Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nemci grade fabriku auto delova
Predstavnici nemačke kompanije Reum GMBH planiraju da u Batočini izgrade fabriku površine deset hiljada kvadratnih metara za proizvodnju auto delova.

Predsednik te opštine Radiša Milošević će potpisati ugovor sa predstavnikom nemačke kompanije Rolfom Riterom i slovenačke kompanije „Grah automative“ Robertom Grahom.

Prema njegovim rečima, ugovor će biti potpisan do 25. juna i vrednost investicije iznosi 6,5 miliona evra, a fabrika će uposliti 450 radnika.

"Nemačka kompanija proizvodi enterijer za gepeke za putničke automobile za poznate kompanije kao što su Mercedes i Folksvagen", naveo je Milošević i dodao da će ta kompanija, kako je već ranije dogovoreno, 1. jula započeti izgradnju fabrike i već u ovoj godini uposliti 50 radnika a do kraja iduće godine još 150.

Predugovor će potpisati i predstavnik firme "Grah automative" jer će nemačka kompanija fabrika graditi na zemljištu koje im je pre dve godine dodeljeno osam hektara prilikom izgradnje pogona za proizvodnju elektronskih setova i plastike za automobile.

Slovenačka firma tada je od opštine Batočina dobila besplatno zemljište na korišćenje u narednih 99 godina i povoljne uslove za izgradnju proizvodnog pogona u kojem je od 150 zaposlenih, njih 70 odsto iz Batočine.


VAC prodao udeo u "Futuri plus"
Nemački medijski gigant VAC (WAZ) prodao je svoj poslovni udeo od 50 odsto u srpskom trgovinskom društvu "Futura Plus" danskoj firmi EMI, saopšteno je iz VAC-a.

Nemačka kompanija "Vest dojče algemajne cajtung" (Westdeutsche Allgemeine Zeitung - WAZ) je prodala 50 odsto svog učešća, tako da je danski EMI koji je već imao 50 odsto učešća postao jedini vlasnik. Ova odluka rezultat je višemesečnih pregovora, a kao obrazloženje za prodaju nemački medijski koncern je naveo poštovanje srpskog kartelskog prava.

"Mi i ubuduće nameravamo da u ovoj oblasti poslovanja intenzivno radimo i da naš angažman znatno pojačamo. Ove nove poslovne aktivnosti prema kartelskom pravu ne bi bilo moguće povezati sa vlasničkim udelom u ‘Futuri Plus’", izjavio je direktor VAC-a za Srbiju Verner Herik.

Taj koncern je najavio da se ove poslovne aktivnosti odnose na rad firmi ″Štampa sis″, ″Štampa pres″ i ″Štampa komerc″ koje su u stopostotnom vlasništvu VAC-a.

Podsećanja radi, medijska kompanija VAC većinski je vlasnik lista Politika, dok je sa druge strane firma "Futura plus", koju čini najveća prodajna mreža kioska, poznata široj javnosti po tome što je njen prethodni vlasnik bio Stanko Subotić, glavni osumnjičeni za organizovanje šverca cigareta tokom devedesetih godina.

"Futura plus" je od 2004. godine bila u vlasništvu nemačke medijske kompanije VAC i danske EMI grupe. "Futura plus" je najveći srpski lanac kioska i distributer štampanih medija. Poseduje 1.200 vlastitih maloprodajnih objekata i 800 maloprodajnih objekata kupaca, kao i 3.500 zaposlenih.


Rusija ukida Srbiji carine na kola?
Vozila proizvedena u Srbiji uskoro bi mogla da se izvoze u Rusiju bez carine, najavio je šef trgovinskog odeljenja ambasade te zemlje u Beogradu Andrej Hripunov.

Rusija bi uskoro mogla da smanji ili sasvim ukine carine za izvoz automobila iz Srbije u tu zemlju, ali će Rusi verovatno tražiti isti carinski tretman za vozila koja se proizvode u toj zemlji.

Prema rečima Andreja Hripunova, šefa trgovinskog odeljenja ambasade Ruske Federacije u Beogradu, u Rusiji je već pripremljen nacrt nove odluke o smanjenju liste izuzetaka sa Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je potpisan još 2000. godine.

„Ne mogu ništa konkretnije da kažem jer taj nacrt tek treba da usvoji naša vlada. Sigurno je da će se u nacrtu, među robnim grupama, naći i automobili. O proširenju liste se odavno pregovara na najvišim državnim nivoima. Poslednji put su o tome razgovarali Sergej Šojgu, ruski ministar za vanredne situacije, i Predrag Bubalo, srpski ministar trgovine i usluga”, precizirao je.

Hripunov je dodao da je i Rusija zainteresovana za bescarinski izvoz svojih automobila u Srbiju.

Na listi izuzetaka proizvoda koji se carine prilikom izvoza u Rusiju, među nekoliko desetina robnih grupa, se osim automobila nalaze i čokolada, neke vrste sapuna i lekova, nameštaj, elektronska oprema, radio i TV prijemnici, telefoni…

Oko 200 robnih grupa, međutim, oslobođeno je carina, tako da je Srbija jedina zemlja u Evropi sa povlašćenim statusom prilikom izvoza u Rusiju i zato je vrlo privlačna potencijalnim stranim ulagačima.

Sa druge strane, bar prema najavama iz Ministarstva ekonomije, carine na izvoz u Rusiju neće biti potpuno ukinute, već svedene na jedan procenat.

Inače, i predsednik Srbije Boris Tadić je najavio da će u razgovorima sa visokom ruskom delegacijom, sa kojom će se ovih dana sastati, zatražiti bescarinski izvoz automobila iz Srbije.

U predlogu za oslobađanje automobila od carina trebalo bi da se navede marka i kubikaža vozila, ali u resornom ministarstvu još ne znaju za koji model će se tražiti olakšice.

U Ministarstvu trgovine, na čijem je čelu Predrag Bubalo, ističu da je to već predloženo Rusima pre nekoliko nedelja prilikom posete ruske delegacije Srbiji. Predloženo je, kažu, da se od carina oslobodi „fijat punto” i to automobili do 1.600 kubika.

Najavljeni dolazak Fijata i sve češće posete još nekoliko velikih svetskih korporacija iz oblasti automobilske industrije, poput Folskvagena, pokazuje njihove motive za ulaganje u pogone u Srbiji, odakle bi da robu bez carine izvoze na veliko rusko tržište, koje je svake godine sve bogatije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta