Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Španci žele da grade u Srbiji
Građevinske kompanije iz španske regije Valensija zainteresovane su za saradnju sa srpskim kolegama na infrastrukturnim projektima.
Špance interesuje saradnja u oblastima transporta, vodosnabdevanja, irigacije, prerade otpadnih voda i zaštite životne sredine.

Članovi delegacije Federacije gradjevinskih kompanija Valensije (FEVEC) pokazali su posebno interesovanje za infrastrukturne projekte u Srbiji koji se finansiraju preko međunarodnih institucija i pretpristupnih fondova.

Oni su takođe zainteresovani i za pronalaženje lokalnih partnera za nastup na trećim tržištima.

Olga Juhas, predstavnica FEVEC-a zadužena za istočno-evropsko tržište, kazala je da ta federacija okuplja više od 20 udruženja iz oblasti građevinskog sektora iz Valensije i iz nacionalnih asocijacija.

Kompanije članice FEVEC već imaju veliko iskustvo u radu sa partnerima iz Evropske unije, kao i u angažovanju na međunarodnim projektima, naglasila je ona i dodala da španski građevinari, između ostalog, sarađuju sa francuskim kompanijama, a povezani su i sa Afrikom i južnoafričkim zemljama.

Sekretar Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Srbije (PKS) Olivera Kiro kazala je da je 2010. za Srbiju važna i zbog toga što je to godina velikih investicija u infrastrukturne projekte, napominjući da je nedavno usvojen i Master plan transporta Srbije, koji locira investicije u različite vidove transporta - putnom, železničkom, vodenom i vazdušnom.

Taj master plan sadrži i finansijsku konstrukciju za radove predvidjene u 33 projekta, koji treba da budu finansirani iz republičkog budžeta i iz medjunarodnih fondova, dodala je ona.

Španija je iz svog Fonda za razvojnu pomoć Srbiji dala koncesioni zajam u iznosu od 45 miliona evra, na šest godina, sa kamatom od 1,2 odsto godišnje, podsetila je Kiro i precizirala da su pomenuta sredstva namenjena sektorima vodoprivreda, energetika i infrastruktura.


Italijani zainteresovani za ulaganje u Kikindu
Posredstvom lokalne samouprave i Regionalne privredne komore, Kikindu su juče (14. jul 2010. godine) posetili predstavnici Komore italijansko-srpskih privrednika i sastali se sa nekolicinom ovdašnjih preduzetnika.

Goste, na čelu sa generalnim sekretarom Komore italijansko-srpskih privrednika Pietrom Vakianom, primio je predsednik opštine Ilija Vojinović, zajedno sa članom Opštinskog veća Vladom Krejićem.

Cilj ove posete, kako je objasnio Vakiano, je upoznavanje sa opštinskim i regionalnim privrednicima, odnosno sa potencijalima Kikinde i Severnobanatskog okruga.

- Naš cilj je da, uvažavajući svoje interese, vratimo Kikindu na mesto gde je bila u bivšoj Jugoslaviji. Smatramo da to možemo da postignemo, u saradnji sa vašim lokalnim rukovodstvom, privrednicima i predstavnicima Regionalne privredne komore. Postoji veliki broj investitora iz Italije koji su zainteresovani za ulaganje u ovo područje. Vojvodina ima tu prednost da je najrazvijenija u Srbiji, a Kikinda je na nekoliko kilometara od granice sa Rumunijom, u kojoj ima između 12 i 14.000 italijanskih firmi. U ovom trenutku italijanske firme nemaju uslove u Rumuniji kao nekada, i zbog toga traže i druga područja, a Kikinda je idealna - rekao je Vakiano.

Vlado Krejić je istakao da je ovo prvi sastanak sa predstavnicima Komore italijansko-srpskih privrednika i rekao da će lokalna samouprava preduzeti sve što je u njenoj moći kako bi stvorila dobar poslovni ambijent.

Inače, u ovom trenutku u Kikindi postoje dve firme sa italijanskim kapitalom: nekadašnje poljoprivredno preduzeće "29. novembar - Bertinoro" i preduzeće za proizvodnju čarapa "Emmepi".


Novi pogon za proizvodnju guma 2011. godine - "Mitas" u Rumi zapošljava još 200 radnika
Češka kompanija "Mitas", evropski lider u proizvodnji i plasmanu pneumatika za poljoprivrednu mehanizaciju i građevinske mašine, u svojoj fabrici u Rumi planira gradnju novog pogona i povećanje proizvodnje sa 290 na 450.000 komada pneumatika iz ovog programa, a zaspoliće i 200 novih radnika. Ova investicija iznosiće oko 14 mil EUR i biće završena tokom sledeće godine.

Dogradnja novog pogona u krugu "Mitasa", bivša "Rumaguma", treba da bude završena tokom 2011. godine, a onda bi iz Češke bile preseljene mašine i oprema za ovaj novi pogon. "Mitas" planira da zaposli gumare, mlade i nezaposlene, one koji prvi put traže posao. Naravno, svi će oni, pre početka rada u novom pogonu proći stručnu obuku za rad u gumarskoj industriji.

Inače, "Mitas" je u oktobru 2008. godine preuzeo rumsku fabriku gume od tadašnjeg vlasnika, američke firme "Galaxy" i još tada, prilikom preuzimanja fabrike, tadašnji direktor Rudolf Maček je najavio proširenje proizvodnje u Rumi, novo zapošljavanje, uz postojećih 520 radnika.

Gradnjom novog pogona za proširenje proizvodnje pneumatika "Mitas", koji inače izvozi 85% gotovih proizvoda iz fabrike u Rumi, povećaće i izvozne poslove, pa će tako i ubuduće biti i lider među firmama izvoznicama sa područje Sremskog upravnog okruga, što je na nivou prošle godine iznosilo oko 35 mil EUR.

Gotovo dvostruko povećanje proizvodnje, izgradnjom novog pogona, dovešće do znatno većeg izoza, a poznato je da "Mitas" svoje pneumatike prodaje najvećim evropskim i svetskim proizvođačima građevinske i poljoprivredne mehanizacije, koje se koriste za prvu ugradnju.

- Bio sam pozvan na prezentaciju ovog novog projekta u ambasadi Češke u Beogradu i iskreno sam iznenađen potezom "Mitasa" da u krugu sadašnje fabrike pneumatika gradi novi pogon i zaposli još 200 radnika. "Mitas" je, inače, jedan od najvećih proizvođača pneumatika za teška vozila, poljoprivrednu mehanizaciju i građevinske mašine. Za Rumu je ovo trenutno najveća i, iskreno rečeno, najvažnija investicija, jer će biti pružena šansa da 200 mladih ljudi dobije posao – kaže Goran Vuković, predsednik opštine Ruma.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta