Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Inflacija pooštrava mere NBS"
Guverner Narodne banke Radovan Jelašić najavio je da se obzirom na inflatorne pritiske može očekivati restriktivnija politika i dodatno povećanje referente kamatne stope.

Procene su da će troškovi monetarne politike do kraja 2008. dostići 13 milijardi dinara
Referentna kamatna stopa sada iznosi 15,25 odsto, a konačni efekti njenog povećanja prema rečima guvernera videće se krajem godine kada se bazna inflacija svede u zadati okvir od šest odsto.

"Aktuelna monetarna politika, odnosno podizanje referentne kamatne stope sa 9,5 koliko je bilo krajem godine, na 15,25 odsto trenutno, znači inflaciju od 12 odsto. Isti uslovi restriktivnosti do kraja godine trebalo bi da nas dovedu do inflacije od 8,6 odsto, odnosno do 5,8 procenata bazne inflacije", kaže Radovan Jelašić.

On navodi da rastući inflatorni pritisci zahtevaju strogu monetarnu politiku. "Da Narodna banka nije povećala referentnu kamatnu stopu danas bi imali inflaciju od 13,9 procenata, a krajem godine bi bila 17, 2 odsto. Bazna inflacija bi krajem godine dostigla 13,3 odsto što je duplo više od predviđenog. Kurs dinara prema našim procenama bio bi ispod 90 dinara", objašnjava Jelašić.

Prema njegovim rečima to bi značilo inflatornu spiralu koja bi ugrozila ekonomsku stabilnost i izazavala velike gubitke za pojedine sektore.
 
Restriktivna monetarna politika Narodnu banku košta tri milijarde dinara, a procene su da će ti troškovi do kraja 2008. dostići 13 milijardi dinara.

"Narodna banka jeste potrošila tri milijarde, ali zahvaljujući merama samo na spoljnom dugu, država, preduzeća i banke 'ušparali' su oko pet milijardi dinara, a ta ušteda će pri ovom kursu od 81,5 iznositi 22 milijarde dinara krajem godine. Cene benzina manje su proseku za dva do tri dinara, a država je na usklađivanje penzija uštedela dodatnih 4,5 milijardi dinara", kaže Jelašić.

Najveći inflatorni pritisak dolazi iz sektora poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Cene hrane i bezalkoholnih pića u odnosu na april 2007. godine povećale su se za čak 28,6 odsto.


Koncesija: Garancije Banke Austrija
Projekat izgradnje autoputa Horgoš-Požega ponovo je pokrenut, pošto su Por i Alpina dobile finansijsku podršku "Banke Austrija", piše bečki list Virtšaftsblat.
Taj ekonomski dnevnik podseća da su austrijske kompanije Por i Alpina strepile za realizaciju projekta, vrednog 1,1 milijardu evra, pošto nisu mogli na vreme da obezbede bankarske garancije.

Garancije je trebalo da da "Dojče banka", ali je zbog političkih "turbulencija" i prevremenih izbora, ta banka obustavila sve projekte u Srbiji, navodi bečki dnevnik.

Podršku za realizaciju projekta austrijske kompanije dobile su sada od "Unikredit banke", odnosno njene sestrinske firme "Banke Austrija", saznaje Virtšaftsblat i navodi da je svota od 10 miliona evra već dospela u zajedničko preduzeće Pora i Alpine koje treba da realizuje projekat izradnje autoputa u Srbiji.

Pregovori s "Dojče bankom" se nastavljaju, dodaje bečki dnevnik, ukazujući da Por i Alpina do kraja decembra imaju vremena da prikažu potrebnu bankovnu garanciju.

Mihajlo Marković, zadužen za projekat izgradnje autoputa Horgoš-Požega, rekao je Virtšaftsblatu da ne veruje da će tender za ovaj posao biti ponovo raspisan jer, kako je podvukao, postoji važeći sporazum sa Porom i Alpinom.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta