Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Farmakom MB preuzima akcije Guče
Beograd -- Kompanija Farmakom MB iz Šapca objavila je nameru za preuzimanje preostalih 28,68 odsto akcija livnice "Guča" [GUCA].
 
 
Kako se navodi u oglasu objavljenom u listu "Politika", Farmakom MB, čiji je vlasnik i osnivač šabački privrednik Miroslav Bogićević, objaviće ponudu za preuzimanje 45.714 akcija Guče čim dobije odobrenje Komisije za hartije od vrednosti.

Akcije "Guče" uključene su na Beogradsku berzu u martu ove godine, trenutna cena akcija je hiljadu dinara, a tržišna vrednost kompanije je 159 miliona dinara.

Većinski vlasnik Industrijskog kombinata "Guča" je Miroslav Bogićević koji poseduje 113.693 akcije, odnosno 71,32 odsto kapitala, a preostali kapital je u vlasništvu malih akcionara koji pojedinačno imaju manje od 0,1 odsto akcija.

Prema podacima Agencije za privredne registre, kapital livnice "Guča" procenjen je u 2006. godini na 170 miliona dinara, a preduzeće je u toj godini ostvaril dobit od 19,6 miliona dinara, na osnovu 420 miliona dinara prihoda.


Četiri ponude za Ljubljansku berzu?
Ljubljana -- Frankfurtska, Bečka, Varšavska i Atinska berza ostale su u konkurenciji za preuzimanje 64,15 odsto u Ljubljanske berze.
 
 
Ljubljanski Dnevnik navodi i da je slovenački konzorcijum ispao iz konkurencije, kao i skandinavski berzanski operater OMX i Bukureštanska berza.

Slovenački konzorcijum su činili KDD, Istrabenz, Sava, Poteza Naložbe, Publikum Holding, KD holding i Vipa. Predsednik uprave KDD Boris Tomaž Šnuderl nije želeo da komentariše ispadanje konzorcijuma, jer o tome navodno još nisu ni obavešteni.

Uroš Marter, direktor Arkasa, kompanije koja vodi prodaju za vlasnike berze kaže da će se u treći krug uvrstiti samo tri najbolja ponuđača. „Izbor smo načinili na osnovu detaljnih kriterijuma, koje su odredili deoničari, a ključnu ulogu u prvom krugu je igrala cena, jer su sve ponude ispunjavale ostale kriterijume“, kaže on.

Šef komunikacija OMX-a Jonas Rodni kaže da oni ne planiraju da komentarišu informacije objavljene u medijima, ali je potvrdio da su i dalje zainteresovani za Ljubljansku berzu. On je naglasio da su i dalje zainteresovani za celu regiju istočne i jugoistočne Evrope.

Prema pisanju Dnevnika, odluku o tome ko će se na kraju nadmetati za Ljubljansku berzu doneće Agencija za trgovinu vrednosnim papirima, koja još uvek proučava da li ponuđači ispunjavaju uslove.


Besplatne akcije: Izbeglica sa državljanstvom
1. Rođena sam u Crnoj Gori, živim u Srbiji od 1985, udata sam za Srbina, prijavljena sam od 1990. godine u Beogradu, uvek sam na glasačkom spisku, ali nikada nisam vadila državljanstvo. Da li mi pripadaju besplatne akcije?
U toku su konsultacije sa nadležnim organima radi razjašnjenja statusa građana koji su u ovakvoj situaciji.

2. Imam državljanstvo Srbije od 2003. godine i prijavu boravka na teritoriji Srbije od 1992, ali nisam vadio ličnu kartu, niti sam upisan u birački spisak jer imam izbegličku legitimaciju (izbeglica iz Bosne) izdatu u Srbiji i koja važi do 2009. godine.
Da biste ostvarili pravo na besplatne akcije, treba da izvadite ličnu kartu i upišete se u birački spisak, s obzirom na to da ste naveli da ste državljanin Srbije i da imate prijavljeno boravište.

3. Da li se ljudi u inostranstvu upisuju lično ili mogu poštom ili mejlom kontaktirati s ambasadom? Da li se legitimišu pasošem ili ličnom kartom?
Svi građani se moraju prijaviti lično uz obavezno donošenje LK.

4. Da li lice koje nije služilo vojsku može da se prijavi za besplatne akcije i da li je uslov za upis na birački spisak da je lice odslužilo vojni rok?
Odgovor na prvi deo pitanja je da može, dok za drugi deo pitanja nije uslov da odsluženje vojnog roka za upis na birački spisak.- Može.

5. Moj otac rođen je u Nevesinju i nikada nije potezao pitanje državljanstva jer mu to nikada nije trebalo, a inače radio je i živi u Jagodini i u penziji je. Evidentiran je u biračkom spisku.
U toku su konsultacije sa nadležnim organima radi razjašnjenja statusa građana koji su u ovakvoj situaciji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta