Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
ĐELIĆ: U 2011. godini 100 mil EUR podsticaja za izvoznike
Preduzeća u Srbiji, koja veći deo proizvoda izvoze, u narednoj godini mogu da računaju na podsticaj u ukupnom iznosu od 100 mil EUR, izjavio je juče potpredsednik Vlade Srbije i ministar nauke i tehnološkog razvoja Božidar Đelić.

- Reč je o kreditnim sredstvima Evropske investicone banke (EIB) za koje će država dati garancije banci a zauzvrat uzeti u zalog akcije preduzeća koje uzima kredit zbog izvoza - rekao je Đelić na sastanku sa privrednicima Šumadije i Pomoravlja.

On je naglasio da se onog trenutka kada proizvođač vrat dug skida i zalog sa akcija preduzeća i ocenio da će to olakšati izvoz srpskih preduzeća koja ne moraju kao do sada, primera radi, da stavljaju imovinu pod hipoteku.

Potpredsednik Vlade Srbije saopštio je privrednicima da će u idućoj godini biti formiran Fond za inovacione delatnosti, kao i da će 23. decembra ove godine, po prvi put, biti dodeljena finansijska sredstva za najbolju inovaciju, u iznosu od 20 miliona dinara.

- Fond za inovacione delatnosti je već opremljen i raspolaže početnim kapitalom od oko devet miliona evra ali će on i zvanično biti osnovan u 2011. godini- rekao je Đelić na skupu "Korak ka ekonomiji zasnovanoj na znanju".


"Salford" će najteže naći kupca za kompaniju "Knjaz Miloš" - Do "Subotičke mlekare" najlakše
Investicioni fond "Salford" u naredne dve godine prodaće sve kompanije koje poseduje u Srbiji - "Imlek", "Subotičku mlekaru", "Bambi Banat" i "Knjaz Miloš", najavio je prvi čovek ovog fonda Eugene Jaffe. Stručnjaci procenjuju da će kupca najlakše naći "Subotička mlekara", a najteže "Knjaz Miloš", koji je prošle godine poslovao s gubitkom.

Jaffe je rekao da će sve četiri firme prodati globalnim kompanijama, ali da to ne znači da se povlače iz Srbije.

- Novac od prodaje investiraćemo u restrukturiranje drugih kompanija u Srbiji. One ne moraju biti iz sektora prehrane, već mogu biti i iz oblasti telekomunikacija i energetike - rekao je Jaffe i dodao da njihove mlekare nisu monopolisti na srpskom tržištu.

Nenad Gujaničić iz brokerske kuće "Sinteza Invest Group" ocenjuje da će zbog savremene tehnologije koju poseduje najpre biti prodata "Subotička mlekara", što bi bio test za prodaju "Imleka", koji je mnogo veći.

- Verovatno žele da dokažu da nisu monopolisti, pa verujem da neće prodavati obe mlekare istovremeno jer u tom slučaju jedan potencijalni kupac ne bi mogao da računa na dozvolu Komisije za zaštitu konkurencije. I dalje je na tržištu kriza u preuzimanju velikih kompanija, pa verujem da neće biti iznenađenje da sačekaju još godinu dana i dobiju značajno veću cenu - kaže Gujaničić i dodaje da će prodaja "Knjaz Miloša" biti najteža jer ta kompanija finansijski posluje vrlo loše i jedina je u vlasništvu "Salforda" u Srbiji, koja je imala gubitak u protekloj godini.

On je rekao da je "Knjaz Miloš" i dalje lider na srpskom tržištu sa učešćem od 28% u prvih devet meseci ove godine i da je to i dalje krupan deo tržišta, ali kompanija zasada nije donela očekivani profit. "Salford" je ovu kompaniju preskupo platio, a da bi na njoj zaradili, morali bi da je prodaju bar za 200 mil EUR, što je trenutno nerealno.

Među dobrim kompanijama je i "Bambi Banat", čija je cena akcije od početka godine porasla oko 100%.

Za "Imlek" je navodno bio zainteresovan hrvatski "Agrokor", ali su to obe strane demantovale. Pre dve godine se pričalo da je američki "Pepsi" zainteresovan za "Knjaz Miloš", ali i da su se za kupovinu te kompanije navodno javljali i fondovi iz Italije i Austrije i "Carlsberg" .

Poslovni rezultati kompanija u vlasništvu "Salforda"

"Imlek" - 16,4 miliona dinara i 1.246 zaposlenih

"Subotička mlekara" - 3,3 miliona dinara i 315 zaposlenih

"Bambi Banat" - 6,2 miliona dinara i 1.164 zaposlenih

"Knjaz Miloš" - 5,7 miliona dinara i 929 zaposlenih


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta