Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prihod Aleve 16 mil. evra u 2007
Kompanija Aleva iz Novog Kneževca ostvarila je prihod od prodaje proizvoda na domaćem i stranom tržištu prošle godine od ukupno 16 miliona evra.

Marketing menadžer Vitomir Mirkov kaže da Aleva godinama beleži kontinuirani rast prodaje proizvoda na tržištu Srbije i zemalja u okruženju, jer svake godine tržištu ponudi nekoliko novih proizvoda.

Prema njegovim rečima, do rasta prodaje došlo i zbog promene sistema prodaje, koji se sada vrši preko distributera, koji pronalaze i nova tržišta. "Aleva radi već 60 godina i ima tradicionalne proizvode, kao što su 'aleva paprika', 'kulinat' i dodaci jelima. Aleva svoja predstavništva ima na svim tržištima bivše Jugoslavije, a polako se širimo i ka tržištu Rusije i Ukrajine", rekao je Mirkov.

On je dodao da u Alevi očekuju da će uskoro moći da ponude proizvode i tržištu Evropske unije, s obzirom na to da je kompanija uvela standard ISO 9001, a od nedavno i HACCP. "To znači da su naši proizvodi pod kontrolom naših stručnjaka koji garantuju njihov kvalitet", rekao je Mirkov i precizirao da 30 odsto prodaje Aleva izvozi.

Aleva trenutno ima oko 100 vrsta proizvoda u 160 različitih pakovanja koji se rade isključivo u fabrici u Novom Kneževcu, a koriste se sirovine pretežno iz Srbije.

"Reč je o 5.000 tona gotovih proizvoda na godišnjem nivou i godišnjem otkupu i preradi oko 5.000 tona 'aleve paprike', u zavisnosti od prinosa", kazao je Mirkov i dodao da se i ove godine planira otkup 5.000 tona aleve paprike od kooperanata iz Srbije, sa kojima ta kompanija ima dugogodišnje ugovore.


Srednji kurs evra pao ispod 82 dinara
Dinar je danas ojačao prema evru za 0,4 odsto u odnosu na kurs koji je važio u petak i tokom vikenda, tako da je srednji kurs evra, prema zvaničnoj listi Narodne banke Srbije, 81,9966 dinara.

U petak i tokom vikenda srednji kurs evra bio je 82,3230 dinara, odnosno za 33 pare viši nego danas. Poslednji put srednji kurs evra bio je ispod 82 dinara 6. maja, kada je iznosio 81,1042 dinara. Pošto je u ponedeljak, 12. maja, dostigao najvišu vrednost od početka godine - 83,8674 dinara - srednji kurs evra tokom prošle sedmice varirao je od 82,3 do 82,8 dinara za evro. Od početka godine evro je najnižu vrednost zabeležio 1. januara, kada je vredeo 79,2362 dinara.


Tigar udvostručio dobit u prvom tromesečju
Holding kompanija Tigar [TIGAR] iz Pirota tokom prva tri meseca ove godine ostvarila je 168,55 miliona dinara neto dobiti, što je 216 odsto više nego u istom periodu 2007. godine.

Kako se navodi u Izveštaju o poslovanju za period januar-mart 2008, kapital Tigra povećan je za četiri odsto na 2,85 milijardi dinara, a aktiva je uvećana za 64 procenta na 3,88 milijardi dinara. U te rezultate nisu ubrojani prihodi zavisnih preduzeća.

Prihodi su u prvom tromesečju 2008. godine bili 185 odsto veći nego u istom periodu 2007. i dostigli su 571,75 miliona dinara.

Ukupna neto dobit holdinga i zavisnih preduzeća Tigra dostigla je u prvom tromesečju ove godine 275,1 milion dinara, što je 17 puta više nego u istom lanjskom tromesečju.

Ako se izuzme holding, zaradi je najviše doprinelo preduzeće Tigar obuća, sa 51 milion dinara neto dobiti.

Akcijski fond ima 24,99 odsto udela u Tigru, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje 8,73 procenata, dok ostali akcionari imaju po manje od osam odsto.

Cena akcije Tigra je 16. maja na Beogradskoj berzi iznosila 1.570 dinara, a tržišna vrednost preduzeća 2,7 milijardi dinara. Tigar je jedna od tri kompanije u Srbiji čijim akcijama se trguje na listingu A Beogradske berze


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta