Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
ŠOŠKIĆ: Inflacija u padu, cene stabilne
Guverner Narodne banke (NBS) Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da u Srbiji trenutno imamo stabilan nivo cena, da inflacija pada i da se očekuje da će u prvoj polovini 2012. godine inflatorna stopa biti u projektovanim okvirima za ovu godinu od 4,5 plus-minus 1,5%.

Guverner je na Ekonomskom samitu "Srbija i EU izgledi i izazovi" rekao da bi inflacija do kraja godine trebalo da bude jednocifrena, podsetivši da je u avgustu zabeležena nulta, a da je na godišnjem nivou iznosila 10,5%.

Podsećajući da su najveći uticaj na inflaciju imala cena hrane, Šoškić je naglasio da je finansijska stabilnost glavni cilj NBS i da su sve aktivnosti centralne banke usmerene ka tome.

Guverner je izjavio da će u 2011. biti ostvarana stopa rasta BDP-a od 2,5% i dodao da je najveći problem Srbije nezaposlenost, koji može biti rešen jedino povećanjem ekonomske aktivnosti, što će dovesti do povećanja BDP-a.

On je napomenuo da je dinar stabilan i da je uz manje oscilacije, na nivou od maja 2010. godine, kao i da su intervencije NBS na deviznom tržištu vrlo skromne u odnosu na protekle godine. Takođe, stabilne su i devizne rezerve koje iznose više od 11 mlrd EUR, što je iznad standarda.


Milijardu dolara iz Angole - "Planum" ima veliku šansu da gradi vojne baze i fabriku nameske industr
Neimari "Planuma" imaju veliku šansu da im država Angola poveri poslove vredne više od 1 mlrd USD. Reč je o izgradnji vojnih baza, rekonstrukciji postojećih, izgradnji vojnih bolnica i fabrika namenske industrije. U Angoli je tokom posete državne delegacije već potpisan sporazum, kojim su precizirani dalji koraci .

- Poseta, za koju smo se pripremali više od pola godine, bila je uspešna - kaže Ratomir Todorović, generalni direktor "Planuma".

- Mi smo na tom tržištu prisutni 25 godina. Plan je da "Jugoimport SDPR" i "Planum" budu nosioci posla, a angažovane bi bile i naše specijalizovane firme. Predstoji čitav niz aktivnosti, a reč je o međudržavnim sporazumima o vojnoj saradnji, o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i o zaštiti investicija.


Billion U.S. dollars from Angola - Great chance for Planum to build military bases and military fact
Planum has a great chance to be entrusted by the state of Angola with the works worth over USD 1 billion. In case that happens, the workers of that Zemun-based company will be building military bases and reconstructing the existing ones, and they will work on the construction of military hospitals and a military factory in that country. An agreement specifying further steps was already signed during the visit of the Serbian national delegation to Angola.

- The visit, for which we had been preparing for over six months, was successful - says Ratomir Todorovic, director general of Planum.

- We are present in that market for 25 years. The plan is to appoint Jugoimport SDPR and Planum as contractors and to hire our specialized companies to carry out the works. A whole series of activities is ahead of us, including the signing of interstate agreements on military cooperation, double taxation avoidance and investment protection.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta