Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
BUGARIN: Država da garantuje za kredite privredi

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je juče da se nada da će Vlada Srbije uspeti da realizuje dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom o reformi javnog sektora, ocenivši da je stanje u državnoj administraciji i javnom sektoru alarmantno, jer je javna potrošnja za 20 odsto veća od kapaciteta privrede

Prema njegovim rečima, za oporavak Srbije od velike važnosti je da se reši problem nelikvidnosti privrede ili da se smanji za 50 odsto u odnosu na postojeći nivo. „Da bi se taj problem rešio, država mora da garantuje za firme kojima duguje kako bi mogle da povuku kredite za razvoj ili povećanje likvidnosti kod poslovnih banaka. On je podsetio da je oko 62.000 privrednih subjekata u Srbiji u blokadi, sa više od 260 milijardi dinara nenaplaćenih potraživanja, pri čemu je od 24. februara do danas broj blokiranih firmi povećan za 15,5 odsto, a iznos blokade za više od 55 odsto.Kriza se prelila svetski

POSLEDNJI dan ove, za mnoge izrazito teške, 2009. godine sačekaćemo sa platama koje su u odnosu na početak godine u proseku niže za oko 70 evra, uz cene koje su (opet) prosečno više za desetak odsto, dok će kurs biti 97,3 dinara za jednu evropsku monetu


Projekcije koje su rađene, a sve kako bi se što kvalitetnije pripremili okviri ekonomske politike za godinu pred nama, pokazuju, tako, da nam od svih ekonomskih rizika ovoga puta ponajmanje preti ono čega se građani najviše plaše - inflacija.
- U septembru se očekuje rast cena od oko jedan odsto, dok nas tokom oktobra, novembra i decembra očekuje rast cena od oko dva odsto - kaže za „Novosti“ jedan od autora Memoranduma o ekonomskoj politici za narednu godinu, a koji će, zajedno sa Zakonom u budžetu za 2010. godinu, krajem oktobra razmatrati Vlada Srbije.
Posle sezonskog i krajnje uobičajnog pada cena poljoprivrednih proizvoda tokom leta, od oktobra bi zelena pijaca mogla značajnije da poskupi, odnosno da cene ovih proizvoda čak sa deset odsto utiču na ukupno ostvareno povećanje troškova života.
- Najveći rizik projekcije odnosi se na neizvesnost u pogledu kretanja cena poljoprivrednih proizvoda, ali i neostvarenih, a ranije planiranih poskupljenja u okviru regulisanih cena i kretanja svetskih cena nafte - kaže izvor „Novosti“ u Vladi Srbije.
Što se tiče vrednosti onih roba i usluga koje, strateški, utvrđuje država, a kontroliše Vlada Srbije, one su već danas „probile“ limit za koji se, inače, opredelila sama izvršna vlast. Da podsetimo, prilikom utvrđivanja ekonomske politike za ovu godinu, Vlada Srbije je sa NBS potpisala Memorandum o targetiranju inflacije, a kojim se obavezala da će sve robe i usluge na čiji cenovnik „ona stavlja paraf“ držati pod kontrolom, te da će one, u ukupno ostvarenoj inflaciji učestvovati sa maksimalnih 15 odsto. U ovu grupu, da podsetimo, ulaze cene struje, gasa, obrazovanja i usluga predškolskih ustanova, komunalne usluge, PTT usluge, TV pretplata, „narodni hleb“... Osim struje, koja ove godine nije poskupela niti jednom, još je i „narodni hleb“ ostao po starim cenama. Sve ostale usluge danas, javna preduzeća i ustanove daju po višim cenama nego prvih dana ove, teške 2009. godine.
Sada nam danas i MMF „prebacuje“ da jeftinu struju u Srbiji imaju siromašni, ali i vrlo bogati građani, ali i industrija koja radi i plaća najjeftiniju energiju u regionu. S druge strane, iako je pala nabavna cena gasa, za sada nema naznaka da bi ovaj energent mogao da pojjeftini. Da podsetimo, gas je kod nas poskupeo prošlog oktobra za, tada neverovatnih 60 odsto. Zbog prevelikog udara na budžete, Vlada je ugovorila da se računi plaćaju delimično odloženo. Odnosno, poskupljenje je uračunato u mesečnu cenu sa 65 odsto, dok je 35 odsto utrošenog gasa ostavljeno da se plaća šest meseci kasnije.
Komunalno-stambene usluge uticale su na dosadašnju inflaciju 0,1 odsto. Mada statistički deluje prilično simbolično, uplatnice koje su tokom leta stigle na adrese vlasnika stanova u većem broju gradova u Srbiji sa „komunalijama“ skupljim i do 50 odsto prilično su uticale na budžet odnodsno manjak para u svim domaćinstavima.
A, kako sada stvari stoje, što se poskupljenja stanovanja tiče, i to nije bilo sve. Jer, već u toku ovog meseca, odnosno pre početka grejne sezone, Poslovno udruženje „Toplane Srbije“, a koje okuplja 57 toplana u Srbiji i greje više od četvrtine stanovništva, poručuje da su sadašnje cene grejanja, a koje se kreću od 55 do 65 dinara po metru kvadratnom - ispod tržišnih i da bi ih trebalo povećati za desetak odsto.
TV pretplata, ako je za utehu, neće menjati cene u ovoj godini, ali se očekuje povećanje cena PTT usluga za oko sedam odsto, što bi u ukupnoj inflaciji dalo uticaj od 0,1 odsto.
- Krajnje je neizvesno šta će se dešavati sa cenama nafte na svetskom tržištu - tvrde za „Novosti“ u Vladi Srbije. - Ona je, od početka godine, poskupela 12 puta za ukupno 45 odsto, što je za više od 1,5 odsto uticalo na ukupan rast cena na malo. Šta će, u ovom segmentu, dešavati do kraja godine niko ne može sa sigurnošću da kaže. S druge strane, visina akcize, koja danas zaista čini 60 odsto derivata na pumpama, ostaće ista. Zbog problema sa nedostajućim prihodima, ova dažbina se neće smanjivati, ali je Vlada potpuno svesna da ovih instrumentom više ne može da poboljšava prihode.
Činjenica je, inače, da je potrošnja naftnih derivata od poslednje korekcije visine akcize smanjena za oko 20 odsto.
Zasad su u Vladi optimisti da je moguće da se ukupna inflacija u ovoj godini zadrži na nivou do deset odsto.
- Prema najgorem scenariju, inflacija bi mogla da dostigne nešto više od 11 odsto - kaže izvor „Novosti“. - Naredne godine, inflacija bi mogla da bude niža za oko dva odsto, dok bi od 2012. godine trebalo da se zadrži na nivou od oko pet odsto. Ono što nas, danas, štiti od jačih inflatornih pritisaka jeste pad tražnje, ali i stabilizacija deviznog kursa.

2010. GODINA OPORAVKA
MINISTAR trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević ocenio je da će inflacija u ovoj godini biti jednocifrena i da bi 2010. mogla da bude godina oporavka.
- To što će inflacija biti jednocifrena psihološki je značajno, jer smo tešku godinu uspeli da završimo u okvirima projektovane ekonomske politike i to je dobar osnov za sledeću godinu - rekao je Milosavljević.
On je kazao da će prioriteti Ministarstva trgovine do kraja godine biti borba za očuvanje makroekonomske stabilnosti, posebno u sektoru cena, životnog standarda, kupovne moći stanovništva i snabdevenosti tržišta.
Kako je naveo, poslednja tri meseca desio se i najavljivan pad cena, što je ublažilo znatno veći rast cena u prvim mesecima, koji su posledica korigovanja akcizne politike i nužnosti da se kroz povećanje akcija povećaju prihodi u budžet.
Milosavljević je rekao da očekuje da će zakon o zaštiti potrošača Vlada Srbije usvojiti početkom oktobra i da će taj dokument Skupština Srbije usvojiti do kraja ove ili početkom naredne godine.

97,5 DINARA - kurs dinara u odnosu na evro 31. 12. 2009.
11 odsto - maksimalna inflacija na dan 31. 12. 2009.
233 evra - prosečna penzija za jul 2009.
5,7 odsto - niža prosečna penzija danas nego 2008. godine
430 evra - prosečna plata za jul 2008. godine
349 evra - prosečna plata za jul 2009. godineTeže do kredita

BANKE, postaju sve opreznije kada odobravaju kredite, uslovi su oštriji, a provere klijenata koji traže zajmove detaljnije. Da bi klijent dobio novi zajam mora za početak da ima takozvanu urednu kreditnu istoriju. To znači da je uvek na vreme izmirivao svoje obaveze prema bankama, da nije prezadužen, da rate po svim kreditima, karticama i dozvoljenom minusu ne prelaze 30, odnosno 50 odsto primanja


Kada su građani u pitanju, prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije trenutno kasni 2,9 odsto mesečnih rata. Banke strahuju od daljeg pogoršanja naplate i uvode dodatne kontrole prilikom odobravanja pozajmica.
Tako, banke će sada najverovatnije odbiti klijenta ukoliko ima neuredan tekući račun, odnosno često ulazi u nedozvoljeno prekoračenje, ili ne vraća na vreme dozvoljeni munus i ako je kasnio sa otplatom rata za raniji kredit. Ili, ponudiće zajam sa znatno većom kamatom.
Pojedini bankari idu, međutim, i dalje. Uz sve provere, prilikom popunjavanja zahteva za zajam traže da klijent navede da li ima nekretninu u vlasništvu, ili automobil, da li je u braku ili živi sam. Čak i da se dostavi poslednji plaćeni račun za telefon. Bankari to objašnjavaju željom da imaju što više informacija o budućem klijentu, a naročito, ako nema tekući račun, odnosno ne prima platu preko njihove banke.
- Banke su rigoroznije kada odobravaju kredite, jer je povećan i rizik u naplati i uvećavaju se kašnjenja - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.- Poučene su iskustvom nekih banka iz susednih zemalja, koje su suočene sa ekspanzijom dugovanja stanovništva i ne mogu da naplate potraživanja.
Prema rečima Radeta Ševića, iz Hipo-Alpe-Adria banke, i te kako se vodi računa da klijent ne postane prezadužen kao i da ne dođe u situaciju da ne može da izmiruje svoje obaveze na vreme. Zbog toga se prilikom bilo kog zaduženja obavezno povlači izveštaj iz Kreditnog biroa i analizira kreditna istorija budućeg korisnika zajma. Banka ima tačan uvid da li je bilo ranijih kašnjenja u vraćanju kredita, ili drugih usluga, i na koji period.
Građani su najneuredniji u izmirivanju obaveza po tekućem računu. Sledi otplata gotovinskih pozajmica. Vrlo je malo onih koji ne otplaćuju stambene kredite. U Srbiji je odobreno oko 45.000 stambenih kredita, a banke su za sada aktivirale tek dvadesetak hipoteka.

ZAJAM ILI ŽIVOT
Prema rečima službenika Kol centra i Službe za kontakte sa klijentima jedne italijanske banke, građani na različite načine pokušavaju da dođu do kredita, u situaciji kada znaju da neće proći provere. Pojedini obećavaju da će uredno izmirivati svoje obaveze iako imaju lošu kreditnu istoriju, odnosno nisu na vreme otplaćivali rate. Neki se žale da će im Elektrodistribucija isključiti struju. Ima i građana koji prete da će se ubiti ako im banka ne odobri zajam, jer nemaju čime da hrane decu...Oporavak Njujorške berze

Povoljni ekonomski pokazatelji uticali na dobre rezultate na Njujorškoj berzi, a Dau Džouns indeksu malo nedostaje da pređe vrednost od 10.000, psihološku granicu koja garantuje da je trgovina u zamahu i da se vraća poverenje u berzu


Indeksu Njujorške berze malo nedostaje da preskoči magičnu granicu od deset hiljada. Pre pola godine pao je na niske grane - vrednost Dau Džounsa vrtela se oko šest i po hiljada.

Analitičari kažu da berza šalje signal da je bezbedno investirati. Oporavku su doprineli povoljni ekonomski pokazatelji, koji se, mada stidljivo, ipak pojavljuju.

Indeks Njujorške berze, uprkos tome što žuri ka vrednosti od deset hiljada, još je za trećinu niži od najviše vrednosti zabeležene pre dve godine.

Obim trgovine vrednosnim papirima na nivou je od pre deset godina. Svejedno, deset hiljada je psihološka granica koja garantuje da je trgovina u zamahu i da se vraća poverenje u berzu.

"Nije više pitanje da li ćemo, već kada ćemo stići do deset hiljada. Hoće li se to dogoditi do kraja ove ili u prvoj polovini sledeće godine. Siguran sam da idemo ka toj granici", kaže analitičar Art Hogan.

Hogan poručuje investitorima da ih ne pokolebaju mali padovi ili zastoji kojih će biti u međuvremenu.

Pozitivni ekonomski pokazatelji, kompanijski profiti i više cene dobara kojima se trguje vetar su u leđa Dau Džounsu, kažu analitičari.

I izjava prvog čoveka Američkih federalnih rezervi je uticala na dobro poslovanje berze.

"Recesija je verovatno gotova u ovom trenutku. Oporavak od recesije, teške poput one tridesetih godina prošlog veka, ipak će biti spor i treba vremena da se otvore nova radna mesta", rekao je Ben Bernanki direktor Američkih federalnih rezervi.

"Vol strit šalje signal preduzetnicima da se vratio u igru. Javlja da smo prevazišli konstantan pad cena vrednosnih papira i pesimizam. Kaže, hej, preduzetničkoj Americi krenulo je na bolje, zarađuje se više novca, ljudi se vraćaju na berzu i investiraju više. To je najbolje od svega", rekao je Art Hogan analitičar.

Dau Džouns odslikava poslovanje američke industrije. Osmislili su ga 1896. godine urednik "Vol Strit Džornala" Čarls Dau i statističar Edvard Džouns kao prosek cena akcija dvanaest najvećih industrijskih kompanija.

Stanje industrije u Americi danas pokazuje prosek berzanskog poslovanja trideset kompanija.Novi programi čekaju kredite

DRŽAVA će insistirati da se kredit od 42,34 miliona dolara od Svetske banke, namenjen realizaciji projekta "Regionalni razvoj Bora", umesto najvećim delom za sanaciju flotacijskih jalovišta, uloži u nove programe za razvoj malih i srednjih preduzeća u Boru i Majdanpeku - objavljeno je na sajtu Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" (RTB)


- U razgovoru sa ministrom rudarstva Petrom Škundrićem o sredstvima Svetske banke za Bor i Majdanpek, dogovoreno je da se pristupi izmeni odnosa novca u korist ulaganja u nove programe za mala i srednja preduzeća i time poveća zapošljavanje u Boru i Majdanpeku i da se tek nakon toga pristupi saniranju posledica stogodišnjeg rudarenja u Basenu Bor - navodi se na sajtu RTB "Bor". - Predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović predložio je da preduzeće, koje vodi poslove kreditiranja u ime Svetske banke, bude osnovano u Majdanpeku, dok je ispostava SB locirana u Boru. Sa ovim predlogom saglasio se i ministar Škundrić.
Međutim, ugovorom koji je potpisan sa SB, uslov za dobijanje kredita je da RTB uđe u proces privatizacije, kao i da se u Boru izgradi nova topionica bakra. Stoga je neizvesno da li će predstavnici ove finansijske institucije pristati na izmene uslove odobravanja zajma.

DOLARI ZA ZAPOŠLJAVANJE
KAKO je predviđeno ugovorom 32,34 miliona dolara namenjeno je sanaciji svih flotacijskih jalovišta u Boru i sprečavanje daljeg izlivanja otpadnih voda iz pogona RTB "Bor". Ostatak od 10 miliona dolara, koji je bio odobren po IDA uslovima (bez kamate, sa grejs-periodom od 10 godina i rokom otplate od četvrt veka), predviđen je za podsticaj novom zapošljavanju.Half of JAT’s Employees Is Redundant
JAT Airways’ loss in H1 this year amounted to EUR 14.85 million stated the national airliner’s GM Srdjan Radovanovic. According to him, causes for this loss were: the global downturn, fewer flights, dinar depreciation and huge expenses. “What we can confirm now is that business losses will be a lot lower now than at the end of 2008, when it amounted to EUR 20.15 million,” said JAT GM. Radovanovic confirmed that he intended to introduce serious changes into the company and that he had introduced cost control. JAT’s overall foreign and domestic debt amount to RSD 1.73 billion, and its biggest creditors are state-owned companies – the Flight Control Agency and Nikola Tesla Airport, said he and added that JAT’s claims are far higher than its debts. Accordiing to him, JAT Airways currently has 1,500 employees, while the optimal number should be at 800. The problem cannot be solved over night, says Radovanovic, and reminds that 250 workers left the company in April and May as a part of redundancy management program.


Automatic bankruptcy filing system and electronic reporting system (ERS) as of today
Deputy Prime Minister and Minister of Economy and Regional Development Mladjan Dinkic and Director of the US Agency for International Development (USAID) Mission to Serbia Michael Harvey will set the automatic bankruptcy filing system and electronic reporting system (ERS) in motion today. According to the Ministry’s press release, the ERS is the first information system of this kind in the region and comes as a result of the joint work of the Agency for Licensing Bankruptcy, the USAID Bankruptcy and Enforcement Strengthening Activity (BES) and the Serbian Privatization Agency's Bankruptcy Unit. The system was created with the goal to promote profession and performance of bankruptcy managers, but the overall bankruptcy system in Serbia. The intensive testing phase lasts from March and 400 licensed bankruptcy managers and their assistants successfully completed training from May to July, the press release reads.


Minister Milosavljevic: Inflation Remains Single Digit
Minister of Trade and Services Slobodan Milosavljevic assessed that this year’s inflation will be single digit and that the year 2010 could be the year of recovery. “The fact that inflation will be single digit has psychological importance, because we managed to end the difficult year within the frameworks of projected economic policy which poses a sound basis for the next year”, Milosavljevic said, Beta reports. He added that until the end of the year, the Ministry of Trade will shift its focus to the battle for preserving macroeconomic stability, especially in the price sector, standard of living and citizens’ purchasing power as well as market supply level.


New Programmes Wait for Loans
The state will insist that a USD 42.34 mn loan from the World Bank, intended for the realization of the “Regional Development of Bor” project, which implies investment into the repair of floatation mines will be invested in new programmes for development of small and medium sized enterprises in Bor and Majdanpek – it was posted on the Mine – Smelting Basin Bor (RTB) website. – While discussing the WB funds for Bor and Majdanpek with Minister of Mining Petar Skundric it was agreed that they will start making changes in the money ratio in favour of making investments in new SME programmes and in that way increase employment in Bor and Majdanpek and only after that start repairing the consequences of 100-year long mining in the Basin Bor – the website says”. – President of Majdanpek municipality Dragan Popovic proposed that the company that runs crediting operations on behalf of the World Bank should be founded in Majdanpek, while WB branch will be located in Bor. Minister Skundric agreed with the proposal. Nevertheless, the contract signed with WB prescribes that in order to get the loan, RTB must enter the privatization process, and a new copper smelter should be built. Hence, it is uncertain whether representatives of this financial institution will agree to the changes in loan-extending terms.


Business Guide for Investors in Serbia
The Ministry for Diaspora is to publish a Business Guide for Investors for all counties in Serbia; the Guide is meant to present investment opportunities to businessmen from Diaspora and provide them with comparative data regarding each region, the Ministry announced yesterday. The Minister for Diaspora Srdjan Sreckovic said this was an important step which will be taken by the ministry in cooperation with local self-governments and regional chambers of commerce. Sreckovic expects investments from Diaspora to become one of the key elements of Serbia’s economic development after the crisis and says that this is the right moment to motivate investors by providing them with a clear image on investment possibilities in the region. According to a press release, the Guide will provide information on economic trends in the region, traffic, infrastructure, industrial zones, tax relieves and other type of benefits for investors, new job opportunities, available labor force, potential local partners and investment opportunities in tourism


Italian Companies to Invest In Vrsac
The Ambassador of Italy Armando Varichio estimated that Vrsac region has all conditions for attracting foreign investors. Varichio announced that the Italian Foreign Trade Minster Adolo Ursa plans to bring numerous delegation composed of representatives of financial institutions and corporate sector to Vrsac, since they believe Vrsac to be a goodd place for investments. “We have a hard year ahead of us. The result will be significant Italian presence in Vrsac. This statement is based on the existing industrial and technological development of the area and the fact that Romania is very near,” stressed Italian Ambassador. The EU provided EUR 2.7 million for the IT park built in Vrsac, which is the biggest investment for a project in Serbia. The park spreads across 27 hectares of land owned by the municipality; the parcel is located between an international railway and Belgrade-Timisoara road.


Food and Chemical Products Prices Go Down
Besides vegetable oil whose prices recently dropped by RSD 40 per liter against June due to competitiveness, citizens will be able to spend less money for coffee, flour, pasta, chocolate, eggs, mayonnaise… Experts believe that the slump happened because of citizens’ declining purchasing power but also because Serbian market now offers the so-called retailer-owned brands, which represent competition to the already famous brands. Because of that, consumers can expect new declines in prices. In Serbia, retailer-owned brands are currently offered by Interex, Idea, Delta Maxi, Mercator, Super Vero and Metro. The product lines mostly represent food and house hygiene products produced for retailers by renowned producers. Their quality is completely in accordance with standards, but their prices can be 15-40% lower than prices of competitive brands.


Italy's BredaMenarinibus Offers Serbia To Lease Idled Bus Maker Ikarbus, Mulls Take-over Option
Bus maker BredaMenarinibus, part of Italian defence, aerospace and transportation group Finmeccanica, is offering to lease its Serbian state-owned peer Ikarbus for a period of two years, not ruling out a possible take-over at a later stage.

Representatives of the Bologna-based company and top officials from Serbia's Economy Ministry have agreed to set up a meeting over the next 15 days to work out the details of the lease contract BredaMenarinibus representative for Serbia Danilo Jovanovic said.

Earlier this month, Serbia said it has cancelled the sale of its largest bus manufacturer, idled by a strike over wage arrears since July, to Russia's Avtodetal Service over contractual breaches. Last year, the Russian company paid 7.2 million euro ($10.6 million) for 39.2% of Ikarbus. It later raised its stake to 49.4% and was planning to become majority shareholder through a capital hike, according to local media.

The Italian company is proposing to manufacture 400 buses at Ikarbus over the lease period.

The lease is the first step towards a possible take-over once the two-year arrangement expires, Jovanovic said, adding that the option to buy will be explored only if the government disposes of Ikarbus land property that is not essential for the production process.

Besides a 7.0-hectare factory site Ikarbus also owns a further 2.8 hectares of land that BredaMenarinibus suggests be sold as it would fetch a good price and help repay some of the bus maker's current debt of around 16 million euro, Jovanovic said.

"[..] it's important to reboot production and gradually raise output while boosting headcount from, let's say, 150 to the 350 workers that will be needed in total. It's absolutely unnecessary to have 700 workers as half of them are redundant," Jovanovic said.

BredaMenarinibus is also offering to provide the necessary working capital so that Ikarbus could host the entire manufacturing process from the chassis to the bus electronics and not simply assemble parts shipped from Italy as was previously the case.


Serbia Sees 2009 Maize Output Rising 3.8% to 6.4 Mln Tonnes, Below Expectations
Serbia sees its maize output rising by 3.8% to 6.395 million tonnes this year, slightly below the figure projected earlier, data from the Serbia’s statistics office showed.

The crop will be harvested from a total of 1,209,901 hectares, the statistics office said in a statement. The average yield is seen at 5.3 tonnes per hectare.

Last month the statistics office said that Serbia expected to raise its maize output by 7.54% to 6.62 million tonnes this year.

This year's expected maize output is 18.2% higher than the annual average harvest in the 1999-2008 period, the statement said.

The office also said the sunflower seed crop could drop by 16.6% to 379,004 tonnes this year.

The soybean harvest is seen increasing by 7.1% to 375,962 tonnes and the sugar beet crop rising by 23.5% to 2.84 million tonnes.

The office will issue final figures on the 2009 crops at the end of November.


Agriculture sector to receive EUR 30mn in EU aid over next 2 years
The EU plans to grant Serbian agricultural sector EUR 30 million in the next two years through IPA. The EU delegation in Belgrade informs that the EU has granted Serbia EUR 70 million since 2000.

The funds are intended for helping Serbian government in creating and implementation of adequate policies in rural development, in fighting against animal diseases and controlling the food chain safety.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta