Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nikezić: Deficit budžeta 4,25% BDP
Beograd -- Vlada Srbije će početkom decembra usvojiti Pedlog zakona o budžetu za 2012. a predviđeni deficit iznosi 4,25 odsto BDP, dogovoreno je sa MMF.
Državni sekretar u Minsitarstvu finansija Dušan Nikezić, najavio je i da će se Predlog zakona o budžetu naći u skupštinskoj proceduri najkasnije do polovine decembra.

"Razlog za kašnjenje budžeta je što se čekao dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)", kazao je Nikezić.

Nikezić je kazao da će budžetske uštede u 2012. godini biti postignute samanjenjem troškova za robe i usluge, dok se veći prihodi očekuju po osnovu uplata dividendi preduzeća u vlasništvu države, kao i povećanje dobiti od naplate poreza i stečaja.

Kako je naveo, Elektroprivreda Srbije će ove godine prvi put poslovati sa profitom.
On je rekao da će i u budžetu za iduću godinu ostati subvencije privredi kao i podsticaji za investicije.

Nikezić je naglasio da kapitalni izdaci u idućoj godini neće biti smanjivani, a ključne postavke ekonomske politike biće poboljšanje poslovnog okružnja i privlačenje većeg iznosa direktnih stranih investicija.

Osim prihoda od stranih investicija vlada računa i na kredit od Evropske investicione banke u iznosu od 250 miliona evra, kojim će biti finansirani izdaci budžeta.

Nikezić je istakao da budžetski okvir za 2012. godinu predviđa indeksaciju plata i penzija u aprilu i oktobru, što znači da neće biti zamrznute već usklađivane sa rastom inflacije i BDP-om, što je potvrdio i šef MMF za centralnu i istočnu Evropu Mark Alen koji je predvodio delegaciju Fonda u proteklim pregovorima sa Vladom Srbije.
Regionalni predstavnik MMF za centralnu i istočnu Evropu Mark Alen izjavio je da nema potrebe da u idućoj godini budu zamrznute plate budžetskih korisnika i penzije, bez obzira što će to biti izborna godina u Srbiji.

"Deficit budžeta Srbije u 2012. godini od 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) primeren je okolnostima, ali ako dođe do većih šokova sa strane ponovo će se razgovarati o tome", kazao je Alen.

Dogovor predstavnika MMF i vlasti u Srbiji o sprovođenju makroekonomske politike i planiranju budžeta rađen je na osnovu "centralnog scenarija" koji podrazumeva da je Srbija sposobna da se odbrani od spoljnih uticaja krize, ali će biti preduzete dodatne mere ako se stvari pogoršaju, naglasio je Alen.

U saopštenju MMF se navodi da je Misija izvršila procenu programa strukturnih reformi, razgovarala o inicijativama za javno-privatno partnerstvo i razvojnu banku i dala preporuke za kontrolu njihovih fiskalnih rizika.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta