Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Cepter odustao od Fabrike šećera
Tender za prodaju Fabrike šećera Zrenjanin proglašen je neuspešnim nakon što su propali pregovori sa jedinim ponuđačem, kompanijom UBA iz Švajcarske.

Prema ranijim navodima poslovodstva šećerane, biznismen Filip Cepter, koji stoji iza kompanije UBA, odustao je polovinom aprila, nakon višemesečnih pregovora, od kupovine šećerane.

Cepter je, kako navodi poslovodstvo, ocenio da je 19 miliona evra koje je trebalo da investira u šećeranu "nerealna cena za fabriku" koja ne radi i opterećena je hipotekama.

Drugi tender za prodaju 60,54 odsto kapitala Fabrike šećera Zrenjanin raspisan je u junu prošle godine, a pregovori sa kompanijom UBA započeli su u novembru.

Država, koja je vlasnik 60,54 odsto kapitala, uvela je privremene mere u fabriku 2004. godine. Proizvodnja je obustavljena 2005. godine, kada je umesto planiranih 300 hiljada prerađeno 70 hiljada tona repe i kada su u zrenjaninskom šećeru pronadjeni metalni opiljci, pa je kompletna proizvodnja proglašena neispravnom.

Te godine zrenjaninska šećerana zabeležila je gubitak od 2,8 miliona evra.

Šećerani, koja je poslovala u sklopu industrijsko-poljoprivredne kompanije "Servo Mihalj", pripada 55 hektara građevinskog zemljišta sa kompletnom infrastrukturom i objektima, kao i pet kilometara pruge.

Šećerani pripadaju i automatska kuglana, Gradski stadion, poslovna zgrada koja vredi milion evra po sadašnjim cenama nekretnina u Zrenjaninu, ambulanta, Dom kulture sa velikom salom i na hiljade kvadrata skladišnog prostora.


Danubijus pušta u pogon novi mlin
Kompanija Danubijus iz Novog Sada najavila je da će do kraja 2008. godine pustiti u rad novi mlin za preradu pšenice kapaciteta 300 tona na dan.

U mlin će investirati tri miliona evra, a on će omogućiti povećanje palete proizvoda Danubijusa koji će proizvoditi 10 do 15 novih namenskih vrsta brašna, izjavio je generalni direktor Danubijusa Milorad Sredanović.

Početkom naredne godine trebalo bi da počne rekonstrukcija fabrike testenina Danubijus u koju će biti uložen dva miliona evra, a koja bi trebalo da proizvodi osam hiljada tona testenine godišnje.

"Danubijus, koji dve i po godine posluje u okviru prehrambene industrije Delta holdinga, prošlu godinu je završio sa 1,6 miliona evra profita", rekao je Sredanović.

On je istakao da je za 2008. godinu planirano povećanje proizvodnje brašna za 50 odsto, a testenina za 10 procenata, što znači da će biti prerađeno 52 hiljada tona pšenice i četiri hiljada tona testenine.

Danubijus planira povećanje izvoza za 50 odsto na 1,5 miliona evra. To preduzeće je prošle godine proizvode plasiralo na tržište Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a planira se izvoz i u Albaniju i Bugarsku.

Direktor Sredanović je rekao da je uzorke proizvoda Danubijusa poslao i na tržište Rusije, a da treba da počnu pregovori o izvozu testenine u Saudijsku Arabiju.

Za sada je Delta holding uložio oko četiri miliona evra u Danubijus, od 6,7 miliona evra koliko se obavezala da će uložiti za prvih pet godina od kada je preuzela firmu na tenderu.


Ikarbus planira uvećanje prihoda
Proizvođač autobusa Ikarbus [IKRB] planira da u prvih šest meseci ove godine ostvari prihod od 2,4 milijarde dinara, što je tri puta više nego u celoj prošloj godini.

Do 12. maja ostvareno je 1,13 milijarde dinara, navodi se u Izjavi o šestomesečnom planu poslovanja, objavljenoj na sajtu Beogradske berze. Prihodi Ikarbusa prošle godine su iznosili 808,78 miliona dinara, a rashodi su bili 1,39 milijardi dinara.

Ikarbus je 2007. poslovao sa gubitkom od 517 miliona dinara, što je gotovo osam puta više nego 2006. godine. Od početka godine do 12. maja Ikarbus se dodatno zadužio kod banaka sa 329,98 miliona dinara.

Dugovi i obaveze čiji rok dospeća je neizvestan tokom 2007. godine dostigli su 2,05 milijardi dinara, a njihov udeo u pasivi uvećan je na 71,92 odsto, dok je 2006. godine bio 31,4 procenta.

Aktiva Ikarbusa je 2007. godine uvećana za 52,63 odsto, na 2,85 milijarde dinara, a obrtna imovina je uvećana za četiri puta na 1,3 milijarde.

Prema podacima Beogradske berze, tržišna vrednost preduzeća je 1,95 milijardi dinara, a cena akcija danas iznosi 5.119 dinara po akciji i u porastu je za 1,71 odsto u odnosu na 12. maj. Cena je pre tri meseca, 12. februara, iznosila 6.600 dinara.

Agencija za privatizaciju je 18. aprila odlučila da započne pregovore o prodaji 39,22 odsto kapitala Ikarbusa sa ruskom kompanijom Avtodental, jedinim ponuđačem na tenderu.

Na tenderu je ponuđen paket akcija u vlasništvu Akcijskog fonda i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Fond SEE kapital grupa (SEE Capital Group) ima 7,34 odsto akcija, društvo Delta đenerali 4,88 odsto a ostali akcionari imaju po manje od četiri odsto.

Za sada se prodaje državni paket akcija Ikarbusa, ali ponuđač je imao obavezu da ponudi cenu za sve akcije Ikarbusa, jer će Akcijski fond nakon potpisivanja ugovora o prodaji uputiti poziv ostalim akcionarima, koji poseduju 60,7 odsto akcija, da se pridruže ponudi i prodaju akcije.

Ikarbus ima više od 700 zaposlenih i raspolaže sa dve proizvodne hale, dve poslovne zgrade i restoranom, sve u Beogradu. Na veliki deo nekretnina stavljena je zaloga zbog uzetih kredita.

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar


Dačija otvorila novu fabriku
Otvorena je nova fabrika za menjače u rumunskom gradu Mioveni, u blizini fabrike automobila Reno-Dačija(Renault-Dacia), u kojoj će biti zaposleno 342 radnika.

Očekuje se da će do kraja godine u ovoj fabrici Dačije, u kojoj će se proizvoditi menjači za izvoz, posao naći još oko 100 ljudi, a da će u 2009. godini u fabrici biti angažovano ukupno 660 radnika.

Nova fabrika menjača investicija je francuske kompanije Reno, koja je 1999. godine preuzela rumunsku fabriku automobila. Izgradnja fabrike menjača visoke tehnologije u Mioveni predstavlja novu etapu francuskih grinfild investicija u Rumuniju, koje su počele 2006. godine u partnerstvu sa rumunskom vladom.

U naredne tri godine Reno planira da u Rumuniju uloži 600 miliona evra, a novac će se dobiti već uloženim kapitalom u razvoju fabrike Dačija koji premašuje jednu milijardu evra.

Na otvaranju fabrike bio je prisutan i rumunski premijer Kalin Popesku Taričeanu, koji je tokom celog svog mandata podržavao i promovisao razvoj industrije automobila, kao jedan od prioriteta njegove vlade i ideju da Rumunija postane značajan proizvođač automobila u regionu.

Pored kompanije Reno, u Rumuniju je ušla i američka kompanija Ford, koja ove godine počinje proizvodnju automobila nakon što je preuzela fabriku Automobile Krajova u kojoj će u prvoj fazi investirati 675 miliona evra.


Serbian budget reports surplus
Serbia's budget in the first four months of 2008 registered a RSD 6.8bn surplus, the Finance Ministry says.

Total budget revenue January through April was RSD 206.4bn, while expenditure reached RSD 199.6bn.

According to the budget for this year, the planned revenue is projected at RSD 580.4bn, and expenditure at RSD 567.5bn – with a deficit of RSD 14.8bn.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta