Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"PepsiCo" zainteresovan za investicije u Srbiji
Američki "PepsiCo" u Srbiju nije došao na nekoliko godina već zauvek, izjavio je predsednik te kompanije za jugoistočnu Evropu Aleksej Mekonošin.

U intervjuu za junski broj "Magazina Biznis" on je rekao da je u "PepsiCo" smatraju "da je vreme za investiranje dobro" i istakao da je ta kompanija zainteresovana za sve investicije koje donose organski rast, bogatiji portfolio i povećanje kvaliteta.

"PepsiCo" je u Srbiji pre dve godine kupio "Marbo", proizvođača "grickalica".

- Srećni smo sa portfolijom "Marba" u Srbiji. Ali, svakako, ukoliko postoje određene mogućnosti koje bi doprinele obogaćivanju portfolija, nesumnjivo je da će se naši timovi time pozabaviti - rekao je Mekonošin odgovarajući na pitanje da li su zainteresovani za još neku kupovinu u Srbiji i regionu poput "Droge Kolinske".

Mekonošin je istakao da je cilj njegove prve posete Srbiji bio da stekne sliku o tržištu i zajedno sa menadžmentom "Marba" razgovara o potencijalnim mogućnostima za nova ulaganja.

On je najavio da će se u nedeljama koje slede o tome još razgovarati i da on za nekoliko meseci ponovo dolazi u Srbiju sa, možda, konkretnim planovima za investiranje.

Kada je reč o budućim investicijama, Mekonošin je rekao da je globalni cilj "Pepsika ulaganje" u smanjivanje masti u proizvodima.

- Takođe, nastavićemo ulaganje u prodajnu mrežu. Ulagaćemo u novu tehnologiju i opremu koja će podići efikasnost i, svakako, ulagaćemo u zaštitu životne sredine - naveo je direktor "PepsiCo" za jugoistočnu Evropu Aleksej Mekonošin.

Komanija "PepsiCo", najpoznatija po proizvodnji "pepsi kole", sastoji iz dva dela - sektora pića i sektora hrane. Posluje u više od 200 zemalja sa godišnjim prihodom od 60 mlrd USD.


Ministarka finansija: Povećati PDV na 21%
Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je da su spremne različite verzije poreske reforme i da se zalaže za "revolucionarnu verziju" kojom bi se porez na dodatu vrednost povećao za tri procentna poena.

- To za šta se ja zalažem je da se za jednu trećinu smanje fiskalna opterećenja na zarade, i porezi i doprinosi. Gubitak prihoda bi se neutralisalo rastom PDV-a - rekla je Dragutinovićeva za "Biznis Magazin".

Ministarka je precizirala da plate do 16.500 dinara ne bi bile oporezovane, a porez na zarade iznad tog iznosa bio bi 10%. Ona je dodala da bi volela da poreska reforma prati budžet za 2011. godinu, napominjući da će Vlada Srbije odlučiti koja će verzija reforme biti primenjena.


"Naftna industrija Srbije" donela odluku o transformaciji u otvoreno akcionarsko društvo
Skupština akcionara "Naftne industrije Srbije" (NIS) donela je danas (21. jun 2010. godine) odluku o transformaciji te kompanije iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo.

Predsednik Skupštine akcionara NIS-a i ministar energetike Srbije Petar Škundrić kazao je da se transformacija NIS-a i izlazak te kompanije na berzu odvijaju u skladu sa ugovorom po kojem je "Gazpromneft" kupio 51% kapitala srpske firme.

- Taj proces predstavlja još jednu važnu etapu reformisanja nacionalne ekonomije - kazao je Škundrić.

Na Godišnjoj sednici Skupštine akcionara NIS-a usvojene su i nove verzije Osnivačkog akta NIS-a, Statuta kompanije, Pravilnika o radu Skupštine akcionara i Pravilnika o radu Nadzornog odbora, neophodni za transformaciju preduzeća.

Skupština akcionara NIS-a usvojila je finansijski izveštaj i konsolidovani izveštaj za 2009. godinu, kao i revizorske izveštaje nezavisnog revizora - firme "PriceWaterHouseCoopers".

Za revizora finansijskih izveštaja NIS za 2010. godinu Skupština akcionara imenovala je ponovo "PriceWaterHouseCoopers".

Skupština akcionara NIS-a izabrala je članove Upravnog odbora i članove Nadzornog odbora.


"Galenika" otvorila novi pogon za čvrste farmaceutske proizvode
Farmaceutska kompanija "Galenika" otvorila je danas (21. jun 2010. godine) u Zemunu novu fabriku čvrstih farmaceutskih proizvoda u koju je uloženo više od 50 mil EUR.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je otvarajući fabriku kazao da će ta investicija "Galenici" omogućiti da bude konkurentna na domaćem tržištu i u izvozu.

Generalni direktor "Galenike" Nenad Ognjenović izjavio je da će kapacitet nove fabrike biti dve milijarde tableta i 100 miliona kapsula godišnje, a godišnja vrednost proizvodnje biće 100 mil EUR.

Izgradnja nove fabrike čvrstih farmaceutskih proizvoda počela je 1994. godine.


Vlada odustala od prodaje Galenike
Beograd -- Vlada Srbije je definitivno odustala od privatizacije Galenike pošto se na tender nije prijavila nijedna kompanija koja bi bila jača od nje, kaže Mlađan Dinkić.

"Odustali smo od privatizacije pošto se na tender nisu javile fabrike koje bi bile mnogostruko jače od Galenike", kazao je Dinkić.

Kako je rekao ministar ekonomije, za Galeniku je bila zainteresovana jedna od pet vodećih farmaceutskih kuća, ali interes nije održala, a oni koji su izrazili konkretno interesovanje su "daleko slabiji partneri od Galenike".

"Srbija ima dovoljno potencijala da sama razvija svoju farmaceutsku industriju", dodao je Dinkić i naveo da vlada pokušava da pruži kompaniji svu neophodnu podršku za izvoz na strana tržišta i da se diplomatskim putem pokušava pomoći da se Galenika vrati na tržišta Afrike i Azije.

Dinkić je podsetio da je zemunska fabrika uvela sve neophodne savremene standarde, što će joj pomoći da izveze proizvode i na tržište Evropske unije i Ruske Federacije.

I ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da je odluka o odustajanju od privatizacije pametan potez. "Brzopleta privatizacija bi možda zaustavila ulaganja i investicije u novi pogon", kazao je Dačić i dodao da Galenika ima potencijal da bude regionalni lider u farmaceutskoj industriji.

Podsetimo, kompanija Galenika je otvorila novu fabriku čvrstih farmaceutskih preparata, čija se vrednost procenjuje na više od 50 miliona evra. Kapacitet fabrike je dve milijarde tableta i 100 miliona kapsula godišnje i njenom izgradnjom će se kapaciteti Galenike udvostručiti.

"Verujemo da će sa novom investicijom Galenika postatiti konkurentnija nego do sada i da će se vratiti na stare staze slave koju je imala u bivšoj Jugoslaviji", rekao je tim povodom ministar Mlađan Dinkić. On je, kao veliki uspeh, naveo činjenicu da je najnovija investicija u Galenici realizovana u godini krize, što je, kako je ocenio, veliko ohrabrenje za celu srpsku privredu.

Bugarin: Galeniki treba ozbiljan strateški partner

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da Galeniku vidi u budućnosti kao ozbiljnu državnu kompaniju, koja će uz svog manjinskog strateškog partnera uspeti da izgradi poziciju regionalnog lidera.

"Država mora da pozicionira svoj ozbiljni vlasnički udeo i, da ne budem neskroman i tendenciozan, mislim da bi trebalo da ostane većinski vlasnik Galenike, a da se pronadje strateški partner koji će sa sobom doneti kvalitetniju tehnologiju i menadžment kako bi kompanija postala još profitabilnija i pozicionirala se kao regionalni lider, gde joj je zaista i mesto", rekao je Bugarin.

On je, povodom završetka izgradnje nove fabrike čvrstih farmaceutskih preparata, ocenio "da Galenika ima budućnost i da bi, uz nalaženje kvalitetnog strateškog partnera - ali ne brzo i po bilo koju cenu - mogla da se pozicionira na regionalnom, ali i na svetskom tržištu".

"Strateški partner svakako jeste potreban ovoj kompaniji, ali onaj partner koji se bavi istim biznisom, a ne neko ko će na osnovu svojih špekulativnih aktivnosti pokušati ovde da izvuče profit", rekao je predsednik PKS, uz podsećanje da je do sada već bilo takvih pokušaja.

"Ne bih želeo da se sa tim licitira. Ova fabrika zavređuje posebnu pažnju, naročito ako se ima u vidu da u njoj radi 2.600 radnika", rekao je Bugarin i naveo da Galeniku vidi i kao "važnog spoljnotrgovinskog 'igrača' koji može da smanji trgovinski deficit".

Galenika, podsetio je on, već beleži značajne rezultate, a u godini krize uspela je da ostvari dobit, poveća izvoz za pet odsto, unapredi nivo proizvodnje i uvede neophodne standarde kvaliteta.


Pharmaceutical company gets new plant
BELGRADE -- The Galenika pharmaceutical company has opened a new factory for the production of solid pharmaceutical products.

EUR 50mn was invested in the plant, said reports.

Prime Minister Mirko Cvetković said at the opening ceremony that the investments would enable the company to be competitive in the domestic market and in exports.

In his comments during the ceremony today, Economy Minister Mlađan Dinkić said that the idea to privatize Galenika has been abandoned, and that Serbia "has enough potential to develop its own pharmaceutical industry".

Galenika General Director Nenad Ognjenović said that the capacity of the new factory will be two billion tablets and 100 million capsules annually, and that the yearly value of the products will be EUR 100mn.

The construction of the new plant of Serbia's state-owned pharmaceutical company began in 1994.

“New policy”

Prime Minister Mirko Cvetković said that a “strategic reform direction” in the country's economic policies will be ready by September.

He added that different options are currently being evaluated.

Cvetković said that Finance Minister Diana Dragutinović’s statements on tax reforms should be looked at in the context of the new document that will be drafted, which will be implemented directly and will be the basis of all reforms in the coming five to six years.

“Everything you hear is on the table, so that comments on any statements regardless of whether we agree or disagree with them is all part of the process. There will definitely be a package which I believe will be completed in September, and will be discussed publicly before that,” Cvetković said.


Serbians owe banks EUR 560 on average
BELGRADE -- Average credit debt of Serbian citizens has reached EUR 560, while the delay in payment of loans is increasing every month by 0.1 percent.

This is according to the data presented by General Secretary of the Association of Serbian Banks Veroljub Dugalić on Monday in Belgrade.

Although he said the numbers were “still not alarming”, the delay in paying back loans represents “a worrying tendency which could represent a serious problem in the long run”

Even before the global economic crisis there was a delay of 1.2 percent in the repayment of debts, so the present trend should not be cause for worry, Dugalić noted.

He pointed out that loans which were taken out for refinancing demonstrate the fastest growth and that people raise them so as to consolidate other debts into one loan, or to pay off the incoming obligations.


Economy minister: No VAT increase
BELGRADE -- Serbian Minister of Economy and Regional Development Mlađan Dinkić on Monday stated that VAT and payroll taxes will not be changed in the next two years.

"In the next two years I do not expect any changes, either in the VAT or payroll taxes. Taxes will not be changed by the end of this government's mandate," Dinkić told reporters after the opening of a new plant of the Galenika pharmaceutical company.

Dinkić also said that the Finance Ministry is thinking of a tax reform, but that it is certain that there will be no changes in the tax laws by the end of this government's mandate.

He also said that the statement made by Finance Minister Diana Dragutinović on the VAT increase and changes in the payroll taxes should be understood in a long-term context, adding that the idea of reducing the payroll taxes and increasing expenditure taxes is not so bad.

"But, in view of the present situation and a relative acceleration of the revival of the Serbian economy, nothing should be changed now, but we should possibly think about it until after the economic crisis," said Dinkić.


VAC preuzeo akcije "Novosti"
Beograd -- VAC preuzeo 23 odsto akcija "Novosti", koje pripadaju firmi "Ardos", u vlasništvu Milana Beka, saznaje B92. Iz "Ardosa" tvrde da je u pitanju prevara.

Kako saznajemo, u naredne dve nedelje VAC će preuzeti i preostali paket akcija "Večernjih novosti" od Milana Beka.

Preko svoje tri firme, Beko ima nešto više od 63 odsto akcija "Večernjih novosti". Preostale akcije su u vlasništvu države, 29 odsto, i PIO Fonda koji ima sedam odsto akcija.

Iz "Novosti" je prosleđeno saopštenje pravnih zastupnika firme "Ardus", u kome se navodi da je VAC, u Beču, na prevaru i mimo zakonskih propisa, od jedne advokatske kancelarije, bez ikakve dokumentacije, upisao da preuzima kompletnu firmu "Ardos", pa samim tim, veruje, i 23 odsto akcija "Novosti".

Saopšteno je i da je na istovetan način VAC pokušao da preotme i drugu firmu, ali da u tome nije uspeo.

Advokati beogradskog vlasnika ovih firmi preduzeli su više zakonskih poteza. Od Komisije za zaštitu od monopola traže, pre svega, da iznese svoj stav i potvrdi ono što je obelodanila pre nekoliko dana, odnosno da nije donela odluku.

Beogradski advokati tvrde da ovakvim protivpravnim i nasilničkim potezima VAC i Hombah potkopavaju pravni sistem Srbije, a notare u Beču upozorili su da su moguće tužbe, ne samo protiv njih, nego i protiv austrijske države, čiji su oni službenici.

Očekuje se i brzo reagovanje institucija države, navodi se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta