Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Danas ugovor o prodaji Ikarbusa?
Ugovor o privatizaciji beogradskog proizvođača autobusa Ikarbus biće potpisan danas, prenosi agencija Beta.

Sagovornik Bete nije imao informaciju o tome koliko je jedini ponuđač na tenderu, ruski „Avtodental servis“, ponudio za Ikarbus, ali je rekao da je kompanija iz ruskog grada Uljanovska prihvatila investicioni i socijalni program.

Na tenderu je ponuđeno 39,22 odsto Ikarbusa, odnosno 149.624 akcija koje su u vlasništvu Akcijskog fonda i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Nominalna vrednost iznosi 600 dinara po akciji, odnosno 89,8 miliona dinara.

Cena akcija Ikarbusa na berzi iznosi 4.500 dinara, a prema podacima Beogradske berze, tržišna vrednost Ikarbusa je 1,72 milijarde dinara, odnosno 22,14 miliona evra.

Ponuđač bio u obavezi da na tenderu raspisanom u decembru 2007. godine ponudi cenu za sve akcije Ikarbusa jer će posle potpisivanja Ugovora mali akcionari biti pozvani da prodaju akcije.

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, grupa SEE kapital (SEE Capital) ima udeo od 8,2 odsto u Ikarbusu, Delta Đenerali osiguranje 5,9 odsto, a ostali akcionari imaju po manje od četiri odsto akcija.

Pored ruske kompanije, tendersku dokumentaciju otkupili su i izraelski „Majers kars end traks“ i kompanije „MK komerc“ iz Novog Sada, ali nisu dostavili ponude.

Za ovu godinu Ikarbus je planirao isporuku 600 autobusa, od čega je prema informacijama te kompanije do sada isporučeno približno 300 vozila, od čega 80 u Dubai, 50 u Rusiju, 10 Veoliji-Litas, 36 Lasti, tri u Suboticu, a 75 GSP-u.

Ikarbus je prošle godine imao gubitak od 517 miliona dinara što je gotovo osam puta više nego 2006. godine. Kompanija zapošljava 720 radnika, a proizvodi autobuse za gradski, prigradski, međugradski i turistički saobraćaj.


Minimalna cena za Jat Airways 51 milion evra
Minimalna cena koju za prodaju Jat Airwaysa traži Srbija iznosi 51 milion evra, iako je imovina aviokompanije krajem prošle godine procijenjena na 162,6 miliona evra, pri čemu su dugovi dostigli 247,4 miliona.

U javnom pozivu, koji je raspisala srbijanska Agencija za privatizaciju, zainteresovanim kupcima na prodaju se nudi najmanje 51 odsto akcija Jata uz mogućnost da najbolji ponuđač na tenderu kupi i do 70 odsto kapitala, piše Politika. Potencijalni kupac nacionalnog avioprevoznika, pored toga što mora biti iz iste branše, treba da ispuni uslov da je u prošloj godini, direktno ili kroz kompanije u kojima ima kontrolni uticaj, prevezao 1,3 miliona putnika.

Njegova ukupna konsolidovana bilansna suma za posljednju finansijsku godinu treba da prelazi 200 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je 24. oktobar, a zainteresovani ponuđači moraju da uplate depozit ili da dostave licitacionu garanciju u iznosu od dva miliona evra.

Očekuje se da će na tenderu za Jat učestvovati najmanje dvije aviokompanije – Aeroflot i Island air. Kompanije van Evropske unije mogu da kupe samo 51 odsto kapitala, a one iz zemalja EU i do 75 odsto, zbog čega će biti omogućeno da se evropski i vanevropski kupac pojave kao suvlasnici u Jat Airwaysu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta