Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Trgovanje akcijama Aerodroma "Beograd" od 7. januara - Početna cena 641 dinar
Trgovanje akcijama Aerodroma "Beograd" na Beogradskoj berzi počeće u ponedeljak, 7. februara, a akcije tog javnog preduzeća koje su besplatno podeljene građanima već su na njihovim vlasničkim računima, rečeno je danas u Agenciji za privatizaciju.

Građani koji su stekli pravo na besplatne akcije dobiće po jednu akciju Aerodroma čija je nominalna vrednost 600 dinara, a indikativna cena te vlasničke hartije na prvom trgovanju biće 641 dinar.

Besplatne naloge za prodaju akcije Aerodroma građani mogu da daju u poštama i jedini dokument koji im je za to potreban je lična karta, ili uz određenu naknadu ovlašćenom brokeru.

Nalozi važe 90 dana i u svakom trenutku mogu da se povuku.

Na vlasničke račune građana koji su stekli pravo na besplatne akcije prebačeno je i po sedam akcija Akcionarskog fonda čija je pojedinačna nominalna vrednost 550 dinara.

U Akcionarskom fondu su objedinjeni paketi akcija ranije privatizovanih preduzeća i onih koji tek treba da se prodaju.

Trgovanje akcijom Akcionarskog fonda, kako navode u Agenciji za privatizaciju, trebalo bi da uskoro bude omogućeno.

Pravo na besplatane akcije javnih preduzeća steklo je 4,8 miliona građana.

Njima je početkom 2010. godine podeljeno po pet akcija "Naftne industrije Srbije", čija je nominalna vrednost bila 500 dinara, a sleduju im i besplatne akcije "Telekoma" i "Elektroprivrede Srbije" (EPS), za koje se procenjuje da će biti najvednije.

Akcije "Telekoma" će biti podeljene posle prodaje tog preduzeća, koja se očekuje u prvoj polovini 2011. godine, a uslov sa podelu akcija EPS-a je da se to preduzeće transformiše u akcionarsko društvo, što se očekuje tokom iduće godine.


NIS istražuje naftu u Republici Srpskoj - Startovao "Jadran Naftgas"
Svečanom ceremonijom u Banja Luci obeležen je početak rada novoformiranog Preduzeća za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske "Jadran Naftagas", koje je zajedničko preduzeće "Naftne industrije Srbije" i "NeftegazInKora", saopštila je juče kompanija.

Finansiranje će biti realizovano kroz korporativne kredite od osnivača nove kompanije, gde će oba akcionara biti zastupljena proporcionalno svom učešću u zajedničkom preduzeću.

Rešenje kojim se odobrava izvođenje istražnih radova važeće je za celo područje Republike Srpske, a plan početka geoloških istraživanja planirano je za ovu godinu.

Preliminarni program investicija razrađen je za minimalnu i maksimalnu varijantu, po kojima se predviđaju investicije u fazi geoloških istraživanja od 13 do 47 mil USD, dok je plan kapitalnih investicija u rasponu od 63 do 315 mil USD, u zavisnosti od rezultata istraživanja i ostvarene proizvodnje.

Istraživanja nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske traje više od 100 godina. I pored brojnih bušotina iz kojih se pojavila nafta i gas, otkrivenih komercijalnih ležišta nafte još nema.

Ovakve rezerve i proizvodne perspektive glavni su motivi za dodatna ulaganja u istraživanje ugljovodonika na prostoru Republike Srpske, navodi se u saopštenju.


"Vescovini Group" u Šapcu gradi fabriku za izradu mehaničkih delova za automobilsku industriju - Inv
Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević i jedan od vlasnika italijanske fabrike "Vescovini Group" Federiko Veskovini juče su u prostorijama gradske uprave potpisali Pismo o namerama za izgradnju fabrike "SBE Srbija".

Sedište kompanije "Vescovini Group" je grad Monfalkone na severu Italije. Reč je o fabrici za izradu mehaničkih delova namenjenih automobilskoj industriji, koja, osim u Italiji, proizvodne objekte ima u Japanu i na Tajvanu.

Pregovori o dolasku italijanskih investitora u Šabac traju od maja prošle godine. Potpisivanjem Pisma o namerama stvoreni su uslovi za kupovinu dve komunalno opremljene parcele u Severozapadnoj radnoj zoni, ukupne površine sedam hektara.

Federiko Veskovini izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom sa šabačkom lokalnom samoupravom.

- Pronašli smo dobru lokaciju, i sa gradskom upravom Šapca analizirali sve mogućnosti sa aspekta zaštite životne sredine. Tačke saradnje su utvrđene i dogovor je postignut. Sledeći korak je otvaranje naše kancelarije u Šapcu, odabir i obuka radnika. Posle pripreme tehničke dokumentacije gradnja objekta može da počne. Početna investicija kretaće se od 5 do 7 mil EUR, a u prvoj fazi biće zaposleno 75 radnika. Ako se investicija pokaže uspešnom i konkurentnom, ulagaćemo i dalje na području Šapca - najavio je vlasnik fabrike "Vescovini Group".


Pad agrarne proizvodnje do 3,5% u 2010. godini
Procene ukazuju da će pad agrarne proizvodnje u 2010. godini, posle verifikacije proizvodnih rezultata u stočarstvu, iznositi 3 do 3,5%.

Bruto vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji u 2010. godini bila je 5,21 mlrd USD, što je za 0,25% manje od ostvarene u 2009. godini.

Istovremeno neto ostvarena vrednost agrarne proizvodnje u visini od 4,13 mlrd USD manja je za 1,71% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Saradnik Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković kaže da ovakve procene ukazuju da je izvesno da će poljoprivredna proizvodnja u Srbiji u prošloj godini ostvariti stopu pada, dodajući da prethodne procene takođe ukazuju da će pad agrarne proizvodnje, posle verifikacije proizvodnih rezultata u stočarstvu iznositi tri do 3,5%.

U 2010. godini ukupna vrednost realizovane biljne proizvodnje u Srbiji procenjena je na 3,64 mlrd USD, što je predstavljalo rast od 1,05% u odnosu na 2009. godinu, sa učešćem od 69,9% u ostvarenoj vrednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje.

Stanković je naglasio da je vrednost realizovane proizvodnje u stočarstvu Srbije procenjena na 1,57 mlrd USD, što je po prethodnim procenama pad za 1,57% u odnosu na 2009. godinu.

Učešće stočarstva u ukupnoj vrednosti bruto poljoprivredne proizvodnje iznosi 30,1%, što je na nivou nerazvijenih zemalja, kazao je Stanković.


Vescovini Group in Sabac builds factory of mechanical parts for automotive industry - Investment wor
Sabac Mayor Milos Milosevic and Federico Vescovini, one of the owners of the Italian factory Vescovini Group, signed a letter of intent for construction of SBE Serbia plant yesterday in the premises of the city administration.

The headquarters of the company Vescovini Group is in the city of Monfalkone in the north of Italy. It is a factory of mechanical parts for the automotive industry and it's production units are situated in Italy, Japan and on Taiwan.

Negotiations on the arrival of Italian investors in Sabac started in May 2010. Signing of the Letter of Intent created conditions for acquisition of two lots in the Northwest work zone, spanning a total of 7 ha.

Federico Vescovini expressed his satisfaction with the agreement reached with the local self-government in Sabac.

- We have found a good location and analyzed all the possibilities from the aspect of environment protection with the City Management of Sabac. Points of cooperation are determined and an agreement is reached. The next step is opening of our office in Sabac, selection and training of workers. Upon preparation of technical documentation, construction of the facility may start. Starting investment will range between 5 and 7 million euros, while 75 people will be hired in the first phase. If the investment proves to be successful and concrete, we will continue to invest in Sabac - the owner of Vescovini Group announced.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta