Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Španija usvojila paket štednje
Madrid -- Španski parlament je tesnom većinom od samo jednog poslaničkog glasa usvojio vladin predlog mera štednje, koji ima za cilj da smanji budžetski deficit zemlje.

Paket štednje vredan 15 milijardi evra u 2010. sadrži najveće budžetske uštede u poslednjih trideset godina, a obuhvata i smanjivanje plata u državnom sektoru.

Sapaterova vlada je plan štednje predstavila još polovinom ovog meseca, sa predloženim "zatezanjem kaiša" i uštedama od čak 50 milijardi evra do 2013. godine, od kojih 15 milijardi evra još ove godine.

Ograničavanje plata zaposlenima u državnom sektoru i njihovo smanjivanje za pet ili više procenata, predstavlja ključni deo plana za smanjivanje budžetskog deficita tokom dve godine, kao i značajna redukcija javnih investicija za ukupno šest milijardi evra.

Sapatero je prošlog vikenda izjavio da španska vlada, uprkos pritiscima sindikata, ne planira da promeni plan štednje, a najveći španski sindikalni savez je potvrdio da bi zbog vladinih koraka mogao da proglasi generalni štrajk i to već za 8. jun.

Mere štednje bi trebalo da smanje deficit državnog budžeta u ovoj godini na 9,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, sa lanjskih 11,2 procenta, dok bi iduće godine taj deficit trebalo da padne na šest odsto, a do 2013. godine na ispod tri odsto BDP-a, što je u skladu sa propisima Evropske unije.

Ta zemlja će u sledećih nekoliko sedmica uvesti novi porez za građane sa najvišim primanjima, u okviru širih napora za pribavljanje novca i smanjenje narastajućeg deficita.

Španija je zemlja sa najvećom stopom nezaposlenosti u celoj šesnaesto članoj evrozoni, koja dostiže 20 procenata, dok je u kategoriji mladih ljudi do 25 godina među nezaposlenima njih čak 40 procenata.

Svetska banka je upozorila Španiju da su troškovi za otpuštanje zaposlenih, koji imaju ugovore o radu na neodredjeno vreme, među najvećim u Evropi. Oko četvrtina zaposlenih u Španiji radi na osnovu ugovora na određeno vreme.

I Međunarodni monetarni fond pozvao je tu zemlju na "odvažnu reformu penzijskog sistema". Španska vlada, u susret tome, predlaže da se produži starosna granica za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina, ali o tom predlogu još pregovara parlamentarna komisija.


Falke će praviti čarape u Leskovcu
Leskovac -- Kompanije Falke izgradiće do kraja marta iduće godine fabriku čarapa u Leskovcu, kaže izvršni direktor te nemačke kompanije Godeke Vesel.

U izgradnju fabrike će, kako je rekao Vesel, biti uloženo osam miliona evra, a zapošljavaće 600 radnika.

On je istakao da je u realizaciji te investicije veliku pomoć pružila Vlada Srbije, kao i grad Leskovac.

Fabrika čarapa će biti izgrađena na prostoru bivše fabrike Inkol u severnoj industrijskoj zoni, koju je pre dva dana kupila kompanija Falke, kao i na delu prostora fabrike Leteks, koji je grad Leskovac kupio i poklonio Falkeu.

Grad se obavezao da o svom trošku komunalno opremi lokaciju, a Vlada Srbije da za svakog novoprimljenog radnika isplatiti po 4.000 evra.

Falke se novom investicijom vratio u Leskovac posle 17 godina odsustva, jer je do 1993. godine uspešno saradjivao sa fabrikom za proizvodnju čarapa "Zele Veljković", koja je sada u stečaju.


Dinkić: Više investicija u 2010.
Beograd -- Ove godine direktne strane investicije u Srbiju mogle bi biti nešto veće od prošlogodišnjih, koje su iznosile oko dve milijarde dolara, kaže Mlađan Dinkić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da je u toku seljenje industrija sa zapada ka drugim tržištima, u čemu Srbija može pronaći svoju šansu.

On je istakao da je strateški cilj Vlade Srbije je da se u granama koje su tradicionalno uvozno zavisne, kao što je automobilska industrija, pokuša preokret i zemlja od uvoznika postane izvoznik.

Zbog toga Srbija nudi podsticaje ne samo za tu industriju, već i za oblast elekronike i informacionih tehnologija, kazao je Dinkić i dodao da Srbija pokušava da privuče strane direktne investicije i zaključivanjem ugovora o slobodnoj trgovini.

Do sada su, kako je naveo, takvi ugovori zaključeni sa zemljama koje ukupno imaju više od milijardu stanovnika i to sa Rusijom, Belorusijom, Turskom, Kazahstanom, zemljama CEFTA i EFTA.

"Strategija je da Srbija postane platforma za investiranje radi uspostavljanja proizvodnih aktivnosti koje će biti namenjena tim tržištima", rekao je srpski ministar ekonomije.

Srbija pokušava da privuče investitore i relativno predvidivim poreskim sistemom sa niskim stopama, kao i giljotinom propisa, kazao je on.


Kinezi bi Industriju stakla Pančevo
Pančevo -- Industrija stakla Pančevo (ISP) dobila je ponudu jedne kineske državne kompanije za strateško partnerstvo, kaže direktor staklare Emanuel Lupulesku.

Ponuda je stigla tokom osmog pokušaja tenderske prodaje ISP koji je propao jer niko nije dostavio ponudu.

"Kinezi su spremni da po principu strateškog partnerstva ulože 110 miliona dolara u izgradnju nove fabrike ravnog stakla u krugu naše staklare", rekao je Lupulesku.

U njoj bi se dnevno topilo oko 500 tona sirovine, i direktno bi zaposlila 500 novih radnika, dodao je on.

Indirektno bi nova fabrika ravnog stakla mogla zaposliti 1.000 radnika u preduzećima koja bi je snabdevala sirovinama i ostalim materijalom, ocenio je Lupulesku.

On je naveo da je ponuda prosleđena Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu ekonomije koji će je razmotriti i kontaktirati kinesku stranu.


Novi Fijat stiže već sredinom 2011.
Kragujevac -- Fijat namerava da ubrza realizaciju planova u Kragujevcu pa da će probna proizvodnja prvog novog modela u nekadašnjoj Zastavi početi početkom jula 2011. godine.

U tom slučaju, serijska proizvodnja tog Fijatovog automobila u Srbiji će počeli u drugoj polovini sledeće, a ne početkom 2012. godine, kako je planirano.

Pretpostavlja se da bi jedan od razloga mogla da bude sve slabija prodaja „punta“ na domaćem tržištu, čime ne mogu da se pokruju troškovi proizvodnje i isplate zarada za oko 1.000 radnika, piše Danas.

S druge strane, smatra se i da je top menadžment Fijata procenio da će novi mali Fijatov model, koji će se proizvoditi u Kragujevcu, imati dobru prođu na svetskim tržištima. Više od 95 odsto automobila proizvedenih u Kragujevcu prodavaće se na inostranim tržištima.

Podsetimo da je potpredsednik Fijata Alfredo Altavila ove nedelje u Beogradu ponovo pojasnio da je „’punto’ samo prelazno rešenje“. Proizvodnja novog automobila najvećim delom biće lokalizovana, jer će se čak 80 odsto potrebnih delova, sklopova i pozicija za ugradnju proizvoditi u Srbiji.

Međutim, najavljena lokalizacija biće realizova fazno, pošto domaće firme treba da prođu rigorozne testove za ulazak u krug kooperanata automobilskog giganta iz Torina.


KRAVČENKO: Ova godina donosi profit NIS-u
Naftna industrija Srbije (NIS) očekuje da će u ovoj godini poslovati profitabilno, prvi put nakon poslednjih nekoliko godina, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko u intervjuu za "Gasprom", list istoimene kompanije.

On je za novi broj mesečnika "Gasprom" kazao da ključnu ulogu u tome treba da odigraju tekuće smanjenje troškova, promena asortimana proizvoda, prerade i strukture prodaje, kao i povećanje sopstvene proizvodnje nafte.

- Tokom prošle godine uspeli smo da zaustavimo tendenciju rasta gubitaka. Od februara do decembra 2009. godine neto dobit NIS-aiznosila je 2,7 milijardi dinara- rekao je Kravčenko.


Komercijalna banka 2011. godine dobija dozvolu za poslovanje u EU
Komercijalna banka 2011. godine dobiće dozvolu koja će joj omogućiti da posluje u svim zemljama Evropske unije (EU), kazao je direktor prestavništva te srpske banke u Frankfurtu Borivoje Janković.

Kako je rekao, Komercijalna banka, koja ove godine obeležava 40 godina rada, jedina je srpska banka sa dozvolom nemačkih vlasti za prenos novca iz Nemačke i EU u Srbiju, i istakao da tu uslugu ta banka obavlja znatno jeftinije od konkurencije.

- Predstavništvo Komercijalne banke u Frankfurtu počelo je da radi krajem 2007. godine i beleži stalni značajni rast transfera novca sa računa na račun - kazao je Janković i dodao da prenos novca trenutno traje od dva do tri dana, a od 2011. godine rok će biti smanjen na jedan dan.


Hrvatska otvorena za srpske firme
Beograd -- Hrvatsko tržište je otvoreno i pozivam srpske kompanije kod nas investiraju, izjavio je ministar privrede Hrvatske Đuro Popijač.

On je rekao da vlade dve zemlje treba da urade sve da privrednicima olakšaju poslovanje i dodao da postoji veliki prostor za poboljšanje ekonomske saradnje dve zemlje.

Hrvatska nema mogućnosti da uvodi bilo kakve netržišne prepreke jer je uskladila zakone sa Evropskom unijom, a razlozi malog broja srpskih investicija u Hrvatskoj ekonomske prirode, napomenuo je Popijač.

Ministar privrede, rada i preduzentištva u hrvatskoj vladi istakao je da Hrvatska želi dobre i kvalitetne odnose sa Srbijom, kao i da je to tržište otvoreno za srpski kapital.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Srbije Nebojša Ćirić je rekao je da su glavni problemi u privrednoj saradnji Srbije i Hrvatske netržišne barijere i nedovoljno investiranje srpskih kompanija na tamošnjem tržištu. On kaže da je neophodno da se omogući mnogo veći obim investicija srpskih kompanija u Hrvatsku.

On je dodao da su prioriteti u poboljšanju privrednih odnosa dve zemlje rešavanje imovinskih pitanja, kroz sporazum o sukcesiji, ali i naglasio potrebu usvajanja bilateralnog sporazuma po tom pitanju. Ćirić je naveo da su prioriteti i efikasnija saobraćajna povezanost, ukidanje carinskih barijera, saradnja u EU integracijama i dalja liebrlizacija trgovine poljoprivrednim proizvodima u CEFTA regionu.

Ćirić je rekao da je Hrvatska u Srbiju od 2000. godine uložila 520 miliona dolara, dok je jedina veća srpska investicija u Hrvatskoj kompanije Svislajon Takovo od oko 20 miliona evra.

Robna razmena između Srbije i Hrvatske se konstantno povećava, što je pozitivno, ocenili su predstavnici dve vlade, uz podsećanje da je ta razmena u 2000. iznosila 40 miliona evra, a da je 2009. dostigla milijardu dolara.


MMF: Srbija uspešno prošla krizu
Vašington -- Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je da je finansijski sistem u Srbiji uspešno prebrodio svetsku finasijsku krizu.

Fond, ipak, navodi da će glavni izazov biti da se izdrži mogući nastavak pogoršavanja ekonomskih uslova.

U izveštaju o proceni stabilnosti finansijskog sistema u Srbiji navodi se da bi glavni rizici za bankarski sektor mogli da budu produžavanje recesije i rast kreditnog rizika zbog deviznog zaduživanja kompanija i građana.

MMF je ocenio da bi u Srbiji trebalo postepeno da se smanjuju obavezne rezerve banaka i iznos državne garancije na štednju. Potrebno je, ističe se, uvesti i procedure kojima bi se za kompanije olakšalo restrukturiranje kredita sa kašnjenjem u otplati.

Bankarski sektor u Srbiji, navodi se, visoko je kapitalizovan i likvidan i pokazao je značajnu otpornost u stres testovima, tako da ni značajan porast obima kredita sa kašnjenjem u otplati ne bi ugrozio adekvatnost kapitalizacije banaka.

U izveštaju MMF-a ocenjuje se i da bi Vlada Srbije trebalo da napravi sveobuhvatnu strategiju upravljanja zaduživanjem.

Neophodno je da se procedure emitovanja državnih obveznica usklade sa najboljom međunarodnom praksom iako je emitovanje tih hartija od vrednosti u Srbiji pomoglo da se obezbede stabilni izvori finasiranja, naveo je MMF.

Prema izveštaju MMF-a, osiguravajuće kompanije u Srbiji su dobro kapitalizovane, ali je srpsko tržište osiguranja nerazvijeno. MMF je preporučio da se u Srbiji završi odvajanje kompanija koje se bave životnim i neživotnim osiguranjem, da se usvoje mere za premovisanje osiguranja i liberalizuje lokalno tržište reosiguranja.

Kako se ističe, potrebna je i revizija funkcija Agencija za osigranje depozita, pošto prema trenutnim rešenjima može da dođe do konflikta interesa u obavljanju određenih dužnosti.


“Successful negotiations with IMF”
ELGRADE -- Serbian prime minister’s advisor Jurij Bajec says the latest round of negotiations with the International Monetary Fund (IMF) Mission very successful.

The talks concerned the fourth revision of a stand-by deal worth a total of EIR 2.9bn.

Bajec pointed out that the agreement and the IMF’s positive report were certainly one of the factors which halted a further drop in the value of the dinar.

Freezing public sector salaries and pensions and setting aside money for social benefits for most vulnerable citizens is at this time “still better than unfreezing of salaries”, the economist thinks.

“This way the government will have enough funds to launch infrastructure projects which can initiate development and growth of the entire economy,” he said.

“There’s enough time to send a draft law on the pension system changes to parliament by June, where most of more stringent conditions for retirement will be specified and at the same time a new formula and way the pensions will be unfrozen from 2011 will be defined,” Bajec said.

He repeated that the draft was ready and that this item in the agreements was only a legal guarantee to the IMF that Serbia would meet its obligations.

“The (IMF) visit was very positively characterized in the public, and the business public too, because the sliding of the dinar has been stopped. It is a consequence of powerful interventions of the NBS (National Bank of Serbia), but also an agreement reached with the IMF represents a wider guarantee that you’re conducting the policy you agreed on,” Bajec was quoted as saying.

Serbia has been very disciplined at withstanding the policy of frozen pensions and salaries in the public sector for two years which is an indicator if its seriousness, the PM’s advisor stressed and added that the government should now send a letter about its intentions to the IMF, formally accepting the already assumed obligations when it came to the most sensitive issues.

IMF official warns

Head of IMF office in Belgrade Bogdan Lissovolik stated on Thursday evening that if Serbia does not observe the agreement with this financial institution, the revision of the arrangement with the IMF will not be completed during this IMF's mission.

“Based on our experience with Serbia, we are convinced that the measures will be technically implemented,” Lissovolik told B92 TV. “These measures are not difficult. In the worst case scenario, that is if the previously agreed measures are not implemented, the process is clear - we cannot complete the revision, but we will try to complete it until the next IMF's mission.”

Head of IMF Mission to Serbia Albert Jaeger has previously told the journalists that these measures envisage that the Serbian government should bring the bill on pension system reform before parliament and reduce the number of employees in public administration.

Lissovolik said that the next IMF mission, which will arrive in three months, will try to complete the fourth and fifth revision, adding that Serbia has reached an agreement with IMF regarding the pension indexation.

He also reiterated the request for the reduction of public administration by ten percent, pointing out that this is a challenging measure and that its implementation has been postponed.


NIS director: We'll turn profit
BELGRADE -- Serbian Oil Industry (NIS) expects that it will operate with profit in 2010 – for the first time in the past several years.

This is according to the company`s General Director Kirill Kravchenko.

NIS, previously Serbia`s state-owned oil monopoly, is now owned by Russia`s Gazprom.

Kravchenko told a company monthly that current cost cuts, changes in product assortment, processing and sales structure should play a key role in achieving that goal.

“During last year we managed to halt the tendency of loss of growth. From February until December 2009, the NIS net profit was RSD 2.7bn (some EUR 26mn),” Kravchenko said.

Gazprom`s oil arm, Gazpromnef, took over NIS in February 2009 after paying EUR 400mn for a 51 percent stake.

Kravchenko said he regretted the fact that NIS failed to compensate losses created in the first trimester of 2009 which resulted from the global financial crisis, so that loss was recorded at the end of last year.

He added, however, that losses were significantly reduced compared to 2008.

“The sum of losses will be RSD 37.6bn in the financial report, because the results will be corrected in accordance with the International Financial Reporting Standards (IFRS),” Kravchenko pointed out.

He specified that RSD 4.3bn of the amount were reserved for property lawsuits.

113,000 tons of raw oil from Yanaf oil pipeline worth RSD 2.7bn have been included into the company’s balance sheet, the NIS director said, and added that Croatian authorities had confiscated that oil the early 1990s.

According to Kravchenko, other assets of the company were written off in a similar manner and were also calculated into the balance sheet “but ended up in the hands of others”.

Besides that, “bad” debts of state-owned companies toward NIS worth about RSD 12bn, which incurred from 2005 until 2008, have also been included into the losses figure, Kravchenko pointed out.

A significant amount had been written off due to corrections of the price of assets, and that figure reached RSD 14.5bn, while the rest was lost due to inefficient consulting and shares of bankrupt firms owned by NIS.

The NIS management announced earlier that it expected to turn a RSD 1.9bn profit this year. The company announced it had lost RSD 4.4bn in 2009, but when the balance was harmonized with the IFRS, the figure reached RSD 37.6bn.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta