Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EBRD snizila prognozu privrednog rasta Srbije

Beograd - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) juče je snizila prognozu privrednog rasta u Srbiji za 2009. godinu na dva odsto. Ta finansijska institucija je u novembru prognozirala da će privredni rast Srbije iznositi tri procenta, ali je procena snižena zbog sve veće recesije u svetu i uticaja svetske ekonomske krize na zemlje u tranziciji.


Prema proceni EBRD, srpska privreda je prošle godine porasla za 6,5 odsto. U jugoistočnoj Evropi, koja obuhvata Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Makedoniju, Crnu Goru, Rumuniju i Srbiju, privredni rast će 2009. godine biti 1,5 odsto, dok se u novembru predviđalo da će rast iznositi 3,4 procenta. „Pozitivan rast u tim zemljama beleži se zahvaljujući domaćoj tražnji, koja je još visoka, a u nekim slučajevima je rezultat i niže integracije u svetski finansijski sistem“, navodi se u saopštenju EBRD, u kojem se dodaje da postoji rizik od još većeg usporavanja privrede tog regiona. Prognoza za 30 tranzicionih zemalja u koje EBRD investira snižena je na 0,1 odsto, sa 2,5 procenata. Prema proceni glavnog ekonomiste EBRD Erika Berglofa, oporavak privrede mogao bi da počne 2010. godine.ĐELIĆ: Privredi milijardu evra beneficiranih kredita

Užice - Program finansijske podrške privredi Srbije radi sprečavanja posledica svetske ekonomske krize spreman je i počeće da se realizuje u februaru. Osim predviđenih milijardu dinara, Vlada Srbije će o konačnom iznosu pomoći odlučiti ove ili najkasnije naredne sedmice - izjavio je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije, prilikom posete Valjaonici bakra i Impol-Sevalu u Sevojnu


Navodeći kao dobre primere najavljene investicije od 24 miliona dolara Impol-Sevalu i 10 miliona evra Valjaonici bakra, Đelićje poručio da ova godina mora da bude godina u kojoj država daje punu podršku najkvalitetnijem delu privrede, kao što su dve sevojničke fabrike. „To neće biti samo kroz predvidljivu monetarnu i politiku kursa dinara, nego i kroz podsticajna sredstva od milijardu evra beneficiranih kredita“, poručio je Đelićkoji se sastao sa gradskim rukovodstvom, a u RPK Užice je razgovarao sa inovatorima i privrednicima iz užičkog regiona.

On je objasnio da je cilj državnih subvencija, za koje je rekao da će biti „nekoliko milijardi dinara, da se za tri do četiri odsto smanje kamate banaka na kredite za preduzeća, naročito za izvoznike“, i odbacio mogućnost da u tome profitiraju banke, jer će, kako je obećao, „država sve to redovno da kontroliše“. Komentarišući kretanje kursa dinara, on je rekao da je Vlada Srbije zaključila program sa MMF s ciljem da u svakom momentu bude dovoljno sredstava da održi stabilan kurs dinara. „Uoliko bude potrebno Vlada Srbije može dobiti i dodatna sredstva od MMF-a, a pokrenuli smo i pregovore sa Evropskom komisijom da dobijemo bar 400 miliona evra takozvane makrofinanijske podrške, koja će moći da nadomesti eventualne manje prihode od poreza i privatizacije, tako da ćemo u svakom momentu braniti stabilnost naše ekonomije i domaće valute“, objasnio je Đelić.Jelašić: Dinar će spasiti privatizacije

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da bi bilo dobro da država "povuče" što više deviza iz inostranstva, bilo putem privatizacije ili od međunarodnih finansijskih institucija, kako bi se povećanom ponudom smanjio pritisak na kurs dinaraRadovan Jelašić

- Poslednjih nekoliko dana mnogo je veća tražnja za devizama nego što je bila ponuda, bilo bi dobro da se mnogo više uradi na strani ponude, bilo da je to privatizacija, zaduživanje države ili zaduživanje privatnog sektora u inostranstvu - rekao je Jelašić.

- Očigledno je da je danas taj kapital u inostranstvu mnogo skuplji i ima ga mnogo manje nego pre nekoliko meseci - ukazao je on.

Guverner je naglasio da je veoma važno da država "povuče" sva sredstva koja može, pre svega od privatizacije NIS-a i eventualnih drugih privatizacija, kao što je "Telekom", zatim sredstva koja su odobrena Srbiji a nisu povučena, od Evropske investicione banke, Svetske banke, EBRD i da tako poveća ponudu deviza, što bi sigurno doprinelo da se pritisak na dinar smanji.

- Nadam se da će na takav način Vlada pokušati da što više svežih deviza povuče u Srbiju i tako poveća ponudu - rekao je Jelašić.

Na pitanje sa koliko deviza centralna banka može da interveniše na međubanraksom deviznom tržištu kako bi zaštitila dinar, Jelašić je rekao da limit, dogovoren sa MMF-om, još nije postignut. Komentarišući kretanje deviznog kursa, guverner je ponovio da na njega utiču ponuda i tražnja deviza, a da je poslednjih dana veća tražnja od ponude.

Ističući da ne postoji određena granica deviznog kursa koju će štititi NBS, Jelašić je rekao da će se NBS i dalje truditi da ograniči prevelike dnevne oscilacije kursa. Jelašić je dodao i da se ponuda i tražnja na međubankarskom deviznom tržištu kreću (za 27. januar) u rasponu između 96, odnosno 96,6 dinara za evro.

Emisija državnih obveznica, prema njegovoj oceni, doprinela bi da se sa finansijskog tržišta povuku likvidna sredstva i smanji inflatorni pritisak, i to bi bio bolji način da se poboljša likvidnost državne od korišćenja drugih pozajmica.

Guverner NBS je ocenio da za sada ne postoji potreba da Srbija povlači odobrenu pozajmicu od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

- Devizne rezerve Srbije su stabilne i za sada nema potrebe da se povlači novac koji je Srbiji odmah na raspolaganju od ukupno odobrenih 402 miliona na osnovu novog aranžmana sa MMF-om - rekao je Jelašić.

On je objasnio da bi, ako bi Srbija povukla deo pozajmice od MMF-a, to značilo da postoji "finansijska rupa" koja mora da se zatvori, što, prema njegovim rečima, sada nije slučaj.

- Aranžman sa MMF-om rađen je na osnovu određenih pretpostavki o makroekonomskoj situaciji u Srbiji, a povlačanje odobrenih sredstava podrazumevalo bi da su se te pretpostavke promenile - istakao je Jelašić.

Guverner je najavio da će 8. i 9. februara u Beogradu boraviti potpredsednik MMF-a, prvi put posle 20 godina, i da do tada sigurno neće biti zatraženo povlačenje pozajmice te međunarodne finansijske institucije, koja bi se koristila za odbranu domaće valute.Nemačka razvojna banka KfV kreditira projekte u Srbiji

Za infrastrukturu i energetiku 75 miliona evra


Beograd - Predstavnici nemačke razvojne banke KfV potpisali su juče sa pet banaka u Srbiji ugovor o kreditnoj liniji od 75 miliona evra namenjenoj finansiranju komunalne infrastrukture i energetske efikasnosti. Za kredite, koji će se otplaćivati sa godišnjom kamatom do šest odsto i u periodu do sedam godina, moći će da konkurišu lokalne samouprave i mala i srednja preduzeća.

Gradovima i opštinama, koje nameravaju da modernizuju predškolske ustanove, škole i bolnice, nemačka vlada je obezbedila 30 miliona evra, a taj kredit će se odobravati preko Banke Inteza. Preostalih 45 miliona evra namenjeno je projektima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, koji omogućuju uštedu energije najmanje 20 odsto. Ti krediti odobravaće se preko Čačanske banke, Rajfajzen banke, Folksbanke i Prokredit lizinga.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić podsetio je da je Nemačka najveći bilateralni donator u Srbiji i da je od 2000. godine obezbedila 700 miliona evra za razvoj privrede, enrgetskog sektora i komunalne infrastrukture. Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinovićistakla je da Nemačka iz više izvora podržava finansijski sistem u Srbiji i projekte za koje nije zainteresovan privatni sektor. Finansijska pomoćkoju Nemačka pruža Srbiji, kako je rekao nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas, ima za cilj i ispunjavanje zahteva za brže pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

Direktor KfV-a za jugoistočnu Evropu i Kavkaz Roland Ziler istakao je da nova kreditna linija od 75 miliona evra banke potvrđuje poverenje te banke u srpski finansijski sektor i privredu, dok je predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Đurićobjasnila je da je maksimalna vrednost projekata koji će se finansirati iz kreditne linije KfV-a 2,5 miliona evra, od čega će 800.000 biti udeo sredstava KfV-a, a ostatak će obezbediti banka.Jelašić: Ne povlačiti kredit MMF-a
Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić kaže da za sada ne postoji potreba da Srbija povlači odobrenu pozajmicu od Međunarodnog monetarnog fonda."Devizne rezerve Srbije su stabilne i za sada nema potrebe da se povlači novac koji je Srbiji odmah na raspolaganju od ukupno odobrenih 402 miliona na osnovu novog aranžmana sa MMF-om", rekao je Jelašić.

On je objasnio da bi, ako bi Srbija povukla deo pozajmice od MMF-a, to značilo da postoji "finansijska rupa" koja mora da se zatvori, što, prema njegovim rečima, sada nije slučaj.

"Aranžman sa MMF-om rađen je na osnovu određenih prepostavki o makroekonomskoj situaciji u Srbiji, a povlačanje odobrenih sredstava podrazumevalo bi da su se te pretpostavke promenile", istakao je Jelašić.

Na pitanje sa koliko deviza centralna banka može da interveniše na međubankarsom deviznom tržištu kako bi zaštitila dinar, Jelašić je rekao da limit, dogovoren sa MMF-om, još nije postignut.


Primena sporazuma sa EU od februara
Srbija će 1. februara početi da primenjuje Prelazni trgovinski sporazum sa Evropskom unijom, najavila je ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović.Ona je rekla da će istovremeno carine na uvoz automobila iz EU biti prepolovljene na deset odsto."U tehničkom smislu to nije jednostrana primena Prelaznog trgovinskog sporazuma, jer je srpska roba oslobođana carina na tržištu EU", kazala je Dragutinovićeva i dodala da su "oni to uradili pre nas".

Primena sporazuma trebalo je da počne od 1. januara ove godine, ali je odložena pošto Skupština nije usvojila na vrema izmene Zakona o carinama kojima se to omogućava.

Prelaznim trgovinski sporazum sa Evropskom unijom predviđeno da se u narednih šest godina postepeno liberalizuje trgovina industrijskim i poljoprivrednim proizvodima.

Srpska industrija će se najduže štititi pri uvozu robe koja je na listi "najosetljivijih proizvoda", među kojima su nameštaj, obuća, oružje, keramički proizvodi, staklo, gvožđe, čelik, bakar, aluminijum i proizvodi od tih metala.

U prvoj godini primene sporazuma carina na te proizvode iznosiće 85 odsto dosadašnje, a među "najosetljivijim proizvodima" su i traktori manje snage, bicikli, motokultivatori, hartija i karton i električne mašine i oprema.

Za sledeću kategoriju - "veoma osetljive" proizvode - carina bi se postepeno smanjivala četiri godina i to prvo na 80 odsto od postojeće, zatim na 60, 40 i 20 odsto, a od 2013. godine bi bila ukinuta.

Na toj listi su sapun i razni proizvodi hemijske industrije, plastične mase, prirodna i veštačka krzna, kaučuk i drvo i proizvodi od njih, zatim proizvodi od kamena, gipsa, cementa, betona i azbesta, alati, železnički i tramvajski vagoni i igračke.

Carine na "osetljive proizvode", treću kategoriju prema prelaznom trgovinskom sporazumu, smanjivale bi se u naredne tri godine, odnosno do 2011. godine, a smanjenje u prvoj godini bi bilo na 70 odsto, a zatim na 40 odsto sadašnje carinske stope.

U toj grupi su so, mineralna goriva i ulja, šeširi i kape, vozila za sneg, golf vozila, kao i merni, kontrolini, precizni, medicinski i hirurški instrumenti i aparati.

Sporazum o stabilizaciji o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i Prelazni trgovinski sporazum potpisani su 29. aprila 2008. godine u Briselu, a ratifikovani su u Skupštini Srbije 9. septembra.


Fijat ukida 60.000 radnih mesta?
Izvršni direktor Fijata Serđo Markione ocenio je da će 60.000 radnih mesta u toj industriji biti dovedeno u pitanje, ako vlada ne pomogne taj sektor."Očekujemo da će vlada pomoći celokupan automobilski sektor. Ne radi se o pomaganju 'Fijatu' već pokretanju celog tog sektora i celokupne privrede", preneo je jedan izvor izjavu Markionea za Rojters.

Cifru od 60.000 radnih mesta naveli su list "Korijere dela sera" i drugi mediji, pozivajući se na Bruna Vitalija iz sindikata.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni je za sredu zakazao sastanak sa predstavnicima automobilske industrije kako bi se razmotrile mere za pomoć tom sektoru.

Za razliku od zemalja poput Francuske i Nemačke, italijanska vlada još nije navela kako će pomoći svoju automobilsku industriju koja je pretrpela veliki pad u prodaji vozila.

Italijanski ministar i visoki funkcioner Lige za sever Roberto Kalderoli izjavio je ranije danas da bi u Italiji došlo do "narodne pobune ukoliko bi država još jednom dala pomoć 'Fijatu'".

Markione je danas pre podne razgovarao u Torinu, sedištu "Fijata", s komesarom za industriju EU Ginterom Ferhojgenom o načinima za prevazilaženje krize.

Ferhojgen je opisao budućnost regionalne industrije kao tešku, bez garancija da će svi proizvođači automobila opstati.

Suočen sa ekonomskom krizom i padom prodaje, "Fijat" je privremeno zatvorio fabrike širom Italije i suspendovao više hiljada radnika.


Gazprom set to make NIS payment
Russia's Gazpromneft will pay EUR 400mn for the 51 percent of Serbia's NIS by the end of this week.

The Ministry of Mining and Energy today confirmed this for B92. Gazpromneft is the oil arm of Russia's state-owned oil and gas giant Gazprom.

Serbia sold its oil monopoly NIS late last year as part of a broader energy deal, that will see the Russians build the South Stream pipeline and a natural gas storage facility in Serbia.

The deadline for Gazprom to make the payment was set at five days after a decision that must be passed by the Competition Commission. On Jan. 22, the commission said that it has no jurisdiction in the matter, since the sale of NIS came as part of the inter-state agreement.

Director Dijana Marković-Bajalović, however, explained for B92 that this statement from the commission she heads can be considered as a positive decision.

The clarification came after Finance Minister Diana Dragutinović said on Monday that the Russians would make the payment "in the second half of this year".


Serbia applies interim deal Feb. 1
Serbia will begin to apply the interim trade agreement with the EU on Feb. 1, Finance Minister Diana Dragutinović announced on Monday."Technically, this will not be a unilateral application of the interim trade agreement because Serbian goods are free from customs on the EU market," she said, adding that "they did that before we did."

The deal should have been put into effect on Jan. 1, 2009, but it was postponed as the parliament failed to adopt amendments to the Law on customs tariffs which would allow for its implementation in time.

The agreement envisages the gradual liberalization of trade in industrial and agricultural products over the next six years.

The Serbian industry will be protected the longest when importing goods on the list of "most sensitive products." In the first year of implementing the deal, customs tariffs on those products will be 85 percent of the current ones.

Tariffs on the next category, "very sensitive" products, are to be phased out over four years - being lowered first to 80 percent of the existing ones, then to 60, 40 and 20 percent, and lifted altogether in 2013.

Customs on "sensitive products," the third category according to the interim trade agreement, would be phased out over three years, until 2011, with the first year drop at 70 percent followed by 40 percent of the current customs rate.

The Stabilization and Association Agreement and the interim trade agreement between Serbia and the EU were signed on April 29, 2008, in Brussels, immediately suspended by the EU, and ratified by the Serbian parliament on Sept. 9, 2008.


German KfW signed contract for credit line worth 75m EUR with 5 banks in Serbia – funds intended for
German Development Bank KfW has signed the contract today (January 27, 2009) with five banks in Serbia for allotment of credit line worth 75m EUR for financing of public utility infratructure and energy efficiency.

Local self-governments and small and mid-sized enterprises will be able to apply for the loans with the annual interest rate of up to 6%, while maximum repayment period amounts to seven years.

The Government of Germany provided 30m EUR for cities and municipalities that want to modernize nursery schools, schools and hospitals, and the loans for that purpose will be approved through Banca Intesa.

Remaining 45m EUR are intended for energy efficiency projects and renewable energy sources, which enable energy saving. These loans will be approved through Čačanska banka, Raiffeisen Bank, Volksbank and ProCredit Leasing.

The contract on KfW’s credit line was signed in the premises of NBS in the presence of the Governor of the National Bank of Serbia, Radovan Jelašić, who said that the loan of the Government of Germany would introduce numerous benefits because the users of the loan would be able to get the funds, under most favorable terms, to finance their energy saving and environment protection projects at the time of financial crisis.

President of the Executive Board of Banca Intesa, Draginja Đurić, explained that the maximum value of the projects that would be financed from the credit line of KfW would be 2.5m EUR, 800,000 EUR of which would be KfW’s funds, while the rest would be provided by the bank.


Svetske berze: Rast Wall Streeta i berze u Japanu, blagi pad evropskih berzi
AZIJA
 
Većina azijskih berzi ni juče nije radila zbog lunarne Nove godine. Nije se radilo u Hong Kongu, Kini, Južnoj Koreji, Singapuru i Tajvanu, dok je u Japanu indeks Nikkei 225 zabeležio najveći dnevni skok od 15. decembra prošle godine. Trgovalo se i u Australiji i Novom Zelandu, a i na ovim berzama je zabeležen porast indeksa, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio u porastu 0,9%.

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa u Aziji:

   NIKKEI225 (Japan) 4,93%
 
EVROPA
 
Evropske berze su u utorak završile trgovanje blagim padom indexa. U najvećem padu su bili energetski, bankarski i osiguravajući sektor. Interesantno je da je cena akcija Barclays banke skočila 2% nakon prethodnog pada od 73%, a sve nakon saopštenja da ne planira da prikuplja dodatni sveži kapital.

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa u Zapadnoj Evropi:

   FTSE100 (London)  -0,4%
   DAX (Frankfurt)  -0,08%

Bitne vesti:
-Siemens je saopštio da zadržava raniju prognozu rasta dobiti za 2009. godinu.
 
AMERIKA
 
U utorak su na Wall Streetu porasli vodeći indeksi. Ono što je delimično oraspoložilo ulagače jesu poslovni rezultati kompanija koji i nisu tako loši kao što je većina analitičara očekivala. Tako je npr. Texas Instruments izvestio o manjem padu dobiti nego što se očekivalo, ali je upozorio da u tekućem kvartalu očekuje gubitak, te je najavio otpuštanja. Slično je i sa proizvođačem čelika, kompanijom US Steel koja je izvestila o rastu dobiti u proteklom kvartalu za gotovo osam puta, ali je istovremeno upozoreno i da će u prvom ovogodišnjem kvartalu poslovati sa gubitkom zbog pada potražnje u svetu. U porastu su juče bili tehnološki i finansijski sektor, pa je S&P indeks finansijskog sektora završio u porastu od 3,7%.

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa na Wall Streetu:
   DJIA  +0,72%
   NASDAQ  +1,04%
   S&P500  +1,09%

Bitne vesti:
-Cene kuća u SAD-u su u novembru prošle godine pale rekordnih 18,2% u odnosu na isti mesec 2007. godine.
-Dobit American Expressa je u proteklom kvartalu pala 72% zbog velikih kreditnih gubitaka, ali je to manji pad nego što su analitičari očekivali.


Promena vrednosti Indexa u 16:30


Bivše SFRJ
BELEX15 (Beograd) -1,29% close
CROBEX (Zagreb) 0,32% close
SBI20 (Ljubljana) -0,04% close
BIRS (Banjaluka) -0,21% close
MBI10 (Skoplje) 0,47% close

Zapadna Evropa
FTSE 100 (London) 2,12% open
CAC 40 (Pariz) 3,46% open
DAX (Frankfurt) 4,35% open
ATX (Beč) 3,90% open
SMI (Cirih) 1,20% open

Istočna Evropa
WIG20 (Varšava) 1,21% open
SOFIX (Sofija) 0,39% close
BET (Bukurešt) -2,42% open
RTSI (Moskva) 0,12% open
BUX (Budimpešta) 2,98% open

Azija
Hang Seng (H. Kong)    close
Nikkei225 (Tokio) 0,56% close
KOSPI (J.Koreja) 5,90% close
SENSEX (Bombai) 2,81% close
 

Amerika
DJIA (Njujork) 1,44% open
NASDAQ (Njujork) 2,13% open
S&P 500 (Njujork) 2,07% open


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta