Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Španija novi evropski "bolesnik"

Španija je novi "bolesnik" Evrope, piše u najnovijem broju londonski "Ekonomist" i kao dokaz navodi da je negativan privredni rast zabeležen u šestom kvartalu zaredom, dok je većina drugih članica Evropske unije u trećem tromesečju izašla iz recesije

S druge strane, pad španskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) je bio nešto manji od britanskog, dok je godišnji pad bio manji od proseka za EU, pri čemu su Nemačka, Italija i Britanija zabeležile lošije rezultate. "Ekonomist" ističe da ni u jednoj od navedenih zemalja recesija nije nanela toliko štete kao u Španiji, čija je stopa nezaposlenosti od 19 odsto u EU niža samo od one u Letoniji. Tako visoka stopa nezaposlenosti je delimično posledica toga što se španska privreda pre sloma sektora građevinarstva 2007. godine u velikoj meri oslanjala na tu privrednu granu, pa je zato u recesiju ušla u već oslabljenom stanju.

Dok se druge članice Unije oporavljaju sporo ali stabilno, Španiji će biti potrebno više vremena i pažnje. Čak i optimisti predviđaju da će stvarni oporavak nastupiti tek 2011. godine.

Španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero, iz redova socijalističke stranke, sada priznaje da je nagli razvoj sektora građevinarstva, koji se dogodio za vreme njegovog prvog mandata, bio loša stvar. Oko 900.000 ljudi koji su za vreme najnovije krize ostali bez posla, uglavnom su nekvalifikovani građevinari. Sapatero je uprkos tome sklon optimizmu i na okruglom stolu u organizaciji lista "Ekonomist" 23. novembra je istakao da je oporavak počeo i da Španija ima potencijal za rast iznad proseka za evro-zonu.

Vlada u Madridu planira ove sedmice da javnosti predstavi "zakon o održivoj privredi", deo strategije koja se proteže do 2020, za koji "Ekonomist" tvrdi da mu nedostaje oštrih mera. Na listi će se naći obnovljiva energija, umerena liberalizacija i više obuke za radnike, ali neće biti odlučnih reformi tržišta rada koje bi omogućile lakše otpuštanje, jer bi to uznemirilo Sapaterove prijatelje iz sindikata, piše londonski list.Potreban plan industrijalizacije zemlje
Na sednici Odbora za industriju PKS ocenjeno je da u Srbiji nije bilo sistemskog pristupa u rešavanju problema industrijalizacije zemlje, već su se uglavnom dosadašnji kreatori ekonomskih politika bavili pojedinačnim slučajevima i preživljavanjem pojedinih industrijskih giganata
 
 
Zbog toga je neophodno usvojiti strategijski dokument o industrijalizaciji Srbije, istaknuto je na skupu, a predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja najavili su njegovo usvajanje u narednoj godini.

Na odboru za industriju PKS ukazano je da industrijska proizvodnja u Srbiji od 2000. beleži konstantan pad, kao i da smo trenutno negde na nivou od 52 odsto industrijske proizvodnje iz devedesetih godina. Prema rečima potpredsednice Odbora Vidosave Džagić, u ovoj godini krize industrijska proizvodnja beleži pad, pa je tako u prvih 10 meseci ove godine taj pad bio 14 odsto.

- U poslednjem kvartalu došlo je do usporavanja pada, ali će i pored toga pad industrijske proizvodnje u ovoj godini iznositi od 10 do 13 odsto - napomenula je ona.
Direktor Republičkog zavoda za razvoj Edvard Jakopin naveo je da je jedan od problema zbog ovakvog stanja u industriji i pogrešno postavljen tranzicioni model koji se zasnivao na prilivu stranih investicija, koji je prevaziđen i treba ga menjati. Kao primer on je naveo prerađivačku industriju gde je od 2001. do 2008. smanjen broj zaposlenih za 250.000, ali se nije značajno poboljšala produkvitnost.

Ovaj sektor učestvuje sa 18 odsto u ukupnom BDP i u njemu posluje oko 18.500 preduzeća u kojima 80 odsto radnika prima prosečne zarade, a ostali zaradu ispod proseka - rekao je Jakopin.

Tu su i veliki industrijski gubitaši gde su se, i pored prepolovljavanja broja radnika i smanjenja preduzeća, gubici udvostručili sa 1,4 milijardi u 2000. na 2,4 milijardi evra u 2008. Rešavanje statusa 110 gubitaša i reforma javnih preduzeća su problemi na koje se treba fokusirati u narednom periodu, ali i nastavljanje rada na poboljšanju poslovnog ambijenta, ukidanju administrativnih procedura i obezbeđivanju različitih podsticaja.

Pomoćnik ministra ekonomije Milan Josipović rekao je da bi preduzeća u narednoj godini trebalo da očekuju kreditnu podršku od 3,5 milijardi dinara, odnosno izdvajanje istog iznosa za te namene kao i u ovoj godini. Takođe, na snazi će ostati i svi programi koje je vlada započela, a tiču se pre svega oživljavanja i podsticanja automobilske industrije kao i da će se nastaviti potraga za strateškim partnerima za posrnule gigante.
 
Veće otpremnine


Pomoćnik ministra Milan Josipović izjavio je da se razmatra mogućnost da se u narednoj budžetskoj godini preispita socijalni program i povećaju otpremnine za tehnološki višak radnika u preduzećima koje sada iznose 100 evra po godini staža. On je objasnio da bi se povećanjem otpremnina do 200 evra olakšalo rešavanje problema viška radnika, naročito u velikim sistemima, a broj radnika sveo na optimalni i produktivni nivo. Uz ogradu da se, za sad, o tome vodi načelna diskusija i da je pitanje da li će biti prostora za to, on je naveo da će se nešto više o uslovima socijalnog programa znati tek nakon usvajanja Zakona o budžetu za 2010. i dodao da bi se povećanje u svakom slučaju odnosilo samo na grupe kao što su žene između 22 i 30 godina staža i muškarce od 22 do 35 godina staža.


Pregovori sa strateškim partnerom za "Simpo"

Poslovodstvo "Simpa" i predstavnici države počeli su razgovore sa mogućim strateškim partnerom vranjske fabrike nameštaja, izjavio je predstavnik za medije "Simpa" Siniša Mitić, ali nije naveo o kojoj je kompaniji reč

Na putu smo da zajedno sa državom nađemo strateškog partnera za dokapitalizaciju, a to će značiti novo ulaganje u "Simpo", očuvanje postojećih radnih mesta i u kasnijem periodu i otvaranje novih - rekao je on.

Mitić je naveo da će privatizacija državnog udela u "Simpu" biti obavljena kroz dokapitalizaciju, pošto je većinski deo akcija "Simpa" već u vlaništvu malih akcionara. Takođe je izrazio očekivanje da će privatizacija "Simpa" biti obavljena odgovorno, s obzirom na to da je bilo mnogo negativnih iskustava s privatizacijama na području Vranja, Bujanovca, Vladičinog Hana i Surdulice.

- U "Simpu" radi oko 5.000 radnika i može se reći da od njega zavisi još toliko porodica, ali i mnogi drugi koji sarađuju s kompanijom. U nekim opštinama, kao što je Bujanovac, trećina zaposlenih u privredi radi upravo u "Simpu" - kazao je Mitić.

Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić kazao je da je Grad pripremi projekte koje će realizovati novcem od privatizacije "Simpa" i dodao da će, kako zakon nalaže, ta sredstva biti utrošena na komunalnu infrastrukturu.

Stojčić je ocenio da bi za Vranje bilo najbolje da "Simpo" ostane kakav je sada, ali je izrazio nadu da će menadžment te kompanije zajedno sa državom naći najboljeg strateškog partnera za privatizaciju.

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, država Srbija, direktno i preko Akcijskog fonda, Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja i Fonda za razvoj Srbije, poseduje oko 43 odsto akcija "Simpa".Poboljšan kreditni rejting Srbije

Rejting agencija „Standard end pur” podigla je juče kreditni rejting Srbije sa BB negativnog na BB stabilni, navodi se u sinoćnjem saopštenju Ministarstva finansija

Ocena je data na osnovu stabilnih izgleda da su spoljni pritisci sa kojima se Srbija suočava oslabljeni, a da će se u skladu sa programom dogovorenim sa MMF-om, do budžetske konsolidacije doći u srednjoročnom periodu. U izveštaju se navodi i da kreditni rejting može biti povećan ukoliko bude praćen strukturnim reformama javne administracije i penzijskog sistema, čime se poboljšavaju izgledi za održivost javnih finansija.

Istovremeno, „Standard end pur” očekuje od Srbije poboljšanja u poslovnom okruženju, koja zajedno sa napretkom ka evropskim integracijama, mogu dovesti do bržeg oporavka investicionih tokova i posledično do uravnoteženijeg rasta, kaže se u saopštenju Ministarstva finansija.

Po rečima ministarke finansija Diane Dragutinović to je „potvrda kvalitetnog rada Ministarstva finansija i dobrog upravljanja javnim finansijama u Srbiji”.

– Posebno je značajno što je poboljšanje postignuto u kriznom periodu, što nije slučaj sa rejting ocenama zemalja u okruženju i što će bolji kreditni rejting uticati na povoljnije uslove kreditnog zaduživanja Srbije i na poboljšanje opšte investicione klime, izjavila je ministarka Dragutinović.„Fijat” ima 35 potencijalnih dobavljača iz Srbije

Direktor Auto-klastera Srbija Igor Vijatov izjavio je da je kompanija „Fijat automobili Srbija” sačinila listu od 35 potencijalnih domaćih dobavljača auto-delova. On je agenciji Beta rekao da je „Fijat” sastavio listu na osnovu istraživanja u poslednjih godinu dana i baze podataka „Zastave”, Auto-klastera Srbija i informacija iz kompanije u Torinu, ali da to ne znači da će sve srpske kompanije dobiti posao. „Ne verujem da će odluku o tome Fijat doneti brzo, kao što ne verujem ni da su srpske firme toliko spremne da bi već sutra mogle da prave delove za Fijat”, rekao je Vijatov

Prema njegovim rečima, srpska preduzeća žele da prave delove za italijansku kompaniju i spremna su da investiraju u poslovanje ukoliko „Fijat” hoće da kupuje od njih. „Potencijalni dobavljači za Fijat u Srbiji nemaju nikakvu podršku države, pa imamo u planu da Ministarstvu ekonomije predložimo da se napravi program za te kompanije koje su na „Fijatovoj” listi i da im se omoguće povoljni krediti ili neka druga pomoć”, rekao je on.

Kompanija „Fijat automobili Srbija” potpisala je 9. novembra prva dva sporazuma sa srpskim kompanijama o proizvodnji delova i opreme za automobil „punto” – sa kruševačkim „Trajalom” i kragujevačkom firmom „Promotor irva”.

Prema rečima Vijatova, udruženje domaćih proizvođača auto delova ima za cilj da pomogne tim firmama da se pripreme za poslovanje sa „Fijatom” i drugim velikim svetskim proizvođačima. Izvesno je, kazao je Vijatov, da domaćim firmama nedostaju investicije, ulaganje u opremu, znanje i druge aktivnosti oko razvoja novih proizvoda.

Auto-klaster Srbija, koji okuplja 35 domaćih proizvođača auto-delova i pet institucija, organizovao je ove godine u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku pomoć i saradnju (GTZ) i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) pomoć firmama za uvođenje najvažnijeg standarda kvaliteta u oblasti auto-industrije – TS16949:2002.Slovački privrednici u poseti Srbiji - biznis forum u PKS 3. decembra
Biznis forum Srbija - Slovačka, čiji je cilj unapređenja privredne saradnje dve zemlje, biće održan 3. decembra u 13h u Privrednoj komori Srbije (PKS), a učešće je najavilo 20 slovačkih privrednika.

U plenarnom delu prisutnim privrednicima obratiće se predsednik Vlade Republike Srbije dr Mirko Cvetković, predsednik Slovačke Ivan Gašparovič, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin i potpredsednik Privredne komore Slovačke Julijus Kostolni, dok će u bilateralnom delu biti održani razgovori srpskih i slovačkih privrednika.

Za prvih devet meseci 2009. godine ukupna bilateralna robna razmena dostigla je 365,9 mil USD. Izvoz u Slovačku realizovan je u visini od 86 mil USD i smanjen je u odnosu na isti period prošle godine za oko 53 %. Na uvoznoj strani realizovan je iznos od 279,9 mil USD beležeći pad od samo 3,4% u odnosu na prvih devet meseci prošle godine.


Kina ponudila Srbiji 700 mil EUR kredita za investicije u termoelektrani i kopovima uglja u Kostolcu
Kina je Srbiji ponudila kredit od 700 mil EUR za investicije u termoelektrani i kopovima uglja u Kostolcu, izjavio je generalni direktor "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Dragomir Marković.

On je na konferenciji za novinare kazao da je projekat u ranoj fazi i da još nema uslova tog kredita, tako da ne može sa sigurnošću da se tvrdi da li će doći do realizacije kredita i kojim tempom.

Marković je naveo da bi projekat obuhvatio obnovu bloka B1 u termoelektrani "Kostolac", ugradnju sistema za odsumporavanja dimnih gasova na blokovima B1 i B2 i eventualnu izgradnju bloka od 300 do 350 megavati sa investicijama u proširenje ugljenokopa "Drmno".

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković ocenio je da bi obnova bloka B1 i ugradnja filtera za odsumoporavanje na oba bloka Termoelektrane "Kostolac" mogla relativno brzo da se realizuje i naveo da je vrednost tog dela projekta od 200 do 250 mil EUR.


Otvorena fabrika autokablova "Leoni" u Prokuplju
Fabrika auto kablova "Leoni", u koju bi ukupno trebalo da bude uloženo 10 mil EUR, svečano je otvorena danas (2. decembar 2009. godine) u Prokuplju.

Fabriku su otvorili potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić i predsednik Upravnog odbora "Leonija" Uve Laman, uz prisustvo predsednika Srbije Borisa Tadića.

Nemačka kompanija "Leoni" je iz stečaja kupila nekadašnju fabriku za proizvodnju obloga automobilskih kočnica "FIAZ" u Prokuplju za 58 miliona dinara.

Planirano je da do marta 2010. bude zaposleno 550 ljudi. Trenutno se u fabrici sklapa dnevno 150 kompleta autokablova.

Proizvodnja automobilskih kablova počela je pre oko mesec dana, posle šest meseci priprema i ulaganja od 3 mil EUR.

Kako je ranije rečeno agenciji "Beta" u toj fabrici, prema planu u martu 2010. proizvodnja će biti utrostručena.

Prijem novih radnika biće nastavljen kontinuirano, tako da će 2012. godine "Leoni" u Prokuplju uposliti 1.300 novih radnika.

"Leoni" kao subvenciju Vlade Srbije dobija po 5.000 EUR za svakog novog zaposlenog radnika.

Pomoć za početak proizvodnje u Prokuplju pružili su Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA).

Prokupačka opština obezbedila je investitorima građevinske i druge dozvole i oslobodila ih plaćanja svih taksi u narednih 10 godina.


Alltech Opens Effluent Treatment Plant with Cogeneration Unit for its Yeast Facility in Serbia
BELGRADE (Serbia), December 2 (SeeNews) – Global animal health company Alltech said it has opened a effluent treatment plant for its yeast production facility in Serbia which will convert biological waste into biogas to generate electricity and heat.

The treatment facility, which combines anaerobic and aerobic treatment plants, will use 37% of the plant’s natural gas requirements and contribute 34% of its electrical capacity, Alltech said in a statement late on Tuesday. It did not disclose the size of the investment.

The effluent treatment plant will use hot water generated from the cogeneration plant for various processes in the facility and to heat the anaerobic reactor, the statement said. The plant was built using incentives from the Serbian government aimed at encouraging investment in renewable energy sources.

The yeast production facility is located in Senta, in northern Serbia. It was opened in 1981 and has the capacity to produce over 8,000 tonnes of yeast a year. It employs over 240 staff in the region and is the manufacturing facility for the company’s proprietary yeast products. U.S.-headquartered Alltech also supplies speciality food grade yeast extracts for Advanced Yeast Technologies, a newly formed joint venture with global trading company Mitsui and Japanese brewer Asahi Brewers.


Serbia Sells 1.0 Bln Dinars (10.5 Mln Euro) in 12-mo T-bills, Yields Down
BELGRADE (Serbia), December 2 (SeeNews) - Serbia's Finance Ministry said on Wednesday it sold its entire offer of 1.0 billion dinars ($15.8 million/10.5 million euro) of 12-month Treasury bills at an average interest rate of 11%, down from 11.4% in last week's auction.

The average accepted price in the auction was equal to 90% of par, the ministry said in a statement.

The ministry sold 100,000 T-bills with a nominal value of 10,000 dinars each. The government securities will mature on December 1, 2010.

In the previous auction of 12-month T-bills held on November 25 the ministry also sold its entire offer of 1.0 billion dinars worth of government securities.

Serbia holds scheduled auctions of three-month T-bills every week on Tuesdays, of 12-month T-bills on Wednesdays and of six-month T-bills on Thursdays.

The next auctions of six-month, three-month and 12-month T-bills will be held on December 3, December 8, and December 9, respectively.

Serbia held its debut auction of 12-month T-bills in August, aiming to bridge its yawning budget gap.

(1 euro= 95.4233 Serbian dinars)


Serbian Govt Adopts IMF-backed 2010 Budget Bill
BELGRADE (Serbia), December 2 (SeeNews) – The Serbian government said it has adopted a budget bill for next year, setting a deficit target of 107 billion dinars ($1.7 billion/1.12 billion euro) backed by the International Monetary Fund (IMF).

Serbia’s planned budget revenues for 2010 will total 656 billion dinars while its expenditures will equal 763 billion dinars, the government said in a statement late on Tuesday.

In terms of budget spending on infrastructure, priority will be given to the financing of the construction of EU-defined Corridor X with some 9.0 billion dinars, Finance Minister Diana Dragutinovic told a news conference on Wednesday.

Pan-European Corridor X links western Europe with Greece over land. It stretches 2,360 kilometres across eight countries, including Serbia.

The government will also keep going its soft-loan programme launched earlier this year to bolster economic activity amid the slowdown, Dragutinovic said. Commercial banks in Serbia have lent local companies about 1.0 billion euro in soft loans so far in 2009.

The government said in a statement on Wednesday it sees its 2010 total debt at about 11 billion euro ($16.6 billion), including 6.5 billion of foreign debt. Its forecast for 2011 total debt stands at about 12 billion euro while the 2012 forecast is for 12.5 billion euro.

The budget deficit target is set at 3.5% of the projected gross domestic product (GDP) for 2011 and at 2.4% for 2012.

The government in Belgrade signed a two-year 3.0 billion euro stand-by funding arrangement with the IMF in March, agreeing on a 2010 budget deficit equivalent to 4.0% of GDP, down from the 4.5% agreed for this year.

The budget will go to parliament as early as today and should be adopted urgently, Dragutinovic told the news conference.

Serbia is under pressure to enact the 2010 budget law before an IMF executive board meeting scheduled for the second half of December, when the global lender is expected to approve the disbursement of the loan’s second tranche of up to 650 million euro.

The Balkan country withdrew the first tranche under the stand-by facility worth 788 million euro in May.

(1 euro=95.4233 Serbian dinars)


Cyprus-based Altaria Research Limited To Squeeze out Minorities of Serbian Power Trading Unit
BELGRADE (Serbia), December 2 (SeeNews) - Cyprus-based Altaria research Limited said it has launched a bid to squeeze out minorities of Serbian power trader Rudnap Group.

Altaria will pay 540 dinars ($8.5/5.6 euro) for each of the remaining Rudnap Group shares it does not yet own until December 11, it said in a filing to the Belgrade bourse.

Altaria research Limited raised its stake in Rudnap Group by 0.90% to 98.10% following a buyout bid last month. It bought 1,353,471 stocks from October 30 until November 19, paying 540 dinars per share.

Rudnap Group stock last traded on the Belgrade bourse on November 11, closing 5.14% up at 450 dinars in a volume of just five stocks.

Altaria has said it owns 100% of Rudnap’s units based in Austria, Hungary, Macedonia and Croatia, and 99% of Romania’s Rudnap SRL.

($=95.8187 euro)


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta