Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kostolac šansa za „14. oktobar” i „Petoletku”

Ministar Petar Škundrić izjavio da će u energetski sektor Srbije u narednih pet do sedam godina biti investirano oko deset milijardi evra i da u tome svoju šansu treba da iskoriste neke kruševačke kompanije 

Elektroprivreda Srbije je na svojim leđima podnela najveći teret finansijske krize u Srbiji. Ona je pomogla i domaćinstvima, ali i preduzećima. Nije reč samo o preživljavanju, već i o stvaranju uslova da se uđe u novi ciklus razvoja, jer smo sačuvali jedan deo potencijala koji bi u nekim drugim okolnostima bio drugačiji.

Tim rečima dr Petar Škundrić, ministar energetike i rudarstva, objasnio je, prilikom posete fabrike „14. oktobar”, doprinos EPS-a ublažavanju posledica krize. I najavio da će u narednih pet do sedam godina u energetski sektor biti investirano do deset milijardi evra, u čemu svoju šansu treba da vide velike kompanije koje sarađuju sa EPS-om.

– Industrije poput „14. oktobra” i „Prve petoletke” mogu da nađu sebe u velikim razvojnim projektima. U toj utakmici ta preduzeća, međutim, moraju da budu dovoljno dobra da bi ih EPS u celini prihvatila kao partnere, a mi ćemo se potruditi da se stvore uslovi da budete uključeni u te poslove. Ako, na primer, uđete u investicioni aranžman u Kostolcu, mogli biste u narednih pet-šest godina da poslujete sasvim dobro radeći poslove koje inače radite. Biće i drugih značajnih zahvata u ovoj oblasti ako uzmemo u obzir i investiranje u oblast obnovljivih izvora energije, pa gasno-naftni sektor. Onda je jasno da ima mesta očekivanju da budete dovoljno angažovani. Naravno, mi ćemo poštovati proceduru javnih nabavki, ali pri raspisivanju tendera odgovorni u ovom sektoru i u vladi treba da vode računa da ne propisuju nemoguće uslove, odnosno one koje vi ne možete ispuniti – rekao je ministar Škundrić.

Generalni direktor IMK „14. oktobar“ mr Zoran Radmanovac je izrazio spremnost te firme da proširi saradnju sa Kostolcem, Kolubarom i drugim preduzećima EPS-a i podsetio da je „14. oktobar“, naročito u delu izrade procesne opreme i građevinskih mašina, ostvarivao značajnu saradnju sa Elektroprivredom Srbije. Dok je generalni direktor „Prve petoletke” Dragan Egerić insistirao da se domaćim kompanijama samo pruži šansa.

– Ovo je veliki pomak i pokušaj da se pomogne i „Prvoj petoletki” i „14. oktobru”. Za nas je značajno to što imamo podršku Ministarstva energetike da učestvujemo u što većem broju projekata koji će biti realizovani naredne godine. To će nama biti značajno zbog veće iskorišćenosti kapaciteta ali i zato što će imati pozitivan uticaj na potencijalne investitore, odnosno strateške partnere pred predstojeću privatizaciju – izjavio je direktor Egerić.Obustavljen postupak protiv ministra Škundrića

Republički odbor za rešavanje sukoba interesa odlučio je na jučerašnjoj sednici da obustavi dalji postupak protiv ministra energetike Petra Škundrića za koga se nedavno spekulisalo da je u sukobu interesa jer je istovremeno i ministar i predsednik Skupštine akcionara Naftne industrije Srbije. Obustavu postupka potvrdio je za „Politiku” Slobodan Beljanski, predsednik Odbora.

Odluka je doneta pošto je u međuvremenu iz vlade dostavljena potvrda da je ministar Škundrić upravo od vlade i imenovan u Skupštinu akcionara NIS-a kao predstavnik srpske strane. Beljanski podseća da je ceo postupak protiv Škundrića prvobitno bio i pokrenut jer su iz vlade najpre rekli da nemaju ništa s tim imenovanjem.

Po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, pri vršenju javnih funkcija ministar energetike, u čijoj su nadležnosti sva privredna društva koja se bave naftom, ne sme istovremeno biti u upravljačkim strukturama jednog od tih društava jer bi mogao biti pristrastan u svojim odlukama. Zakon, međutim, istovremeno dozvoljava funkcionerima da budu u takvom nedozvoljenom položaju ukoliko je nekim drugim aktom to omogućeno.

U Odboru veruju da ministar zbog toga što je istovremeno na dve funkcije neće favorizovati NIS, koji je sada u većinskim ruskom vlasništvu.„Hemofarm” povećao izvoz za četvrtinu

Zahvaljujući novoj opremi, dosadašnja godišnja proizvodnja od 25 miliona boca infuzionih rastvora povećaće se na 65 miliona 

Nema razvoja zemlje bez izvozno orijentisane privrede. Zato će Vlada Srbije kompanije kao što je „Hemofarm” uvek podržavati. Sudeći prema ulaganjima u moderno opremanje i podacima o rastu izvoza i proizvodnje, za ovu kompaniju kao da nije bilo krize u 2009. godini, rekao je premijer Srbije Mirko Cvetković prilikom posete najveće farmaceutske kompanije u Srbiji.

Predsednik vlade je upoznat sa modernizacijom proizvodnje, posebno infuzionih rastvora, čiji kvalitet zadovoljava sve najviše evropske standarde. Zahvaljujući uvođenju kompjuterizovanih mašina poslednje generacije, umesto dosadašnjih 25 miliona, godišnja proizvodnja će dostići 65 miliona boca infuzionih rastvora.

– Učinili smo dodatni napor da razvijemo sve vrste sterilnih proizvoda, takozvani bolnički asortiman – ampule, liofilizate i infuzione rastvore. Zato je učešće „Hemofarma” u snabdevanju lekovima naših bolnica čak 21 odsto. Posebnu pažnju posvetili smo infuzionim rastvorima, jer je gotovo pravilo da svaka terapija u bolnici počinje tim rastvorima, a „Hemofarm” je prvi industrijski proizvođač infuzionih rastvora u Srbiji, od 1976. godine – rekao je Miodrag Babić, predsednik farmaceutskog koncerna, i naglasio da je u teškoj godini vršački koncern postigao ukupan rast od sedam odsto, a izvoz, koji u ukupnom prihodu učestvuje sa 55 procenata, povećao za 25 odsto.

Ova kompanija, koja je 2009. godine u sopstveni razvoj uložila 24 miliona evra, beleži pozitivan saldo u razmeni sa inostranstvom od 100 miliona. Osim što je lider na domaćem tržištu i najveći izvoznik lekova iz Srbije, „Hemofarm” je registrovao 1.404 preparata u 28 zemalja, na četiri kontinenta. Njegovo najveće inotržište je Rusija. Ove godine, „Hemofarm” je započeo izvoz i u SAD, jer ispunjava najviše standarde u proizvodnji lekova.Škundrić: Srbija energetski lider

Srbija je ove godine otvorila snažan investicioni ciklus u energetici i njegovi će se pozitivni efekti osetiti već naredne godine, kaže ministar Petar Škundrić

Ministar rudarstva i energetike Srbije kaže da će Srbija kroz sedam, osam godina biti energetski lider u regionu kako u oblasti gasno-naftnog sektora, tako i u oblasti elektroenergije.

Prema njegovim rečima, Srbija će u narednoj godini podići elektroenergetske kapacitete za oko 300 megavata, a termoenergetske kapacitete za oko dve hiljade megavata.

"Ulazimo u snažan ciklus podizanja energetskih kapaciteta, od Kolubare B i 'Nikole Tesle 3' sa po 700 megavata instalisane snage, ušli smo u kapitalni remont Hidroelektrane Đerdap gde ćemo imati povećanje kapaciteta za 162 megavata", rekao je Škundrić.

On je dodao da je "raspisan tender za gasnu elektranu i toplanu u Novom Sadu, kapaciteta oko 450 megavata. Očekujem da sledeće godine to uradimo i za Novi Beograd, verovatno kapaciteta 600 megavata, a biće još sličnih, samo manjih kapaciteta, i u drugim gradovima Srbije".

Škundrić je rekao da su se stekli uslovi da sva naša preduzeća koja se bave izgradnjom opreme, montažnim radovima, projektovanjem, kao i sva elektromašinska i ostala građevinska preduzeća, imaju dovoljno posla na projektima u oblasti energetike.

On je najavio i značajne investicije u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije i rekao da će nova zakonska regulativa, uključujući i podsticajne mere, omogućiti povoljnije cene za električnu energiju proizvedenu na bazi obnovljivih izvora energije.

"Ministarstvo rudarstva i energetike već je izdalo energetske dozvole za 1.100 megavata instalisane snage za energiju vetra, ali i veći broj dozvola za male i srednje hidrocentrale", rekao je Škundrić i potvrdio da su u proceduri i zahtevi za korišćenje biomase i istražni radovi o korišćenju geotermalne i sunčeve energije.

O mogućem najavljenom pojeftinjenja gasa, Škundrić je rekao da sve remeti kurs dolara koji je nešto nepovoljniji nego što se očekivalo.

“Da je dolar ostao na istom nivou, bilo je uslova da gas pojeftini za oko 10 procenta” i dodao da se analize još uvek rade i ukoliko one pokažu da je pojeftinjenje ipak moguće, mi ćemo to uraditi", kazao je ministar i dodao da je s druge strane zahtev EPS-a da struja poskupi za 10 odsto potpuno opravdan.EIB: Za most u Beogradu 70 mil. EUR

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je danas Skupštini grada Beograda prvu tranšu od 70 miliona zajma za izgradnju prilaznih puteva ka mostu preko Save


To je deo od ukupno 160 miliona evra namenjenih za gradnju mostu na reci Savi u glavnom gradu Srbije, saopšteno je u Briselu.

"To je prvi put da je EIB direktno dodelila zajam vlastima nekog grada na zapadnom Balkanu. Zajam će doprineti poboljšanju kapaciteta, bezbednosti saobraćajne infrastrukture glavnog rada Srbije", izjavio je potpredsednik EIB zadužen za Srbiju Dario Skanapjeko.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su 16. decembra odluku o zaduživanju grada za finansiranje izgradnje novog mosta na reci Savi i prilaznih puteva tom objektu.

U saopštenju te banke se dodaje da je EIB takođe, odobrila zajam od 45 miliona evra "dvema srpskim bankama za direktno finansiranje malih i srednjih projekata" iza kojih stoje mala i srednja preduzeća i lokalne vlasti u Srbiji.

Skanapjeko je dodao da će zajam namenjen malim i srednjim projektima, koji će ići preko Erste banke i Pireus banke, omogućiti da se smanji uticaj globalne ekonomske krize u Srbiji time što će mala i srednja preduzeća dobiti pristup srednjim i dugorocnim pozajmicama pod povoljnim uslovima."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta