Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Danas ugovor za 200 mil. $ od Rusa
Ugovor o ruskom kreditu od 200 miliona dolara za podršku budžetu Srbije biće potpisan u sredu u Moskvi, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.Kako se navodi u saopštenju ministarstva finansija, kredit će biti odobren kao podrška budžetu Srbije i za finansiranje deficita. Godišnja kamatna stopa biće utvrđena na osnovu libora za šestomesečne depozite u dolarima, plus 2,95 odsto. Grejs period je do marta 2012. godine, a rok za vraćanje je kraj 2021. godine.

To je prvi deo ranije najavljenog ruskog kredita Srbiji, čiji bi drugi deo trebalo da iznosi 800 miliona dolara i da bude namenjen za infrastrukturne projekte, uglavnom za železnicu, ali uslovi za njegovo povlačenje još nisu dogovoreni. Kredit u iznosu od milijardu dolara dogovoren je, inače, još tokom posete ruskog predsednika Dimitrija Medvedeva Srbiji prošle godine.

Ministarka Dragutinović je sredinom marta izjavila da se oko drugog dela ruskog kredita, u iznosu od oko 800 miliona dolara, koji se odnosi na infrastrukturne projekte, usaglašavaju tehnički detalji. Ona je objasnila da od početka ugovoranja do dobijanja sredstava treba da prođe najmanje šest meseci.

Prema navodima domaćih medija, Srbija planira da od ostatka ruskog kredita u iznosu od 800 miliona dolara oko 200 miliona uloži u beogradski železnički čvor Prokop, 100 miliona u elektrifikaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, a 150 miliona u izgradnju pruge Valjevo-Loznica. Za radove na obilaznici oko Beograda na delu Orlovača-Bubanj potok bilo bi odvojeno 170 miliona dolara, dok bi u izgradnju puta Beograd-Čačak kao deonice puta prema Južnom Jadranu bilo odvojeno 100 miliona dolara. Preostalih 80 miliona dolara od ukupno 800 miliona namenjenih infrastrukturnim projektima Srbija bi mogla da iskoristi za autoput Beograd-Čačak ili za autoput Horgoš-Novi Sad.
Ekonomski novinar Mijat Lakićević procenjuje da će ukupna godišnja kamata za otplaćivanje prvog dela ruskog kredita iznositi između četiri i pet odsto. Iako napominje da je u javnosti očekivano da kamata bude povoljnija, ovakav razvoj situacije povezuje sa slabim kreditnim rejtingom Srbije.

"Kamata je relativno prihvatljiva, nije onolika kolika smo očekivali da bude jer je iznad one po kojoj dobijamo novac od međunarodnih finansijskih institucija. Ali i ne može se očekivati da se dobiju tako povoljne kamate jer Srbija nema bogzna kakav rejting. Postoji mogućnost da kamata u nekim dodatnim transakcijama bude smanjena", smatra Lakićević.

On dodaje da će povlačenje sredstava uticati na povećanje spoljnog duga Srbije, ali kao dobru okolnost naglašava što je obezbeđen dvogodišnji grejs period za njegovo kredita.

"Taj kredit ćemo početi da vraćamo tek za dve godine tako da ćemo imati to vreme da popravimo stanje u privredi pa da iz toga dobijemo sredstva da vraćamo dug. Ovo je nešto što je bilo dogovoreno još davno. To ipak znači da sa punjenjem budžeta ne ide sve kako treba i da je državi potrebna izvesna finansijska garancija da će moći da ispunjava svoje obaveze", kaže on.


Platno-bilansni deficit 137 mil. €
Deficit tekućeg računa platnog bilansa Srbije u januaru je bio 137 miliona evra, što je za trećinu manje nego u istom mesecu prethodne godine.Prema podacima Narodne banke Srbije, na strani kapitalnog i finansijskog bilansa evidentiran je neto priliv stranih direktnih investicija od 123 miliona evra, dok su neto prilivi tekućih transfera iznosili 156 miliona evra, što je za 35 odsto slabiji rezultat od istog perioda lane.

Platno-bilansni deficit Srbije u 2009. godini bio je 2,41 milijardi dolara, što je bilo 5,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Bilans razmene usluga s inostranstvom, izražen u dolarima, u 2009. godini bio je uravnotežen, budući da je ostvaren gotovo zanemarljiv pozitivan saldo od svega dve hiljade dolara.

U januaru ove godine ostvaren je izvoz usluga u vrednosti od 241,2 miliona dolara i uvoz u skoro identičnoj vrednosti, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom bila 100 odsto. U januaru 2010. godine u odnosu na isti mesec 2009. godine, prihodi od izvoza usluga Srbije opali su za 3,5 odsto, a rashodi po osnovu uvoza smanjeni su za 11,5 odsto.


NBS: Organizovana prva svop aukcija deviza
Narodna banka Srbije juče je prvi put organizovala dve tromesečne svop aukcije deviza na kojima je bankama prodala 9,2 miliona evra i od njih kupila 10 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju NBS, time su svop transakcije deviza prvi put primenjene kao regularan instrument monetarne politike u Srbiji.

U svop trgovini devizama banke kupuju ili prodaju devize uz obavezu da ih u određenom roku, u ovom slučaju nakon tri meseca, po unapred određenoj ceni prodaju ili kupe.

Narodna banka je navela da se na osnovu dostavljenih ponuda banaka na obe aukcije, pokazalo da je tražnja za dinarima viša od tražnje za devizama.

Najavljeno je i da će NBS u aprilu organizovati tromesečne svop aukcije kupovine i prodaje deviza svakog utorka.

Devizne svop transakcije na duži rok, ocenila je ranije NBS, trebalo bi da doprinesu razvoju tržišta finansijskih instrumenata, zaštiti od valutnog rizika i unapređenju procesa deevroizacije.

"Očekuje se da će banke, tim finansijskim instrumentom zaštite od valutnog rizika, dobiti dugoročni cenovni signal koji bi trebalo da doprinese povećanju međubankarske trgovine na deviznom tržištu", ocenila je NBS.


Ikarbus sells 22 buses to Veolia Transport - contract worth 2m EUR
Ikarbus will sign the contract tomorrow (April 7, 2010) for sale of 22 buses worth 2m EUR to Veolia Transport Litas - the Ministry of Economy of Serbia announced today.

According to the announcement, the buses will be sold with the mediation of the Ministry of Economy.

The contract will be signed by the Acting Director of Ikarbus, Aleksandar Vićentić, the President of the Administrative Board of Veolia Transport Litas, Klas Gothold, and its CEO Zoran Janković.

Thanks to the Ministry of Economy's programme, Veolia Transport Litas will get the 20% discount on purchase of Ikarbus' buses.

The Ministry of Economy set aside 1bn RSD for the programme whose aim is to enable commencement of production and keeping of jobs in domestic factories that produce buses.

The contract on sale of Ikarbus' buses will be signed in the presence of the State Secretary of the Ministry of Economy, Nebojša Ćirić, and the President of the Administrative Board of Ikarbus, Nenad Mijailović.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta