

S&P se nalazi na 11-godišnjem minimumu (Od rekordnog nivoa prehodne godine do najnižeg jučerašnjeg nivoa pao je za 52%)
Broj nezaposlenih prethodne nedelje povećan je za novih 27.000 i od početka godine povećao se na cifru od 1,2 miliona, što ukupno čini 4,012 miliona nezaposlenih u SAD
• Republikanci i Demokrate nisu se dogovorili oko pomoći "velikoj trojci" (General Motors, Ford i Chrysler), već su im dali rok da revidiraju planove poslovanja i da ih predstave Kongresu početkom decembra kada će se ponovo odlučivati o pomoći
City Group je pao neverovatnih 26% što od početka nedelje predstavlja gubitak fantastičnih 50%. Razlog pada je u očekivanju velikog Gubitka City Group u IV kvartalu tekuće godine, a pojavljuje se i sumnja da City ima dovoljno kapitala da brani dodatne kreditne gubitke
Cena nafte na jučerašnjem trgovanju pala je ispod USD 50 po bareluVesti iz kompanija:

• JP Morgan Chase najavio otpuštanje 3.000 zaposlenih
• Saudijski princ Alwaleeda najavio je da će povećati svoje učešće u City Group do 5% (za USD 350 mil)
Promena cena roba:

- Nafta- cena nafte pala je za 9% i sada iznosi USD 49,65 po barelu
- Zlato- cena ovog plemenitog metala porasla je za 1,70% i trenutno iznosi USD 748,70 po unci
- Srebro- cena je pala za 3,16% i trenutno iznosi USD 9,03
- Platina- cena je pala za 4,25% i sada iznosi USD 790,10
Promena cena akcija finansijskog sektora:

    City Group -26,41%
    JP Mogran -17,88%
    Bank of America Corporation -13,86%
    Goldman Sachs -5,76%
    Wachovia -10,28%
    AIG -7,69%Promena cena akcija ostalih sektora:

Internet:
    Yahoo Inc. -2,08%
    Google -7,36%

Tehnološki sektor:
    IBM -5,57%
    AMD -9,91%
    Microsoft Corporation -4,16%
    Oracle -3,75%
    Cisco Sys -4,05%
    Apple -6,72%
    Intel Corporation -2,08%
    Dell Inc. -5,22%

Aluminijum:
    Alcoa -16,05%

Industrija:
    General electric -11,14%
    3M Company -3,37%
    The Procter&Gamble -4,72%

Auto industrija:
    General motors +3,23%
    Ford Motor +10,32%
    Toyota Motors +0,05%

Nafta i gas:
    Exxon Mobil Corp. -6,69%
    Chevron Corp. -8,79%
    British petroleum -8,81%

Avio saobraćaj:
    Boeing Co. -0,99%
    United Technologies Corp. -6,02%
    Delta Air Lines +0,29%

Hrana i piće:
    Coca Cola -2,84%
    McDonalds -4,56%

Farmacija:
    GlaxoSmithKline -1,35%
    Johnson&Johnson -3,97%
    Novartis +0,44%
    Pfizer -7,13%Sve u svemu, promene index-a su sledeće:

    DJIA -5,56%
    NASDAQ -5,07%
    S&P500 -6,71%.No progress regarding agreement over ‘NIS’
The Russian negotiating team still believes that until November 24-25 when the meeting of the Russian-Serbian inter-government committee is to be held in Moscow, it is possible to solve the remaining open issues regarding all three parts of the gas arrangement and sign the gas deal in whole.

‘If Serbia side is going to have a constructive approach, it is possible to complete negotiations until that date not only when sale of ‘NIS’ is concerned, but construction of the ‘Southern Stream’ gas pipeline and underground gas storage facility at Banatski Dvor as well’, ‘Blic’ was told by circles close to the Russian negotiating team. This also refers to possible increase of investment by ‘Gazpromnjeft’, increase of the gas pipeline capacity and other unsolved issues. Until yesterday, however, as said by the Russian negotiators, no agreement has been reached over any of the issues regarding the sale of ‘NIS’.
 
The delegation of Serbia Government shall travel to Moscow next week for meeting with the Russian Minister for extraordinary situation Sergei Shoigy, as confirmed by the Minister of trade and services Slobodan Milosavljevic. The delegation shall be led by Serbia Home Minister Ivica Dacic and shall include the Minister of energy Petar Skundric, Minister of infrastructure Milutin Mrkonjic and several State secretaries.
According to Russian Ambassador to Serbia Aleksandr Konuzin ‘the negotiations in Belgrade are being led in positive atmosphere’. He is positive about their successful conclusion on time.
However, it is only certain that both sides agree that the agreement has to be signed in whole.


“Dinar slide means price hikes”
New price increases for food, cleaning products, shoes and clothes are expected in Serbia in December.

At the same time, the domestic currency continues its slide.

Despite yesterday’s intervention by the National Bank of Serbia (NBS), which sold EUR 30mn on the inter-bank market, today’s exchange rate has fallen almost a whole percentage point to 88.29 dinars to the euro, the dinar’s lowest rate this year.

Trade and Services Minister Slobodan Milosavljević said that the expected price increases were a result of the dinar’s fall.

He called on people to save their money in the coming period.

“When the dinar slides, prices in Serbia rise. That is a fact that people in Serbia have learned in recent years. Medicine prices will be the first affected,” Milosavljević said, adding that medicine prices had to grow to prevent supply from falling.

“I think that a new price list will have to be adopted soon, because what’s worse than an increase in prices is a lack of supply,” Milosavljević said.

He said that prices of imported food, clothes and shoe prices would increase, adding that this could be remedied by buying more domestic products.

However, the problem is that there a lot of products that Serbia does not have on its own market.

He said that the best remedy was to try and save in this period.

“I think that the anchor that will prevent a drastic increase in price is, for example, not to make larger purchases like buying washing machines, stoves and products like that,” Milosavljević said.

“I think that this will be the reason for prices to stay at an acceptable level, close to what they are now,” the minister said.


Azija, Evropa: Oporavak cena akcija
I pored snažnog pada na jučerašnjem trgovanju na Wall Street-u, azijske berze na današnjem trgovanju zabeležile su rast cena akcija.
 
Bitna vest koja danas kruži tržištima kapitala širom sveta je moguća prodaja dela City banke. Danas će rukovodioci druge po aktivi banke u SAD održati sastanak na kome će se razmotiti dalja strategija City banke.
 
 
 
Promene najvažnijih indexa oko 1100h:
 
    HANG SENG (Kina) +2,93%
    NIKKEI225 (Japan) +2,70%
    KOSPI (J. Koreja) +5,80%
    SENSEX (Indija) +6,19%
 
 
 
 
Evropske berze današnje trgovanje započele su veoma oprezno, da bi u prvim časovima trgovanja lagano ostvarivale rast cena akcija.
 
 
Promene najvažnijih indexa oko 1100h:

    FTSE100 (London) +1,21%
    DAX (Frankfurt) +1,04%
    CAC40 (Pariz) +1,55%
    ATX (Beč) +2,02%
    SMI (Cirih) +0,26%
    RTSI (Moskva) +1,11%
    WIG20 (Poljska) +2,42%.
   


Milorad Gušavac generalni direktor „Politike” a. d.
Ubrzaće se proces imenovanja generalnog direktora „Politike novine i magazini”
 

Upravni odbor Akcionarskog društva „Politika” na sednici koja je održana u sredu, 19. novembra, jednoglasno je, posle sprovedenog konkursa, za generalnog direktora Društva imenovao Milorada Gušavca, dosadašnjeg vršioca dužnosti.
Milorad Gušavac (60) diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i gotovo ceo dosadašnji radni vek proveo je u „Politici”, gde je prešao put od ekonomiste-pripravnika, preko šefa finansijske operative, direktora stručnih službi, do pomoćnika generalnog direktora u zajedničkom preduzeću osnovanom sa nemačkom medijskom kućom VAC. Bio je i direktor Štamparije u „Politici” a.d. i direktor Centra za odnose sa akcionarima u ovom društvu.
Upravni odbor je, razmatrajući ukupno četiri prispele konkursne prijave, ocenio da je Milorad Gušavac ispunio sve konkursne uslove i ponudio najkompletniji program reorganizacije i razvoja „Politike” a.d.
Na sednici, kojoj je predsedavala Sonja Liht, usvojen je i izveštaj o sprovedenom konkursu za izbor glavnog i odgovornog urednika lista „Politika”. Jovan Simić je, u ime konkursne komisije, predočio da su razmatrane sve prispele prijave (ukupno 14), da su u užem izboru bila četiri kandidata, i da je na kraju, odlučujući se između Dragana Bujoševića i Milana Mišića, u komisiji, kao i na Skupštini osnivača PNM, prevagnulo uverenje da će ovaj važan posao uspešnije obaviti kandidat koji nije iz redakcije, novinar NIN-a Dragan Bujošević.
Upravni odbor je prihvatio ovaj izveštaj, uz ocenu da je na ovaj način depolitizovana funkcija glavnog i odgovornog urednika, i da se od novog šefa redakcije očekuje da sa svojim timom unapredi „Politiku” i podigne njen ugled i tiraž.
Na sednici je odlučeno i da se ubrza imenovanje novog generalnog direktora preduzeća „Politika novine i magazini”, i u tom cilju posebna komisija će do kraja novembra obaviti razgovore sa svim potencijalnim kandidatima za ovo važno mesto. Upravni odbor je, takođe, potvrdio i svoju raniju odluku da prihvati ostavku dosadašnjeg generalnog direktora Srđana Janićijevića, koji dužnost treba da preda najkasnije do 31. decembra.


Promene vrednosti indeksa u 16:20


Bivše SFRJ
BELEX15 (Beograd) -2,20% close
CROBEX (Zagreb) 0,99% close
SBI20 (Ljubljana) 1,55% close
BIRS (Banjaluka)  0,00
MBI10 (Skoplje) -2,04% close

Zapadna Evropa
FTSE 100 (London) -0,11% open
CAC 40 (Pariz) -2,02% open
DAX (Frankfurt) -1,17% open
ATX (Beč) -0,97% open
SMI (Cirih) -2,86% open

Istočna Evropa
WIG20 (Varšava) 2,70% close
SOFIX (Sofija) 4,83% close
BET (Bukurešt) 0,80% close
RTSI (Moskva) 3,43% close
BUX (Budimpešta) 1,70% open

Azija
Hang Seng (H. Kong) 2,93% close
Nikkei225 (Tokio) 2,70% close
SENSEX (Bombai) 5,49% close
 

Amerika
DJIA (Njujork) 0,32% open
NASDAQ (Njujork) 0,63% open
S&P 500 (Njujork) 0,74% open


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta