Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EPS i Inter Rao potpisali protokol
Elektroprivreda Srbije i ruska državna kompanija Inter Rao EES su potpisali protokol o saradnji u cilju gradnje novih proizvodnih kapaciteta u Srbiji.

Direktor kompanije Inter Rao EES Jevgenij Vjačeslavovič Dod rekao je da su mogućnosti te kompanije da u elektroenergetske kapacitete u Srbiji uloži dve milijarde evra i da su spremni da ponude interesantne projekte, ali nije precizirao koje.

Prema njegovim rečima, Inter Rao ima i iskustva i novca za tako nešto, a trenutno u Rusiji, Tadžikistanu, Gruziji i Kazakstanu gradi objekte kapaciteta većeg od dve hiljade megavata, što je četvrtina ukupnih postojećih kapaciteta u Srbiji.

Generalni direktori EPS-a i kompanije Inter Rao EES naveli su da će prrotokol biti konkretizovan za tri meseca, kada budu predloženi prvi projekti oko kojih se dve strane usaglase.

Kako su naveli, prioritet obe strane je izgradnja termoelektrane na ugalj, ali su dodali da su za sada razgovarali samo o saradnji u izgradnji hidroelektrana u slivu reka Lim i Drine. Takođe, obe strane su insistirale da protokol nije obavezujući kao i da će odluke o učešću u svim projektima doneti Vlada Srbije.
 
Dod je istakao da je plan Inter Rao EES da godišnje van granica Rusije gradi kapacitete od 1.000 megavata, a da strategija razvoja predviđa širenje na Balkan, Kavkaz i Bliski istok, Centralnu Aziju i Kinu i Daleki istok.

Generalni direktor EPS-a Vladimir Đorđević je ipak rekao da je za Srbiju i dalje prioritet izgradnja dve elektrane na ugalj i raspisivanje tendera za izbor strateškog partnera, jer je Srbija neophodna električna energija, a svaka promena u načinu izbora partnera zahteva puno vremena za obezbeđenje dokumentacije.

Prema njegovim rečima, protokol koji je juče potpisan pregovaran je šest meseci i ne znači ulazak na mala vrata ruske kompanije i odustajanje od tendera za strateške partnere za izgradnju TE.

Đorđević je istakao da je potpisivanje ovog protokola uobičajena poslobna aktivnost EPS-a i podsetio da je ta kompanija sličan protokol ranije potpisala sa jednom norveškom firmom. Od saradnje sa njom, međutim, nije bilo ništa, jer nije dogovorena realizacija ni na jednom projektu, a ugovor je u međuvremenu istekao.

Protokol, iako je tako bilo najavljeno, nije potpisao Đorđević već njegov zamenik Dragan Tomić, koji je naveo da je razlog za iznenadnu izmenu taj što je tehnički deo pregovora radio upravo on. Na fotokopiji portokola koji je podeljen novinarima uoči potpisivanja, kao potpisnik je naveden Đorđević.


Mere NBS poboljšale ponudu banaka
Banke u Srbiji su počele da šire ponudu dinarskih kredita pošto je NBS ukinula obavezni depozit i učešće od 20 odsto za pozajmice u domaćoj valuti.

Član Izvršnog odbora Banke Inteza u Srbiji Dejan Tešić rekao je da su građanima ponudili dinarske kredite za kupovinu vozila sa kamatom od 18 odsto godišnje i kredite za refinansiranje sa kamatom od 20 odsto.

Inteza je produžila rokove otplate do pet godine i uglavnom zadržala kamate na dinarske kredite na istom nivou, dok je za potrošačke i brze kredite, smanjila kamatne stope za jedan odnosno dva procentna poena. Efektivne kamatne stope za dinarske kredite u Intezi kreću od 13 do 24,6 odsto godišnje u zavisnosti od namene kredita.

Zamenica direktora Komercijalne banka za poslove sa stanovništvom Ljiljana Milošević navela je da su u toj banci zbog novih propisa NBS promenili kamatne stope za dinarske kredite, tako da se sada kreću od 17 do 23 odsto godišnje. "Počelo je i odobravanje dinarskih kredita stanovništvu za kupovinu motornih vozila", istakla je ona.

Izvršna direktorka Unikredit banke Srbija za poslovanje sa stanovništvom Marija Blagojević ocenila je da će ukidanje depozita za dinarske kredite uticati na povećanu tražnju za tim pozajmicama što je i cilj uvođenja te mere. Ona je naglasila da Unikredit banka osim uvođenja promena predviđenih merama NBS neće menjati dosadašnju ponudu proizvoda namenjenih stanovništvu.

Član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Miroslav Rebić podsetio je da je NBS pored ukidanja depozita na dinarske kredite povećala depozit na kredite sa deviznom klauzulom sa 20 na 30 odsto vrednosti pozajmice.

"S obzirom na veliku razliku između kamatnih stopa kod čisto dinarskih i kredita sa valutnom klauzulom, građani će moći da se opredeljuju za veći iznos ili za nižu kamatu", ocenio je Rebić.


Produžen tender za Industriju motora Rakovica
Agencija za privatizaciju objavila je danas da je produžila rok za slanje ponuda za kupovinu Industrije motora Rakovica (IMR) do 23. maja.

To je treće produženje trećeg tendera za prodaju 90 odsto kapitala IMR-a, koji je objavljen u novembru prošle godine.
Ta rakovička fabrika zapošljava oko 860 radnika i raspolaže zemljištem od 223.000 kvadarata, gde se nalaze hale za proizvodnju motora i traktora.


"Supernova" iz Graca gradi tržni centar u Zrenjaninu - investicija od 5 mil EUR
U Zrenjaninu je juče (14. april 2008. godine) potpisan ugovor između austrijske kompanije "Supernova" iz Graca i grada Zrenjanina o izgradnji tržnog centra.
Ugovor o investiranju potpisali su gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević, direktor kompanije "Supernova" Paul Merco i direktor Direkcije za izgradnju grada Milorad Ponoćko.

Tom prilikom novinarima je saopšteno da će gradnja tržnog centra na izlazu iz Zrenjaninu uz magistralni put prema Novom Sadu početi naredne godine i da će investitor uložiti oko 5 mil EUR.

Kompanija "Supernova" nastala je fuzijom kompanija "m2" iz Graca (Austrija) i MTK- Immobilien iz Beča i bavi se razvojem, projektovanjem, gradnjom i menadžmentom tržnih centara i parkova. Ukupan portfolio kompanije premašio je milijardu evra, a godišnji nivo investicija je između 100 – 150 mil EUR.

Duže od 15 godina posluje u zemljama centralne evrope: Austrija, Češka, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, gde je izgradila čitav niz tržnih centara i trgovačkih kompleksa. Sa više od 30 izgrađenih centara i 20-tak u fazi planiranja, kompanija "Supernova" je jedna od vodećih firmi u ovom poslu u regionu.

Investicija u Zrenjaninu jedna je od prvih u Srbiji i predstavlja početak investiranja ove kompanije u jugoistočnoj Evropi. Poslovanje u Srbiji započela je prošle godine, a u planovima do 2015. godine ima realizaciju 15 - 20 projekata.


Dobit banaka u 2007. godini 294 mil EUR
Banke u Srbiji ostvarile su u 2007. godini bruto dobit od 23,5 milijardi dinara, odnosno 294 mil EUR, što je za 42% više nego u 2006. godini, objavila je Narodna banka Srbije.
 
Prema izveštaju o poslovanju banka u Srbiji objavljenom na sajtu www.nbs.yu, bilansna suma bankarskog sektora na kraju 2007. iznosila je 1.562 milijarde dinara, odnosno 19,6 milijardi EUR, čime je ostvaren godišnji rast od 34%.

Ukupni plasmani banka dostigli su 760,9 milijardi dinara što je 39,5% višen nego na kraju 2006. godine.

Najveći udeo, od 57,5% su plasmani privredi, a 39,8% su krediti stanovništvu, navodi se u izveštaju i dodaje da je u 2007. godini ukupni rast kredita privredi iznosio 114,4 mlijarde dinara, a stanovništvu 106,7 milijardi dinara.

Kapital banaka dostigao je 328 mlilijardi dinara (4,1 milijarda evra) što jz za 51,8% više nego na kraju 2006. godine. Kapital je tokom poslednjeg kvartala 2007. godine porastao za 13,4%.

Na kraju 2007. godine u Srbiji je poslovalo 35 banaka, dve manje nego godinu ranije zbog spajanja. Od tog broja 21 banka je u većinskom vlasništvu stranih akcionara, šest je u vlasništvu domaćih firmi i građana, a osam banaka je većinskom vlasništvu države.

Srpski bankarski sektor je na kraju prošle godine zapošljavao 30.246 radnika što je za 2.154 više odnosno 7,7% više nego u 2006. godini.


Cvetković: Tražili od MMF-a i SB veće angažovanje
Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je danas da je delegacija Srbije u Vašingtonu od predstavnika Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda zatražila da se više angažuju i ulože više sredstava u Srbiju.

Cvetković je agenciji Beta nakon učešća na prolećnom zasedanju MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu kazao da je od tih institucija zatraženo veće angažovanje to jest da one ulože više sredstava što će doneti nove investicije i otvaranje novih radnih mesta.

"Mi smo nastupali kao tehnička vlada i nismo podneli formalne zahteve ali smo ih obavestili da će vlada imati drugi kapacitet nakon izbora", kazao je on i dodao da su predstavnici SB i MMF-a sa velikim razumevanjem primili zahteve srpske delegacije.

Prolećno zasedanje MMF-a i Svetske banke održano je 12. i 13. aprila.


"Henkel u Inđiji ulaže četiri miliona evra"
Nemačka kompanija ove godine planira ulaganja od četiri miliona evra u halu za punjenje građevinskih lepkova u Inđiji, kao i dodatne investicije u mašine za proizvodnju praškova u Kruševcu.

„Henkel" za centralnu i istočnu Evropu (CEE), poznat po tome što dobro zna koliko su važni lokalni brendovi i nastoji da ih održi i dalje razvija, uložiće u Srbiju više od četiri miliona evra u toku ove godine, prvenstveno u fabriku građevinskih hemikalija u Inđiji, najavio je za Biznis Ginter Tumzer, predsednik „Henkela CEE".

- Kad je reč o Srbiji, priznajemo važnost brenda „merima" i to je i bio argument kad smo se odlučivali za akviziciju kruševačke fabrike. Takvo opredeljenje je vidljivo i po tome što „Henkel" gotovo nikada ne gradi fabrike na mestima gde do tada ništa nije postojalo, već preuzima postojeće - kaže Tumzer


Francuski "Sagem" i britanski "Marshall" zainteresovani za EI "Niš"
Dve ugledene svetske firme zainteresovane su za investiranje u EI "Niš" - fransuski "Sagem" i britanski "Marshall", rekao je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, prilikom posete ove fabrike.

- Novo rukovodstvo dobilo je zadatak da u najkraćem roku ponudi preciznu informaciju o tome kakvi su podsticaji potrebni da bi ono što je od EI preostalo moglo da se pripremi za proces privatizacije- rekao je Dinkić i najavio da će država izdvojiti 8 miliona dinara za subvencije onim firmama iz EI holdinga koje imaju neku šansu da pokrenu proizvodnju.

- Međutim da li će i kada doći do dogovora sa evropskim kompanijama još je neizvesno, jer u niškoj firmi nisu raščišćeni vlasnički odnosi, pa se zapravo ne zna šta kome pripada i o čemu se može govoriti sa strancima - rekao je Dinkić.


EPS, Russian Inter RAO ink protocol
BELGRADE -- Serbia's public power enterprise, EPS, and Russian electricity traders Inter RAO UES, today signed a cooperation protocol in Belgrade.

The document envisages construction of new power production facilities in the country, reports say.

EPS looked to build new thermal and hydro power plants, exchange information about perspective projects, and enter joint ventures in the third market, as it inked the protocol with Russia's major electricity import and export operator.

The document was signed by Inter RAO General Director Yevgeny Dod and EPS Deputy General Director Dragan Tomić.

Energy and Mining Minister Aleksandar Popović, DSS, told B92 that the protocol represents yet another step toward the strengthening of contacts and further integration of EPS into the global network of power producers.

But critics of the move, including daily Politika's Jasna Petrović, say up to 17 successful companies were interested in signing a similar cooperation protocol with EPS, while Inter RAO is described as an unsuccessful bidder in Bulgarian and Macedonian tenders.

Petrović says that it remains unclear why EPS would sign a non-binding protocol, and suspects political reasons, such as "sending out a message during the election campaign that Russians are welcome in Serbia".

The document has been posted on EPS' official website today.


Dinkić hints at third RTB tender
NIŠ -- Mlađan Dinkić, G17 Plus, says RTB Bor may be headed for a new tender unless Oleg Deripaska's company improved its offer.

Last week, the Privatization Agency annulled the contract it signed with Austrian A-TEC, which won the second tender for the sale of the eastern Serbian copper mining and smelting complex.

The Austrians, just as Romanian Cuprom last year, failed to provide financial guarantees for the deal – but A-TEC owner, Mirko Kovats, voiced hope over the weekend there might be a new tender, "after the Serbian elections".

Meanwhile, SMR, a part of Deripaska's Basic Element, which was second-placed in the tender, said it awaited an official invitation to start negotiations. The Privatization Agency for its part said it would invite the company owned by Russia's wealthiest man to start talks over the sale.

Dinkić, the outgoing minister of economy, said today in Niš that SMR "must meet strict environmental criteria", and added that if the Russian company extended the validity of the bidding guarantee, "it would be able to negotiate and improve its bad offer for the RTB".

Dinkić said that SMR "could take over the RTB if it improved its offer by guaranteeing safe investments, construction of a new smelting plant and restoration of production".


Delta, Northwest to create largest airline
NEW YORK -- Delta Air Lines Inc will buy Northwest Airlines Corp for more than USD 3bn under a proposal unveiled on Monday to create the world's biggest airline.

It comes as carriers seek to counter skyrocketing fuel prices and a weak economy.

After racking up USD 35bn in losses and finally emerging from a five-year slump in 2006, U.S. airlines are hoping mergers could lead to higher fares as combined carriers reduce flights and use their increased market power to raise prices.

The all-share deal will give Northwest shareholders 1.25 Delta shares for each Northwest share they own, a 17 percent premium to Northwest's closing price of USD 11.22 on the New York Stock Exchange. Delta shares closed up 4.7 percent at USD 10.48.

"It's a very optimistic view on an industry that's been very dismal for the last couple of weeks," said airline consultant Robert Mann.

The airlines also face a renewed sense of urgency to consolidate and cut costs amid the relentless upward march of fuel prices, a weakening economy, and a growing competitive threat from European carriers. Jet fuel prices have more than doubled since the start of last year.

If given regulatory approval, the new airline, led by Delta chief executive Richard Anderson, will be headquartered in Atlanta and will operate under Delta's flag with over USD 35bn in annual revenue and about 75,000 employees.

"Together, we are creating America's leading airline -- an airline that is financially secure, able to invest in our employees and our customers, and built to thrive in an increasingly competitive marketplace," Anderson said in a statement.

Industry consolidation

Delta and Northwest both exited bankruptcy last year, and merger speculation surfaced after Anderson, a former Northwest CEO, took the helm at Delta.

A Delta/Northwest deal could also accelerate another tie-up -- that of Continental Airlines Inc and United Airlines, whose parent is UAL Corp.

Those two carriers have laid most of the groundwork for a merger, two people briefed on the matter said, and could have a deal ready "pretty quickly" following the Delta and Northwest announcement, one of them said earlier Monday.

Four small airlines have ceased flying in recent weeks and another, Frontier Airlines, filed for Chapter 11 bankruptcy on Friday. Major airlines are expected to report quarterly losses in the coming weeks.

Delta and Northwest said the deal promises to generate USD 1bn in annual revenue and cost benefits. Anderson said cost savings will be derived from a reduction in operating expenses, more efficient use of technologies, cutting administrative costs, and bargaining power with vendors.

Initially, the deal will remove no capacity from the system because Delta and Northwest currently have very little overlap in their routes. But Anderson declined to say there would not be capacity cuts, if the deal moves forward.

Market concentration will be the central focus of Justice Department antitrust officials, who must clear the deal. A review could take months, but experts see few roadblocks.

Delta pilots will get a 3.5 percent equity stake in the new airline and expressed support for the proposal on Monday.

But the leadership of Northwest pilots said it would use "all resources available to aggressively oppose" the deal after the two unions could not agree on how to work under one seniority umbrella -- which determines when pilots work, what they fly and how much they get paid.

Anderson said Delta aims to fully integrate its two pilots' groups as soon as possible.

Big carrier

In addition to pilots, U.S.-based non-pilot employees of both airlines would be given a 4 percent equity stake.

The deal will combine Delta's strong Atlanta hub and its trans-Atlantic route network with Northwest's extensive Asian presence, including a hub in Tokyo. There will be no hub closures, Delta said.

Mann said it would be tricky for Delta to deliver on its promise to retain all hubs. "It would be nice if it were true," he said.

Northwest CEO Doug Steenland will have a seat on Delta's board. The new Delta would overtake American Airlines, a unit of AMR Corp's, as the largest U.S. airline.

The last big airline merger created US Airways Group Inc from the combination of old US Airways and America West Airlines in 2005.

US Airways CEO Doug Parker predicted that wider U.S. airline consolidation would not occur unless Delta took the first step. Delta fended off a hostile bid by US Airways last year.


Novi istorijski rekord cene nafte
Sirova nafta je poskupela na novi istorijski rekord od 112,48$ usled spekulacija da će američki dolar nastaviti da slabi i da bi privredni rast Kine bio veći od 10%.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u maju je na Njujorškoj robnoj berzi danas porasla za 72 centa, ili 0,6 odsto, na 112,48 dolara za barel, što je najviše od kad je 1983. počelo da se trguje ugovorima za terminsku isporuku nafte, prenela je agencija Blumberg.

Istovremeno je cena evropske "brent" nafte na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu porasla za 61 cent, ili takođe 0,6 odsto, na 110,45 dolara za barel, što je takođe najveća cena u istoriji.

"Investitori prodaju dolare i kupuju naftu i druge sirovine", objasnio je analitičar konsultantske firme "Pervin end Gerc" (Purvin & Gertz) Viktor Šam (Victor Shum).

Kina je danas saopštila da je u martu uvezla 490 hiljada metričkih tona dizela, prema 330 hiljada tona iz februara, što predstavlja povećanje od 49 odsto. Istovremeno je uvoz sirove nafte porastao 25 odsto.

Pored toga, jedan kineski fond je kupio nešto manje od jedan odsto akcija najveće britanske kompanije, energetskog giganata BP, u vrednosti od oko jedne milijarde funti (1,97 milijardi dolara), objavio je londonski nevnik "Dejli telegraf" (Daily Telegraph).

"Tražnja energenata u većim privredama Zapada se smanjuje, ali zato raste potrošnja u zemljama u razvoju kao što su Kina, Indija i države Bliskog istoka", izjavio je menadžer japanskog fonda "Astmaks fjučers" (Astmax Futures) Tecu Emori.

Od kad je američka Uprava federalnih rezervi, 18. spetembra prošle godine, počela da smanjuje kamatne stope, sirova nafta je poskupela 37 odsto, a vrednost američke valute u odnosu na evro je pala 12 odsto.

"Kako dolar pada, nafta postaje jeftinija u odnosu na evro, a to podstiče kupovinu, budući da investitori vide naftu kao zaštitu od slabljenja dolara", naveo je analitičar sidnejske "Komonvelt" (Commonwealth) banke Dejvid Mur (David Moore).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta