Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Zlatarplast" iz Nove Varoši zaposlio 104 radnika
Potpredsednica Vlade Srbije za privredni i regionalni razvoj Verica Kalanović posetila je juče preduzeće "Zlatarplast" u Novoj Varoši, koje je zaposlilo 104 radnika zahvaljujući Uredbi o podsticanju zapošljavanja.

Kalanović je tom prilikom podsetila na to da je tom uredbom, koju je Vlada donela u maju ove godine, predviđeno oslobađanje poreza i doprinosa poslodavaca za novozaposlene, odnosno prevođenje radnika iz "sive ekonomije" u legalne tokove.

Ona je navela podatak da je u periodu od maja do septembra ove godine zaposleno gotovo 7.000 radnika po toj uredbi.

Jedan od najvećih problema u srpskoj privredi, kako je naglasila, jeste "siva ekonomija" koja se mora dovesti u realne i prihvatljive okvire.

Kalanović je istakla da za preduzeća koja i dalje posluju van sistema i zapošljavaju radnike u "sivoj zoni" mora da postoji kazna, pri čemu se založila za reformu inspekcijskih službi.

- Bez sistema kazne nijedna stimulativna mera ne može da pruži svoj puni efekat - navela je ona, uz napomenu da inspekcija mora da bude servis onima koji posluju legalno, poštuju zakone i procedure i prijavljuju radnike.

Kompanija "Zlatarplast" iz Nove Varoši jedan je od vodećih srpskih prerađivača plastike, koji je od početne prerade plastike svoju delatnost proširio na preradu gume, kao i na otkup i preradu voća.

Nakon obilaska pogona "Zlatarplasta", Kalanović se obratila prisutnima na svečanoj sednici Skupštine opštine Nova Varoš, organizovanoj povodom proslave 1. novembra, dana te opštine.


Motorola traži preduzeća u Srbiji u koja bi investirala
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, posle sastanka s rukovodstvom "Motorole" u Čikagu da ta kompanija planira da nastavi sa investicijama u Srbiji.

Američka multinacionalna telekomunikaciona kompanija Motorola će potražiti preduzeća u koja bi investirala u Srbiji, naročito ona koja imaju razvijenu softversku tehnologiju.

Dačić je na kraju posete saveznim državama SAD Ohaju i Ilinoisu razgovarao u Čikagu sa rukovodstvom kompanije Motorola sa kojom, kako je rekao, Ministarstvo ima sporazum o strateškom parnerstvu.

Sa Motorolom je pre nekoliko godina započet projekat modernizacije informaciono-komunikacionog sistema Ministarstva, uvođenjem "tetra sistema" kriptografske zaštite komunikacija na celoj teritoriji Srbije, rekao je ministar.

Do sada je, rekao je Dačić, realizovano oko 40 odsto tog projekta, apredstoji da se tim sistemom "pokrije" cela teritorija Srbije.

Time se omogućava da i drugi korisnici, kao što su Vojska, Elektroprivreda, Hitna pomoć, Vatrogasna služba mogu imati svoj zaštićeni sistem za prenošenje podataka.


OKRUGLI STO "U SUSRET PRIMENI ZAKONA O TRŽIŠTU KAPITALA"
Imajući u vidu da 17. novembra počinje primena Zakona o tržištu kapitala, koji donosi brojne novine sa aspekta ciljeva i organizacije domaćeg tržišta kapitala, kao i obavezu usklađivanja akata i poslovanja učesnika na finansijskom tržištu, u Privrednoj komori Beograda, u organizaciji Centra za akcionarstvo i Udruženja finansijskih organizacija, održan je okrugli sto na kom su predstavljene novine u zakonu i razmatrane aktivnosti i spremnost učesnika na finansijskom tržištu za njegovu primenu.

Uvodna izlaganja podneli su Dijana Montiljo Mihajlović, rukovodilac radne grupe za tržište kapitala u Ministarstvu finansija, dr Zoran Ćirović, predsednik Komisije za hartije od vrednosti, Vida Uzelac, direktor Centralnog registra i Lidija Šeškar, pravni savetnik Beogradske berze. Istaknute su pozitivne tendencije zakona, koji je u velikoj meri usaglašen sa evropskim zakonodavstvom, što će doprineti većoj zaštiti učesnika na finansijskom tržištu, transparentnosti i razvoju tržišta kroz uvođenje nove organizacije i instrumenata. Neophodna podzakonska akta su u pripremi, i prema oceni predsednika Komisije za HOV, biće doneta u propisanom roku, što će omogućiti dalje usklađivanje svih učesnika na finansijskom tržištu.

Predstavnici brokersko dilerskih društava, poslovnih i kastodi banaka ukazali su na potrebu uključivanja njihovih predstavnika u izradi koncepta Fonda za zaštitu investitora, kao i harmonizaciju ovog zakona sa Zakonom o privrednim društvima, čija primena počinje u februaru 2012. godine, što takođe, predpostavlja niz aktivnosti a obaveza vezanih za usklađivanje akata i poslovanja privednih društava I finansijakih institucija. Primena Zakona o tržištu kapitala, prema oceni učesnika, trebalo je da otpočne tek nakon usaglašavanja svih učesnika sa zakonskim odredbama i podzakonskim aktima regulatora, tako da je na skupu predloženo pokretanje Inicijative za odlaganje roka primene Zakona o tržištu kapitala u razumnom roku i usaglašavanje roka primene sa rokom primene Zakona o privrednim društvima. Usaglašavanjem rokova primene ova dva sistemska zakona izbegle bi se višestruke aktivnosti kao i troškovi privrednih društava u procesu usklađivanja.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta