Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Austrijanci i Italijani u Subotici - "Swarovski" ulaže u proizvodnju nakita i "Calzedonia" u fabriku
U Suboticu dolaze dva nova investitora, italijanska kompanija za proizvodnju donjeg veša "Calzedonia" i proizvođač kristalnog nakita "Swarovski" iz Austrije.

U planu je da se u italijanskoj firmi ukupno zaposli 1.000 Subotičana, a u austrijskoj 600. "Calzedonia" će otvoriti proizvodni pogon u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku na površini od 18.000 m2.

Izgradnja proizvodne hale počinje u martu naredne godine, a pored bi trebalo da i Svarovski podigne pogone za proizvodnju nakita.

- Mogu da kažem da sam veoma zadovoljan što će jedna velika firma da investira u Suboticu - rekao je gradonačelnik Saša Vučinić.

On dodaje da su "pregovore s Italijanima počeli polovinom ove godine, a s Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije i Ministarstvom ekonomije dogovoreni su svi detalji o podsticajima za zapošljavanje".

- Usvojen je i plan za detaljne regulacije za deo Industrijske zone u Malom Bajmoku tako da radovi mogu početi. Italijani planiraju da investiraju 20 mil EUR - kaže Vučinić i navodi da će najverovatnije svoj pogon u Subotici izgraditi i "Swarovski".

Dok se svi poslovi ne okončaju, Austrijanci insistiraju na diskretnosti.


Nemačka glavni izvozni, a Rusija uvozni partner Srbije u prvih devet meseci 2011.
Glavni izvozni partner Srbije u prvih devet meseci ove godine bila je Nemačka, u koju je izvezena roba vredna 1,013 mlrd EUR, a glavni uvozni partner Ruska Federacija, iz koje je uvezena roba za 1,88 mlrd EUR, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Nemačke, bile su Italija sa 1,012 mlrd USD i Bosna i Hercegovina sa 890,3 mil USD.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Ruske Federacije, bile su Nemačka sa 1,63 mlrd USD i Italija sa 1,27 mlrd USD.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 1,15 mlrd USD a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza gvožđa i čelika.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Albanijom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa. Sledi deficit sa Kinom, Nemačkom i Mađarskom. Razmena sa Italijom je uravnoteženija i pokrivenost uvoza izvozom iznosi 80%.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije u izvozu najveće učešće imali su i gvožđe i čelik sa 802 mil USD, obojeni metali - 705 mil USD, električne mašine i aparati - 563 mil USD, žitarice i proizvodi od njih - 540 mil USD i povrće i voće - 467 mil USD.

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu bile su nafta i naftni derivati sa 1,44 mlrd USD prirodni gas - 772 mil USD, obojeni metali - 601 mil USD, industrijske mašine za opštu upotrebu i električne mašine i aparati sa po 588 mil USD.

Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima visoko učešće u ukupnom uvozu od 16,8%.


Equipment from Japan arrives at Fiat in Kragujevac
The Fiat Automobili Serbia factory announced that the first of the two production lines for its machine press plant had arrived in Kragujevac, central Serbia.
 
The company said the investment was worth around EUR 100mn. 

According to the statement, Japanese manufacturer Komatsu delivered the line of five automated presses, which belong to the latest generation used by the Fiat Group.

The equipment, weighing almost 3,000 tons, arrived from Japan by ship in 587 crates which occupied 6,500 square meters of cargo hold space. The ship set off from Japan two months ago and sailed via the Suez Canal to Constanta in Romania, from where the presses were delivered to Kragujevac.

The second Komatsu press line will arrive at the beginning of next year.

The project is going on according to plan, and the first test run is scheduled for the end of 2011, Fiat said.
 
 
 


"Zastava metal" izvešće u Ameriku 18.000 kalemova u 2011
Preduzeće "Zastava metal" u restruktuiranju, iz Resavice, izvešće ove godine u SAD 18.000 kalemova za namotavanje telefonske žice, a ukoliko potražnja amerikanaca bude veća, proizvodnja se može udvostručiti, sa sadašnjih 6.000 na 12.000 kalemova mesečno.

- Za nemačku građevinsku firmu "Šteter" proizvodimo korita za transport betona, a sa firmama "Doma" i "Master Velk" iz te zemlje ugovorili smo probni program proizvodnje solarnih ploča i ispunili očekivanja - rekao je privremeni zastupnik kapitala i vd direktora "Zastava metala" Srđan Milanović.

- S obzirom na to da je Vlada Nemačke donela odluku da se do 2020. godine zatvore nuklearne elektrane i pređe na alternativne prirodne izvore energije, budućnost "Zastava metala" vidimo u ovoj proizvodnji, pre svega jer smo jedini u Srbiji - dodao je Milanović u razgovoru sa novinarima.

Milanović, koji je na ovu funkciju imenovan polovinom januara prošle godine, ocenjuje da je firma "uspela da stane na noge, da obezbedi poslove bez pomoći države i da uspostavi redovnu dinamiku isplata zarada, čiji je prosek 26.000 dinara".

- U naredne dve godine planiramo proširenje proizvodnog programa, zamenu zastarelih mašina, da uposlimo novih 50 radnika i ukupno poboljšamo uslove rada i povećamo plate - rekao je Milanović.

"Zastava metal", proizvodi i kotlove na čvrsta goriva za domaćinstva, godišnje proizvede 200 komada i svi se prodaju, "zbog dobre iskorišćenosti visokokaloričnih ugljeva i specijalnog lima koji podnosi visoke temperature".

Ova firma je osnovana 1962. godine kao "Metal pogon" u sastavu Rudnika mrkog uglja "Rembas" i proizvodila je delove za rudnike i vršila remont opreme.


Pokrenuto restrukturiranje četiri firme oduzete "Nibensu"
Agencija za privatizaciju Srbije pokrenula je danas restrukturiranje četiri preduzeća oduzeta građevinskoj "Nibens" grupi zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora.

Kako se navodi u oglasima objavljenim u listu "Politika", restrukturiranje je pokrenuto u Preduzeću za puteve "Beograd", novosadskom "Vojvodinaput-Bačkaputu", preduzeća za izgradnju, remont i odrzavanje pruga ZGOP iz Novog Sada i fabrici građevinskog matrijala "Budućnost" iz Preševa.

Precizira se da će se restrukturiranje obaviti statusnim promenama, delimičnim ili potpunim otpisom dugovanja i drugim promenama koja omogućavaju prodaju kapitala i imovine preduzeća.

Agencija za privatizaciju pozvala je sve poverioce da u roku od 15 dana prijave svoja potraživanjanja.

Vlasnik "Nibens" grupe Milo Đurašković je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja i izvlačenja 32 mil EUR iz "Fabrike maziva" iz Kruševca, nakon čega je Agencija za privatizaciju u junu raskinula privatizacioni ugovor za tu firmu.

Radnici nekoliko putarskih preduzeća iz "Nibens grupe", među kojima i radnici PZP "Beograd" i "Vojvodina-Bačkaput", tokom leta su u više navrata protestovali zbog problema oko isplate zarada i poslovanja tih firmi. Pored te dve firme u protestima su učestvovali i radnici preduzeća za puteve "Niš", "Kragujevac", "Vranje".

Kako je ranije objavljeno, računi preduzeća iz "Nibens grupe" blokirani su zbog dugova od oko 180 mil EUR, od kojih je oko 130 mil EUR dug bankama.

Preduzeća iz grupe "Nibens" imaju više od 5.000 zaposlenih, a putari iz te grupe održavaju više od 40% puteva u Srbiji i učestvuju u izgradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju, kako i dela autoputa ka Crnoj Gori kod Ljiga.

Ministar ekonomije Srbije, Nebojša Ćirić, izjavio je da će Ministarstvo i Vlada pokuštati da reorganizacijom kroz stečaj da reše probleme i ostalih preduzeća iz "Nibens" grupe, koja nisu u nadležnosti Agencije za privatizaciju.


Austrians and Italians in Subotica - "Swarovski" to invest in jewelry and "Calzedonia" in underwear
Two new investors are coming to Subotica, the Italian company producing underwear "Calzedonia" and manufacturer of crystal jewelry, "Swarovski" from Austria.

The plan is that the Italian firm employs a total of 1.000 Subotica citizens, whereas 600 to be employeed in the Austrian factory. "Calzedonia" will open a manufacturing plant in the industrial zone in Mali Bajmok on an area of ​​18.000 m2.

Construction of production facilities will start in March next year and next to it Swarovski would build its jewelry production facilities, as well.

- I can say that I am very pleased that one such great company will invest in Subotica - said the mayor Sasa Vucinic.

He added that "negotiations with the Italians started in mid this year, and all detailes of the incentives for employment were discussed with the Agency for Foreign Investment and Export Promotion of the Republic of Serbia and with the Ministry of Economy".

- The Plan of detailed regulation of industrial zones in Mali Bajmok has been adopted so that work can begin. Italians plan to invest 20 million euros - said Vucinic, adding that it was likely that Swarovski would build its production facilities in Subotica as well.

Until all work is complete, the Austrians insist on discretion.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta