Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Podnošenje ponuda za "Telekom" do 31. marta - Vlada produžila rok potencijalnim kupcima
Rok za podnošenje obavezujućih ponuda za kupovinu "Telekoma" Vlada Srbije će produžiti sa 21. februara na 31. mart, saznaje "Blic". Ovu informaciju potvrdili su i u Ministarstvu finansija. Glavni razlog je to što potencijalni kupci "Deutsche Telekom" i "France Telekom" još nisu obezbedili novac, kazao je "Blicu" dobro obavešten izvor blizak Vladi.

U Ministarstvu za telekomunikacije su potvrdili za "Blic" da je radna grupa za prodaju "Telekoma" glasala za produženje roka za predaju obavezujućih ponuda, a u Ministarstvu finansija i da će rok biti produžen za nešto više od mesec i po dana. Kako saznaje "Blic", razlozi nisu to što potencijalnim kupcima još treba vremena za detaljnu analizu "Telekoma", što se može čuti po nadležnim ministarstvima, već isključivo činjenica da francuska i nemačka kompanija još nisu obezbedile finansiranje.

- Produženje roka nije zbog ruske kompanije i "America movil" kojima rukovode milijarderi, već zbog "Deutsche Telekom" i "France telekom" - kaže izvor "Blica".


KRAVČENKO: Odluka o ulaganju u Rumuniji do kraja marta
"Naftna industrija Srbije" (NIS) će do kraja marta odlučiti o otvaranju kompanije u Rumuniji koja bi se bavila proizvodnjom nafte i prodajom goriva.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je na nedavno održanoj konferenciji za novinare rekao da se još razmatra da li će biti osnovana nova kompanija ili će se preuzeti postojeća.

- Prioritetni plan je da NIS u 2011. godini izađe na tržište Rumunije u proizvodnji i prodaji (nafte i naftnih derivata) - kazao je Kravčenko i dodao da je u planu da NIS ove godine uđe i na tržište derivata u Bugarskoj.

Generalni direktor NIS-a je naveo i da se razmišlja o širenju poslovanja na tržišta Crne Gore i Hrvatske.

Kravčenko je naveo da je NIS sa kompanijom "Zarubezhneft" 26. decembra 2010. godine osnovao zajedničku kompaniju u Bosni i Hercegovini koja će se baviti istraživanjem i proizvodnjom nafte i gasa.

- U prvom kvartalu ove godine počećemo pripremne radove za seizmička istraživanja- kazao je se on.

Kravčeno je podsetio da NIS ima 66% vlasništva u kompaniji u BiH, a "Zarubezhneft" 34% akcija.

Vlasnik 51% kapitala NIS-a je ruska državna kompanija "Gazpromneft".


Referentna kamatna stopa 12 odsto
Beograd -- Izvršni odbor Narodne banke Srbije povećao je referentnu kamatnu stopu sa 11,5 na 12 odsto, zbog većih inflatornih očekivanja.
Izvršni odbor je imao u vidu da je inflacija iznad gornje granice cilja i da je povećanje restriktivnosti monetarne politike još uvek neophodno kako bi se obuzdali inflatorni pritisci podstaknuti rastom regulisanih cena, inflatornih očekivanja, rastom cena hrane i svetske cene nafte, saopštila je NBS.

Pri donošenju odluke o povećanju, Izvršni odbor je, takođe, uzeo u obzir činjenicu da će niska agregatna tražnja i dalje imati dezinflatorni uticaj, posebno imajući u vidu niži od najavljenog rast penzija i zarada u javnom sektoru.

Povećanjem referentne kamatne stope Narodna banka teži da obezbedi da se inflacija u srednjem roku nađe u granicama utvrđenih ciljeva od 4,5 plus minus 1,5 odsto za kraj 2011. i četiri plus minus 1,5 odsto za kraj 2012. godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. februara.

Referentna kamatna stopa ima ulogu signalizirajuće kamatne stope, kao i ulogu polazne, pošto se visina osnovnih kamatnih stopa na novčanom tržištu utvrđuje prema visini referentne.

To je stopa po kojoj NBS prodaje blagajničke zapise poslovnim bankama uz obavezu da će ih otkupiti za 14 dana.


Država neće prodati akcije BAS-a "Damjanu" - Za preuzimanje zaiteresovan Grad Beograd
Vlada Srbije neće prihvatiti ponudu banjalučke kompanije "Damjan" za otkup akcija "Beogradske autobuske stanice" (BAS), kazao je danas državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije Nebojša Ćirić.

Na konferenciji za novinare Ćirić je rekao da je Grad Beograd zainterasovan da preuzme 40% akcija preduzeća BAS, koje poseduje država i akcije malih akcionara, kako bi postao većinski vlasnik autobuske stanice.

Privatizacija autobuskih stanica u Srbiji, podsetio je Ćirić, morala je da se obavlja samo uz saglasnost Republike i lokalnih samouprava jer je to delatnost koja je od interesa za sve građane.

Sindikat "Nezavisnost" Beogradske autobuske stanice (BAS) upozorio je prošle sedmice male akcionare tog preduzeća, koji poseduju 60% akicija, da ne prihvate ponudu banjalučkog "Damajana" jer je cena od 760 dinara za jednu akciju niska.

Preduzeće "Damjan" je krajem prošle godine objavilo ponudu za preuzimanje 40,31% akcija BAS-a po ceni od 760 dinara po pojedinačnoj akciji, a ponuda traje do 18. januara.

U 2009. godini BAS je imao prihod veći od milijardu dinara i neto dobit od 1,3 miliona.

Akcijama BAS-a na Beogradskoj berzi se trguje od maja 2007. Trenutna cena te vlasničke hartija je 780 dinara, a u poslednjih godinu dana maksimalna cena je bila 1.080 dinara, a minimalna 630 dinara.

Kompanija "Damjan", koja se bavi hotelijerstvom, navela je da je sredstva za kupovinu akcija BAS-a obezbedila iz bankarskog kredita.

Upravni odbor BAS je pobudu "Dajmana" ocenio kao neprihvatljivu, navodeći da je ponuđena cena za 48,32 odsto niža od knjigovodstvene cene akcija tog preduzeća.

Mišljenje uprave BAS-a je da kompanija "Damjan" nema nikakva iskustva u obavljanju osnovne delatnosti BAS-a, pa se dovodi u pitanje uspešnost, sigurnost i kontinuitet poslovanja beogradskog prevoznika, a time i ostvarenje planova razvoja.


KRAVCENKO: Decision on investing in Romania by end of March
The Petroleum Industry of Serbia (NIS) will decide by the end of March if it is going to open a company in Romania that would be engaged in oil production and fuel sales.

NIS Director General Kiril Kravcenko said at a recent press conference that they were still considering whether to form a new company or take over an existing one.

- The priority plan is that NIS enters the market of Romania in the fields of production and sale (of oil and oil derivatives) in 2011 - Kravcenko said and added that the plan also included appearance of NIS in the oil derivatives market in Bulgaria in 2011.

The NIS Director General stated they were also thinking about expanding operations to the markets of Montenegro and Croatia.

Kravcenko said that NIS and the company Zarubezhneft had formed a joint venture in Bosnia and Herzegovina on December 26, 2010, and that it would be engaged in oil and gas research and production.

- We will start preparation works for a seismic research in the first quarter of this year - he said.

Kravcenko reminded that NIS had a 66% stake in the company in Bosnia and Herzegovina, while 34% of shares were in the possession of Zarubezhneft.

The owner of 51% of NIS is the Russian national company Gazpromneft.


Submission of bids for Telekom Srbije until March 31 - Government extends deadline for potential buy
The deadline for submission of binding offers for acquisition of Telekom - February 21, will be extended by the Government of Serbia until March 31, daily paper Blic learns. This information has also been confirmed by the Ministry of Finance. The main reason is that potential buyers Deutsche Telekom and France Telekom have not provided the funds for acquisition yet, a well-informed source close to the Government told Blic.

People at the Ministry of Telecommunications confirmed for Blic that the task force for sale of Telekom had voted in favor of extension of the deadline for submission of binding offers, while people at the Ministry of Finance said that the deadline would be extended for about 45 days.

- The deadline is extended not because of the Russian company and America Movil, which are run by billionaires, but because of Deutsche Telekom and France Telekom - says the source of Blic.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta