Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ostvarili profit od pet miliona evra
Beogradska mlekara „Imlek“ ostvarila je u 2007. godini profit od 413 miliona dinara, odnosno više od pet miliona evra, objavljeno je u prospektu te kompanije na Beogradskoj berzi.

To je prvo pozitivno poslovanje najveće mlekare u Srbiji od 2003. godine, od kada je u vlasništvu međunarodne kompanije „Salford“.

Prema podacima sa sajta Berze (njnjnj.beledž.co.yu), poslovni prihodi „Imleka“ u prošloj godini bili su 12,6 milijardi dinara, za 22,5 odsto veći nego u 2006. godini, dok su poslovni rashodi povećani za 17,5 odsto, na 10,14 milijardi dinara.


Odbijen zahtev kompanije A-TEK za produženje roka
Do trenutka slanja ovog saopštenja prvorangirani ponuđač na tenderu za kupovinu RTB Bor grupe, konzorcijum koji sačinjavaju «A-TEC Minerals & Metals holding GmbH”, «A-TEC Industries AG” i “Montanwerke Brixleg AG”, nije uplatio ostatak kupoprodajne cene za pokretnu i nepokretnu imovinu do 466 miliona dolara. Umesto toga, Agenciji za privatizaciju je stigao zahtev kupca za produženje roka za plaćanje kupoprodajne cene za dodatnih 60 dana.

U dopisu koji je potpisao gospodin Mirko Kovač, navodi se da je A-TEK u mogućnosti da danas uplati dodatnih 230 miliona dolara, dok bi ostatak uplatili u roku od dodatnih 60 dana. Takođe, kupac je ponudio da dostavi i garanciju za dobro izvršenje posla u iznosu od 60 miliona dolara, koja je jedan od preduslova za zatvaranje transakcije, odnosno stupanje kupca u posed imovine.

Agencija za privatizaciju ostaje pri svom ranijem stavu da će, ukoliko A-TEK danas do ponoći ne uplati ostatak kupoprodajne cene, ugovor o prodaji RTB Bor grupe biti raskinut. U tom slučaju, Agencija će naplatiti licitacionu garanciju u iznosu od 10 miliona dolara, a do sada uplaćenih 150 miliona dolara ostaje na posebnom računu u Narodnoj banci Srbije.

Ukoliko ne dođe do zatvaranja finansijske transakcije sa prvorangiranim A-TEK-om, Agencija će, u skladu sa Zakonom o privatizaciji član 30 stav 2, pokrenuti proceduru za početak pregovora sa drugorangiranim ponuđačem na tenderu.


Serbian IT market worth EUR 460mn—report
The value of the Serbian IT market has increased 37 percent last year and is now at EUR 460mn.

This is contained in the latest report from Mineco researchers, which adds that the domestic market is still dominated by IT equipment, with a 69 percent share, followed by services, with 20 percent, while software stands at only 11 percent.

The same analysis shows that IT investment per capita in Serbia in 2007 was at EUR 62 – five times less than in Slovenia, 3.5 times less than in Hungary and Greece.

But the report shows that IT investments in Serbia grew at a faster rate than anywhere in the region, especially in the last two years.

Some EUR 500mn of IT investments are planned for this year, although Mineco says the "slowing-down of economic growth and political instability" could influence this.

Serbia has a stronger IT market than those found in the neighboring countries, the report further indicates, giving the domestic IT industry " a good business outlook" in Bosnia-Herzegovina, Montenegro, Albania and Macedonia.

Over 368,000 desktop computers were sold in Serbia in 2007, with 70 percent of these assembled in the country.

At the same time, the sales of portable computers reached the 77,000 mark – double the result from 2006.


TLFN planira izlazak na A berzu
IT Telefonija [TLFN] donela je odluku o dokapitalizaciji kao i o izlasku na A Listing Beogradske berze.
 
TLFN planira da javnom ponudom običnih akcija poveća osnovni kapital
Informatička kompanija planira XIII emisiju od 80.000 akcija nominalne vrednosti 950 dinara po akciji sa emisionom cenom od 11.250 dinara pri čemu će cena za akcionare sa pravom preče kupovine biti 10.125 dinara.

Akcija Telefonije trenutno košta 7.800 dinara prema dosadašnjem maksimumu od 24.899 dinara iz marta prošle godine i minimumu od 2.601 dinar iz decembra 2005.

U prošloj godini Telefonija je imala dobit od 51,5 miliona dinara, za 6,4 odsto manju nego 2006. dok su poslovni prihodi kompanije dostigli 1,17 milijardi i bili su 2,4 odsto veći nego godinu dana ranije, pokazuju podaci iz finansijskog izveštaja za 2007. godinu.

Kada je reč o A Listingu Beogradske berze na koji Telefonija želi, na njemu su sada samo tri kompanije - Tigar [TIGR], Energoprojekt [ENHL] i Soja protein [SJPT].


Nove elektrane ili duplo skuplja struja
Tenderska dokumentacija za gradnju „Kolubare B“ i „Nikola Tesla B“ spremna više od godinu i po, ali vlada nije dala saglasnost za pokretanje postupka .Električna energija u Srbiji košta pet evrocenti, a uvozna osam, pa će se razlika nadoknaditi iz džepova građana
 
Srbiju u narednim godinama očekuju sve veći uvoz električne energije jer potrošnja stalno raste, a gradnja nove elektrane zbog izbora ne može da počne pre kraja sledeće godine, što znači da bi nove kilovate iz nje mogli da očekujemo tek 2015. godine. A do tada naša zemlja će morati da je nabavlja u inostranstvu i da je plaća po sve većim cenama. Ceh će platiti građani - svejedno da li kao poreski obveznici, pokrivanjem gubitaka Elektroprivrede Srbije, jer će po većim cenama kupovati struju nego što će je prodavati ili kao potrošači ukoliko država omogući poskupljenje struje. Usled rasta potrošnje i nedovoljne proizvodnje cene struje u regionu, ali i Evropi, stalno rastu, pa su tako danas u odnosu na domaće i duplo veće i dostižu deset evrocenti za kilovat-sat.

Glavno pitanje je da li će neko od nadležnih ministara i premijera odgovarati što nije dozvoljeno EPS-u da raspiše dva tendera koja je pripremio za gradnju termoelektrane „Kolubara B“, sa dva bloka snage po 350 megavata i novog bloka od 700 megavata u TE „Nikola Tesla B“. Tenderska dokumentacija je spremna više od godinu i po, ali vlada nije dala saglasnost da se krene dalje. Prvo je sve stalo zbog raspisivanja izbora krajem 2006. godine, zatim se čekala nova vlada, ali kada je i ona formirana nije bilo saglasnosti da se da zeleno svetlo Elektroprivredi. Predlog za dva tendera je čak prošao i vladin Odbor za privredu, ali dalje nije mogao, a niko od nadležnih ne preuzima odgovornost za ovakvo stanje. 

Vlada je zaključkom iz februara 2006. godine podržala izgradnju „Kolubare B“, a Uredbom iz januara prošle godine i gradnju trećeg bloka u TENT-u B kroz zajedničko ulaganje sa strateškim partnerom. Sva nadležna Ministarstva podržala su ovaj plan osim Dinkićevog Ministarstva ekonomije. On je predložio da EPS sopstvenim sredstvima, odnosno emitovanjem svojih akcija na Berzi, nabavi novac za dva projekta. Iako je ovo Ministarstvo kasnije saopštilo da nisu protiv tendera cela procedura je stala, a nije jasno zašto. Iz Ministarstva energetike, koje predvodi Aleksandar Popović, visoki funkcioner DSS-a, nema nikakvih nagoveštaja o mogućim odlukama oko pripremljenih tendera, a takođe ni iz DS-a.

Situacija sa strujom u regionu vremenom postaje sve teža jer je malo novih elektrana koje se grade, a potrošnja raste. U Srbiji potrošnja raste godišnje po tri odsto, što Elektroprivreda zasad uglavnom nadoknađuje povećanom proizvodnjom iz postojećih elektrana, a zbog toga još nema značajnijeg uvoza. Struja je poskupela nedavno i dostigla pet evrocenti, a EPS je u inostranstvu nabavlja po oko osam evrocenti. Drugim rečima, već sada ima gubitke, a to će se povećati i narednih godina. Na kraju, možda je jedina dilema da li će u situaciji kada zbog velikog i skupog uvoza gubici EPS-a budu sve veći vlada dozvoliti poskupljenje struje ili ga prodati, što će za krajnje potrošače biti isto jer će novi gazda povećati cene.


"Lukoil" planira velika preuzimanja
"Lukoil", ove godine planira "velika preuzimanja", nakon što je smanjila plan proizvodnje iz postojećih naftnih polja.


Lukoil je 2007. povećala proizvodnju za 1,7% na 1,84 miliona barela nafte dnevno
Proizvodnja nafte, ne računajući potencijalna preuzimanja, ove godine bi trebalo da se poveća za 1,8 do dva odsto, izjavio je izvršni direktor te najveće ruske naftne kompanije Vagit Alekperov.

Prema proceni iz januara, "Lukoilova" proizvodnja nafte i gasa u 2008. trebalo je da se poveća za pet do sedam odsto, prenela je agencija Blumberg.

"Kompanija se priprema za velika preuzimanja", kazao je Alekperov i dodao da "Lukoil" i dalje nastoji da kupi rafinerije na jugu i istoku Evrope.

Ruska proizvodnja nafte bi ove godine mogla da se smanji, što bi bio prvi godišnji pad za 10 godina, kao posledica sve većih troškova i teže dostupnih novih nalazišta, ocenio je ministar za prirodne resurse Juri Trutnjev.

Privreda Rusije je bila u usponu proteklih devet godina zahvaljujući povećanju proizvodnje nafte ukupno za 58 odsto od 1998. naovamo.

Proizvodnja iz nalazišta na zapadu Sibira, međutim, opada brže nego što se započinju novi eksploatacioni projekti i primenjuje nova tehologija.

"Lukoilova" proizvodnja u Rusiji smanjena je u prvom tromesečju ove godine za oko 1,8 miliona barela dnevno, ili 2,9 odsto u odnosu na isti lanjski period, pokazuju podaci nadležne službe ruskog ministarstva energetike.


Average monthly incomes per household in 2007 amounted to 39,170 RSD
Average monthly incomes per household in Serbia in 2007 amounted to 39,170 RSD - Republic Statistics Institute announced.

According to the announcement, urban households had average of 42,295 RSD per month in 2007, while households in other areas had 34,678 RSD at their disposal.

Of total available funds, 93.9% are incomes in cash. Incomes from regular jobs have the largest share in total incomes - 46.1%.


After three unsuccessful years, "Knjaz Miloš" registered profit in 2007
Company for production of mineral water and juices "Knjaz Miloš" has announced that, for the first time in the past three years, it registered profit in amount of 93.97m RSD in 2007.

Last year, that factory from Aranđelovac had total incomes worth 7.27 billion RSD, 15.8% larger than in 2006, 6.52 billion RSD of which are the sales incomes.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta