Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sporazum o SSP važan za investicije
Strazbur -- Evropski parlament danas bi trebalo da počne ratifikaciju sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju, nakon što je to već uradilo 11 članica EU.
Ratifikacija ovog sporazuma ima i politički značaj, pre svega jer bez toga nema novih investitora,

Ratifikacija za sada Srbiji neće obezbediti materijalnu pomoć iz pretpristupnih fondova EU, ali će se njome definisati trgovinski odnosi sa zemljama EU.

Međutim i na tom planu građani neće osetiti veće promene jer je Srbija ranije počela da postepeno otvara tržište ka EU, nakon implementacije prelaznog sporazuma.

"Ratifikacija SSP-a u političkom smislu ima najveći značaj", kaže Maja Bobić, predsednica Evropskog pokreta.

Vrlo je važno da, kako ona objašnjava, u trenutku kada Evropski savet bude trebalo da se izjasni o statusu kandidata ratifikacija SSP bude okončana u svim ili većini od 27 zemalja EU, kao i u Evropskom parlamentu.
"To je, naravno, takođe i poruka potencijalnim investitorima da je Srbija sigurnija zemlja za ulaganja" kaže Bobićeva.

Inače, iako je bilo najavljeno da će u Komitetu spoljnih poslova EP govoriti i Dik Marti, autor izveštaja o zločinima i trgovini organima na Kosovu. Martijev dolazak u EP predviđen je za februar, nakon što Savet Evrope usvoji njegovu rezoluciju.

Slične ocene iznela je i predstavnica Saveta EU, mađarska ministarka za evropske poslove Eniko Đori, čija zemlja predsedava EU, koja je naglasila da je Srbija do sada ostvarila veliki napredak, ali je upozorila da je „situacija u Srbiji krhka“ i da je zato ovoj zemlji „potrebno ohrabrenje“.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ukazao je na nedostatke s kojima se Srbija suočava na svom putu evropskih integracija, kao što su reforma sudstva ili pitanje restitucije, ali je naglasio da Srbija mora dobiti podršku EU.

"Moramo ih podržati na ovom istorijskom putu, ali ih i upozoriti na to šta sve još treba da učine", rekao je Kacin.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je 29. aprila 2008. u Luksemburgu potpisao Đelić, do sada je ratifikovalo 11 članica EU, među kojima prva Španija 21. juna 2010, a očekuje se da će preostalih 16 to učiniti u najskorije vreme.


Beograd preuzmima akcije BAS-a
Grad Beograd je spreman da preuzme 40 odsto akcija Beogradske autobuske stanice (BAS) koje poseduje država.
 
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić kaže da će "grad ući u proceduru preuzimanja akcija BAS-a, pre svega otkupom državnog udela u akcionarskom kapitalu, naravno uz konsultacije sa rukovodstvom BAS-a i uvažavanjem interesa drugih akcionara".

Antić je kazao da je grad Beograd spreman da preuzme odgovornost za funkcionisanje BAS-a, uzimajući u obzir stratešku važnost saobraćajne komponente grada i činjenicu da kroz beogradsku autobusku stanicu prođe godišnje više od 3,5 miliona putnika.

Sindikati ne veruju Ćiriću

Predstavnik Sindikata Aleksandar Titović je, međutim, kazao da ne veruje državnom sekretaru za privredu i privatizaciju Nebojši Ćiriću. On je kazao da "ništa što je Ćirić do sada rekao nije bilo tačno i nije na kraju bilo realizovano".

Prema njegovim rečima, na taj način će najbolje biti zaštićen javni interes imajuću u vidu da će lokacija autobuske stanice biti izmeštena, što bi moglo dovesti do određenih nejasnoća u vezi sa vlasništvom nad građevinskim zemljištem na prostoru sadašnje autobuske stanice.

Odluku da grad Beograd preuzme akcije BAS-a podržao je i Sindikat Nezavisnost, koji se oštro protivio ponudi koju je dostavila banjalučka kompanija Damjan.

Kako je rečeno, Sindikat neće dozvoliti još jednu pljačku i traži da se nakon što vlada odbije ponudu banjalučke kompanije sačeka godina dana tokom koje bi se otklonile "neregularnosti" oko obezvređivanja akcija BAS-a koje traju još od 2001. godine.

Državni sekretar Ćirić je prethodno kazao da će vlada odbiti ponudu banjalučke kompanije Damjan i dodao da je Grad Beograd zainteresovan da preuzme 40 odsto akcija preduzeća BAS, koje poseduje država i akcije malih akcionara, kako bi postao većinski vlasnik autobuske stanice.

Sindikat Nezavisnost Beogradske autobuske stanice (BAS) upozorio je prošle sedmice male akcionare tog preduzeća, koji poseduju 60 odsto akicija, da ne prihvate ponudu banjalučkog Damjana jer je cena od 760 dinara za jednu akciju niska.

I Upravni odbor BAS je ponudu Dajmana ocenio kao neprihvatljivu, navodeći da je ponuđena cena za 48,32 odsto niža od knjigovodstvene cene akcija tog preduzeća. U 2009. godini BAS je imao prihod veći od milijardu dinara i neto dobit od 1,3 miliona.


Evropski parlament ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom
Evropski parlament (EP) danas je u Strazburu ratifikovao Sporazuma Srbije i Evropske unije o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i izglasao Rezoluciju o evropskoj integraciji Srbije.

Za ratifikaciju SSP glasalo je 612, a protiv 38 poslanika.

Poslanici su izglasali i Rezoluciju o evropskoj integraciji Srbije, čiji je autor izvestilac EP Jelko Kacin.

Pre glasanja o Rezoluciji poslanici su se izjasnili o devet amandmana, od kojih je većina prihvaćena.

U tekstu rezolucije ističe se da odluka Saveta ministara EU da se učini novi korak ka prijemu Srbije u EU, predstavlja "važan doprinos stabilnosti na Zapadnom Balkanu".

U rezoluciji piše da vlasti Srbije treba da nastave do sada uglavnom dobro sprovođene reforme, punu saradnju s Tribunalom u Hagu, uspešno dovrše reformu pravosuđa i pospeše suzbijanje korupcije da bi Srbija napredovala ka članstvu u Evropskoj uniji.

U tom dokumentu "Proces evropske integracije Srbije" se ukazuje da su "jaki i nezavisni mediji od najveće važnosti za demokratiju" i traže se "mere da se zajamči nezavisnost medija od političkih pritisaka ili drugog uticaja".

U rezoluciji o Srbiji piše i da je "puna saradnja s Tribunalom u Hagu ključni uslov za napredak Srbije ka članstvu u EU" i podvlači da se "samo hapšenje i izručenja dvojice preostalih optuženika Hagu mogu smatrati uverljivijim dokazom o punoj saradnji".

Takođe, traži se da se "preispita tekući postupak (traganja za optuženicima), u skladu s preporukama Tribunala".

U rezoluciji se pozdravlja spremnost Beograda da pokrene dijalog s Prištinom "u EU okviru" i poziva Beograd da "tome pristupi predusretljivo", uz omogućavanje nalaženja "praktičnih i održivih rešenja za zastupljenost Kosova u regionalnim forumima".

EP u rezoluciji izražava zadovoljstvo zbog dobre saradnje Srbije sa susedima.

Uz upozorenje da je "korupcija još uvek raširena" u Srbiji, u tekstu se "pozdravlja napredak" u njenom suzbijanju.

U tekstu se "pozdravljaju napori za uklanjanje nasleđa delovanja bezbednosnih službi u prošlosti", ukazuje se na nužnost lustracije i obelodanjivanja arhiva tajne policije.

U tom tekstu se traži od EU da pomogne Srbiji u rešavanju teškog problema izbeglica.

Vlada Srbije, piše u dokumentu EP, radi poboljšanja ekonomske i socijalne situacije, mora obezbediti "istinsku politiku konkurencije koja će ukinuti monopole".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta