Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Fabrika kože "Dafar" iz Zrenjanina ostvarila izvoz od 10 mil EUR
Fabrika kože "Dafar" iz Zrenjanina lane je ostvarila izvoz od 10 mil EUR a kada se ta cifra uporedi sa neophodnim uvozom materijala, pozitivni devizni bilans preduzeća iznosi 5,5 mil EUR na godišnjem nivou.

Čak 83% ukupne proizvodnje plasirano je na inostrano tržište, a partneri zrenjaninske kožare su najpoznatije italijanske robne marke. Ovi poslovni rezultati predstavljaju drastičan preokret u odnosu na vreme kada je fabrika, na prekretnici devedesetih godina i početka novog stoleća, tavorila pod teretom neraščišćenih vlasničkih odnosa i inostranih investicionih fondova sa sumnjivim namerama. Otkako su, pre pet godina, stopostotni vlasnici kožare postali italijanska firma "Falc" i holandski "Kitrans", poslovni grafikon kreće se uzlaznom linijom. Direktor "Dafara" Zoran Galović veli da firma danas zapošljava stotinak radnika i da je 2009. godine uvela novu delatnost.

- U pitanju je otkup sirove kože, za razliku od ranijeg sklapanja poslova sa trgovcima. U tu svrhu formirana su dva otkupna mesta, u Zrenjaninu i Mrčajevcima, a robu transportuje petnaestak kamiona u vlasništvu naše firme – objašnjava Galović.

Namera "Dafara" je, po rečima menadžmenta, da postane lider na ovim prostorima u oblasti prerade kože. Da bi bio postignut taj rezultat, kožara je kompletnu proizvodnju zasnovala na italijanskoj tehnologiji, godinama poznatoj u svetu.

- Ne moramo više da se plašimo i da pričamo da u Srbiji ne znamo da napravimo kvalitetnu kožu. Imamo specijalno opremljena vozila koja obezbeđuju da se sirovina, prilikom prevoza, sačuva od mogućeg propadanja, jer se radi o organskim stvarima – istakao je Galović i dodao da se u zrenjaninskoj fabrici vodi računa o kvalitetu svakog milimetra kože.


Novi pogon nemačke firme "Leoni" u Prokuplju - U planu zapošljavanje još 700 radnika
Firma "Leoni" iz Prokuplja, koja proizvodi automobilske kablove, otvorila je novu proizvodnu halu u tom gradu na 7.000 kvadratnih metara u kojoj planira da do kraja ove godine zaposli još oko 700 novih radnika.

To preduzeće, koje je deo nemačke firme koja je u automobilskoj industriji među vodećim svetskim proizvođačima, tokom 2010. izvezlo je na zapadno tržište robu u vrednosti od oko 20,1 mil USD.

Firma "Leoni" svoje proizvode najčešće plasira na tržište Francuske, Italije u Rusije, a u prokupačkoj opštini radi nepune dve godine.

Rezultati analize poslovanja koju su uradili ekonomisti Privredne komore u Nišu su pokazali da je na rang listi najuspešnijih od 446 preduzeća Topličkog, Nišavskog i Pirotskog okruga, prokupačko preduzeće "Leoni" zauzelo drugo mesto odmah iza pirotskog "Tigra".


Germany's Leoni opens new plant in Prokuplje - Employment of 700 workers in the pipeline
The company Leoni, which produces automobile cables, has opened a new 7,000-square-meter production plant in Prokuplje and plans to hire about 700 new workers by the end of this year.

This company, part of German company that is among the world's leading manufacturers in the automotive industry, exported about USD 20.1 million worth of goods to the western market in 2010.

Leoni, which operates in the municipality of Prokuplje for less than two years, usually exports it's products to the markets of France, Italy and Russia.
The results of the analysis of operations, performed by economists from the Nis Chamber of Commerce, show that the Prokuplje-based company Leoni ranks second on the list of 446 most successful companies in regions Toplica, Nisava and Pirot, right behind Pirot-based Tigar.Međunarodna arbitraža presudila u korist Agencije za privatizaciju u slučaju "Putnik" - "Uniworld"
Odlukom Međunarodnog arbitražnog suda Međunarodne trgovinske komore, sa sedištem u Parizu, od 1. marta 2011. godine usvojen je tužbeni zahtev Agencije za privatizaciju za naplatu ugovornih kazni od "Uniworld Holdings LTD", USA, čiji je jedini vlasnik i osnivač Srba Ilić, saopštila je Agencija za privatizaciju.

"Uniworld" je obavezan da u roku od 30 dana isplati Agenciji 860.000 USD, na ime ugovornih kazni, a povodom raskida kupoprodajnog ugovora za preduzeće "Putnik" iz Beograda. Odobrenje naplate ugovornih kazni jasan je pokazatelj da je i međunarodna arbitraža prepoznala opravdanost raskida ugovora o privatizaciji "Putnika", navedeno je u saopštenju.

Istom odlukom, u celosti je odbijen tužbeni zahtev "Uniworlda" na iznos od 61,8 mil USD, što je još jedan dokaz da UHL nije izvršio svoje ugovorne obaveze, da je Agencija valjano raskinula ugovor o privatizaciji i naplatila bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla, navodi agencija.

Agencija za privatizaciju je 13. jul 2005. a nakon više upozorenja i naknadnih rokova, raskinula kupoprodajni ugovor za "Putnik". Razlog za jednostrani raskid je bilo nepoštovanje obaveze investiranja od strane kupca.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta