Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Neće biti prodaje vojne industrije
Valjevo -- Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac kaže da vojna industrija neće biti privatizovana i dodaje da je Srbija lider u proizvodnji naoružanja i vojne opreme.

Šutanovac je naglasio da je po svim statistikama srpska odbrambena industrija najveći izvoznik na Balkanu, izrazivši očekivanje da će u narednim mesecima biti potpisani novi ugovori vredni nekoliko stotina miliona evra, za period od više godina unapred.

Pritom je dodao da privatni sektor neće moći da ulaže u vojnu industriju, ali će imati prilike da bude kooperant u toj proizvodnji navodeći primer "Zastave oružja" iz Kragujevca.

Ministar je rekao da Vojska Srbije (VS) nastoji da obezbedi stanove za zaposlene i istakao da "88 odsto pripadnika Četvrtog centra za obuku VS u Valjevu nema rešeno stambeno pitanje".

Zbog toga će vojni poligon na Petom puku u Valjevu biti isparcelisan na placeve veličine pet do šest ari na kojima će zaposleni u VS moći da grade stanove od kredita koje će dobiti. Po istom principu stanove će tu moći da grade i zaposleni u MUP-u, zdravstvu i školstvu, kazao je Šutanovac.

On je rekao da će prostor valjevske kasarne Kadinjača takođe biti opredeljen za stambenu izgradnju, gde će, slično kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" na Voždovcu u Beogradu, građevinsko zemljište biti ponuđeno investitorima u zamenu za izgrađene stanove.

"Na tom prostoru u Beogradu ćemo dobiti 21 odsto izgrađene stambene površine, što u Valjevu verovatno neće biti moguće zbog tržišne vrednosti nekretnina", objasnio je Šutanovac.


FAP: Još jedan partner pored Kineza
Beograd -- Pribojski FAP će, paralelno, pored pregovora sa kineskom automobilskom kompanijom "Dong Feng", ući i u pregovore sa još jednim potencijalnim partnerom.

Generalni direktor te frime Mirko Stojović kaže da je za FAP zainteresovan i jedan evropski proizvođač kamiona i naveo da su se već obratili nadležnom ministarstvu, sa predlogom da pregovori počnu.

On je rekao da saradnja sa Kinezima teče po planu i krajem godine očekuje se montaža prvog kamiona "Dong Fenga" u Priboju, ali će FAP sada nastaviti i sa svojim dosadašnjim programom proizvodnje kamiona i autobusa.

Direktor je najavio da je plan prozvodnje 50 vozila mesečno, jer prodaju pomaže vladin program subvencionisanih kredita sa 20 odsto i dodatnih 10 odsto, ako se primeni princip "staro za novo".

Stojović je rekao da FAP po želji pravi i autobuse na prirodni CNG gas (metan). Novinu u proizvodnom programu predstvlja kamion za Vojsku Srbije i već je urađeno pet prototipova sa dve pogonske osovine, a kasnije će biti uvršćenii u proizvodnju i oni sa tri i četiri osovine.


Potrošački krediti samo u dinarima
Beograd -- Vlada Srbije sutra će usvojiti program subvencionisanih dinarskih potrošačkih i gotovinskih kredita za građane, najavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Od petka, kada Vlada bude usvojila ovaj program, više se neće odobravati potrošački krediti sa valutnom klauzulom, kao što je bio slučaj do sada, već isključivo dinarski. Za mesec dana, i subvencionisani krediti za likvidnost privredi koji su bili indeksirani u evro biće isključivo odobravani u dinarima.

"Cilj odobravanja novih dinarskih kredita je povećanje kupovine moći građana, podsticanje domaće tražnje, brži privredni rast, jačanje domaće valute i podsticaj domaćoj proizvodnji", rekao je Dinkić.

U opticaju će biti dve vrste dinarskih kredita - dinarski potrošački krediti za kupovinu domaćih proizvoda i usluga i dinarski gotovinski krediti.
Maksimalni iznos gotovinskih kredita iznosiće 300.000 dinara, a visina kamata biće 7,5 odsto za građane čija su primanja ispod 30.000 dinara, a 8,95 odsto za građane čija su primanja u rasponu od 30.000 do 80.000 dinara. Rok otplate ovih kredita biće tri godine, a period „mirovanja“ 12 meseci.

"Ove kredite moći će da uzmu zaposleni, penzioneri i poljoprivrednici koji imaju registrovana domaćinstva. Biće moguće podići samo jedan kredit po domaćinstvu", kaže Dinkić.

Dinarski potrošački krediti biće odobravani za kupovinu domaćeg nameštaja, podnih obloga (parket, laminat), bela tehnika, građevinski materijal (vrata, prozori, keramika, cement), sanitarije (umivaonik, kada, WC šolja), kao i za plaćanje turističkih aranžmana u Srbiji.

Korisnici ovih potrošačkih kredita moći će da budu zaposleni, penzioneri i poljoprivrednici koji imaju registrovana domaćinstva. Kamatna stopa je fiksna i iznosi 7,5 odsto godišnje. Rok otplate je 36 meseci, dok je grejs period 12 meseci.

Cena kredita za klijente tokom celog perioda otplate fiksna, bez obzira na promenu referentne kamatne stope. Iznos pozajmica koje će moći da se podignu je bez ograničenja, odnosno do visine kreditne sposobnosti klijenta.


U Srbiji najjeftinija radna snaga
Beograd -- Stranci se odlučuju da investiraju u Srbiji zbog jeftine radne snage i slabih izgleda da uskoro uđemo u Evropsku Uniju.

Prednost Srbije u odnosu na region biće niski troškovi radne snage jer se dobrim kreditnim rejtingom ili skorim ulaskom u Evropsku uniju ne može pohvaliti. Sreća u nesreći jeste to što se u troškove radne snage ne broji samo plata radnika već i porezi i finansijske olakšice koje država daje investitorima, a to nas kandiduje kao poželjnu destinaciju za strani kapital.

Razlika između stope PDV u Sloveniji od 20 odsto i ovdašnje od 18 odsto bio je razlog da „Gorenje Tiki“ odluči da preseli proizvodnju bojlera iz Ljubljane u Staru Pazovu

Iako na prvi pogled neznatna razlika između stope PDV u Sloveniji od 20 odsto i ovdašnje od 18 odsto, baš to je bio razlog da "Gorenje Tiki" započne selidbu proizvodnje kuhinjskih bojlera iz Ljubljane u Staru Pazovu.

"Svrha selidbe je pre svega snižavanje troškova i povećanje profitabilnosti koji garantuju dalji razvoj", rekli su tim povodom u ovoj kompaniji i dodali da već neko vreme rade na tome da se izmesti proizvodnja proizvoda sa nižom dodatom vrednošću van Slovenije kako bi očuvali dugoročnu konkurentnost proizvoda vlastite proizvodnje,

Prevedeno, radi se o nižoj stopi PDV, a stvoriti kuhinjski bojler u Srbiji biće sigurno jeftinije jer im na ruku ide i porez na dobit preduzeća, ali i cena struje koja je najjeftinija u Evropi. Troškovi radne snage su na primer duplo manji nego u istočnoj Evropi poput Češke, Mađarske i Poljske.

Dragan Pejčić, savetnik za strana ulaganja u Agenciji za promociju izvoza i strana ulaganja SIEPA, očekuje da će ovi faktori ubuduće motivisati veliki broj kompanija da izmeštaju svoju proizvodnju ka Srbiji.

"Osim niskih troškova poslovanja, osnovni element naše strategije privlačenja proizvodnih i izvozno-orijentisanih investicija sastoji se u bescarinskom pristupu tržištu od preko milijardu ljudi koje je samo u prošloj godini prošireno potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini sa Belorusijom, Turskom i zemljama CEFTA. Zahvaljujući pomenutim prednostima delimično su kompenzovani poznati problemi našeg poslovnog ambijenta, povezani najviše sa radom administracije", ističe Pejčić.

Nivo stranih investicija prepolovljen

Tu se, međutim, završavaju konkurentske prednosti Srbije ako se pogledaju nalazi istraživanja konsultantske kuće "Prajsvoter haus kupers".

Konstatuje se da je nakon pet bogatih godina region centralne i istočne Evrope doživeo ozbiljan udarac kada su u pitanju SDI, a skroman oporavak se očekuje 2010. godine.

Prošle godine nivo stranog kapitala se bukvalno prepolovio, a iz iskustva se može zaključiti kako će se stvari odvijati u budućnosti. Naime, u istraživanju se navodi da su u proteklih pet "plodnih godina" više novca privukle zemlje koje su imale niže troškove radne snage i bliže su EU ili su već članica evropske porodice naroda.

Tu su i još dva preporučljiva faktora, a to su viši bruto društveni proizvod po glavi stanovnika i niži nivo rizika za investitore meren prema premijama za kreditni rizik investiranja u tu zemlju.

Srbija ima standardno loš kreditni rejting, mada ohrabruje činjenica da je OECD početkom godine popravio klasifikaciju rizika Srbije svrstavši nas u šestu kategoriju zemalja iako smo godinama bili na poslednjem, sedmom mestu. Što se tiče ulaska u EU, Hrvatska je na samom pragu i očekuje se da će postati članica već 2012. godine.

"Na putu oporavka će uticati dva faktora. Jedan je brzina kojom se menja svest investitora o riziku ulaganja u neku zemlju, a drugo je koliko će brzo plate u regionu rasti u poređenju sa nekom referentnom zemljom iz koje dolaze investicije. Iz Nemačke na primer", piše u Prajsovom istraživanju.

Ne treba zaboraviti ni to da od momenta od kada kompanija počne da razmatra alternative za svoju investiciju pa do realizacije prođe i po dve godine.


Raste prodaja novih automobila
Beograd -- Trend prodaje novih automobila u Srbiji se nastavlja zbog subvencija vlade, ali i povoljnih uslova koje nude uvoznici.

Posle podatka da smo u januaru ove godine bili jedina zemlja u Evropi koja je prodala više automobila nego u istom mesecu prošle godine usledila je i februarska računica koja je samo potvrdila da je Srbija i po pitanju prodaje novih vozila mimo sveta.

"U februaru ove godine prodali smo 3.206 automobila", kaže predsednik poslovnog udruženja uvoznika vozila Srbije Miloš Petrović i naglašava da je u tom zbiru i 1.276 vozila “punto klasik”.

Analiza jasno pokazuje da se trend kupovine novih vozila u Srbiji nastavlja, i to ne samo zahvaljujući odluci Vlade da produži subvencionisanje kupovine kragujevačkog četvorotočkaša i akcije “staro za novo”.

Veliki napor učinili su i uvoznici automobila koji su značajno smanjili marže, stegli kaiš gde god je to moguće pa su cenovnom politikom, i uz podršku većine poslovnih banaka i lizing-kuća koje su našle računicu da obore kamatu, smanje ili ukinu učešće, uproste “papirologiju”, uspeli da privuku kupce.

Očekuje se da će, kada se budu svodili računi prodaje u martu, u kojoj je održan i “3. BG kar šou”, ti podaci biti još impresivniji. Nema još preciznih podataka o prodaji vozila na Sajmu, ali su skoro svi zadovoljni.


Više nemačkih investicija u Srbiji
Beograd -- Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas (Wolfram Maas) izjavio je da je optimista u pogledu znatnog povećanja investicija nemačkih preduzeća u Srbiji.

"Optimista sam da će u narednim godinama biti moguće da se obim investicija nemačkih preduzeća u Srbiji znatno poveća", rekao je Mas povodom nezvaničnih najava da bi Dojče telekom mogao biti kupac udela u Telekomu Srbija.

Prema njegovim rečima, biće lakše ubediti nova nemačka preduzeća da uđu na srpsko tržište ukoliko se Srbija što jasnije pokazuje kao zemlja u kojoj se garantuje pravna sigurnost u vezi sa stranim investicijama, u kojoj se stranim investitorima sticanje imovine ne otežava bespotrebno birokratskim ili drugim preprekama, u kojoj važe isti uslovi za strane i domaće investitore.

Optužbe su neosnovane, VAC je ozbiljna kompanija

Ambasador Mas je odbacio kontraverze u vezi sa poslovanjem nemačkog medijskog koncerna VAC (WAZ) u Srbiji, rekavši da je "činjenica da je partner VAC-a u holdingu koji ujedinjuje aktivnosti VAC-a u jugoistočnoj Evropi - Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je, podrazumeva se, pre svog učešća temeljito proverila kompaniju".

"VAC grupa je ozbiljna nemačka medijska kuća koja radi ne samo u Nemačkoj, nego i u mnogobrojnim zemljama istočne i jugoistočne Evrope. U Srbiji je kompanija do sada uložila više od 100 miliona evra i podrazumeva se da je zainteresovana za bezbednost svojih investicija. Istovremeno VAC, kao svaki strani investitor, naravno očekuje da se postupak, koji zahtevaju pravni propisi Srbije za neku investiciju u Srbiji, može sprovesti u sagledivom roku i bez predrasuda", rekao je ambasador Mas.


NIS se sprema za berzu u junu
Beograd -- Naftna industrija Srbije bi u junu trebalo da bude spremna za izlazak na Beogradsku berzu, kaže direktor za pravna i korporativna pitanja NIS-a Roman Kvitko.

On je istakao da se u toj kompaniji već obavljaju sve pripreme koje su za to potrebne i dodao da je za izlazak na berzu neophodan prelazak kompanije u otvoreno akcionarsko društvo.

Kvitko kaže da je pre toga potrebno doneti veliki broj korporativnih dokumenata, kao što su statut, osnivački akt i drugi propisi preduzeća, koji su poslati Skupštini akcionara na usvajanje.

On je istakao da bi ti dokumenti trebalo da budu usvojeni na godišnjoj sednici Skupštine akcionara NIS-a u junu i izrazio očekivanje da će do tog roka taj posao biti završen.

"Treba imati u vidu da je to za NIS ozbiljan proces transformacije", rekao je da on i podsetio da je Upravni odbor NIS-a u oktobru prošle godine doneo odluku o transformaciji kompanije iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo.

"U skladu sa tom odlukom objavili smo tender za izbor korporativnog agenta, na kome je pobedila Vojvođanska banka, zbog najboljih uslova koje je ponudila", rekao je Kvitko.

On je sa članom izvršnog odbora Vojvođanske banke Vojislavom Lazarevićem potpisao ugovor o saradnji, kojim je ta banka zvanično postala korporativni agent NIS-a, što će omogućiti brže pretvaranje kompanije iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo.

Lazarević je rekao da će, posle potpisivanja ugovora sa NIS-om, zaposleni i akcionari NIS-a moći besplatno da otvore vlasničke račune u filijalama te banke.

Vojvođanska banka ima obevezu da zastupa interese NIS-a, tako što će obezbediti saradnju te kompanije sa Centralnim registrom hartija od vrednosti, učestvovati u plasiranju akcija NIS-a na Beogradskoj berzi i dostavljati obavezne izveštaje, prilikom saradnje NIS-a, Centralnog registra hartija od vrednosti i Beogradske berze.
 
--------------------------------------------------------------------------
 
Govoreći o prenosu imovine NIS-a na ime kompanije, Roman Kvitko je objasnio da je na osnovu zaključaka Vlade Srbije, do sada već 207 objekata predato u vlasništvo NIS-a, a da se očekuje da će na sledećoj sednici vlade, njih još 200 biti predato NIS-u.


Vlahović: Sad treba prodati Telekom
Beograd -- Bivši ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović kaže da je sada povoljan trenutak za prodaju Telekoma jer on dobro posluje i "regionalno je jak igrač".

On kaže da Telekom odlično posluje zahvaljujući ljudima koji su na čelu kompanije u poslednjih nekoliko godina, ali da niko ne garantuje da se već nakon narednih izbora i promene menadžmenta situacija neće promeniti.

"U Srbiji će korporativno upravljanje zavisiti od političkih odluka i zato je bolje da Telekomom upravlja jaka multinacionalna kompanija. Mi sada imamo dobreo rukovodstvo, ali niko ne garantuje da če nakon sledečih izbora doći neko ko će upropastiti ovo preduzeće", kaže on.

Vlahović kaže da nema informacija da je "Dojče telekom" vršio pritisak da dobije "pravo preče kupovine" jer već figurira kao vlasnik kroz akcije grčkog OTE-a. On je čak istakao da će akcije zaposlenih i građana biti mnogo veće ukoliko neko drugi kupi Telekom.

"Ministar Dinkić je rekao da 'Dojče telekom' nema pravo preče kupovine", rekao je Vlahović i dodao da već sada postoji interesovanje nekih kompanija kao što su "Frans telekom" i Oraskom i da će se sigurno javiti i još neke velike kompanije.

Na najavu premijera da će novac od Telekoma biti upotrebljen za infrastrukturne projekte i eventualno za refinansiranje nekih skupljih kredita. Vlahović kaže da će to podstaći privredu. On kaže da izgradnja regionalne infrastrukture nije zbog izbora već je osnovni element za regionalni razvoj Srbije.

"Niko neće otići negde da investira ako nema razvijenu infrastrukturu. Nijedan investitor neće otići da investira u neku opštinu samo zbog poreskih olakšica, prioritet je dobra infrastruktura i zato je dobro što će sredstva od Telekoma biti upotrebljena u te svrhe", zaključio je Vlahović.

Bugarin: Uslovna podrška prodaji

Komentarišući prodaju akcija Telekoma, Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin je rekao da pozdravlja tu odluku ako je procena vlade da je sada pravi trenutak da se proda, ali pod uslovom da ta sredstva budu upotrebljena za izgradnju putne, elektro i telekomunikacione infrastrukture i za opremanje industrijskih i tehno parkova, kako bi tim projektima privukli neophodan nivo stranih direktnih investicija, od tri do pet milijardi dolara godišnje.

"Ako to uradimo, onda i opravdanje prodaje Telekoma ima svoje mesto. Ako pare ponovo završe u javnoj potrošnji, onda smo stvarno u duplom problemu i, u tom slučaju, izražavam svoje negodovanje za odluku o prodaji akcija Telekoma", rekao je Bugarin.


"Telekom Srbija worth EUR 3.5bn"
BELGRADE -- Telekom Srbija is worth between EUR 3 and 3,5bn, according to assessments of one of the world’s leading consultant firms, daily Politika writes; Telekom denies.

The company’s name is kept secret for the time being because it could participate at the tender for the privatization consultant, which will be announced soon by the government, the newspaper claims.

The article continues to say that "this figure will be the key argument for the initial price at the tender, considering the reputation of the firm which made the assessment".

This speculation comes amid preparations of the Serbian government to offer for sale a 40 percent stake in the state-owned telecommunications company.

Politika also writes that "if EUR 3,2bn is determined as the final price of the value of all of Telekom, the government will probably start the tender with a somewhat higher price, for instance of EUR 3,5bn, which means that it would initially ask for EUR 1,4bn for 40 percent of the company".

If several companies show interest, the auction procedure will be initiated, which could rise the total value of Telekom and the part which is being sold to EUR 4bn – or EUR 1,6bn for 40 percent, says the newspaper.

The amount which citizens will get in the form of free shares will depend on the initial price at the tender.

If that price is EUR 3,5bn (as the overall value of Telekom), the citizens would get five percent of ownership through free shares, the newspaper calculated.

Telekom rejects Politika's figures

Telekom Srbija reacted to the Politika article with a statement today, saying that allegations in media about the company’s value are incorrect.

It further reads that Telekom decisively denies allegations of certain media that representatives of Deutsche Telekom or other potential investors are present in the company.

According to Telekom’s statement, “it would be contrary to law to allow access to the company’s acts and documentation to anyone without adequate decision of shareholders – PTT Srbija (the postal service of Serbia), that is, the state of Serbia and Greek OTE company”.

The statement is also appealing to media to check all information regarding Telekom Srbija with the company instead of publishing “incorrect information from incompetent sources”.


New central bank chief "no time soon"
BELGRADE -- Labor Minister Rasim Ljajić says that the new governor of the National Bank of Serbia (NBS) will not be appointed soon.

“There will be no changes until the appointment of a new governor, the resignation of Radovan Jelašić will not jeopardize the functioning of the NBS and should not be a cause for concern of citizens and economy,” Ljajić told Tanjug.

He pointed out that Jelašić, who submitted his surprise resignation two days ago, performed his duties well.

Ljajić, who was in the town of Jagodina this Thursday, denied that his party would propose the new NBS governor, adding that this will be done by the Democratic Party (DS).


Mortgage Insurance Corporation director resigns
BELGRADE -- Director of National Mortgage Insurance Corporation (NKOSK) Aleksandar Jović has announced his resignation.

"I am resigning out of desire to change my job, and seek new professional challenges," Jović stated in his written announcement.

It reads at the same time that the agency "has been doing a good job, insuring over 50,000 loans worth EUR 1,7bn and making a profit of RSD 33mn per employee in 2009."

NKOSK was established in May 2004 and started work in October of the same year.

The corporation insures mortgage loans which banks or other financial organizations approve to physical entities for purchase, renovation and construction of real estate.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta