Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
IMT: Cepter još nije dao garanciju
Prvorangirani ponuđač na tenderu za prodaju beogradskog IMT-a, konzorcijum "HASS-SIP", dan pre isteka roka nije uplatio bankarsku garanciju od 12 miliona evra.

Konzorcijumu firmi "Home Art & Sales Services" iz Švajcarske, čiji je vlasnik Filip Cepter i "SIP Strojna industrija" iz Slovenije ima rok danas do kraja dana da uplati garanciju, kaže za B92 predstavnik za medije Agencije za privatizaciju Dušan Belanović i podseća da je rok već jednom produžen.

Ukoliko do isteka roka kupci Industrije motora i traktora ne dostave bankarsku garanciju, privatizacioni savetnik će predložiti ili novo produženje roka ili raskid ugovora i početak pregovora sa drugorangiranim na tenderu - konzorcijumom „Nevrfild limitid“, koji je ponudio cenu od 109,3 miliona evra i ulaganja od 13 miliona evra, naveo je Belanović.

Na trećem mestu po veličini ponude je "Agri investments", čiji su članovi "MPC propertis" iz Beograda, u vlasništvu biznismena Petra Matića, i firma "Adrijano korsi" iz Italije, koji su za kapital ponudili ukupno 76 miliona evra, ali ne i za investicije, istakavši u svojoj ponudi da trenutno ne nameravaju da ulažu u pomenuto preduzeće.

Prema njegovim rečima, Agencija ima zakonsko pravo da još jednom produži rok. Međutim, kako B92 nezvanično saznaje, mala je verovatnoća da će se to i dogoditi. Realnije je da će se pregovarati sa drugoplasiranim.

Ugovor o kupovini 94,5 odsto ukupnog kapitala Industrije mašina i traktora iz Beograda potpisan je 11. aprila sa ovlašćenim predstavnicima prvorangiranog ponuđača, koji je spreman da plati 121,1 milion evra i investira dodatnih 10,2 miliona evra.

U vlasništvu IMT-a se nalazi plac na atraktivnoj lokaciji na Novom Beogradu od 35 hektara, na kojem je nekoliko hala i poslovnih objekata, pa je direktor IMT-a Slobodan Petrović nakon otvaranja ponuda rekao da je dobra lokacija privukla ponuđače koji su poznati u oblasti nekretnina. On je dodao i da će budući kupac najverovatnije izmestiti fabriku na drugu lokaciju.

"Imajući u vidu lokaciju, koja je što se tiče poslovanja najelitnija u tom delu Novog Beograda, verovatno bi svako ko ima poslovnog smisla izmestio fabriku na periferiju. To nije ništa strašno, pogotovo što fabrika zahteva potpunu obnovu, imajući u vidu da su poslednja ulaganja bila sedamdesetih godina prošlog veka", rekao je tada Petrović.


Milosavljević očekuje rast za 10 odsto u 2008.
Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević izjavio je da ove godine očekuje dobar rod i rast poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, 10 procenata više nego prethodne godine.

On je novinarima tokom obilaska 75. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu rekao da je Ministarstvo podsticajnim merama pomoglo povećanje stočnog fonda i da će taj trend biti nastavljen i ove godine.

"Što se tiče cene mesa, očekujem da će ona ostati u okviru koji je prihvatljiv za građane Srbije", rekao je ministar.

Milosavljavić je rekao i da nije realno očekivati da će neke značajnije investicije doći u Srbiju pre konstituisanja nove vlade i skupštine Srbije i izrazio nadu da će se to što skorije dogoditi.

"Moramo podići produktivnost, povećati prinose i ukupan nivo proizvodnje u poljoprivredi", rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, kvote za izvoz mesa u Evropsku uniju se ne ostvaruju zbog nedovoljnog stočnog fonda i većih cena na domaćem tržištu zbog smanjene konkurencije.

Milosavljević je danas najavio i da će učešće u regresiranju dugoročnih kredita u poljoprivredi biti veće od 10 odsto.

"Ministarstvio planira da poveća učešće 20 odsto za navodnjavanje, 15 odsto za višegodišnje zasade i vinograde, a 12 odsto za sve ostalo", rekao je on.

Kako je istakao Milosavljević, kada se računica napravi, nema razloga da banke ne krenu da značajne finansijske potencijale ne plasiraju u najprofitabilniju granu privrede, a to je poljoprivreda.


"Strauss" kupuje poslovanje "Doncafe" u regionu
Izraelska grupa "Strauss" saopštila je da je dogovorila kupovinu poslova italijanske firme "Doncafe" u Albaniji, na Kosovu i u Makedoniji za 7,5 mil EUR, potvrđeno je u "Strauss Adriatic".

"Strauss Adriatic", koji je 2005. preuzeo srpsko preduzeće za preradu i distribuciju kafe "Doncafe", zadužen je za razvoj grupe "Strauss" na području bivše Jugoslavije.

Prošle godine poslovanje "Doncafe" u Albaniji, Makedoniji i na Kosovu donelo je prihod od 4,5 mil EUR, uglavnom espresa i ostalih specijalnih napitaka od kafe.

Poslovanje na ta tri tržišta je profitabilno, ocenjeno je u saopštenju koje je "Strauss", druga po veličini izraelska prehrambena kompanija, objavio na berzi u Tel Avivu.

Dogovoreno preuzimanje "Strauss" će finansirati iz vlastitih izvora. Ta kompanija ne planira veća ulaganja po osnovu preuzimanja u skorijoj budućnosti.

"Strauss" je tržišni lider na sektoru pržene i mlevene kafe u srednjoj i istočnoj Evropi. U Brazilu je drugi po veličini proizvođač kafe, a u svetu je sedma po veličini kompanija po potrošnji sirove kafe.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta