Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dinkić: Tri ponuđača za izgradnju Stare planine
Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je najveći investicioni projekat u turizmu Srbije izgradnja turističkog kompleksa na Staroj planini, za koji se u pretkvalifikacionom postupku prijavila tri veoma ozbiljna ponuđača.

Za taj projekat su se prijavile kompanije iz Nemačke i Austrije i domaći "Energoprojekt", koji su spremni da u izgradnju turističkog kompleksa ulože oko 250 miliona evra, rekao je Dinkić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.


„Goša“ na aukciji po petostruko nižoj ceni
SMEDEREVSKA PALANKA - U petak, 11. jula, u Agenciji za privatizaciju u Beogradu održaće se ponovljena aukcija za prodaju Fabrike za proizvodnju alata i mašina „Goša“ d. o. o. u restrukturiranju iz Smederevske Palanke. Ovo preduzeće, u kojem trenutno radi 97 zaposlenih, prodavaće se po početnoj ceni od 11.652.000 dinara, što je više nego petostruko umanjenje u odnosu na prvu aukciju, održanu u martu ove godine kada je ta cena iznosila 58 miliona. Na prethodnoj aukciji, takođe neuspešnoj, održanoj u maju, početna cena iznosila je 28,8 miliona dinara. Prema podacima navedenim u prospektu Agencije za privatizaciju, obaveza novog vlasnika biće investiranje u proces proizvodnje u iznosu od 10,7 miliona dinara. Osnovna delatnost ovog palanačkog preduzeća, osnovanog 1991. godine, jeste proizvodnja brodskog programa, rezervnih delova za EPS, rafinerije i cementare, izrada alata za kovanje i presovanje i proizvodnja specijalnih mašina po narudžbini. Osim 18,8 hektara zemljišta, „Goša“ FAM poseduje i objekte među kojima su mašinska radionica, kovačnica, remontna zgrada, magacin, garaža i jedna zgrada u Beogradu.


Povećati cenu za NIS
Potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je juče na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da će insistirati na tome da se dobije adekvatna cena za NIS u direktnim pregovorima s Rusima nakon ratifikacije sporazuma u Skupštini Srbije, kao i da postoji ideja da on vodi te pregovore. Dinkić je ukazao na to da bi predmet pregovora trebalo da budu i investicije i cena za NIS pošto ugovor ne precizira koja se tačno imovina prodaje, niti po kojoj ceni.

On je istakao da bi ugovor mogao biti izmenjen ukoliko bi to bilo prihvatljivo obema stranama, pa bi onda Srbija preuzela deo investicija u NIS, a Rusi povećali cenu za udeo koji kupuju.
Ranije je bilo najavljivano da bi Rusi za 51 odsto NIS-a trebalo da daju 400 miliona evra i još 500 miliona evra u ime investicija za modernizaciju NIS-a.
Govoreći o planovima Vlade Srbije u oblasti ekonomske politike i politike privrednog razvoja, on je najavio privatizaciju 350 društvenih i 40 javnih preduzeća do kraja oktobra, kao i intenziviranje pregovora s „Fijatom“.
- Naš plan je da Srbija nastavi s jačanjem ekonomije i obezbedi prosečnu stopu privrednog rasta od sedam posto godišnje do kraja mandata ove vlade. Drugi, ne manje važan cilj, jeste rast zaposlenosti. Plan je da u naredne četiri godine 200.000 nezaposlenih dobije posao, to jest da se stopa nezaposlenosti sa sadašnjih 18,8 procenata spusti na oko 12 posto.
Osvrćući se na mere koje Ministarstvo i Vlada planiraju da preduzmu u ostvarenju ta dva izuzetno važna cilja, on je istakao da najpre računa na veće investicije u infrastrukturu, pre svega u oblasti saobraćaja, energetike i telekomunikacija.
- U veoma kratkom roku napravićemo plan i prioritete izgradnje autoputeva u naredne četiri godine i simultano ćemo raditi na izgradnji više putnih pravaca. Znači, nećemo ići jedan po jedan putni pravac, već gde god se ispune građevinsko-pravno-tehnički uslovi, kao i finansijski, krećemo sa simultanom izgradnjom. Međutim, i dalje je priorit broj jedan izgradnja koridora 10 i modernizacija železničke pruge na koridoru 10.
On je istakao da je plan da se ovi radovi finansiraju iz nekoliko izvora. Na prvom mestu, to su pretpristupni fondovi Evropske unije, za koje će Srbija tražiti da se povećaju u narednih pet godina.
Drugi cilj koji će povećati zaposlenost u Srbiji, prema Dinkićevim rečima, treba da bude aktivno privlačenje direktnih stranih investicija jer je Srbiji potrebno između pet i osam milijardi dolara stranih direktnih investicija godišnje.
- U našem ministarstvu spremamo uredbu koja bi mogla da bude usvojena već na sednici vlade sledeće nedelje, a to je da svi investitori koji ulože preko 200 miliona evra i zaposle preko 1000 ljudi dobiju podršku u vidu bespovratnih sredstava iz budžeta republike Srbije, u visini do 25 procenata od ukupne investicije. Prvi korisnik te uredbe biće italijanski „Fijat“, s kojim smo o tome već razgovarali.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta