Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
„Fijat“ startuje od septembra
Kompanija „Fijat“ smatra da će na osnovu sporazuma sa srpskom vladom otpočeti proizvodnju u trećem kvartalu ove godine, a kako javlja list „Korijere dela sera“, odustala je od planova da udvostruči proizvodnju u fabrici na Siciliji.

Krajem aprila, „Fijat“ je potpisao memorandum o razumevanju sa vladom Srbije o osnivanju nove kompanije, u kojoj bi „Fijat“ imao 70 odsto vlasništva, s ciljem da uloži 700 miliona evra u „Zastavu“.

Izvršni direktor „Fijata“ Serđo Markijone potvrdio je da će industrijska proizvodnja početi u trećem kvartalu ove godine.
„Pokušali smo da sklopimo sličan sporazum sa ‘Termini Imereze’ (fabrikom na Siciliji) kako bismo povećali proizvodnju sa 80.000 na 200.000 jedinica, ali za godinu dana nismo pronašli osnovu za sporazum“, dodao je on.
„Korijere dela Sera“ piše da problem na Siciliji ima više veze s državnim vlastima i infrastrukturnim pitanjima nego s čestim ali kratkotrajnim štrajkovima u tom pogonu.


JTI ulaže 100.000 evra u navodnjavanje duvana
Kompanija „Japan tobako internešenel" (JTI) u Srbiji najavila je juče da će u pilot projekat navodnjavanja zasada duvana na 80 do 100 hektara uložiti 100.000 evra.

JTI počinje nabavku i postavljanje sistema za navodnjavanje na posedima proizvođača u Sremu koji gaje duvan sorte „virdžinija", rečeno je agenciji Beta u toj kompaniji.

To je prvo ulaganje JTI u navodnjavanje duvana u Srbiji, a planirano je da se projekat nastavi i naredne godine.

Ova kompanija je sa svojih 500 kooperanata završila sadnju duvana na više od 1.300 hektara i očekuje otkup više od 3.000 tona duvana. Na 1.000 hektara posejana je sorta „virdžinija", a na ostalih 300 hektara sorta „berlej".

U JTI očekuju da će stručna i finansijska pomoć omogućiti proizvođačima da ostvare prinos veći od 1.800 kilograma po hektaru, koliko je iznosio i prošle godine. Uzgajivačima su obezbeđeni đubrivo, zaštitna sredstva, energenti, kao i ostali repromaterijal neophodan u proizvodnji duvana. JTI je član kompanije „Japan tabako", trećeg po veličini u svetu proizvođača duvanskih proizvoda. Sa sedištem u Švajcarskoj, JTI je prisutan na više od 60 tržišta, sa 23.000 zaposlenih i prodajom u više 120 zemalja


"Metalac" plasira u inostranstvo 40% proizvodnje
Predsednik UO kompanije "Metalac" iz Gornjeg Milanovca, Dragoljub Vukadinović izjavio je da će to preduzeće 2008. godine plasirati na inostrano tržiše oko 40% proizvodnje u vrednosti većoj od 20 mil EUR.
Vukadinović je rekao da je takav plasman na strano tržište "zanačajan uspeh kada se ima u vidu da "Metalac" nije firma koje prodaje jeftinu robu, već izrađuje srednje - visoki kvalitet posuđa".

Vukadinović je označio tržište Rusije kao jedno od najperspektivnijih za njegovu kompaniju, gde je izvoz "Metalca" u poslednje vreme snažno povećan.

- "Metalac" sada vodi pregovore o preuzimanju jedne fabrike u Rusiji koja ostvaruje godišnji obrt u vrednosti oko 30 mil EUR - dodao je Vukadinović.


Strana ulaganja podižu izvoz
Strategija povećanja izvoza za četvrtinu do 2011. predviđa godišnji priliv stranih direktnih investicija od tri milijarde evra i rast BDP-a za 6,3 odsto

Jedan od osnovnih zadataka spoljnotrgovinske politike u narednom periodu je usmeravanje preduzeća na nova tržišta

Osnovni ciljevi Vladine strategije povećanja izvoza Srbije od 2008. do 2011. godine su rast izvoza robe i usluga za 25 odsto prosečno godišnje i promena struktura izvoza, od dominacije proizvoda niže faze prerade ka dominaciji proizvoda više faze prerade, objavljeno je u Službenom glasniku, preneo je Tanjug.

Promena strukture podrazumeva povećano učešće kapitalnih i potrošnih dobara u ukupnom izvozu, sa 43,2 odsto u prošloj godini, na 65 odsto do 2011. godine.

Ciljevi strategije su i optimalna geografska diversifikacija izvoza osvajanjem novih tržišta, povećan broj preduzeća koja izvoze za više od deset miliona evra godišnje, sa 66 u 2007. na 120 do 2011. godine.

Priliv investicija
Uz ostvarenje ciljeva definisanih strategijom, spoljnotrgovinski deficit će se smanjiti, sa 21,5 na 15,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), uz smanjenje deficita tekućeg računa bez donacija, sa 17,5 na 12,1 odsto.

Neophodni uslovi za ostvarenje projekcija su priliv stranih direktnih investicija od tri milijarde evra godišnje, rast BDP-a za 6,3 odsto prosečno godišnje i rast učešća investicija u osnovna sredstva u BDP, sa 21,6 odsto u 2007. na približno 25 odsto u 2011.

Radi ostvarenja ciljeva strategije potrebni su rešen status preduzeća sa društvenim kapitalom do 2009. godine, stvaranje efikasnog servisa za izvoznike, stabilan devizni kurs, povoljni i unapređen sistem finansiranja i osiguranja izvoza, smanjen broj administrativnih prepreka, veći izvoz na bazi inovacija, unapređena infrastruktura, unapređen imidž Srbije u svetu...

Specifični ciljevi strategije su i održavanje visoke stope rasta izvoza na tržištima EU i CEFTA od 20 do 25


Agrobanka očekuje tekuću dobit od oko 11 mil EUR
Agrobanka iz Beograda objavila je da planira da u prvoj polovini ove godine ostvari tekuću dobit od 875 miliona dinara (oko 11 mil EUR).

U šestomesečnom planu poslovanja objavljenom na sajtu Beogradske berze (www.belex.rs), navedeno je da se u tom periodu očekuju prihodi od 8,57 milijardi i rashodi od 7,7 milijardi dinara.

Planirana neto dobit Agrobanke nije objavljena, a prema podacima iz berzanskog prospekta neto gubitak na kraju prošle godine iznosio je 2,1 milijardi dinara.

Poslovodstvo Agrobanke planira da bilansna suma na kraju juna dostigne 40 milijardi dinara, što je 14,9% višne nego na kraju 2007. godine, a da kapital poraste za 4%, na 15,3 milijarde dinara.

Planirano je i da depoziti porastu 17,6% na ukupno 21,7 milijardi dinara, a plasmani privredi i stanovništvu trebali bi da porastu za 13,3%, na 18 milijardi dinara.

Cena akcija Agrobanke u trgovanju 9. juna bila je 18.998 dinara, tržišna kapitalizacija dostigla je 13,6 milijardi dinara, a povraćaj na kapital (ROE) za 2007. bio je minus 14,15%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta