Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Odbor: Raskinuti ugovor sa Atekom
Odbor za restrukturiranje i privatizaciju RTB Bora odlučio je da Vladi predloži da raskine ugovor o kupovini tog rudarskog basena sa austrijskom kompanijom Atek. 

Raskinuti ugovor sa Atekom, preporučio Odbor za restrukturiranje i privatizaciju
Odbor je doneo jednoglasnu odluku o raskidanju ugovora sa tom kompanijom, koja je tražila produženje roka za uplatu celokupne sume od 466 miliona dolara, a Vlada bi na današnjoj sednici trebalo da tu odluku potvrdi.

Prema rečima ministra ekonomije Mlađana Dinkića dogovoreno je da se pregovori nastave sa drugoplasiranim na tenderu ruskom kompanijom SMR, koja je deo Bejzik elementa Olega Deripaske. Dinkić je rekao da i pored činjenice da je Vlada Austrije stala iza Ateka, predstavnici sindikata i RTBa nisu hteli da ulaze u rizičan posao.

Atek je do sada isplatio deo cene u iznosu od 150 miliona dolara i taj novac će mu biti vraćen, kaže Dinkić i dodaje da su propisi dozvoljavali da se Ateku produži rok za isplatu ugovorene cene, ali da je na njegov predlog doneta odluka o raskidu ugovora jer nisu bila osigurana uveravanja te kompanije da će isplatiti preostali deo cene, kao i ispuniti investicioni plan.

"Najkraći rok koji je Atek nudio za isplatu cene bio je kraj aprila", naveo je Dinkić i dodao da bi možda drugačija odluka Odbora bila da je kupac RTB-a ponudio da do danas isplati ukupnu cenu.

Dinkić je dodao da će SMR-u biti upućen poziv da pregovara o kupovini RTB-a i dodao da se nada da će ta kompanija popraviti svoju ponudu. "Ponuda za sada nije prihvatljiva, ali očekujem da će ona u pregovorima biti popravljena, kao i da će SMR produžiti rok licitacione garancije", naglasio je Dinkić.


Rok za sklapanje ugovora o prodaji RTB-a sa drugorangiranim ponuđačem bio bi 30 dana od započinjanja pregovara, a može da se produži na još mesec dana. "Ako pregovori sa SMR-om ne budu uspešni ostaje mogućnost trećeg tendera za RTB", dodao je Dinkić. SMR je za RTB Bor ponudio cenu od 370 miliona dolara i investicioni program od 414 miliona dolara.

Sednici Odbora za restrukturiranje i privatizaciju RTB Bor su pored ministara i direktorke Agencije za privatizaciju Vesna Džinić prisustvovali i predstavnici rukovodstva RTB Bor i predstavnici svih reprezentativnih sindikata tog preduzeća.

Ekonomski novinar Mijat Lakićević rekao je ranije da Austrijancima treba izaći u susret. „Mislim da je Atek ozbiljnija kompanija koja bi više učinila od drugoplasirane na tom tenderu. Takođe, kad se moglo koncesionarima za autoput Horgoš – Požega dati dodatnih dva ili tri meseca, to isto može dati i Ateku pošto su u suštini tu uzroci za kašnjenje u ugovoru u politčkoj nestabilnsoti u Srbiji", objašnjava on.

Lakićević je rekao da se "politička zloupotreba ni ovde ne može izbeći, bez obzira da li će Vlada dozvoliti ili ne. U slučaju da ugovor sa Atekom propadne, čini mi se da će se partije u Vladi optuživati za to ko je kriv što taj posao nije uspeo“.


„Komtrejd“ preuzeo „Hermes“
Akcionari društva „Hermes SoftLab“ prihvatili su ponudu za akviziciju te kompanije koju je „Komtrejd grup“ predala 18. marta 2008. godine. Novonastala kompanija biće najveća IT grupacija u Jugoistočnoj Evropi, sa mogućnošću da ponudi najširi spektar IT rešenja i usluga, kao i distribuciju IT proizvoda na lokalnom i regionalnom nivou. Kompanija nastala udruživanjem.

„Komtrejd grup“ i „Hermes SoftLaba“ će, pored učvršćivanja svog položaja na postojećim tržištima, omogućiti i bolju pozicioniranost za dalje širenje u Jugoistočnoj Evropi, kao i na tržištima Evropske unije, SAD i Bliskog istoka.
 
- Kompanija „Komtrejd grup“ je izuzetno zadovoljna što zaključuje ovaj posao i što će u sastavu grupacije imati high-end IT kompaniju poput „Hermes SoftLaba“. Ovo strateško partnerstvo među kompanijama omogućiće ubrzani razvoj ICT centara u Adrijatik regionu i porast prodaje na internacionalnim tržištima. Stategija „Komtrejd grup“ usmerena je ka razvoju širokog spektra proizvoda i usluga na tržištima sa najvećim potencijalom, posebno u severnoj Americi i Bliskom istoku. Do ostvarenja tog cilja, kompanija će nastaviti proces internacionalizacije i u narednom periodu verovatno ponuditi svoje akcije na berzi - rekao je Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije „Komtrejd grup“, komentarišući strategiju razvoja. Nova kompanija će imati 1.600 zaposlenih, ukupan prihod od 300 miliona evra i biće prisutna u 14 država u svetu. „Unikredit grup“ je obezbedio sredstva za ovo proširenje, čime će, putem „Principal investmentsa“, postati manjinski vlasnik 21 odsto akcija novonastale grupacije.


Serbia to meet IMF, World Bank officials
During the spring sessions of the IMF and the World Bank, the Serbian delegation will speak to representatives of both institutions.

According to the office of Deputy Prime Minister Božidar Đelić, who will lead the Serbian delegation, talks will also be held with representatives from the central banks of a number of countries, as well as from foreign commercial banks.

It was stated that by April 14, the delegation would, together with International Monetary Fund (IMF) representatives in Washington, consider current macro-economic trends in Serbia.

The implementation of economic policy will also be assessed.

The opportunity will also be taken to highlight the fact that Serbian cooperation with that institution in the coming period is of key importance to achieving further progress in implementing economic and structural reforms, completing the privatization process, and confronting the challenges on the road to the EU. It also mentions the possibility of coming to a new arrangement, the final word on which the new government will have after the May 11 elections, Đelić’s office says.

According to the statement, with regards to the unilateral and illegal declaration of Kosovo independence, the Serbian delegation will express its opposition to the province’s possible membership of the IMF.

Since 2000, the IMF has offered Serbia continuous support for the country’s reform program, and has thus far approved three financial arrangements worth around USD 1.6bn.

The most recent three-year package was successfully completed in February 2006, it is stated, stressing that the funds that were spent on the basis of this arrangement were returned over the course of 2006 and 2007, thus squaring Serbia’s obligations with the IMF in their entirety.

Moreover, the delegation will also hold talks with World Bank representatives on implementing a new three-year financial program called “Partnership Strategy with the Republic of Serbia”, that the Bank’s board of directors approved on December 13, 2007.

The statement also stresses that the program has been put together in accordance with Serbia’s aims linked to European integration, and that its purpose will be to carry out reforms to guarantee further development, reduced unemployment and poverty, environmental protection, and an improved standard of living.

The statement adds that Đelić will also be holding a lecture at one of the world’s most prestigious universities, John Hopkins’ Center for Trans-Atlantic Studies.


Odbijen zahtev Ateka, pregovori sa Deripaskom
Odbor za nadzor i sprovođenje akcionog plana za restrukturiranje i privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor danas je jednoglasno odbio zahtev austrijskog Ateka da mu se odloži rok za isplatu kupoprodajne cene za RTB, rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Vladi Srbije će biti predloženo da donese odluku da se raskine ugovor sa Atekom i da otpočnu pregovori o prodaji RTB-a drugoplasiranom ponuđaču, ruskoj komapniji SMR , rekao je novinarima Dinkić posle sednice Odbora, čiji je predsednik.

Ugovor o prodaji RTB Bor potpisan je u februaru ove godine po ceni od 466 miliona dolara, uz investicije od 180 miliona dolara. SMR je ponudio cenu od 370 miliona dolara i investicioni program od 414 miliona dolara. To je bio drugi tender za prodaju RTB, nakon što je prvi poništen jer rumunska kompanija Kuprom ni u dodatanom roku nije isplatila cenu od 400 miliona dolara. Kupromu je naplaćena garancija od tri miliona dolara, a Ateku će, ako vlada odluči da se raskine ugovor biti naplaćena garancija od 10 miliona dolara. Taj novac će, kako je rekao Dinkić, biti uložene u modernizaciju RTB-a. Atek je do sada isplatio deo cene u iznosu od 150 miliona dolara, i taj novac će mu, prema rečima Dinkića, biti vraćen.

Dinkić je objasnio da su propisi dozvoljavali da se Ateku produži rok za isplatu ugovorene cene, ali da je na njegov predlog doneta odluka o raskidu ugovora jer nisu bila osigurana uveravanja te kompanije da će isplatiti preostali deo cene, kao i ispuniti investicioni plan.

Najkraći rok koji je Atek nudio za isplatu cene bio je kraj aprila , naveo je Dinkić i dodao da bi možda drugačija odluka Odbora bila da je kupac RTB-a ponudio da do sutra isplati ukupnu cenu.

Dinkić je dodao da će SMR-u biti upućen poziv da pregovara o kupovini RTB-a, i dodao da se nada da će ta kompanija popraviti svoju ponudu. Ponuda za sada nije prihvatljiva, ali očekujem da će ona u pregovorima biti popravljena, kao i da će SMR produžiti rok licitacione garancije , naglasio je Dinkić.

Rok za sklapanje ugovora o prodaji RTB-a sa drugorangiranim ponuđačem bio bi 30 dana od započinjanja pregovara, a može da se produži na još mesec dana. Ako pregovori sa SMR-om ne budu uspešni ostaje mogućnost trećeg tendera za RTB , dodao je Dinkić.

Predstavnici ruske kompanije SMR nisu danas želeli da komentarišu mogućnost započinjanja pregovora o kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor. Iz te kompanije je saopšteno da će se oglasiti kad dobije poziv nadležnih institucija u Srbiji da pregovara o kupovini RTB-a.

Odbor za nadzor i sprovođenje akcionog plana za restrukturiranje i privatizaciju RTB-a danas je jednoglasno odbio zahtev austrijskog Ateka da mu se odloži rok za isplatu kupoprodajne cene za RTB. Vladi Srbije će biti predloženo da na sutrašnjoj sednici donese odluku o raskidu ugovora sa Atekom i započinjanju pregovora sa SMR-om, drugoplasiranim ponuđačem na tenderu za prodaju RTB-a. Atek je do sada uplatio 150 miliona dolara i tražio da mu se omogući da odmah uplati još 230 miliona, a ostatak od 86 miliona najkasnije 7. maja.

Ugovor o prodaji RTB-a potpisan je u februaru ove godine po ceni od 466 miliona dolara, uz investicije od 180 miliona dolara. SMR je ponudio cenu od 370 miliona dolara i investicioni program od 414 miliona dolara. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja je rekao da očekuje da će SMR u pregovorima popraviti svoju ponudu.


Delta agrar ulaže pet miliona evra
Kompanija Delta agrar, deo Delta holdinga, saopštila je da je uložila pet miliona evra u zasad 100 hektara jabuka u Čelarevu, koji je formiran prema najsavremenijoj tehnologiji proizvodnje italijanske regije Južni Tirol.

Voćnjak ima 400.000 sadnica šest sorti jabuka, a tehnologija italijanske regije, koja je svetski lider u proizvodnji tog voća, podrazumeva protivgradnu zaštitu, sistem za odbranu od mraza, meteorološku stanicu, te sistem za navodnjavanje i prihranu, rekao je novinarima menadžer na projektu voćnjaka Miloš Živković.

Prošle godine je posađeno 30 hektara, a ove godine 70 hektara sorti gala, breburn, zlatni delišes, crveni delišes, gren smit, a tri hektara jabuka će se organski proizvoditi, precizirao je on prilikom obolaska voćnjaka koji se nalazi u sklopu imanja Podunavlje i dodao da su sve sadnice nabavljene u Italiji.

Nakon pet godina, kada se voćnjak bude nalazio u punoj eksploataciji, očekuje se maksimalna proizvodnja jabuka od sedam tona po hektaru, što je dvostruko više od klasične proizvodnje, rekao je Živković i dodao da bi svako drvo trebalo da rađa od 17 do 20 kilograma jabuka.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta