Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nema prodaje "Knjaz Miloša" u 2010.
Arandjelovac -- Malo je verovatno da će aranđelovačka kompanija "Knjaz Miloš" dobiti novog vlasnika u ovoj godini, kaže generalni direktor kompanije Mihailo Janković.

Procenili smo da vrednost ponude ne bi bila u skladu sa očekivanjima, s obzirom na dešavanja na svetskom finansijskom tržištu koja su uticala i na velike kompanije, ranije zainteresovane za kupovinu Knjaza, objasnio je on.

Janković je, ipak, dodao da u slučaju adekvatne ponude, ne treba isključiti ni tu mogućnost.

On je naveo da je kompanija "Knjaz Miloš" ovu poslovnu godinu započela sa rastom prometa i prodaje vode i sokova, ali da su vremenski uslovi u maju i junu zaustavili taj trend.

"Prvo polugodište je završeno sa uvećanim prometom od 0,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali je on 3,8 odsto manji u odnosu na planirani", rekao je on.

U takvim okolnostima, kompanija je morala da radi na smanjenju troškova i povećanju produktivnosti kako bi bila konkurentna u nepovoljnim uslovima poslovanja koji dodatno opterećuju ne samo "Knjaza", nego i druge proizvođače vode i sokova u Srbiji.

"Tu, pre svega, mislim na povećanje cena repromaterijala, inicirano povećanjem kursa evra, koji direktno utiče na čak 60 odsto troškova za repromaterijal, rast troškova goriva za 20 odsto od početka godine, kao i porast cena granulata na svetskom tržištu od 23 odsto", objasnio je Janković.

On je istakao da je i opšti pad kupovne moći uticao na pad prometa u ugostiteljskom sektoru, u kome je "Knjaz Miloš" oduvek bio lider, što se, takođe, odrazilo na nepovoljne rezulate poslovanja kompanije u prvom polugodištu, ali i naveo opterećenje raznim taksama, koje dodatno opterećuju cenu njegovih proizvoda.

Govoreći o tehnološkom višku od stotinak radnika, zbog čega je proletos bio organizovan i jednonedeljni generalni štrajk, Janković je istakao da se u okviru programa dobrovoljnog odlaska prijavilo 17 zaposlenih.

Ponuđeni program dobrovoljnog odlaska predviđa stimulativne otpremnine, 20 odsto više od uslova predviđenih Kolektivnim ugovorom, odnosno 60 odsto bruto plate po godini staža, kao i definisan minimalni iznos koji ne može biti manji od 400.000 dinara.

"S obzirom na ponuđene uslove, odziv je bio slabiji od očekivanog i moraćemo da razradimo dalje planove za racionalizaciju operacije, jer trenutni nivo fiksnih troškova ugrožava održivo poslovanje", ocenio je direktor.


NBS zadržao referentnu kamatnu stopu na 8%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas (22. jul 2010. godine) da referentnu kamatnu stopu zadrži na 8% godišnje.

Kako se navodi u saopštenju, Izvršni odbor centralne banke, koji je po novom zakonu o NBS preuzeo nadležnosti Monetarnog odbora, na današnjoj sednici je razmatrao ekonomska kretanja u Srbiji.

Poslednja promena referentne kamatne stope NBS (www.nbs.rs) bila je 11. maja kada je snižena sa 8,5 na 8%, a od početka 2010. referentna kamata je smanjena ukupno za jedan i po procentni poen.

Centralna banka kao referentnu kamatu koristi kamatnu stopu na dvonedeljne repo operacije. U repo operacijama NBS prodaje hartije od vrednosti uz obavezu da ih u određenom roku otkupi uz kamatu.


Konsolidovana dobit "Laste" u 2009. godini 469,1 milion dinara
Autobuski prevoznik, kompanija "Lasta" u 2009. ostvarila je 8,5 milijardi dinara konsolidovanog poslovnog prihoda sa neto dobitkom za prošlu godinu od 469,1 miliona dinara, objavljeno je na sajtu Beogradske berze.

U objavljenom konsolidovanom finansijskom izveštaju za 2009. navodi se da je dobit ostvarena pre svega zahvaljujući visokim "ostalim prihodima". Izveštaj je finansijska slika konsolidovanog matičnog preduzeća i zavisne kompanije "Lastra" iz Lazarevca.

Samo matično preduzeće u protekloj godini zabeležilo je poslovne prihode od 7,8 milijardi dinara, što je pad od 3,5% dok je neto dobitak bio svega 1,6 miliona dinara.

Većinski vlasnik najvećeg domaćeg autobuskog prevoznika je država koja u "Lasti" ima udeo od 64,4% i za sada nije poznato da li će u skorijem periodu ponovo biti raspisan tender za prodaju ovog paketa akcija. Prvi pokušaj bio je raspisan u u novembru 2007, ali je nekoliko puta produžavan i na kraju nije prihvaćena jedina ponuda konzorcijuma pravnih lica koja je pristigla.


"Gorenje" u Valjevu gradi centar za reciklažu elektronskog i električnog otpada
Kompanija "Gorenje" u Valjevu će otvoriti centar za reciklažu elektronskog i električnog otpada. Investicija je vredna nekoliko miliona evra, a budući centar zapošljavaće 80 radnika.

Slovenačko "Gorenje", čija fabrika rashladnih uređaja već nekoliko godina uspešno radi u Valjevu, o svojoj nameri da u ovom gradu otvori centar za reciklažu obavestilo je u sredu Olivera Dulića, ministra životne sredine i prostornog planiranja. U okviru akcije "Zeleni karavan Srbije", Dulić je u sredu, posetio Valjevo.

- Slični centri za reciklažu postoje i u drugim gradovima Srbije. Značajno je što će postrojenje koje "Gorenje" namerava da otvori u Valjevu moći da reciklira veći deo elektronskog i električnog otpada - rekao je ministar Dulić.


"Impol Seval" planira izvoz robe od 100 mil EUR - Porudžbine se udvostručile
Predsednik Uprave kompanije "Impol" Jernej Čokl izjavio je da Valjaonica aluminijuma "Impol Seval" Sevojno ove godine planira da izveze robu u vrednosti od oko 100 mil EUR i da su porudžbine duplo veće u odnosu na prošlu godinu.

On je agenciji Beta kazao da je na osnovu povećanja porudžbina u Valjaonici aluminijuma "Impol Seval" Sevojno očigledno da je u aluminijumskoj industriji recesija prošla.

- Ako ovako ostane bićemo veoma zadovoljni - kazao je Čokl.

Čokl je dodao da fabrika radi punom parom i da je premašen polugodišnji plan proizvodnje za 20%i izvezeno robe za 42 mil EUR, što je više nego što je izvezeno tokom cele prošle godine.

- Ove godine u fabrici se dobro radi. Recesija je više pogodila naše programe kojima pravimo profile i druge stvari za automobilsku industriju koja je zabeležila pad od od 50%, dok je u aluminijumskoj grani on iznosio 20% - kazao je Čokl.

On je ukazao da je jedan od problema "previsoka" kursna razlika dinara i stranih valuta.


New Fiat models to be produced in Zastava
KRAGUJEVAC -- Fiat Automobiles Serbia would be producing two new Fiat cars in its Kragujevac-based factory by the end of 2011.

The two models would be new versions of the Fiat Idea and the Lancia Musa cars.

President of the Fiat Board of Directors Sergio Marchionne stated this information at a press conference this week.

The two models that would be produced in Serbia are currently being produced in Turin, and include various versions with different engines, and a varying number of seats available.


Ex-manager blocks sale of Delta Maxi
BELGRADE -- Milka Forcan has successfully blocked Miroslav Mišković from selling Delta Maxi, according to B92’s sources.

Delta Maxi is the retail chain, a part of Serbia's largest privately held company, Delta Holding, owned by Mišković.

Until two months ago when she left the company, Forcan was one of Mišković's closest associates.

The District Court in Nicosia, Cyprus, has implemented temporary measures for disallowing Hemslade Trading Limited to sell any part of Delta Holding.

After Forcan blocked the work of the Delta Star company, the battle between her and her former close colleague Mišković has gone one step further, and Mišković is not able to sell Maxi currently.

The decision by the Cypriot court was requested by Forcan’s husband Branko.

Delta Holding attorney Nenad Popović confirmed that these temporary measures were put in place in Cyprus, and confirmed that the measures were requested by Branko Forcan, the husband of Milka Forcan, also also previously employed by Delta.

B92 found a conclusion on the website of the Agency for Business Registrars which states that the temporary measures exist in Cyprus, but that the must be confirmed by a Serbian court as well.

Reports said earlier this week that Branko Forcan was seeking a share in Delta Maxi before it was sold.

Previously, in her role as the Jugohemija company Board of Directors chairwoman, Milka Focan issues a bill of exchange worth EUR 5mn against another Delta Holding Unit, Delta Star, blocking the company's account.

Serbia and Cyprus have ratified agreements on legal aid in civil and criminal matters, under which a Serbian court will also have to undertake proceedings started in Cyprus.

On Wednesday, Delta Holding announced that it was ready to drop all suits for the protection of Jugohemija's assets if Board of Directors chairwoman Milka Forcan and her sister, Jugohemija Director Smiljka Mileusnić-Adžić, were to return those assets.

Delta Star last week filed criminal charges against Forcan, Mileusnic-Adžić and Zvedan Ćosić on suspicion of abuse of office, with their motive being their ownership relations in Jugohemija and in Delta Star.

The Belgrade-based media is reporting that because of the dispute between Delta Holding owner Miroslav Mišković and his former close associate Milka Forcan, the sale of Delta Maxi has been brought into question.

Milka Forcan refuted Delta Holding's claim that she had illegally taken a portion of that company's assets by founding the firm Jugohemija Management.

Delta Star, according to the data from the Central Securities Register, owns 77 percent of the capital of Jugohemija. The Cyprus-based Hemslade Trading Ltd., which is owned by Miroslav Mišković, owns 60 percent of Delta Star shares, while 40 percent are controlled by the Form Communication company, which is registered in Delaware and is thought to be owned by Milka Forcan.

Jugohemija, which is majority-owned by Delta Star, announced that it lent on a short-term basis RSD 478mn to that company but that the money was not repaid on time and the decision to issue a bill of exchange was reached "for the sake of protecting the company and its shareholders."

Jugohemija on July 2 blocked the account of Delta Star because, as it said, Delta Star was late in repaying its USD 478mn debt.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta