Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
MMF: Usporen oporavak Srbije
Beograd -- Ekonomski oporavak Srbije je još spor, ali je zasnovan na zdravijim osnovama", kaže stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik.
Lisovolik kazao da je oporavak započet u drugoj polovini 2009. godine izgubio zamah i da je zabrinjavajuće što ljudi i dalje ostaju bez radnih mesta.

Kako je naveo, prema proceni MMF-a bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2010. će porasti 1,5 odsto, a u 2011. rast će biti tri procenta što je malo ispod nivoa rasta koji će doprineti povećanju broja radnih mesta.

Lisovolik je naveo i da je finansijska stabilnost u Srbiji poboljšana, ali da je inflacija postala rizik.

"Inflacija u Srbiji će, prema ocekivanjima MMF-a, biti u okviru cilja Narodne banke Srbije (NBS), ali postoje rizici koji će gurati ka gornjoj granici inflacije", kazao je on. Cilj NBS je inflacija od šest odsto, plus-minus dva odsto.

Lisovolik je rekao da je fiskalna politika jedna od glavnih oblasti u Srbiji koja ima problem i naglasio da je neophodno smanjiti, odnosno rešiti problem rashoda budžeta.

I izdaci za penzije i plate problem su koji mora da se reši, naglasio je on ukazavši da jedino Italija i Grčka imaju veći udeo tih rashoda u BDP-u od Srbije.

Reformom penzijskog sistema bi terebalo da reši taj problem, dodao je on. 
Lisovolik je ocenio da zakon o fiskalnoj odgovornosti koji je uslov za potvrdjivanje pete revizije aranžmana Srbije sa MMF-om predstavlja dobaro rešenje.

Prema njegovim rečima, taj zakon daje fiskalna pravila za rast plata i penzija i uvodi fiskalni savet koji će povećati transparentnost javnih finasija.

"Primena zakona o fiskalnoj odgovornosti može za Srbiju da bide izlazana strategija iz programa sa MMF-om", naveo je on.

On je kazao i da je jedna od najvažnijih reformi u Srbiji privatizacija i da će ona pomoći rastu izvoza i domaće štednje.

Preveliko učešće javnog sektora u privredi Srbije, kako je rekao, guši privatni sektor.

Lisovolik je ocenio da je Srbija izbegla pune razmere svetske ekonomske krize, ali i da globalni oporavak neće pomoći Srbiji da ostvari rast izvoza i oporavak jer je neophodno poboljšati dve ključne oblasti - fiskalnu odgovornost i strukturne reforme. 

Lisovolik je ocenio i da je dobro što je Srbija povećala izvoz, ali je naglasio da je neophodno da Srbija postane "uzorni reformator". Ocenio je da je kampanja za ukidanje nepotrebnih propisa bila razočaravajuća, ali da očekuje da će proces reforme propisa biti okončan. Dodao je da Srbija mora da izbegne nazadne korake kao što s uvodjenje novih taksi i nameta.


Nemamo perspektivu bez 4-5 mlrd. $
Beograd -- Srbija ni nakon deset godina nije prišla tržištima na kojima smo bili 1989. godine, kaže ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.
On ocenjuje da upravo zbog "Srbija bez direktnih stranih investicija u iznosu od dve do četiri - pet milijardi dolara, nema značajnu ekonomsku perspektivu".

Milosavljević je ukazao da je Vladi Srbije potreban konkretan zaključak i preporuka o tome kako privući nove strane investicije i otvoriti nova radna mesta.

Srbija je u poslednjih deset godina generisala oko 14 milijardi dolara direktnih stranih investicija, što je dobar, ali ne i najbolji rezultat, smatra ministar.

On je ukazao da naša zemlja ima i dalje stopu nezaposlenosti od 19 odsto i da je mnogo siromašnih koji rade, a nemaju dovoljna, ili redovna primanja.

Milosavljević smatra da je najbolji način za "hvatanje u koštac" sa tim problemima stvaranje atraktivnog i konkurentnog ambijenta za privlačenje stranih investitora.

"Veliki broj investicija u Srbiji bile su 'braun fild', odnosno privatizacija državnih preduzeća, koja je u velikoj meri uspešno završena, ali je donela i inovacije i tehnička unapredjenja koja su rezultirala gubitkom radnih mesta, kako bi se postigla konkurentnost na tržištu", rekao je on.

Ministar je naglasio da Srbija nije menjala poresku politiku i da postoji stabilnost privrednog i političkog ambijenta.


Izraelci bi sve akcije Autoprevoza
Beograd -- Izraelska kompanija Kavim objavila je ponudu za preuzimanje 72.574 akcija odnosno 11,13 odsto čačanskog Autoprevoza [APCA].
Ponuđač nudi 700 dinara po akciji a ponuda se zatvara 13. oktobra, objavljeno je na sajtu Beogradske berze.

Prosečna ponderisana preovladujuća cena akcija Autoprevoza za tri meseca pre objavljivanja namere preuzimanja je 516,94 dinara. Ukupno je emitovano 651.581 akcija Autoprevoza nominalne vrednosti 1.000 dinara.

Kavim, koji će ako preuzme akcije biti vlasnik 100 odsto čačanskog prevoznika, planira da u tom preduzeću razvija nove kapacitete kroz ulaganje u opremu i povecanje efikasnosti poslovanja.

Autoprevoz, koji se bavi prevozom putnika u gradskom saobraćaju, u 2009. je ubeležio ukupan prihod od 718,18 miliona dinara i neto dobitak od 46,79 miliona.

Akcijama Autoprevoza na Beogradskoj berzi se trguje od oktobra 2007. Maksimalnu cenu u poslednjih godinu dana ubeležile su juče, od 780 dinara po hartiji, a minimalnu pre tačno godinu dana, od 220 dinara.


Serbian Railways gets EBRD loan
BELGRADE -- The government owned railway company Železnice Srbije and the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) signed a contract on Wednesday.

It regards a EUR 100mn loan that will be used to repair 112 km of railway along Corridor 10 and purchase new locomotives.

The document was signed by Železnice Srbije (Serbian Railways) General Director Milovan Markovć and EBRD Managing Director for Infrastructure Thomas Maier. Minister of Infrastructure Milutin Mrkonjić was also present at the signing.

Markovć stated afterwards that EUR 65 million would be spent on new locomotives, while the rest would be used to repair railways along Corridor 10, which includes buying the machines needed for maintenance.

The completion of the road and railway Corridor 10 section through Serbia is a priority for the government, said Mrkonjić. According to him, the north leg of the corridor, from Belgrade to Subotica, will be finished by May 1, 2012, while the work on the electric installations for the Niš-Dimitrovgrad railway will begin in the next month or two.


Delta sells 50% of Maxi by end of year
- Delta holding will finish the negotiations by the end of the year on sale of up to 50% of the ownership of Maxi market chain - said Jelena Krstovic, the Corporate Communications Director in that holding.

She said that they had received the offers for Maxi from Belgian Delhaize and several investment funds from the European Union (EU) and the United States of America (USA).

- The reason for sale does not lie in financial problems since they do not exist - said Krstovic.

She was unable to specify which potential foreign partners were interested in Maxi and what percentage of ownership of that market chain they wanted to acquire since the confidentiality agreement had been signed.

- If the sale happens, part of the income will be spent on servicing current obligations, while the rest will be invested in development of retail trade and agrarian sector - said Jelena Krstovic.


Israeli Kavim wants to become sole owner of Cacak-based Autoprevoz
Israeli Kavim-International Public Transport has announced a bid for takeover of 72,574 shares, that is, 11.3% of Cacak-based Autoprevoz.

- The bidder offers RSD 700 per share, and the offer will be closed on October 13 - it is announced on the website of the Belgrade Stock Exchange.

Average pondered dominant price of the shares of Autoprevoz for the period of three months before the announcement of the bid for takeover is RSD 516.94.

Autoprevoz issued total of 651,581 shares of nominal value of RSD 1,000.

Kavim, which will become the owner of 100% of the Cacak transportation company if it takes over aforementioned shares, plans to develop new capacities in that company through investments in equipment and improvement of business efficiency.

Autoprevoz, which transports passengers in the city transport, registered total income of RSD 718.18m and net profit of RSD 46.79m in 2009.


Trading in the shares of Autoprevoz on the Belgrade Stock Exchange started in October 2007. They reached their maximum price in the last 12 months yesterday - RSD 780 per share, while the minimum price was registered exactly one year ago - RSD 220.


NBS: Devizne rezerve opale za 79,7 mil EUR
Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u avgustu opale za 79,7 mil EUR i 31. avgusta iznosile 10 mlrd EUR, saopštila je danas centralna banka.

Najveći uticaj na smanjenje deviznih rezervi NBS u toku avgusta imali su neto prodaje deviza NBS na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 182,5 mil EUR, i isplata stare devizne štednje u iznosu od 14 mil EUR, piše u saopštenju.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, i sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iznosile su 31. avgusta 5,1 mlrd EUR.

Izraženo u dolarima, devizne rezerve su na kraju avgusta iznosile 12,6 mlrd USD i takav njihov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 442% i istovremeno pokriva osam meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve banaka su poslednjeg dana avgusta iznosile 1,5 mlrd EUR, tako da su ukupne devizne rezerve zemlje iznosile 11,6 mlrd EUR, odnosno 14,6 mlrd USD.

NBS navodi da su u toku avgusta ostvarene pozitivne međuvalutne promene nastale zbog smanjenja vrednosti evra u odnosu na dolar, kao i rast cene zlata i tržišne vrednosti stranih hartija od vrednosti, u ukupnom iznosu od 153,4 mil EUR.


SOSKIC: Inflation remains at projected level
- Inflation in August was higher than expected due to a significant increase in the prices of food, but NBS will react to the "agricultural shock" of the prices and make sure that the inflation stays within the projected limits by the end of the year - said Dejan Soskic, the Governor of the National Bank of Serbia.

- Monetary policy does not react to prevent the growth of prices, but to prevent the so-called transmission effect. By increasing restrictiveness, NBS will prevent an overflow of the increase in prices of these products to the inflationary expectations and other prices in order to achieve its mid-term aims regarding inflation - said the Governor.

The increase in consumer prices in August amounted to 1.4%, which is a consequence of a significant growth of prices of processed food within the base inflation.

High level of prices of agricultural products is the key cause of the growth of food prices.

Soskic said the prices of agricultural products could be expected to grow less in 2011, having in mind that they had grown a lot in 2010.

The announced rise of salaries and pensions in January 2011 will contribute to the growth of inflation in 2011 by 0.3 to 0.4%, the Governor estimated.

The Governor also said that the share of foreign currency loans had dropped during 2010 by 2%, reaching 73% in July.

Soskic said that the export growth in the second quarter of 2010 amounted to 22%, while the import had grown by 11%.

The inflow of foreign investments is not satisfying because their net value in the second quarter was only 140 million euros, while companies and banks repaid the debts worth about 700 million euros.

Soskic said that, if the IMF approved of the fifth revision of the credit arrangement with Serbia, the Central Bank would withdraw only 55 million euros of the available tranche of 380 million euros.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta