Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Strateško parnerstvo EBRD i Galeba
Beograd -- Kompanija „Galeb Metal Pack“ iz Šapca i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisaće 1. oktobra ugovor o strateškom partnerstvu.
Kako je saopštila ta kompanija, EBRD je 27. septembra donela odluku o strateškom partnerstvu sa kompanijom „Galeb Metal Pack“.

Aranžman između EBRD i kompanije koja posluje u sastavu sistema Galeb i koji proizvodi metalnu ambalažu, je dugoročan i obuhvata dve faze.

Dobijena sredstva iz prve faze Galebova fabrika ambalaže će iskoristiti za nabavku nove opreme i ulaganje u obrtna sredstva.

Pregovori se zatim nastavljaju i očekuje se da će, u drugoj fazi, EBRD odobriti sredstva za investicioni razvoj i ulaganja u novu opremu, čime će biti stvorene tehnološke i tehničke pretpostavke za realizaciju projektovanih ciljeva.

Očekuje se da će, u naredne tri godine, nivo prodaje metalne ambalaže dostići 40 miliona evra. Za prvih devet meseci rada, premašen je prošlogodišnji obim prodaje, a izvoz je u stalnom rastu pa će do kraja godine biti duplo veći u odnosu na prošlogodišnji.

U Galebu očekuju da je ovo samo prvi korak u dugoročnoj strateškoj saradnji sa EBRD i očekuju da će se ona proširiti i na ostale profitabilne kompanije u sistemu, istaknuto je u saopštenju.


Slovenačka Perutnina želi Agroživ?
Beograd -- Vrlo je izvesno da će slovenački proizvođač živinskog mesa i prerađevina Perutnina Ptuj kupiti pančevačko preduzeće za proizvodnju mesa Agroživ.
Inače, Agroživ je pre dva dana oglasio javni poziv za prodaju celokupne imovine vredne oko 35,4 miliona evra

Branislav Gulan iz PKS-a kaže da je Perutnina Ptuj, kupujući pre tri godine preduzeće Topiko iz Bačke Topole, već preuzela primat na srpskom tržištu živine, pa se vrlo lako može desiti da kupi i Agroživ.

"Od čelnih ljudi iz tog preduzeća čuo sam da imaju ambiciju da se dalje šire i osvajaju tržišta živine u regionu. Ne bih bio iznenađen ako odluče da kupe i Agroživ", navodi Gulan i dodaje da je Perutnina Ptuj pre tri godine preuzela preduzeće Topiko iz Bačke Palanke, jednu od najvećih farmi živine u Srbiji, koje sada uspešno posluje.
Živa Stojin iz sindikata Nezavisnost u Agroživu kaže da je radnicima potpuno svejedno ko će da ih kupi, važno im je samo da sačuvaju svoja radna mesta i dobiju priliku da rade.

"Bilo bi dobro da Agroživ uskoro dobije novog vlasnika i da kao neopterećeno preduzeće krene da normalno radi. Sačuvali smo proizvodnju, primamo plate i to je najvažnije", ističe Stojin.

Agroživ u stečaju oglasio je prekjuče javni poziv za prodaju celokupne imovine čija je vrednost procenjena na 3,7 milijardi dinara. Na prodaju su ponuđeni zemjište, objekti, postrojenja i oprema, udeli u drugim firmama i potraživanja od kupaca.

Rok za dostavljanje ponuda je 20. oktobar, a javno otvaranje ponuda obaviće se u Privrednom sudu u Pančevu 28. oktobra. Pravo na učešće imaju sva pravna i fizička lica. Ponude čija je vrednost manja od predviđenog depozita od 743,6 miliona dinara, neće se uzimati u obzir.

Prodaje se i 33.000 kvadratnih metara zemljišta u Žitištu, oprema za uzgoj živine, inkubatori, oprema za klanicu, oprema za klanje, hlađenje, pakovanje i zamrzavanje živinskog mesa, kamioni, hladnjače, traktori i ostala poljoprivredna mehanizacija. Ponuđeni su i udeli u preduzećima Agroživ promet i Finansije iz Pančeva, Živinavet iz Zrenjanina, Panonija iz Crepaje, Agroživ invest iz Žitišta, Agroživ iz Banjaluke, Peščar promet iz Banatskog Karlovca...

Na prodaju su ponuđeni upravna zgrada Agroživa u Pančevu, osam silosa za smeštaj stočne hrane, turističko-ugostiteljski objekat u Međi, motel „Bolji život" u Srpskom Itebeju, restoran Toračana u Toraku, kafana Olimpija u Tordi, a u Žitištu upravna zgrada, prodavnica, motel Kozara, kafana Bosna, kao i deo kuće u Beogradu, ali i ostale pomoćne građevine.
Perutnina: Već imamo dovoljno posla

U Perutnini Ptuj kažu da na srpskom tržištu, kupovinom preduzeća Topiko iz Bačke Topole imaju dovoljno posla i da zasad ne razmišljaju o novim ulaganjima. „Perutnina Ptuj je u svojoj poslovnoj strategiji internacionalizacije, na srpskom tržištu materijalizovala svoje planove sa preuzimanjem većinskog vlasništva živinarskog društva Topiko iz Bačke Topole", piše u odgovoru Perutnine na pitanje da li će kupiti Agroživ.


Srbija povlači 15% tranše od MMF
Beograd -- Narodna banka Srbije (NBS) danas će od Međunarodnog monetarnog fonda povući 53,5 miliona evra, što je oko 15 odsto pete rate kreditnog stend-baj aramžmana.
Kako se ištiče u saopštenju, povlačenje manje sredstava od odobrenih Srbiji omogućavaju tekuća platnobilansna kretanja.

Uzimanjem 53,5 miliona evra od pete rate ukupna suma koja je iz aranžmana sa MMF do sada iskorišćena biće oko 1,27 milijardi specijalnih prava vučenja, ili oko 1,46 milijardi evra.

To predstavlja 273 odsto kvote Srbije u MMF i u granicama je povoljnijih uslova finansiranja naše zemlje, ističe srpska centralna banka.

Inače, Međunarodni monetarni fond je juče odborio petu reviziju što omogućava Srbiji da povuče novu ratu kredita od 366,5 miliona evra.
Odbor direktora MMF na sastanku 27. septembra pozitivno ocenio sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa Srbije u okviru stend-baj aranžmana čime je uspešno okončano njegovo peto razmatranje.

Pozitivna ocena MMF omogućuje Srbiji povlačenje novca za jačanje deviznih rezervi od 319,6 miliona specijalnih prava vučenja, što je oko 366,5 miliona evra, navodi se u saopšternju NBS.

Prema oceni MMF Srbija je, kako se ističe, ispunila sve kriterijume izvršenja utvrđene programom za kraj juna i do sada beleži umeren ekonomski rast.

Oporavak privrede je stabilan, a MMF ukazuje da će se izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu uvesti veći stepen stabilnosti u domenu fiskalne politike na srednji i duži rok.

Preporučeno je dalje sprovođenje strukturnih reformi i unapređenje poslovnog ambijenta radi privlačenja stranih direktnih investicija, što će doprineti jačanju privrednog rasta u srednjem roku i povećanju zaposlenosti.


Dividenda za obične akcije AIK banke tek u januaru
Niška AIK banka objavila je da će na osnovu konsultacija obavljenih u Narodnoj banci Srbije isplatu dividende za obične akcije za 2008. i 2009. godinu izvršiti tokom januara 2011. godine, a po prestanku važenja odluke o privremenim merama za očuvanje finansijske stabilnosti u Republici Srbiji.

Banka je podsetila da je u toku isplata dividende za prioritetne akcije i to u visini od 6 procenata od nominalne vrednosti odnosno 114 dinara po akciji. AIK banka je vlasnicima običnih akcija ostala "dužna" dividende u bruto iznosima od 44,18 dinara (2008. godina) i 23,78 dinara (2009. godina) jer se u proteklom periodu, prema navodima same banke, nisu stvorili svi potrebni uslovi za isplatu novčanog dela dividende.


Vlada Vojvodine prihvatila ponudu "Waz" - Medijska grupacija poklanja 55% zaposlenima u "Dnevniku"
Vlada Vojvodine prihvatila je juče ponudu medijske grupacije "Waz" da pokloni svoj udeo od 55% zaposlenima u preduzeću "Dnevnik - Vojvodina pres", uz izvesne uslove koje novi vlasnici treba da ispune.

Predstavnici "Waz" ovog meseca saopštili su da se povlače iz vlasništva u listu "Dnevnik" i da svoj udeo od 55% žele da poklone zaposlenima.

Preostalih 45% vlasništva u preduzeću "Dnevnik - Vojvodina pres", koji izdaje list "Dnevnik", u vlasništvu je "Dnevnik holdinga" čiji je osnivač Skupština Vojvodine.

U saopštenju sa sednice Vlade Vojvodine navodi se da je uslov za prihvatanje "Waz" ponude taj da i ubuduće "Dnevnik holding" predlaže glavnog i odgovornog urednika lista "Dnevnik", kao i zamenika generalnog direktora "Dnevnik Vojvodina presa".

Dodaje se da je uslov za prihvatanje ponude da novi vlasnici ne mogu da prodaju svoje udele u "Dnevnik Vojvodina presu" narednih 10 godina, kako bi se stvorili uslovi za nesmetan rad i poslovanje tog preduzeća i onemogućile zloupotrebe.

Zaposleni u "Dnevnik Vojvodina presu" prilikom prodaje udela biće dužni da ih u skladu sa zakonom prvo ponude "Dnevnik holdingu", kao manjinskom vlasniku, po tržišnim cenama, dodaje se u saopštenju.


Zrenjanin-based Dijamant takes out loan of 10 million euros from AIK Banka
Dijamant in Zrenjanin, a part of Invej Group, held a special assembly of shareholders on September 21, 2010.

On that occasion, the company made the decision to take out a loan of 10 million euros from Nis-based AIK Banka.


Samsung interested in investing in Serbia
Samsung is checking the possibility of starting the business in Serbia and the company's representatives have already visited several possible locations for organization of the production in the Balkans. Talks with this company will most certainly be continued during the next few months and, as daily paper Blic learns from unofficial sources, it is possible that the company will be producing LCD TVs in Serbia.

The Serbian delegation led by Deputy Prime Minister Mladjan Dinkic, which is currently staying in South Korea, visited the headquarters of Samsung yesterday. This company, if it decides to start the production in Serbia, will most probably be offered an appropriate package of incentives, all in accordance with the government's policy for attracting investments in the fields of electronics and information technologies.

The meeting between Mladjan Dinkic and Yura President Ohm Dae Yeol was held yesterday in the company's headquarters in Seoul.

- If the existing trend of demand for Yura's products continues, the new factory in Nis, which should be finished by April 2011, may employ over 2,000 people, although the contract obliges Yura to employ only 1,500 people. There is also a possibility of this company opening another plant in Serbia through its daughter company Yura Eltec, which is currently researching the market and considering the option of starting the production in our country - Mladjan Dinkic told Blic.

In only six months, Yura employed 1,300 workers, thus becoming the most efficient investor that has ever come to Serbia, highlighted the Minister.


Recapitalization of Cacanska Banka by end of year
- Cacanska Banka is close to end the negotiations on recapitalization with the International Finance Corporation (IFC) and the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). The recapitalization may be finished before the end of the year - said Dragan Jovanovic, the Chairman of the bank's Executive Board.

- In that way, the bank's credit potential will be increased for both citizens and the economy sector - said Jovanovic.

He emphasized that the IFC and the EBRD saw Cacanska Banka as a stable finance institution in the market of Serbia, capable of developing and expanding its network.

- With that direct foreign investment, Cacanska Banka will get the new, fresh funds. The IFC and the EBRD will also bring two new credit lines, which will enrich the offer of Cacanska Banka - Jovanovic concluded.

It was announced earlier that the IFC, a part of the World Bank, was considering the recapitalization of Cacanska Banka through the acquisition of 20% of shares and the approval of a loan in amount of 7 million euros.


Alfa Plam bought units of former Kostana
Former Kostana's units and warehouses at 23,500 square meters, half of which is roofed, have been bought by Vranje-based Alfa Plam from previous owner Amasis for EUR 4.4m, that is, about RSD 460m.

Explaining the reasons for this investment that is quite big even for Alfa Plam, CEO Velin Ilic says that their intention to expand the business is not from yesterday and that they have been needing about 10,000 square meters for that purpose over the last ten years or so. The space they bought will be used as storage space during the next three years.


- We also have a warehouse in Sremska Mitrovica and two warehouses in Nis. Now all our goods will be stored in Vranje and, on that basis, we will save between 250,000 and 300,000 euros per year - Ilic added.

He is of the opinion that it is still early to say if Alfa will also organize the production in Kostana's units in the foreseeable time. But he believes that they have definitely found a long-term solution to the problem of storage capacities for materials and ready-made products.

It is interesting that Alfa has bought these units from the dominant shareholder - Amasis, a member of Alco Group, which practically runs the company because it has the majority of representatives in the managing board. In the organization of the Bankruptcy Center of the Privatization Agency, Amasis bought Kostana's production units four years ago at the price of 110 million dinars. For some time, Amasis intended to build a confectionery factory in that location, but it has obviously found a better purpose.


Amasis has the share of 24.8% in the Vranje-based manufacturer of ranges and heating bodies, while A Auto Vanero, which closely cooperates with Alco Group, owns about 24.3% of Alfa Plam's shares. This year, for the second consecutive year, the representatives of Alco Group have assumed the majority of positions in the management of this company, which is a rare profitable company in the south of Serbia.

Alfa registered the net profit of RSD 380.8m in the last business year, while its net profit in the first six months of 2010 amounted to 153.5 million dinars.


Rast industrijske proizvodnje 3,4 %
Beograd -- Industrijska proizvodnja u Srbiji u avgustu je bila 3,4 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, ali je prema proseku iz 2009. bila manja za 0,1 odsto
Posmatrano po sektorima, u avgustu je rast na godišnjem nivou zabeležen u vađenju rude i kamena, od 11,5 odsto, i perađivačkoj industriji, od pet procenata, dok je u proizvodnji i distribuciji električne energije, gasa i vode ubeležen pad od pet odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama pokazuju rast u proizvodnji intermedijarnih proizvoda osim energije, od 6,9 odsto, kapitalnih proizvoda, od četiri odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju, od 2,7 odsto, i energije, od 2,2 odsto.

Pad je u avgustu ove u poređenju sa avgustom prošle godine registrovan u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju, od 7,1 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u avgustu 2010. u odnosu na isti mesec 2009. porastao je u 19 oblasti koje u strukturi industrijske proizvodnje imaju učešće od 65 odsto. Pad je ubeležen kod deset oblasti.

Avgustovskom rastu industrijske proizvodnje najviše su doprineli povećanje proizvodnje hemikalija i hemijskih proizvoda, derivate nafte, prehrambenih proizvoda, duvanskih proizvoda i mašina i uredjaja.

Uključujući industrijsku proizvodnju malih preduzeća, koja se prati na uzorku, industrijska proizvodnja u avgustu ove godine u odnosu na prosek 2009. kod ukupne industrijske proizvodnje je bila veća za 0,3 odsto a kod preradjivačke industrije za procenat.


Inflacija u septembru jedan odsto
Beograd -- U Srbiji je inflacija u septembru bila jedan odsto, dok je ukupan rast cena u prvih devet meseci 2010. godine dostigao 7,7 odsto.
Cene na malo u septembru su bile za 8,7 odsto veće nego u istom mesecu 2009. godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Troškovi života u Srbiji su u septembru bili veći za 1,1 odsto nego u avgustu, a od početka godine porast troškova života iznosio je 6,6 procenata.

U septembru ove godine troškovi života bili su 7,2 odsto veći nego u istom mesecu 2009. godine, navodi se u saopštenju RSZ.

Razlika između inflacije i troškova života, ističe RSZ, posledica je različitog uticaja rasta cena pojedinih proizvoda na formiranje tih indeksa.

Narodna banka Srbije je za ovu godinu planirala ciljanu inflaciju između četiri i osam odsto.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta