Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Aerodrom "Nikola Tesla" od danas otvoreno AD
Preduzeće Aerodrom Nikola Tesla je danas, 24.01.2011. promenilo pravnu formu iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo.


"Gorenje" otvara novu fabriku u Zaječaru - Investicija vredna 2,9 mil EUR
Slovenačka kompanija "Gorenje" otvoriće novu fabriku u Zajecaru, potvrđeno je danas Tanjugu u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

U fabrici će se proizvoditi mašine za pranje i sušenje veša. Industrijski kompleks u Zaječaru obuhvata dve hale ukupne površine 18.000 m2, koje se nalaze na 14 ha zemljišta.

"Gorenje" će u Zaječaru zaposliti najmanje 300 ljudi. Planirana početna investicija iznosiće približno 2,9 mil EUR.

Tokom prethodnih nekoliko meseci, ministar ekonomije Mlađan Dinkić je u nekoliko navrata organizovao posete čelnih ljudi "Gorenja" potencijalnim lokacijama u našoj zemlji i oni su izabrali Zaječar, gde će u narednim danima biti potpisan ugovor o izgradnji nove fabrike.

- U ovom trenutku borimo se i da ostali gradovi i opštine u Srbiji dobiju nove fabrike i nova radna mesta - naveli su u Ministarstvu ekonomije.

"Gorenje" je u Srbiji već prisutno na dve proizvodne lokacije. U Valjevu je organizovan proizvodni centar za frižidere i zamrzivače, a u fabričkom kompleksu u Staroj Pazovi proizvode se bojleri.


Počela izgradnja fabrike auto-delova kod Subotice
U Malom Bajmoku kod Subotice "Norma grupa" počela je pripremu zemljišta za izgradnju fabrike auto-delova, koja će zapošljavati 150 radnika, a trebalo bi da bude otvorena u trećem kvartalu ove godine.

Grad Subotica preuzeo je obavezu da kompletna infrastruktura za buduću fabriku "Norma grupa" bude završena do 1. juna, a do sada je završeno dovođenje vodovodne i gasovodne mreže i polaganje optičkog kabla.

Juče je otvoreno i gradilište za izgradnju prve faze vodovodne i kanalizacione mreže za 53 hektara industrijske zone u Malom Bajmoku, a teče procedura za izgradnju saobraćajnica i osvetljenja, a "Norma grupa" je već podnela zahtev za pripajanje slobodnoj zoni Subotica.

Istovremeno, u jednoj od hala subotičke slobodne zone privode se kraju pripreme za pokretanje proizvodnje drugog stranog investitora, preduzeća "Dunkermotoren", koje obavlja obuku radnika i oprema halu za početak proizvodnje, koji se očekuje krajem februara.

U toku su završni radovi na instalacijama, a za par dana stižu i mašine, za početak će biti zaposleno 40 ljudi, a čelnici fabrike nameravaju da povećaju broj zaposlenih kako se proizvodnja bude razvijala.

Pored "Norma grupe" i "Dunkermotoren", postoji interes još nekoliko velikih svetskih imena za investicije u Subotici, koji bi poslovali u sklopu slobodne zone, u koju je prošle godine ušla roba vrednosti oko 100 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta