Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Boš gradi fabriku u Srbiji?
Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić, predstavnici srpske vlade i Boš grupe objaviće sutra informaciju o proširenju poslovnih aktivnosti te nemačke kompanije u Srbiji.
To je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije.

Kako su ranije pisali beogradski mediji, Boš planira da izgradi fabriku u Srbiji, a razgovarano je o početnoj investiciji od oko 75 miliona evra.

Prema navodima beogradskog nedeljnika NIN, Boš će fabriku izgraditi u okolini Inđije.
Nemačka grupa se bavi proizvodnjom bele tehnike, alata i delova za automobile. Većinski vlasnik je Humanitarna fondacija "Robert Boš" sa 92 odsto, dok je preostalih osam procenata u vlasništvu porodice Boš.

Nemačke kompanije su u Srbiji investirale više od 1,5 milijardi evra od 2001. godine do danas. Među najvećim ulagačima su Henkel, Štada, Metro, Meser i Simens.

Nemački Boš ove godine planira prodaju veću od 50 milijardi evra, što je više nego jedan i po put više od vrednosti proizvoda cele Srbije, o čemu možete čitati ovde.


Fijat spodigao izvoz Šumadije
Kragujevac -- Privreda Šumadije je za prvih devet meseci ove godine izvezla proizvoda u vrednosti od 358 miliona dolara, skoro 80 odsto više nego u istom periodu prethodne.
Najviše je uvećan izvoz delova iz autoindustrije i voća.

Prema rečima Ružice Stančić, iz Centra za ekonomske odnose sa inostranstvom, u ovdašnjoj Privrednoj komori, ukupan obim uvoza i izvoza je oko 800 miliona dolara.

Pored povećanja izvoza, uvećan je i uvoz za 22 odsto, i sada iznosi 441 milion dolara. Bitno je da je minus u razmeni sa svetom sveden na 81 milion dolara.
"Dobrom izvoznom rezultatu su pre svega doprinela velika ulaganja u auto-komponente. U ovom regionu se sada proizvode delovi za skoro sve poznate svetske automobilske marke. Zahvaljujući izvozu automobilskih setova "Jure" iz Rače u Slovačku, ta država je postala drugi spoljnotrgovinski partner ovog regiona, odmah posle Nemačke", kaže Ružica Stančić.

Kako dodaje, značajno je uvećana i razmena sa zemljama CEFTA.

"Prvi put je ostvaren suficit sa Hrvatskom. Udvostručili smo izvoz u Švajcarsku, a izvoz u Rusku Federaciju povećan je tri puta...", navodi Stančić.

Proizvođači šljive iz Šumadije, pogotovu iz Topole, ne mogu da nakupe dovoljno ovog čuvenog srpskog ploda za rusko tržište. Seljaci iz ovog kraja traže od države ozbiljniji podsticaj i dobili su obećanje da će se budžet za te namene uvećati. Agrarni budžet grada za tu namenu iz godine u godinu se uvećava. Sada iznosi više od sto miliona dinara, a koliko do pre neku godinu bio je oko 20.

Ako kompanija "Fijat automobili Srbija" do kraja sledeće godine krene sa serijskom proizvodnjom domaćeg automobila, izvoz će se uvećati bar za milijardu i po dolara, što bi, kako kažu u Privrednoj komori, drastično promenilo izvozno-uvoznu sliku čak i države Srbije, za skoro 30 odsto.
Među najvećim izvoznicima u regionu su kompanija "Fijat automobili Srbija", "Zastavina" tapacirnica, "Grah automative", iz Batočine, "Kronošpan", "Peštan", "Forma ideale", "Knjaz"... Prvih deset fabrika sa spiska izvoznika pokriva oko 49 odsto izvoza, dok toliko najvećih uvoznika, među kojima je i "Fijatovo" preduzeće, uvoze više od 50 odsto .


Robna razmena Nemačke i Srbije 1,76 mlrd EUR za prvih devet meseci 2011.
Robna razmena Srbije i Nemačke dostigla je do 31. septembra ove godine 1,76 milijardi EUR, saopštilo je nemačko Savezno ministarstvo za ekonomiju i tehnologiju.

Nemačka je iz Srbije, u pomenutom vremenskom periodu, uvezla robu u vrednosti od 659,08 mil EUR, dok je, sa druge strane, njen izvoz u Srbiju dostigao volumen od 1,101 milijardu EUR. Tako trenutni deficit Srbije iznosi 441,97 mil EUR (za celu 2010. on je iznosio 558,52 mil EUR) - navedeno je u saopštenju Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Od deset najvećih srpskih izvoznika u Nemačku čak njih pet predstavljaju kompanije koje su u Srbiji osnovane sa nemačkim kapitalom, podsećaju u Delegaciji nemačke privrede u Srbiji dodajući da će ovogodišnja trgovinska razmena dve zemlje najverovatnije prevazići prošlogodišnju koja je iznosila 1.987 mlrd EUR i da je, time, Nemačka postala najvažniji trgovinski partner Srbije ali da je potencijal robne razmene mnogo veći.


OTE in talks to sell stake in Telekom Srbija
Greece's OTE announced Tuesday it was in talks with Telekom Srbija to dispose of its 20% stake in the Serbian telecommunication company.

- As negotiations are ongoing, OTE cannot comment either on their outcome, or on the timetable - OTE said in a statement for the Athens Stock Exchange.

Telekom Srbija announced on November 24 that it might be able to buy back the stake currently held by OTE.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta