Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Samo Fijat Srbiju spasava
Novi Sad -- Kada jednog dana konačno krene da radi, Fijatova fabrika u Kragujevcu mogla bi smanjiti minus Srbije u trgovini sa svetom za čak petinu.
Fijat bi, kako je ranije najavljeno, u Kragujevcu trebalo da proizvodi dva tipa automobila, a početna proizvodnja bila bi oko 200.000 vozila godišnje.

Ukoliko se ostvare i najave o izvozu vrednom između dve i dve i po milijarde evra godišnje, to bi značilo da bi deficit na tekućem računu platnog bilansa koji ove godine iznosi nešto više od milijardu i po evra bio u velikoj meri ispeglan.

Deficit koji je Srbija prošle godine imala sa svetom bio je nešto veći od pet milijardi evra, odnosno za toliko smo manje robe izvezli nego što smo uvezli.
Najave iz Fijata kažu da planiraju da gotovo sva njihova proizvodnja iz Kragujevca odlazi na inostrana tržišta i da bi vrednost njihovog godišnjeg izvoza automobila trebalo da bude veća od milijardu evra, možda čak i milijardu i po, što bi, dakle, smanjilo naš spoljnotrgovinski deficit čak dvadesetak procenata.

Ako se tome pridodaju procene da će se od izvoza komponenti za automobile prihodovati još milijarda evra, jasno je koliko samo jedna takva krupna industrijska investicija može sniziti naš manjak u trgovini sa svetom. Ekonomisti ukazuju na to da bi država trebalo da nađe način da privuče što više investitora u proizvodnju razmenjivih dobara, odnosno onih koja se mogu izvoziti.

Po ranijim procenama Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), kompanije s većinskim stranim vlasništvom koje posluju u našoj zemlji učestvuju u izvozu iz Srbije sa čak oko 75 odsto.

Srpski BDP je proletos porastao 2,4 posto u odnosu na isti period lane, ali je u odnosu na prvi ovogodišnji kvartal ostvario čak mali pad. Takođe, i Međunarodni monetarni fond i Evropska banka za obnovu i razvoj smanjile su procenu rasta Srbije na neka dva procenta u ovoj godini, što je daleko od pet-šest posto godišnje, koliko se procenjuje da bi Srbiji bilo potrebno.

Kada je reč o industrijskoj proizvodnji, stvari stoje još lošije: ona je u avgustu bila manja 0,3 odsto u odnosu na avgust 2010. godine, a u odnosu na lanjski prosek – 2,3 odsto.

Izvoz je doduše porastao čak 18,8 procenata u odnosu na prošlogodišnji avgust, ali je i to bilo očekivano s obzirom na oporavak kupovne moći u Evropskoj uniji, koja je naš glavni spoljnotrgovinski partner. Ipak, kad se posmatraju trenutna kretanja, izvoz je u avgustu u odnosu na jul porastao tek pola procenta.
Srbija je statistički izašla iz krize još pre izvesnog vremena, ali bi se trenutno stanje naše ekonomije u najmanju ruku moglo opisati kao apatično: rast bruto domćeg proizvoda je slabiji nego što se očekivalo, a industrija i izvoz praktično stagniraju. Pri tom, što se i moglo očekivati, zaposlenost i dalje pada. Ono što bi domaću ekonomiju moglo jače da pogura jeste početak rada Fijatove ovdašnje fabrike koji se očekuje početkom naredne godine, a stvari bi sigurno bile još bolje kada bi Vlada uspela da privuče još nekoliko takvih velikih industrijskih ulaganja.


Lukoil to build another 15 gas stations in Belgrade
The company Lukoil Srbija plans to have another 10 to 15 gas stations built in Belgrade over the next few years, said Lukoil Vice President Vadim Varabyov.

On the occasion of the celebration of the 20th anniversary of the company's operations, Varabyov said to the press that Lukoil was aware that it could not be the leader in the market of Serbia, but it could be right behind the leader because Lukoil's share in the overall retail sales amounted to about 20%.

As far as Lukoil's gas stations on the territory of Kosovo are concerned, this Russian company has no control over these facilities. The management of Lukoil has no insight into their operations, and they do not operate under the brand of Lukoil, it was said at the press conference.

Varabyov stated that the expansion to the market of Russia was not in the company's plan because of antitrust regulations of the Russian Federation.


"Lukoil" gradi još 15 benzinskih pumpi u Beogradu
Kompanija "Lukoil Srbija" u narednih nekoliko godina planira da izgradi novih deset do 15 benzinskih stanica u Beogradu, kazao je potpredsednik "Lukoila" Vadim Varabjov.

U razgovoru sa novinarima, povodom obeležavanja 20. godišnjice rada te kompanije, Varabjov je kazao da je "Lukoil" svestan da na tržištu Srbije ne može da bude lider, ali može imati drugu poziciju jer već ima udeo od oko 20% u maloprodaji.

Što se tiče benzinskih pumpi na teritoriji Kosova, koje su u vlasništvu "Lukoila", ta ruska kompanija nema kontrolu nad tim prodajnim objektima. Uprava "Lukoila" nema uvid u njihovo poslovanje, niti te pumpe rade pod brendom "Lukoila", rečeno je na konferenciji.

Varabjov je naveo da ta kompanija ne planira širenje na tržištu Rusije, zbog ograničenja iz antimonopolskih propisa Ruske Federacije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta