Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Statistički Srbija već van recesije
Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Dragan Vukmirović kaže da i najnoviji statistički podaci potvrđuju da je Srbija izašla iz recesije.On navodi da je rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine, u poređenju sa istim lanjskim periodom, iznosio 0,6 odsto, a u odnosu na poslednje tromesečje 2009. 0,8 procenata.

"BDP raste jer je i industrijska proizvodnja u prvih pet meseci ove godine uvećana za 5,4 odsto, u odnosu na isti lanjski period", naveo je Vukmirović.

Da je Srbija na putu oporavka pokazuje i spoljno-trgovinska razmena, rekao je direktor RZS i precizirao da je u prvih pet meseci ove godine trgovina sa inostransvom povećana 9,3 odsto, izraženo u dolarima, a u evrima sedam procenata, pri čemu je izvoz porastao 20 odsto (u dolarima), dok je uvoz uvećan po stopi od četiri odsto.

"To je dovelo do smanjenja deficita spoljne trgovine za 11,4 odsto u ovom periodu i do veće pokrivenosti uvoza izvozom", naglasio je Vukmirović.
Posmatrano po sektorima, u maju je vađenje rude i kamena uvećano 10 odsto, a poslovna aktivnost u prerađivačkoj industriji je bila u porastu za bezmalo osam procenata. "Proizvodnja i distribucija električne energije je porasla 1,8 odsto, iako obično više raste u ovom periodu godine, a jedan od razloga što se to nije dogodilo su i nepovoljne vremenske prilike za rad hidrocentrala", naveo je Vukmirović.

Najveći pad je zabeležen u građevinarstvu, zatim u ugostiteljstvu i hotelijerskim uslugama, a najmanji u trgovini, kazao je Vukmirović i predočio da je osnovni razlog za to mala tražnja.

"I stopa nezaposlenosti povećana je u prvih pet meseci za 3,6 odsto u odnosu na pošlu godinu i sada iznosi 19,2 odsto", rekao je on objašnjavajući da, ipak, tržište radne snage reaguje malo sporije na pozitivne tendencije u privredi.

Što se tiče zarada zaposlenih, Vukmirović je ocenio da one manje-više stagniraju, jer beleže blagi rast od dva procenta u odnosu na prethodnu godinu.

Komentarišući medijske napise da su zarade u Srbiji najmanje u Evropi, Vukmirović je objasnio da su prosečne zarade u našoj zemlji realno za oko 10 odsto veće, nego što se to prikazuje i objasnio da se u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj koriste drugačije metodologije obračuna, zbog čega se stvara privid da su tamo zarade veće nego što stvarno jesu.

Vukmirović je najavio da će RZS ove godine, kad je reč o kretanju cena na malo, možda poslednji put, objavljivati taj indeks, jer se takav način prikazivanja kretanja cena u Evropi više ne primenjuje, a umesto toga biće objavljivan indeks potrašačkih cena koji će se publikovati polovinom svakog meseca.

"Imamo sada situaciju da je praktično taj indeks potrošačkih cena za maj mesec, objavljen 15.maja, iznosio 1,4 plus, dok junski indeks cena na malo ukazuje da nije bilo promena", kazao je on i nagovestio da će za petnaestak biti objavljen indeks potrošačkih cena za jun.


Investicija vredna 285 miliona evra
Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija Seči potpisale su u subotu ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća Ibarske hidroelektrane, koje će graditi hidroelektrane na reci Ibar.
Vrednost te investicije iznosi oko 285 miliona evra, a predviđena je izgradnja 10 hidroelektrana na Ibru, ukupne snage 103 megavata i godišnje proizvodnje 420 miliona kilovat sati, što predstavlja početak realizacije Protokola o saradnji u oblasti energetike Srbije i Italije. Ugovor su potpisali direktor EPS-a Dragomir Marković i predsednik grupe Makaferi, čija je članica kompanija Seči, Gaetano Makaferi. Očekuje se da će kamen temeljac za prvu HE biti postavljen naredne godine.

- Očekujem veoma pozitivne komercijalne efekte od ovog ugovora. Ovo je prvi ugovor koji je EPS potpisao kao tržišno orijentisana i profitabilna kompanija. Nakon što se isplati investicija u projekat, trebalo bi da se zajednički donese odluka o daljem plasmanu električne energije. Italijanska kompanija imaće 51 odsto udela u zajedničkoj kompaniji, a EPS preostalih 49 odsto, dok će kompanija Seči obezbediti sav novac za ulaganje - istakao je Marković. On je dodao da su u toj kompaniji očekivali proteste organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, jer se svi veliki energetski projekti suočavaju sa pritiscima u toj fazi realizacije. Prema njegovim rečima radi se studija uticaja na zaštitu životne sredine koja će, kako je naglasio, pokazati da neće biti negativnih efekata. Ministar Škundrić istakao je da potpisani ugovor čini 20 odsto dogovorenih investicija iz oblasti energetike sa vladom Italije.


Agreement signed for 10 hydroelectric plants
EPS has signed an agreement with Italian company SECI Energia for founding a joint venture called Ibarske Elektrane. In the coming years, they will be building 10 hydroelectric plants along the Ibar River, worth a total of EUR 278mn.

EPS General Director Dragomir Marković said that positive commercial effects are expected from the agreement, adding that attention will be paid to renewable sources of energy and the protection of the environment.

“Also, the project will be bringing benefits to the local community in various ways, starting with taxes, work for the local companies in building the plants, and jobs for locals in the construction process, and later in the exploitation,” Marković said.

The Italian company will own 51 percent of the shares of the new company.

“The energy that is produced will be available to the entire country, and the entire market. We agreed with our partners that the environment must be protected and the specifics of the local region must be respected and invested in, and we believe that this project will contribute to development in the region,” Italian company representative Gaetano Maccaferri said.

Energy Minister Petar Škundrić said that the agreement represents 20 percent of the agreed investments that will be made in the energy sector with the help of the Italian government.

Italian ambassador to Serbia Armando Varricchio said that “Italy believes that Serbia is the most important country in the region and that it will be the main force of development in the region and will attract foreign investments.”

“I am sure that this project will have benefits for both sides,” he said.


Aerodrom "Nikola Tesla" postao akcionarsko društvo - vrednost kompanije 200 mil EUR
U skladu sa najnovijim izmenama Zakona o pravu na besplatne akcije, beogradski aerodrom "Nikola Tesla" više nije javno preduzeće već zatvoreno akcionarsko društvo.

Nominalna vrednost jedne akcije je 600 dinara. Ukupan broj akcija je 34,2 miliona, pa Aerodrom ukupno vredi 20,5 milijardi dinara (oko 200 miliona evra). Aerodrom je jedno od šest javnih preduzeća inicijalno predviđenih za besplatnu podelu akcija i zajedno sa NIS-om jedino preduzeće koje je imalo rok do 30. juna ove godine da se transformiše u akcionarsko društvo.


Nikola Tesla Airport became joint stock company - Company now worth 200 million euros
In accordance with the latest amendments to the Law on Right to Free Shares, Belgrade-based Nikola Tesla Airport is not a public company any more, but a closed joint stock company.

The nominal value of shares is RSD 600. Total number of shares is 34.2m, so that the airport is worth total of 20.5 billion dinars (about 200 million euros). Nikola Tesla Airport is one of six public companies whose shares are initially planned to be distributed among citizens for free. It is the only company, other than the Petroleum Industry of Serbia (NIS), that had to be transformed into a joint stock company prior to June 30, 2010.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta