Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dinar ojačao nakon intervencije NBS
Dinar je ojačao za 1,3 odsto ili za 1,28 dinara, posle trodnevnog pada vrednosti, tako da zvanični srednji kurs iznosi 94,4579 dinara, objavila je NBS.Narodna banka Srbije je intervenisala prodajom 77,7 miliona evra, a od početka godine prodala je ukupno 321,7 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu.


MMF:Globalni rast gotovo ravan nuli
Globalna ekonomija rašće po minimalnoj stopi od 0,5 procenata u 2009, najsporijim tempom od Drugog svetskog rata, procenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF).U izveštaju MMF-a se navodi da su izgledi za razvijene svetske ekonomije još lošiji. MMF je, zbog uticaja globalne finansijske i ekonomske krize, smanjio ranije projekcije rasta SAD i Japana na minus 1,6 i minus 2,6 odsto.


Đelić: IMF deal guarantee for dinar stability
Deputy Prime Minister Božidar Đelić says that the arrangement with the International Monetary Fund is an added guarantee for the dinar’s stability in 2009. The dinar’s value continues to slip meanwhile, with the exchange rate on Wednesday at RSD 96.34 to one euro.

Đelić said that the government would extend cooperation with the IMF if need be, as support for foreign currency reserves.

“Serbia has enough capacities in 2009 to maintain a stable exchange rate, which is necessary for everyone, but mostly for our exporters,” the minister said.

“I want to inform you that I have initiated negotiations with our European partners, the European Commission, for receiving macro-financial support, which means receiving EUR 400mn that we can use for the budget as well,” he said.

“That is money that, unlike the IMF money, can be used for budget income as well. If our tax revenue or privatization income is less than expected, the money from the macro-economic support from the European Commission will be used for avoiding a revision of the budget program,” Đelić explained.

The minister said that the government would help industry through incentive funds of EUR 1bn of beneficial credit.

“These funds will be available starting February, and exporters can count on them in these emergency and complicated economic times,” Đelić said.


Serbian delegation on visit to Fiat
A delegation from the Economy Ministry is journeying to Turin to meet with Fiat bosses to establish an action plan for Zastava.
Economy Minister Mlađan Dinkić is due to join the delegation on Friday.

Dinkić himself announced the planned visit last week, stating that production of the Punto model would begin in Kragujevac in March, and that output would be four times higher than in 2008.

"If the signing of the free trade agreement with Belarus is speeded up and if Russia gives a quota for the export of 10,000 vehicles, the production of the Punto could even be increased," said the minister.


Gazprom to boost South Stream capacity
The capacity of a gas pipeline designed to pump gas to the Balkans and other European states is expected to be boosted, RIA Novosti says.

The Russian news agency on Wednesday quoted Gazprom Deputy Chairman Aleksandr Medvedev who said that the natural gas pipeline's capacity will be increased by 16 billion cubic meters annually.

The project was originally planned to pump 31 billion cubic meters of Central Asian and Russian gas and involves Bulgaria, Serbia, Hungary, Italy and Greece.

"We are not only planning to launch the Nord Stream with a capacity of 55 billion cubic meters and the South Stream with 31 billion cubic meters capacity, but also to increase South Stream's transit capacity by another 16 billion cubic meters," Medvedev said in an interview with the international TV news channel Russia Today.

The Gazprom official said this move was economically justified. "Demand is available and it is more economical to have a gas pipeline with a capacity of 47 billion cubic meters instead of 31 billion cubic meters," Medvedev said.

The first deliveries along the South Stream pipeline are scheduled to start in 2013, RIA Novosti reported.


DINKIĆ: Odbrana kursa na marginama od 90 do 95 dinara
Jedan od najvećih izazova u ovoj godini biće održavanje kursa, ali ja sam optimista i verujem da će dinar biti stabilan imajući u vidu obim deviznih rezervi kojima raspolažemo. Za mene je stabilan kurs između 90 i 95 dinara za evro i očekujem da će guverner uskoro krenuti sa agresivnijim intervenisanjem na međubankarskom deviznom tržištu jer ne bi trebalo dozvoliti da dinar i dalje slabi - izjavio je juče potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić na brifingu s ekonomskim novinarima domaćih medija.Prema njegovim rečima, nema potrebe za povlačenjem sredstava Međunarodnog monetarnog fonda jer to ne bi imalo konkretne već samo psihološke efekte. Dinkić je podsetio da su devizne rezerve poslednjeg dana prošle godine iznosile 8,14 milijardi evra, a 23. januara 8,11 milijardi i višestruko pokrivaju ukupnu novčanu masu od 3,3 milijarde evra (računajući i repo hartije).

- Narodna banka ima dovoljno prostora da agresivnije uđe u odbranu kursa naročito ako se ima u vidu da je od početka godine na međubankarskom tržištu potrošeno 254 miliona evra za intervencije dok su se devizne rezerve smanjile za samo 35 miliona evra. Trebalo bi razgovarati sa MMF-om da nam poveća limit na sredstva koja možemo da potrošimo na odbranu kursa. Guverner očigledno čeka priliv deviza da ne bi morao da troši rezerve, ali mora da pazi da ova situacija ne izmakne kontroli. Ipak, bio bih mnogo više zabrinut da su devizne rezerve dve milijarde evra, a novčana masa tri milijarde - rekao je Dinkić.

On je izrazio očekivanje da će centralna banka u narednom periodu nastaviti sa redovnijim snižavanjem referentne kamatne stope jer za to ima prostora. Komentarišući podatak da su prihodi budžeta u januaru značajno manji od očekivanih, vicepremijer je ocenio da bi Ministarstvo finansija trebalo što pre da počne da emituje državne hartije od vrednosti jer ako se u ovom trenutku smanje plaćanja države nastaviće se smanjeni priliv prihoda što je uvod u negativan ciklus.

Dinkić je najavio da će sledeće nedelje biti objavljena nova strategija za Rudarsko-topioničarski basen Bor. On je pojasnio da neće biti raspisan novi tender već će pojedini uslovi biti izmenjeni, pri čemu će veći teret investiranja pasti na državu s obzirom na to da je teško očekivati da potencijalni partner uloži velika sredstva u borski basen u trenutku kada je cena bakra pala sa 8.000 na 3.000 dolara. Dinkić je naglasio da A-tek i Kuprom ne mogu ponovo da učestvuju u privatizaciji RTB Bora. Prema njegovim rečima, investitori i dalje dolaze, ali sada traže povoljnije uslove za investiranje čemu će Vlada morati da izađe u susret jer je svako ulaganje važno. Kada je reč o ulaganju Fijata u Zastavu Dinkić je istakao da će verovatno biti odložena proizvodnja novog modela, a da je država otvorena da, uz „punto“, u Kragujevcu bude pokrenuta proizvodnja još nekog od modela Fijata.


Svetske berze: Zeleni talas na svetskim berzama

AZIJA

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa u Aziji:
    NIKKEI225 (Japan) +0,56%
    KOSPI (Južna Koreja) +5,90%
    SENSEX (Indija) +2,81%

EVROPA

Zapadnoevropske berze jučerašnji trgovački dan provele su u zelenoj zoni, a potpomognute rastom indexa u Aziji, kao i velikim očekivanjima Amerike od plana od USD 825 mlrd.

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa u Zapadnoj Evropi:
    FTSE100 (London) +2,40%
    DAX (Frankfurt) +4,52%
    CAC40 (Pariz) +4,11% 


AMERIKA

Wall Street je juče bio u zelenom. Četvrti dan uzastopno S&P500 je u porastu. Od samog početka berzanski indexi ušli u plus i u zelenoj zoni bili su sve do kraja trgovanja. Ideja od stvaranju "loše banke" dala je jak podstrek bankarskom sektoru, koji je snažnim rastom povukao i cene ostalih akcija. Pored toga, tokom trgovanja optimizam investitora pojačan je nadom da će Kongres usvojiti plan od USD 825 mlrd koji će omogućiti otvaranje 4 miliona radnih mesta.

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa na Wall Street-u:
    DJIA +2,46%
    NASDAQ +3,55%
    S&P500 +3,36%Vesti:
- Najviše su porasle cene akcija u finansijskom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora juče skočio 13%. Razlog ovome je plan američke vlade o stvaranju 'loše banke', ustanove koja bi otkupljivala lošu imovinu banaka, što bi poboljšalo bilanse banaka i oslobodilo im sredstva za kreditiranje građana i kompanija
- Nakon zatvaranja Wall Streeta Predstavnički dom Kongresa prihvatio je taj paket mera od USD 825 mlrd, kojim bi se trebalo stvoriti do 4 milona novih radnih mjesta, a Senat će o njemu najverovatnije raspravljati naredne nedelje. Dovršetak procesa u oba doma i potpisivanje zakona očekuje se do sredine februara
- Lošije od očekivanih poslovnih rezultata ostvarile su: Qualcomm (proizvođača čipova za mobilne telefone), lanac kafića Starbucksa i Allstate (jedna od najvećih osiguravajućih kuća u SAD-u).Promene vrednosti indexa u 16:30


Bivše SFRJ
BELEX15 (Beograd) -1,41% close
CROBEX (Zagreb) -1,12% close
SBI20 (Ljubljana) 0,04% close
BIRS (Banjaluka) -0,03% close
MBI10 (Skoplje) -0,42% close

Zapadna Evropa
FTSE 100 (London) -3,12% open
CAC 40 (Pariz) -2,34% open
DAX (Frankfurt) -2,19% open
ATX (Beč) -0,55% open
SMI (Cirih) -2,97% open

Istočna Evropa
WIG20 (Varšava) -1,02% open
SOFIX (Sofija) -0,12% close
BET (Bukurešt) 0,87% open
RTSI (Moskva) -2,87% close
BUX (Budimpešta) -1,26% open

Azija
Hang Seng (H. Kong) 4,58% close
Nikkei225 (Tokio) 1,79% close
KOSPI (J.Koreja) 0,74% close
SENSEX (Bombai) -0,23% close
 

Amerika
DJIA (Njujork) -1,39% open
NASDAQ (Njujork) -1,94% open
S&P 500 (Njujork) -1,93% open


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta