Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prvi kredit obezbeđen robnim zapisom

Komercijalna banka isplatila je u svojoj filijali u Subotici prvi kratkoročni poljoprivredni kredit "Kombank agrar" koji subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede. Kredit, obezbeđen robnim zapisom za skladištenje pšenice, isplaćen je nosiocu poljoprivrednog gazdinstva Stipanu Kujundžiću, saopšteno je iz Komercijalne banke. Kredit je odobren za pripremu proizvodnje i nabavku repromaterijala za prehrambenu proizvodnju (obrtna sredstva, opremu i ostalo), sa rokom otplate do godinu dana


Maksimalni iznos te vrste kredita je milion dinara, a efektivna kamatna stopa za "Kombank agrar" kredite je tri odsto na godišnjem nivou. Kredit se otplaćuje jednokratno, po isteku perioda korišćenja kredita. Sredstva obezbeđenja kredita su blanko menica korisnika kredita i robni zapis.

Neophodna dokumentacija za tu vrstu kredita je zahtev, koji se može podići u ekspoziturama te banke, fotokopija lične karte, poresko rešenje iz prošle godine i potvrda o izmirenim poreskim obavezama - ne starija od mesec dana. Prijem zahteva obavlja se u mreži 270 ekspozitura Komercijalne banke u zemlji.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, do sada je odobreno ukupno oko osam miliona evra subvencionisanih kratkoročnih kredita, a kratkoročni krediti prevashodno se podižu za nabavku đubriva, semena, za plaćanje radova na njivama i slično.ECB i BoE zadržale niske kamate

Rukovodstvo Evropske centralne banke (ECB) očekivano je odlučilo da zadrži postojeći, minimalni nivo referentne bančine kamate od jedan odsto, u iščekivanju da vidi kakav će uticaj imati ranije preduzeti napori za oživljavanje regionalne i globalne privredeSvih 75 ekonomista koje je protekle sedmice anketirala agencija Rojters su izrazili očekivanje da ECB neće menjati baznu kamatu, treći mesec uzastopno.

- To nije uopšte bilo iznenađenje - prokomentarisao je odluku ECB Loran Bilke (Laurent), ekonomista kompanije "Nomura".

Bilke smatra da su čelnici ECB imali veoma mali prostor za menevrisanje, kad je reč o eventualnom daljem sniženju referentne kamate, imajući u vidu da je kratkoročna interesna stopa na finansijskom tržištu sada neznatno niža i da se kreće oko 0,35 odsto.

Predsednik ECB Žan-Klod Triše izjavio je da ekonomija zone evra do sledeće godine neće povratiti rast, ocenjujući da je interesna stopa od jedan odsto odgovarajuća u takvoj situaciji.

- Najnoviji podaci potvrđuju naš stav da je sadašnja stopa odgovarajuća. Ekonomija evrozone će ostati slaba u 2009, a posle faze stabilizacije, postepen oporavak sa pozivitvnim kvartalnim stopama rasta očekuje se sledeće godine - rekao je Triše.

On je ocenio da se očekuje da stope inflacije na godišnjem nivou privremeno ostanu u negativnoj teritoriji, pre nego što se vrate u pozitivnu kasnije ove godine.

Blumberg podseća da Triše tradicionalno koristi termin "odgovarajući" kada želi da naznači da ECB ne vidi neposrednog razloga da preduzme vanredne mere.

ECB je, inače, od oktobra minule godine snizila svoju referetnu kamatu za 3,25 odsto, ali je ta interesna stopa i dalje najviša u grupi najrazvijenijih zapadnih ekonomija. Referentna kamata u SAD kreće se u rasponu od nula do 0,25 odsto, dok je japanska centralna banka vlastitu baznu interesnu stopu krajem prošle godine snizila na minimalnih 0,1 odsto.

Banka Engleske (The Bank of England - BoE) odlučila je da osnovnu kamatnu stopu zadrži na rekordno niskih pola procenta, ali je uvećala program za kreditiranje otkupa vladinih obveznica i korporacijskih dugova više nego što se očekivalo - za 50 milijardi, na 175 milijardi funti sterlinga.

Bazna kamata BoE već pola godine je na istorijskom minimumu, dok je uvećanje sume za kreditiranje preduzeto sa ciljem da se u recesivnu domaću privredu ubrizgaju nove količine svežeg novca, u razdoblju od naredna tri meseca.

Ekonomista Kraljevske banke Škotske (Royal Bank of Skotland - RBS) Ros Voker ocenio je da je odluka BoE o uvećanju programa kreditiranja otkupa vladinih obveznica i dužničkih hartija ugroženih kompanija veliko iznenađenje, imajući u vidu da su eksperti prethodno verovali u upola manji rast sume tih sredstava.

U krugovima eksperata se smatra da je BoE, koja je u Velikoj Britaniji nadležna za vođenje monetarne politike, bila prinuđena na radikalniji potez, kad je reč o odluci o takozvanom kvantitativnom usporavanju, zbog dugotrajne recesije koja je nanela veliku štetu ostrvskoj ekonomiji. Postoji, međutim, bojazan da bi preveliki priliv svežeg novca u britansku privredu mogao da utiče na razbuktavanje inflacije koja je za sada pod kontrolom.

Britanski ministar finansija Alister Darling ocenio je da će predviđeni program kreditiranja omogućiti BoE da održi ciljnu inflatornu stopu na manje od dva odsto godišnje.Guverner kritikuje vladu

Kasni se sa terapijom jer nema političkog dogovora i jer Srbija nema snagu za primenu nepopularnih mera

Na redu penzije: Radovan Jelašić Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da vlada Srbije ponovo kasni sa primenom neodložnih ekonomskih mera, dodajući da „svaki dan koji propuštamo znači da će terapija biti gora”. „Ključno je pitanje koji ćemo lek primeniti”, kazao je on, ocenjujući da je osnovna prepreka za primenu terapije koja je Srbiji potrebna nedostatak političkog dogovora o merama koje treba sprovesti.

Govoreći o tome da u ovom trenutku neke zemlje primenjuju nepopularne mere i bez zahteva MMF-a, guverner je rekao da Srbija, za sada, nema snagu za takav potez. „Najgore je da MMF dođe, uspostavi dijagnozu, da određene predloge, ne dobije jasne odgovore, spakuje se i ode. Ključno je pitanje koji ćemo lek primeniti. Ako nema dogovora sa MMF-om nema novca ni od Svetske banke ni EU. Ne može ni Srbija, ni bilo ko drugi da kaže – meni trebaju pare, a neću zauzvrat ništa uraditi”, rekao je Jelašić.

On je ocenio da bi bilo najbolje da vlada Srbije sada smanji rashode, ističući da „to ne mogu biti oni koji su kresani paketom štednje, jer očito tu nema vajde”. „Moraju se ograničiti lična primanja. Ovako kako sada funkcionišemo neodrživo je na duži rok”, dodao je Jelašić.

Prema njegovim rečima, glavne teme razgovora sa MMF-om biće porez na dodatu vrednost (PDV), porez na dohodak, te porez na imovinu od „koga nema puno para”.

Jelašić je naveo da bi na redu mogle biti i akcize, koje su prema njegovom mišljenju već „doterale cara do duvara”.

Druga varijanta je da se nešto uradi kako bi se smanjili rashodi, ukazao je Jelašić, dodajući da se tako stiže do penzija, odnosno svega što je vezano za njih. „Ili ćete da povećate doprinose, ili da znatno poboljšate naplatu, ili da smanjite penzije. Država jedino ovakvom kombinacijom može da održi stabilnost javnih finansija”, kazao je Jelašić.

Kada je reč o načinu povećanja prihoda, Jelašić je kazao da u obzir dolazi „sve što će uvećati prihode, pa i PDV koji je, između ostalog, već dogovoren u aprilu ove godine”. „Nema smisla da ljudi gube vreme da meni objašnjavaju zašto povećanje PDV-a nije najbolja opcija. Svi to znamo, ali ako neko misli da je vlast izbor između dobrog i lošeg, a ne između lošeg i goreg, kao u ovom slučaju, onda se grdno vara”, kazao je Jelašić. „Hajde da izaberemo najmanje loše rešenje oko koga je moguće postići politički dogovor”, zaključio je guverner Jelašić.Rusija će odobriti milijardu evra kredita Srbiji

Rusija će odobriti Srbiji kredit od milijardu evra, ali još razmatra uslove kredita, izjavio je u četvrtak ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin

"Odluka će biti pozitivna u korist Srbije", rekao je Konuzin u izjavi novinarima povodom predstojeće posete Beogradu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva.

Podsetivši na pismo predsednika Srbije Borisa Tadića u martu u kojem je tražio od Rusije kredit od milijardu evra za stabilizaciju budžeta, izgradnju metroa i druge infrastrukturne projekte, Konuzin je rekao da je Medvedev odmah odgovorio da će Rusija "konstruktivno" razmotriti to pitanje.

"Srpska strana je izložila svoje shvatanje tih uslova pod kojim je spremna da uzme kredit i ruska vlada sada proučava koliko ti uslovi odgovaranju njenim mogućnostima", rekao je Konuzin, dodajući i da je Rusija pogodjena svetske ekonomske krize.Srbija najpogodnija za ulaganja

Predsednik Privredne komore Beograda (PKB) Milan Janković najavio je da će u drugom delu godine Komora promovisati Srbiju kao najbolje mesto za ulaganje u regionu u ovom trenutku


On je ukazao da su se investitori umorili od čekanja da prođe ekonomska kriza i da ih pritiskaju njihovi bankarski i drugi nosioci investitorskih zahteva, tako da Beograd može da se predstavi kao idealno mesto za ulaganje u hotele, odmarališta, organsku proizvodnju i prehrambenu industriju.

- Srbija i Beograd su idealni, zato što imaju mlade obrazovane kadrove, a kao tranzitno mesto između istoka i zapada mogu da budu najpogodnije tlo za ulaganje - ocenio je Janković.

On je istakao da je važno da beogradska privreda postane partner i da bude prijemčiva za evropske investitore, a prema njenoj strukturi treba odabrati pravu vrstu strategije.

- Ako želimo da uđemo u 21. vek, gledamo IT industriju, ako želimo ono što nosi osnovnu poruku - onda je to građevina, jer pokreće najveći broj preduzeća, ali uslužne delatnosti u ovom trenutku definitivno zauzimaju glavno mesto u beogradskoj privredi i treba da posluže kao orijentir za ulaganja i novo zapošljavanje - ukazao je Janković.

Napominjući da "nudimo svoje najkvalitetnije resurse, zato želimo da ulažemo u sebe", Janković je rekao da je to dobra prilika i za naše ljude iz dijaspore, koji imaju takve biznise u svetu, kao i njihove partnere, bilo da su iz metalne, prehrambene, proizvođačke, automobilske ili građevinske industrije.

Janković je preneo da je i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić poručio građevinarima da će imati posla, jer će početi izgradnja 20.000 stanova, a kada građevina krene, krenu i 42 delatnosti, koje zapošljavaju više od 120.000 radnika.

Napominjući da svaka od 17 beogradskih opština ima neku atraktivnu ponudu za ulaganje, Janković je ukazao da je Obrenovac jedna od najatraktivnijih lokacija, ali to niko nikada nije istakao kao komparativnu prednost.

- Ta prednost je zato što se nalazi na okretnici, na autoputevima, na međunarodnom putu, u blizini aerodroma i evropskog tržišta, na dva sata kamionom. S druge strane su Rakovica, Lazarevac, te Mladenovac koji ima izuzetno atraktivnu turističku i svaku drugu ponudu, pa Grocka, jedan od najvećih proizvođača voća i povrća, zatim Palilula na međunarodnoj reci i opštine Stari grad, Savski venac i Vračar, kojima bi se svaki evropski grad podičio - rekao je Janković.

On je predložio da grad Beograd u stanogradnji doprinese kroz smanjene poreze i takse i naknade za građevinska zemljišta, i pomogne da do stana dođu lakše svi koji hoće da se presele iz centra grada u okolinu.

- Ako u Americi može da se gradi uz najskuplji kvadrat od 1.000 dolara, što je manje od 750 evra, zašto to ne bi moglo da se gradi za 550 evra u Beogradu i Srbiji, a pogotovo u prigradskim naseljima uz Koridor 10, koja su trenutno najzanimljivija za evropske investitore - rekao je Janković.Russian President’s upcoming visit signifies excellent relations
Serbian First Deputy Prime Minister and Minister of the Interior Ivica Dacic said today that it is a sign of the excellent political and economic relations between Russia and Serbia that the Russian President Dmitry Medvedev will soon visit Serbia.Ivica Dacic
In a statement to Tanjug news agency, Dacic said that it is in Serbia’s national interest to develop good relations with all the politically influential countries in the world, primarily countries that share a similar view of current issues.

He said that Medvedev will attend the 65th anniversary of the liberation of Belgrade, adding that huge efforts are being put into the organisation of the event.

He said that the Russian President’s visit to Serbia will also be an opportunity to discuss joint progress in further improving economic cooperation between the two countries.

Russia is Serbia’s top trading partner and last year trade with Russia stood at $4 billion, said Dacic.

He said that he is convinced that the Serbian people will give a warm welcome to the Russian President, adding that the same maximum security measures will be put in place for his visit that were implemented during the visit of US Vice President Joe Biden.


State-owned companies post EUR 570mn aggregate loss in 2008
In the course of 2008, public enterprises in Serbia posted a RSD 52.9 bn loss, which was by four times higher than the profit that stood at RSD 11.4 bn. According to the Development Fund, the profit of 11 public companies accounts for 3.8 pct of the overall income in economy sector. Companies with the lowest profit were Electric Power Industry of Serbia (EPS), Serbian Railways, JAT Airways, and NIS. On the other hand, the most profitable company was Telekom Srbija, followed by Poste Srbije and Nikola Tesla Airport. Public companies in Serbia operate in conditions of insolvency, high indebtedness, and they are constantly exposed to credit risk. EPS and Telekom Srbija, Roads of Serbia, NIS, and Serbian Railways had the highest indebtedness. Public companies in Serbia still have redundant labor, and the problem of inadequate qualification and age structure. However, employees in public companies had net salaries higher than the republic average.


Head of banks’ association: Talks with IMF likely to be very difficult
The President of the Association of Serbian Banks, and also the President of the EB of Banca Intesa in Serbia, Draginja Djuric assessed that the negotiations with the International Monetary Fund (IMF) on the revision of arrangements will be ‘tough’. ‘Based on expectations that the rates of the fall in GDP will exceed 2 pct, as envisaged on the occasion of closing the agreement, IMF will want Serbia to keep on implementing in-depth structural reforms, which means the introduction of better measures’, said Djuric .


NBS governor criticizes cabinet over delay in anti-crisis measures
The Governor of the National Bank of Serbia (NBS), Radovan Jelasic said that the Government is once again behind the schedule with the introduction of economic measures shortly before the arrival of the IMF’s mission. In an interview for NIN, Jelasic stressed that some countries apply unpopular measures even without the IMF’s request, and Serbia lacks strength for such moves. ‘The worst-case scenario is for IMF to come, make a diagnosis, give certain suggestions, fail to get clear answers, pack and leave. The key question is on which remedy we will apply. No deal with the IMF, no money from the World Bank and the EU. Serbia, or any other country for that matter, cannot say – we need money, but we won’t do anything in return’, said Jelasic. The Head of NBS said that it would be best for the Government to reduce expenses, stressing, however, that this shouldn’t be applied to those who already suffer due to cost-savings package. In addition, personal incomes must reduce to reasonable level. The way we function right now is unsustainable for a longer period of time’, stressed he. According to him, main topics of the discussion with the IMF will concern VAT (value added tax), income taxes, and property taxes, from which ‘there’s no use’.


Eurostat: Serbia has the most expensive food
Prices of food in Serbia increased significantly compared to the countries in the region and the EU. According to Eurostat, prices of certain foodstuff from consumer basket in Serbia are more expensive than the average EU prices.

Almost all food items in Serbia had a record high growth in prices. Fruit and vegetables recorded a largest increase, as much as 50.8 percent from 2005.


EUR 703.4 mn of Subsidized Loans Granted
Economy Ministry has announced that commercial banks extended more than EUR 703.4 mn of subsidized loans by now. Through Government’s programme of measures for alleviating the consequences of the global financial crisis, total EUR 613 mn of loans for the maintenance of solvency was extended by August 4th, followed by EUR 2.2 mn for investment loans, and around EUR 18 mn of consumer loans. Until now, banks have received requests for around EUR 1.07 bn of loans. In the structure of these loans, loans for the maintenance of solvency accounted for EUR 926.8 mn, followed by investment loans with around EUR 28.8 mn, and consumer loans – EUR 93.5 mn.


Azotara to be restructured
Privatization Agency has announced that it launched the restructuring process of the Pancevo-based Azotara. The reconstruction started on August 3rd, based on the decision of the Government of Serbia, and the programme envisages the deduction of EUR 55 mn out of EUR 96 mn debt to state and banks, which is how Srbijagas became the majority owner in Azotara by acquiring an 81.6-pct stake in this company. Privatization Agency called state creditors to report their outstanding debts in this company within 15 days, for a period until December 31st, 2004. The production was launched on August 3rd, after a one-year break.


Srbijagas: Gazprom agrees to store 200mn cubic metres of gas for Serbian market in Hungary
Russian "Gazprom" will provide 200m cubic meters of gas for Serbian market, which will be stored in Hungary - the Director General of "Srbijagas", Dušan Bajatović, said yesterday (August 6, 2009).

After the meeting with the representatives of "Gazprom" in Vienna, he told "Beta" agency that "Srbijagas" would organize transportation and delivery of that gas, and he added that the price would the same as the price of gas procured from "Yugorosgaz".

- In case of crisis, up to 3m cubic meters of gas will be delivered every day from the gas storage in Hungary, which is, together with 5m cubic meters of locally produced gas, enough for basic supply of gas to Serbian market, that is, for households and heating plants - said Bajatović.

He added that, if there was no crisis, that gas would be used for the commercial needs of Serbian market.

According to his words, they will be working on operational details during the next two or three weeks, after which the contract on supply and storing of gas will be signed.

Bajatović said that the gas storages in Hungary would be provided by "Gazprom".


City of Belgrade approved subventions for employment - RSD 7m from budget
City of Belgrade will set aside 7m RSD for subsidizing employers who create new jobs, as well as for self-employment of unemployed people - the City Administration announced yesterday (August 6, 2009).

According to the announcement, the Secretariat of Economy has 4.5m RSD for employers and 2.5m RSD for self-employment of the unemployed.

The project will be implemented in association with the National Employment Agency.

- Subvention for self-employment is granted to an unemployed person in one-time amount of 150,000 RSD. It is necessary for the user to register his own business and stay in that business for minimum two years - the Deputy Secretary of Economy, Stanija Višekruna, told Beoinfo.

Ms. Višekruna said that granting of subventions would depend on the estimate of the business plan and category of the unemployed.

- Subvention for employers amounts to 50,000 RSD for every newly created job, and it is granted to the employers who have already gained that right in the National Employment Agency. We hope that it will be an additional stimulus for creation of new jobs - said Višekruna.

National Employment Agency will set aside 130,000 RSD this year for people who register their own business and find employment in that way, as well as 80,000 RSD for employers for every new job.

It is expected that the subventions for the unemployed and employers for creation and equipping of new jobs will result in employment of about 80 unemployed people from the territory of Belgrade.


NIS to Finance the Study on Life Environment in Pancevo Worth EUR 70m
"Petroleum Industry of Serbia" (NIS) will finance designing of voluminous study on environment in Pančevo, which should show who is responsible for pollution - the city administration of Pančevo announced.

They have accepted the obligation to do the research based on which we will find out how much NIS contributed to the pollution, and how big the contribution of other factories, traffic and other factors is - Vladimir Delja, member of the City Council, said to the press.

Oil Refinery Pančevo has announced the tender for research on state of environment in the refinery units - he said after the meeting with the representatives of NIS and Republic Inspection for Environment Protection.

According to his words, NIS intends to invest about 70m EUR in these projects.


Russia to approve EUR 1bn financial assistance to Serbia
Russia is going to grant the loan of 1 billion EUR to Serbia, but it is still considering the terms - Russian Ambassador to Belgrade, Aleksandar Konuzin said.

The decision will be positive as far as Serbia is concerned - Konuzin said in the statement for the press on the occasion of the forthcoming visit of Russian President Dmitrij Medvedev to Belgrade.

Reminding the press of the letter that the President of Serbia, Boris Tadić, sent to Russia in March asking for the loan of 1 billion EUR for stabilization of the budget, construction of subway and other infrastructural projects, Konuzin said that Medvedev had replied at once that Russia would take that question in "constructive" consideration.

Serbian side has presented its view of the conditions under which it is willing to take the loan, and Russian Government is now checking how much these terms suit its abilities - said Konuzin, adding that Russia was hit by the global economic crisis as well.

Konuzin said that Medvedev had announced the day before that that issue had been taken in consideration by the Russian Government, and that the Government would make the decision soon.

When asked to clarify the question of the loan, Konuzin said that "positive response has already been sent", but that the terms and parameters of the loan were still in consideration.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta