Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS planira da uloži u Rumuniju nekoliko stotina miliona evra
Naftna industrija Srbije (NIS) planira da do 2015. godine u Rumuniju uloži nekoliko stotina miliona evra, saopštila je kompanija nakon sastanka generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka i rumunskog premijera Emila Boka.

Kravčenko je na čelu delegacije NIS-a u Bukureštu razgovarao s rumunskim premijerom o ulaganjima u Rumuniju.

NIS planira da do 2015. u naftni sektor u Rumuniji uloži nekoliko stotina miliona evra i otvori oko 500 radnih mesta, navodi se u saopštenju kompanije.

Šef rumunske vlade rekao je da su strani investitori poput NIS-a, koji je član grupe "Gazprom", dobrodošli u Rumuniju, izrazivši tom prilikom podršku za projekte koji podstiču otvaranje novih radnih mesta.

Sastanku su prisustvovali i zamenik generalnog direktora NIS-a za strategiju i investicije Konstantin Nikolaus Petri, ambasador Ruske Federacije u Rumuniji Aleksandar Čurilin i rumunski ministar trgovine i ekonomije Jon Ariton.


Ministry reveals planned GDP growth in 2012
The Finance Ministry expects the 2012 GDP growth to total three perent, increasing from this year's RSD 3,359bn to 3,614bn (some EUR 35.9bn) in the next year.

This was published in a report on 2012 fiscal strategy with projections for 2013 and 2014, which was released on Thursday.

According to the Finance Ministry's preliminary projections, the GDP growth per capita should increase from EUR 4,518.3 in 2011 to EUR 4,799.1 in the year to come.

The ministry also expects the inflation rate to drop from 7.9 percent in 2011 to 3.5 percent in 2012.

According to projections, the euro value of exports should drop from 17.4 percent in 2011 to 13.5 percent in the next year, the import would also drop from 13.2 percent to 8.8 percent, current account deficit should increase from 7.6 percent in 2011 to 8.7 percent of GDP in 2012 while the external trade deficit would drop by 0.2 percent relative to 2011, thus totaling 15.1 percent of GDP.

The Finance Ministry started preparing the report on 2012 fiscal strategy with projections for 2013 and 2014, which marks the formal beginning of the 2012 budget planning. The report should be adopted in the third week of October.


NIS traži naftu u Republici Srpskoj
Banja Luka -- Preduzeće Jadran-Naftagas iz Banja Luke počinje geološka ispitivanja na teritoriji Republike Srpske.
To radi na osnovu koncesije na istraživanje i korišćenje ugljovodonika (sirove nafte i gasa), koje je mu je dodelila Vlada RS, odnosno nadležno Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva.

Seizmička istraživanja će se izvoditi na teritoriji od 210 kilometara, koja obuhvata prostor od Novog Grada do Doboja, odnosno opštine Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Prijedor, Oštra Luka, Banja Luka, Čelinac, Prnjavor i Doboj.
Istraživanja će se sprovesti i na dodatnih 490 kilometara na prostoru Semberije, u okviru koje su opštine Bijeljina, Ugljevik, Lopare, kao i jedan deo Zvornika, saopštilo je ovo preduzeće.

Programom investicija za period do 2014. godine, u geološka istraživanja nafte i gasa na području RS biće investiran 41 milion dolara, a u ovoj godini, investicije u istraživanja iznose 4,05 miliona evra.

Seizmička 2D ispitivanja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa, a cilj je da se generalno sagleda geološka građa i definiše geološki model, odnosno izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa.

Na osnovu rezultata interpretacije ovih podataka definisaće se potencijalni lokaliteti za istražno bušenje.
Jadran-Naftagas je zajedničko preduzeće NIS-a i NeftegazInKora, ćerke-firme ruske kompanije Zarubežnjeft. Osnovano krajem prošle godine u Banjaluci, bavi se istraživanjem i proizvodnjom ugljovodonika na teritoriji RS.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta