Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prodaja „Ikarbusa“ po ceni manjoj od tržišne
Ugovor sa ruskom kompanijom „Avtodental servis“, jedinom ponuđaču na tenderu za kupovinu 39,22 odsto državnog vlasništva „Ikarbusa“, biće najverovatnije potpisan tokom iduće nedelje, saznaje „Blic“. Nezvanično, cena koju će ponuditi kompanija iz Uljanovska biće manja od trenutne tržišne. Mali akcionari smatraju da će zbog toga biti oštećeni i država i oni i upozoravaju da cena za državni kapital nije realna, naročito ako se ima u vidu da je „Ikarbus“ ugovorio proizvodnju i prodaju vrednu više od 50 miliona evra.

Na tenderu je ponuđeno 39,22 odsto „Ikarbusa“, odnosno 149.624 akcija koje su u vlasništvu Akcijskog fonda i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, čija nominalna vrednost iznosi 600 dinara po akciji. Trenutna tržišna vrednost ovih akcija na Beogradskoj berzi iznosi 4.600 dinara, a maksimalna cena, postignuta u februaru, iznosila je 7.200 dinara. Ovim akcijama trgovalo se prvi put 25. aprila prošle godine.
- „Ikarbus“ je izuzetno respektabilna firma, rokovi proizvodnje se poštuju, imaju ugovorene poslove. Zato nije jasno zašto država želi da da svoj paket za manju vrednost po akciji od tržišne. Sa najvećim brojem akcija trgovano je po ceni višoj od 6.000 dinara i svi parametri su pokazivali da će cena samo ići gore. Pitam se zašto je moralo sada da se proda preduzeće koje ima ugovorene poslove za ovu i za narednu godinu i ima sjajnu perspektivu - kaže jedan od malih akcionara čije je ime poznato redakciji.
Polazna cena na tenderu za prodaju državnog vlasništva „Ikarbusa“ (knjigovodstvena korigovana vrednost) iznosi 17,5 miliona evra. Po toj računici, knjigovodstvena vrednost skoro 40 odsto državnog vlasništva kompanije je oko sedam miliona evra, a kada se podeli sa brojem državnih akcija, po jučerašnjem srednjem kursu dobija 3.642 dinara po akciji, što je minimum ispod kog kupac ne može da ponudi svoju cenu.
- Za nas kao firmu veoma je važan investicioni i socijalni program, kao i biznis plan koji će budući kupac da ponudi, dok za državu je bitno koja će cena biti postignuta. U suštini, svaka cena iznad knjigovodstvene sa stanovišta zakona je prihvatljiva - kaže za „Blic“ Srećko Nijemčević, generalni direktor „Ikarbusa“.
To što je tržišna cena u pojedinim momentima bila više od 7.000 dinara, kažu poznavaoci berzanskih prilika, u trenutnoj situaciji nije toliko relevantno s obzirom da je na tenderu ostao samo jedan ponuđač, što indirektno govori da nije bilo velikog interesovanja za ovu kompaniju.
- Kada država prodaje, u svakom slučaju na prvom mestu nije transakciona cena, već zbir svih elemenata u koje ulaze investicioni i socijalni program. Uslovi tendera su takvi da će novi vlasnik državnog paketa akcija morati pod istim uslovima da otkupi i akcije svakog pojedinačnog akcionara, ali samo ukoliko oni to žele - kaže Nenad Gujaničić, glavni broker „Sinteze invest“.
I
ako se na tenderu pojavio samo ruski „Avtodental servis“, a tendersku dokumentaciju otkupile su i izraelski „Majers kars end traks“ i kompanija „MK komerc“ iz Novog Sada, ne postoji mogućnost da se tender poništi. Prema zakonu, tender je uspeo i kada se javi jedan zainteresovan koji ispunjava propisane uslove tendera.


Završeni pregovori sa Fijatom
Pregovori o bitnim elementima zajedničkog ulaganja u fabriku Zastava sa Fijatom uspešno su završeni.

Ostalo je da tehničko-pravni timovi formalno finalizuju taj dogovor do četvrtka i ugovor će biti spreman za parafiranje, odnosno potpisivanje uz prethodnu saglasnost vlade.

Očekuje se da će zajedničkoj svečanosti povodom potpisivanja ugovora prisustvovati predsednik Fijata Serđo Markione, predsednik Srbije Boris Tadić, šef italijanske diplomatije Franko Fratini ili premijer Italije Silvio Berluskoni.

Ugovor predviđa investiciju više od 800 miliona evra u modernizaciju fabrike i instaliranje nove opreme kapaciteta 300 hiljada vozila godišnje, kao i proizvodnju dva potpuno nova modela automobila klase A i B, prvenstveno namenjenih evropskom tržištu. Zbog toga će, kako je najavljeno, Kragujevac dobiti status slobodne carinske zone.

Ugovorom su predviđene i velike investicije u poboljšanje opšte infrastrukture u Kragujevcu, uključujući i izgradnju auto-puta do Batočine, novog železničkog koloseka do Lapova i zaobilaznicu koja će omogućiti rasterećenje saobraćaja u centru grada.

Planirana su i ulaganja za veći protok gasovoda, zaštitu životne sredine, kao i druge značajne investicije u poboljšanje opšte infrastrukture za koje se procenjuje da će u naredne tri godine iznositi oko 300 miliona evra.

Nakon potpisivanja ugovora o zajedničkom ulaganju u proizvodnju automobila u kome će Fijat biti vlasnik 70 odsto, a država Srbija 30 odsto nove kompanije, očekuje se da kompanija Iveko preuzme fabriku Zastava kamioni, uz mnogo veću investiciju italijanskog proizvođača od prvobitno planirane.


Jezero i izletište na Fruškoj gori
Kompanija Atlas Rakovac saopštila da će po završetku rekultivacije površinskog kopa Srebro na Fruškoj gori na tom mestu biti napravljeni jezero s plažom i izletište.

Ta kompanija najavila je i gradnju sportsko-rekreativnog centra za sportove na vodi, tenis, odbojku, rukomet, košarku i mali fudbal i za alpinističke treninge i brdski biciklizam.

Kako je saopšteno, prostor bivšeg kamenoloma biće uklopljen u ambijent Nacionalnog parka Fruška gora, predviđeni su ozelenjavanje i pošumljavanje, odnosno sadnja oko 30.000 sadnica, a jezero će biti bezbedno za kupanje.

Kompanija Alas Rakovac, deo austrijskog Alas holdinga, dobila je saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine za Projekat rekultivacije površinskog kopa Srebro.

U saopštenju se dodaje da će rekultivacija i zatvaranje kopa omogućiti Vojvodini dobijanje visokokvalitetnog kamena, čime će u petogodišenjem periodu rekultivacije imati izvor sirovina i tako smanjiti troškove za završetak planiranih infrastrukturnih projekata.

Alas Rakovac deo je Alas holdinga, austrijske Asamer grupe, u oviru koje posluju Alas Rakovac, Zorka Alas kamen, Zorka keramika i Zorka opeka.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta