Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Serbia takes out loans from abroad thanks to World Bank's guarantee
Serbia will soon be able to take out loans from abroad thanks to the World Bank's guarantee, the Ministry of Finance of Serbia announced today.

That means, according to the announcement, that Serbia will be able to get USD 400 million worth of commercial loans in the international market, with a significantly lower interest rate and a longer repayment period, at the time when the interest of foreign investors is reduced.

The World Bank's guarantees for easier and quicker obtaining of favorable foreign loans can be used as soon as they are approved by the Board of Executive Directors of that international finance institution and ratified by the Parliament of Serbia.

That form of cooperation between Serbia and the World Bank was agreed in Washington, during the official negotiations conducted by the delegation of Serbia led by Vladan Manic, an adviser to the Serbian Minister of Finance.
Serbia is the third country in the world to agree with the World Bank on allotment of loan guarantees.


Vlada donela program mera za ublažavanje krize u 2011.
Vlada Srbije je danas donela Program mera za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize u 2011. godini.

Za taj program je iz budžeta Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja izdvojeno sedam milijardi dinara.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomije, Program podrazumeva nastavak odobravanja kredita privredi i građanima sa subvencionisanim kamatnim stopama, i to: za likvidnost, finansiranje trajnih obrtnih sredstava i za izvozne poslove.

Program obuhvata kredite za investicije, potrošačke kredite, subvencije za podsticanje proizvodnje i remonta šinskih vozila za potrebe JP "Železnice Srbije".

Program obuhvata i nastavak subvencionisane prodaje automobila proizvedenih u Srbiji zamenom "staro za novo", mere podrške građevinskoj industriji kroz subvencionisanje kamate za stambene kredite, podsticanje proizvodnje, remonta i prodaje građevinskih
mašina, kamiona, specijalnih nadgradnji na kamionskim šasijama, proizvodnje i prodaje traktora i priključnih mašina proizvdenih u Srbiji.

Usvojen je i Program o kreditnoj podršci privredi preko Fonda za razvoj.

Na današnjoj sednici Vlade, na predlog Ministarstva ekonomije, utvrđen je i program za zapošljavanje: subvencije za preduzeća i organizacije i dotacije za organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, a sve za potrebe profesionalne rehabilitacije i
zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

U oblasti turizma doneta je Uredba o kreditima za podsticanje kvaliteta ugostiteljske ponude, kao i Program subvencija za razvoj turizma u ovoj godini.


"Matroz" investira 75 mil EUR u topionicu aluminijuma u Sremskoj Mitrovici - Kapacitet linije za rec
Sremskomitrovački "Matroz" će investirati u postojeću topionicu aluminijuma 75 mil EUR, izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine Predrag Doganović, pomoćnik direktora za pravne poslove "Matroza".

U topionici će se reciklirati aluminijumske limenke. U prvoj fazi godišnji kapacitet reciklaže iznosiće 75.000 tona, dok će se u drugoj fazi on povećati za duplo i iznosiće 150.000 tona.

U toj takozvanoj "prljavoj" proizvodnji primenjivaće se strogi ekološki standardi i životna sredina neće biti ugrožena.

Proizvodnja je namenjena inostranom tržištu.


Komercijalna banka u vladinom programu subvencionisanih kredita
Komercijalna banka najavila je danas da će i u 2011. godini značajnim vlastitim finansijskim sredstvima učestvovati u realizaciji Programa subvencionisanih kredita, koji imaju za cilj podršku građanima za kupovinu trajnih potrošnih dobara i nekretnina, kao i podršku proizvodnji namenjenoj za izvoz.

U ponudi stambenih kredita, Komercijalna banka će uvesti veoma bitnu stimulativnu meru - davanje mogućnosti korisnicima kredita da, u skladu sa vlastitim opredeljenjem i potrebama, u otplati koriste grejs period (odloženo plaćanje) do 12 meseci.

Cilj je da se bitno olakša plaćanja kreditnih obaveza u početnom, obično finansijski najopterećenijem periodu otplate, navedeno je u saopštenju.


Kravčenko: Za akciju NIS-a 506 RSD
Beograd -- Ruski Gaspromnjeft objavio je nameru da preuzme 19,12 odsto akcija NIS-a od malih akcionara po ceni od 4,8 evra po akciji, odnosno najmanje 506,48 dinara.
Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kazao je da će ponuda biti objavljena nakon odobrenja Komisije za hartije od vrednosti koje se očekuje u roku od dva do devet dana.

"Ponuda će trajati 45 dana i građani koji se odluče da prodaju akcije, mogu da očekuju novac u martu", rekao je Kravčenko.

Kravčenko je naglasio da se ponuda odnosi na akcije u na slobodnom tržištu, ali i da prodaja akcija nije obavezna "i zavisi od volje svakog građanina, koji je vlasnik akcije”.

"Gaspromnjeft" je u obavezi, na osnovu kupoprodajnog ugovora za NIS, da istakne ponudu za otkup akcija, a građani su od avgusta 2010. mogli da trguju i nezavisno od te ponude.

Do sada je na Beogradskoj berzi trgovano akcijama NIS-a po najvišoj ceni od 550 dinara, a najniža cena bila je bila 442 dinara.

Kravčenko je naveo da, prema prvim preliminarnim izveštajima, dobit NIS-a u 2010. godini iznosi oko šest milijatrdi dinara.

Gaspromnjeft ima 51 odsto akcija NIS-a.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta