Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Poluprazna kasa Fonda PIO

Dug za neplaćene doprinose za penziono osiguranje dogurao je zvanično do 150 milijardi dinara, ali se od naplate ne treba mnogo nadati. Uveliko osiromašeni Fond penzionog i invalidskog osiguranja, koji godinama unazad ne može da isplati penzije bez goleme podrške državnog budžeta, mogao bi se ovajditi za svega osam milijardi dinara. Ostali dug je nenaplativ jer su najveći dužnici firme iz privatizacije, likvidacije, reorganizacije i stečaja, i to iz davne 2004. godine. U njihove dugove po slovu zakona ne sme niko da dira dok se ti procesi ne završe, mada nije tajna i da trećina duga realno ne postoji!


Nije za utehu ni to što dug za doprinose ne zastareva jer nam je u Poreskoj upravo rečeno da je većina duga starija od 2004. godine, odnosno 2007. Ipak, samo prošle godine je blokirano nešto više od 100.000 računa firmi koje svoje obaveze prema zaposlenima nisu ispunile. U isto vreme Poreska uprava je donela 1.529 rešenja o naplati duga iz nepokretnosti preduzeća neplatiša. Spisak dužnika nije moguće dobiti.
- Zakon i poreskom postupku zabranjuje objavljivanje podataka o poreskim obveznicima - kaže za „Blic” Rada Kostić, zamenik direktora Poreske uprave.
U prvih pet meseci ove godine blokirana su 33.961 računa, a doneto 667 rešenja o prinudnoj naplati duga iz nepokretnosti. Čak i kada bi ujurili sve nesavesne poslodavce, moguće bi bilo izvući tek osam milijardi. To je više nego duplo manje od mesečnog izdatka za PIO fond od oko 19 milijardi dinara, za koliko je državna kasa svakog meseca praznija. Godišnje potrebe iznose 213 milijardi i najveće su opterećenje za budžet. PIO fond može da namiri samo 60 odsto potreba za penzijama.
Dok se stari dugovi ne naplaćuju, novi su se, bar kad je reč o stečaju, uvećali dva puta. Početkom godine dug ovih firmi bio je na ime neplaćenih doprinosa tri milijarde dinara, a samo za prva tri meseca stigao je do devet milijardi.
U istom periodu Agencija za privatizaciju zaradila je 624,4 miliona dinara od prodaje firmi iz stečaja, mada ne treba zaboraviti da dug koji sabira Poreska uprava uključuje i privatne firme. I jedne i druge imaju isti status i u njihove se dugove ne dira dok traje postupak.
Isti je princip i za firme koje su ušle u proces privatizacije.
- Kod svih obveznika koji se nalaze u postupku privatizacije sa stanjem duga koji je dospeo na naplatu do 31. decembra 2007. godine ne može se sprovoditi ni redovna ni prinudna naplata. Onome ko pokrene postupak sledi kazna za privredni prestup od 100.000 do 300.000 dinara - objašnjava Kostić.
Ovaj dug je za prva tri meseca porastao za 2,5 milijardi dinara, a država je od privatizacije prihodovala 6,6 milijardi dinara.
Dug preduzeća koja se nalaze u postupku reorganizacije je u ovom trenutku 17,32 miliona dinara i takođe je nenaplativ, kao i nemale 34,3 milijarde dinara, koliko duguju firme u likvidaciji.
Iz Unije poslodavaca oglasili su se ovim povodom, tražeći od države da smanji stopu za doprinose za novoosnovane i velike i male firme.
- Ekonomski, već godinama imamo problem što domaće zakonodavstvo propisuje da preduzetnici i tek osnovane male firme moraju prvo da isplate doprinose državi, a tek onda plate zaposlenima. Onda se dešava da se dugovi nagomilaju - kaže Stevan Avramović, predsednik Unije poslodavaca.
U analizi duga privrede prema PIO fondu vidljive su i brljotine domaće administracije. Naime, 2006. godine izbrisano je sa spiskova pravnih lica više od 2.000 firmi koje se tada nisu preregistrovale u Agenciji za privredne registre. Ovi obveznici više ne postoje, ali su ostali njihovi dugovi u Poreskoj upravi, koji se samo kamate sa 23,4 odsto godišnje. Poreska uprava nema ovlašćenja da ih otpiše, jer to poreski zakoni ne dozvoljavaju.
Trećina duga ne postoji
Tragom informacije o golemom dugu poslodavaca prema Fondu PIO „Blic” je došao i do informacije da je 20 milijardi dinara država uplatila u poslednje tri godine na ime povezivanja staža, ali se nadležne institucije nisu dogovorile o tehničkim stvarima. Ova uplata nije proknjižena preko računa Poreske uprave, pa se zato dug od 20 milijardi vodi fiktivno i sa kamatom je narastao do 51 milijarde!
Iz Uprave za trezor rečeno nam je da ni Vlada nije donela akt o otpisu pomenutog duga.

Dug za doprinose
- 22,6 milijardi dinara privatizacija - nenaplativo
- 8,8 milijardi dinara stečaj - nenaplativo
- 17,3 miliona dinara reorganizacija - nenaplativo
- 34,3 milijarde dinara likvidacija - nenaplativo
- 51 milijarda dinara povezivanje staža - ne postoji
- jedna milijarda dinara reprogram - na rate
- osam milijardi dinara - naplativo
*Napomena: Dug za doprinose ne zastareva, a dobar deo ukupnog duga stariji je od 2004. godine

Mere naplate
- izdato 150.054 opomene obveznicima koji duguju
- doneto 33.961 rešenje o blokadi poslovnog računa
- doneto 667 rešenja o naplati iz nepokretnosti imovine
- doneto 2.910 rešenja o prinudnoj naplati
Napomena: od 1. 1. 2009. do 31. 5. 2009

Povezivanje staža
(Godina Iznos)
2006. 5.852
2007. 13.963
2008. 404
2009. 130
Napomena: Iznosi u milionima dinara; iz budžeta preneto PIO fondu



"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta