Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
MMF sprečio državu da prebije dug sa tri preduzeća
"Železnice Srbije", "Energoprojekt holding", EPS i država, po svemu sudeći, neće uspeti u nameri da prebiju međusobna dugovanja.


Ministarstva ekonomije, finansija i infrastrukture bila su saglasna da se novac za naplatu potraživanja ovih kompanija nađe u predlogu rebalansa budžeta za tekuću godinu, ali se sa dolaskom MMF od toga odustalo, saznaje "Blic".


Rebalansom budžeta, "Železnice Srbije" dobile bi 3,7 milijardi dinara, čime bi platile dugove za gradnju Prokopa i putnih prelaza.


Ovim sredstvima, "Železnice" bi izmirile dug prema EPS od 2,4 milijarde dinara i "Energoprojekt holdingu" kome za radove na Prokopu duguje 1,2 milijarde.


Državna Agencija za osiguranje depozita od "Energoprojekta" dobila bi 6,1 mil EUR, koliko joj kroz Pariski klub duguje "Energoprojekt Niskogradnja".


Korist bi imale sve četiri strane: potraživanja bi naplatili Agencija za osiguranje depozita, "Železnice", EPS i "Energoprojekt".


Svi bi uglavnom i vratili dugove, a "Energoprojektu" bi i ostalo oko 6 mil EUR.


"Raspoloženje je postojalo na svim stranama, ali se sa dolaskom MMF od toga odustalo", kaže izvor "Blica".


"Telekom" najuspešniji po dobiti, NIS po prihodu
"Telekom Srbija" je, sa dobiti od 15,5 milijardi dinara, najuspešnije preduzeće u Srbiji u prošloj godini, prema listi "Biznis top 2009" magazina "Biznis i finansije".


Na drugom mestu je "Apatinska pivara" sa 3,9 milijardi dinara, a slede "PTT Srbija", čija je dobit iznosila 3,8 milijardi dinara, "Hemofarm" sa 3,5 milijardi dinara i "Sintelon" sa 2,9 milijardi.


Najveći prihod u prošloj godini ostvarila je "Naftna industrija Srbije" (NIS) - 118,3 milijardi dinara, "Elektroprivreda Srbije" (EPS) zabeležila je prihod od 100,4 milijardi, "Telekom Srbija" 86 milijardi, "Delta maxi" 65,6 milijardi i Termoelektrana "Nikola Tesla" iz Obrenovca 57,2 milijarde.


EPS je na prvom mestu po ukupnom kapitalu preduzeća, sa 275,2 milijardi dinara, kapital "Železnica Srbije" vredi 141,6 milijardi, HE "Đerdap" 114,1 milijardi, "Telekoma Srbija" 113,1 milijardi, Javnog preduzećea "PTT Saobraćaja Srbije" 89 milijardi, dok je kapital Javnog preduzeća "Putevi Srbije" vredeo 84,1 milijardi dinara.


"Ball Packaging" investira još 35 mil EUR u fabriku za proizvodnju limenki u Srbiji
Predsednik Srbije Boris Tadić obišao je juče fabriku za proizvodnju limenki "Ball Packaging" u Beogradu koja će u proširenje kapaciteta uložiti 35 mil EUR što će doprineti otvaranju 40 novih radnih mesta.


Ova investicija će udvostručiti proizvodnju, a Tadić je nakon razgovora sa menadžmentnom kompanije rekao da je fabrika "Ball Packaging" savremena, sa automatizovanom proizvodnjom i izvanrednim uslovima za rad.


- Ovo je izvanredna investicija "Ball Packaging" u srpsku ekonomiju, u privredu uopšte i u radna mesta ljudi koji su zadovoljni prilikom da rade za jednu ovakvu kompaniju, kao i uslovima rada - rekao je Tadić.


On je kazao da, na žalost, nije moguće otvarati fabrike sa hiljadama radnih mesta jer se ulaže u automatizaciju proizvodnje, ali da se na taj način podiže konkurentnost jer se iz Srbije proizvodi izvoze.


- Više od 80% proizvodnje je namenjeno izvozu. To je značajan doprinost našoj orijentaciji da promenimo strukturu naše ekonomije u izvoznu, a ne dominantno uvoznu kao što je bilo u prethodnim decenijama. Kada bismo imali stotine ovakvih kompanija i investicija bilo bi nam bolje, ali nema nikakve dileme da je ovo izvanredan model fabrike- rekao je Tadić.


Nova linija za proizvodnju limenki za alkoholna i bezalkoholna pića počeće da radi do kraja marta 2011. sa kapacitetom od blizu 750 miliona limenki godišnje. Ovo će biti druga proizvodna linija u fabrici američke kompanije u Beogradu, koja je otvorena 2005. i trenutno zapošljava 140 ljudi.


EBRD: Srbija povećala konkurentnost
Srbija je napredovala u zaštiti konkurencije, jednoj od devet oblasti kojima Evropska banka za obnovu i razvoj meri napredak tranzicionih zemalja.
 
Kako se navodi u izveštaju o tranziciji za 2010. godinu, ocena Srbije u uređenju konkurencije popravljena je sa dva na dva plus zbog usklađivanja zakona o zaštiti konkurencije s propisima Evropske unije i jačanja uloge Komisije za zaštitu konkurencije.

U Izveštaju o tranziciji EBRD prati napredak 29 zemalja, a Srbija je među osam država koje su ove godine ostvarile napredak u nekoj oblasti.

EBRD očekuje da će ekonomski opravak Srbije u ovoj godini biti skroman i da će rast bruto domaćeg proizvoda biti oko 1,6 odsto.
 


Tri kompanije žele Telekom Srbija
Telekom Austrija, Dojče Telekom i Frans telekom otkupili su tendersku dokumentaciju ua učešće na tenderu za kupovinu 51 odsto Telekoma Srbije, kaže Jasna Matić.

Ministarka za telekomunikacije istakla je da je zadovoljna odzivom potencijalnih kupaca za kupovinu većinkog udela u Telekomu Srbije.

Ona je rekla da nije upoznata sa tim da li je sa manjinskim suvlasnikom, grčkom kompanijom OTE, postignut dogovor da ona proda svoj paket od 20 odsto akcija Telekoma Srbije.

Prema ranijim najavama iz Vlade Srbije, ukoliko bi OTE prodao svoj paket onda bi Vlada prodala samo 31 odsto akcija Telekoma Srbije.
 
Ministarstvo finansija Srbije objavilo je 20. oktobra tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije, čija je ukupna vrednost procenjena na 2,43 milijarde evra.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija Telekoma, a preostalih 20 odsto akcija poseduje grčki OTE, u kojem Dojče telekom ima 30 odsto udela.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta