Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ministarstvo finansija dobilo odgovor Evropske komisije - Dvojnim akcizama za naftne derivate prekrš
Ministarstvo finansija Srbije dobilo je danas odgovor Evropske komisije u kome se navodi da je izmenama Zakona o akcizama na naftne derivate prekršen Prelazni trgovinski sporazum između EU i Srbije, potvrđeno je Beti u tom ministarstvu.

U Ministarstvu ističu da će Srbija uvažiti preporuke EK, ali još ne mogu da kažu na koji način će biti usklađene akcize na naftne derivate.

Skupština Srbije je krajem prošle godine usvojila amandman Socijalističke partije Srbije na Zakon o akcizama kojim su akcize na gorivo iz uvoza povećane više nego na gorivo koje proizvodi "Naftna industrija Srbije". Izmene su stupile na snagu 1. januara 2011.

Uvođenjem dvojnih akciza, odmah su ukazali predstavnici Evropske komisije, narušena je konkurencija na tržištu naftnih derivata u Srbiji, pa je Ministarstvo finansija u januaru zatražilo zvanični stav EU o novinama u Zakonu o akcizama.

"Naftna industrija Srbije" saopštila je da je saglasna sa stavom predstavnika Vlade Srbije da se nađe rešenje koje neće biti na štetu uvoznika naftnih derivata, ali neće oštetiti ni tu kompaniju koja još nije u mogućnosti da proizvodi gorivo evro kvaliteta.

Od 1. januara akciza na motorne benzine povećana je za 0,3 dinara po litru, sa 44,7 na 45 dinara, a na dizel goriva za 4,53 dinara po litru, sa 30,47 na 35 dinara.

Akciza na evro premijum BMB 95 povećana je za 4,8 dinara, na 49,5 dinara po litru, a akciza na evro dizel je uvećana je za 6,53 dinara i iznosi 37 dinara po litru.

Akciza na tečni naftni gas povećana je za 2,71 dinar po kilogramu, i to sa 15,24 na 17,95 dinara, a akciza na ostale derivate nafte na 53,34 dinara po kilogramu.

Vlada Srbije je najbliža rešenju da izjednači akcize na benzin i dizel gorivo, i uskladi ih sa rastom inflacije. U tom slučaju akcize na benzin, koje su prošle godine bile 44,7 dinara po litru, sada bi iznosile 49,3 dinara, a akciza na dizel bila bi povećana sa 30,47 na 33,6 dinara.


Serbian businessmen invited to return to Egypt
Egyptian Ambassador to Serbia Ali Galal Basyouni invited Serbian businessmen on Saturday (February 26, 2011) to continue their business activities in Egypt, the Serbian Chamber of Commerce (SCC) announced.

The Ambassador of Egypt had a meeting in the premises of the SCC with SCC Deputy Chairman Stojan Jevtic and introduced businessmen to the situation in that country upon Hosni Mubarak's resignation.

According to Ambassador Basyouni, Egypt would like all earlier signed bilateral and multilateral agreements to be respected in the future, as well as application of the model of market economy and full participation of the private sector to be resumed.

According to the statement, guarantees have been issued for all launched domestic and foreign investments, as well as for the operations of banks and the stock exchange.

According to the statement issued by the SCC, the situation in Egypt has been normalized to a significant extent and the newly appointed management, which will be running the state over the next six months, that is, prior to elections, has taken numerous measures in accordance with the requests for economic and social reforms.

Ambassador Basyouni also said that Egyptian Minister of Trade and Industry Samihe Favzi had expressed the readiness of private and public sectors in Egypt to fulfill and respect all trade agreements and contracts signed with local and international parties.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta